Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tiptronic - gdzie w jaki sposób + i -

Featured Replies

Napisano

Na codzień jezdze sobie Laguną II w automacie z tiptronikiem i oczywistym dla mnie było, że w trybie tiptronic podwyzszenie biegu to ruch gałką w przód a - redukcja biegu to ruch do siebie. Myslałem że to standard a dzisiaj jezdziłem rodziców 3 letnim yarisem 1.3 w automacie (znaczy zwykła skrzynia z jakimś automatycznym sprzegłem) i tam jest dokładnie odwrotnie niewiem.gif

Jaki jest standard w innych markach?

PS Ten wynalazek z "automatem" w yarisie po przesiadce z prawdziwego automatu to tragedia, szarpie przy kazdej zmianie biegu, szarpie przy ruszaniu - nie polecam ... no.gif

Napisano

> Jaki jest standard w innych markach?

Przeważnie zmiana na wyższy jest do przodu, redukcja do tyłu.

Natomiast w samochodach sportowych i rajdówkach lepszym rozwiązaniem jest redukcja do przodu. Podobnie jest z motocyklami, większość ma jedynkę w dół i resztę w górę, a wersje torowe na odwrót.

Jaki zamysł miała Toyota? Nie wiem.

Napisano

> Przeważnie zmiana na wyższy jest do przodu, redukcja do tyłu.

> Natomiast w samochodach sportowych i rajdówkach lepszym rozwiązaniem jest redukcja do przodu.

A to ciekawe co mówisz. Dlaczego w sportowym aucie redukcja do przodu jest lepsza? BTW tak akurat jest w BMW. Wydaje mi się to naturalne. Jedynka w tradycyjnej skrzyni jest na górze.

Napisano

> A to ciekawe co mówisz. Dlaczego w sportowym aucie redukcja do przodu jest lepsza? BTW tak akurat

> jest w BMW. Wydaje mi się to naturalne. Jedynka w tradycyjnej skrzyni jest na górze.

Dlatego, że redukcja jest powiązana z hamowaniem, które w sportowych, wyczynowych autach jest raczej intensywne = duże przeciężenie. Łatwiej jest redukować razem z tym przeciążeniem niż próbować mu się przeciwstawiać. Tak samo biegi w górę są "do siebie", żeby współdziałać z przeciążeniem, tym razem do tyłu, wciskającym w fotel.

Napisano

> Przeważnie zmiana na wyższy jest do przodu, redukcja do tyłu.

i to jest zupełnie nienaturalne i nigdy tego nie zrozumiem.

powinno byc w przód redukcja, w tył wyższy bieg.

Napisano

> A to ciekawe co mówisz. Dlaczego w sportowym aucie redukcja do przodu jest lepsza? BTW tak akurat

> jest w BMW. Wydaje mi się to naturalne. Jedynka w tradycyjnej skrzyni jest na górze.

Ponieważ przy redukcji ostro hamujesz takim autem i logiczne, że ze względu na przeciążenia, łatwiej pchnąć dźwignię, niż pociągnąć. W motocyklu ta sama zasada, jak jeździłem cywilnym sprzętem ze zmianą na wyższy bieg do góry i chciałem ostrzej przyspieszać, to aż prosiło się o odwrotne działanie dźwigni, bo byłoby szybciej.

Napisano

> Dlatego, że redukcja jest powiązana z hamowaniem, które w sportowych, wyczynowych autach jest

> raczej intensywne = duże przeciężenie. Łatwiej jest redukować razem z tym przeciążeniem niż

> próbować mu się przeciwstawiać. Tak samo biegi w górę są "do siebie", żeby współdziałać z

> przeciążeniem, tym razem do tyłu, wciskającym w fotel.

Ok. To logiczne. Może źle zadałem pytanie. Nie chodzi mi o to dlaczego w autach sportowych tak jest lepiej, tylko dlaczego w cywilnych ma niby być inaczej.

Napisano

> Ok. To logiczne. Może źle zadałem pytanie. Nie chodzi mi o to dlaczego w autach sportowych tak jest

> lepiej, tylko dlaczego w cywilnych ma niby być inaczej.

Też nie wiem, ale jest odwrotnie. Może po to żeby za bardzo nie "poczuć bluesa" w zwykłym dupowozie i utrudnić zadanie kierowcy? niewiem.gif

Układ "przód/tył" pozostał w sportowych autach (w rajdówkach przynajmniej) nawet po zastąpieniu ich łopatką.

Zwykła sekwencja:

Łopatka (w małym okienku dobrze widać)

Napisano

>

> Jaki jest standard w innych markach?

w mercedesie lewo/prawo facepalm.gifzlosnik.gif

Napisano

> > Podobnie jest z motocyklami, większość ma jedynkę w dół i resztę w górę, a wersje torowe na

> odwrót.

Tylko dlatego, że w głębokim złożeniu jest mało miejsca na włożenie buta pomiędzy dźwignię a nawierzchnię, wygodniej się zmienia w tradycyjny sposób.

Napisano

> i to jest zupełnie nienaturalne i nigdy tego nie zrozumiem.

> powinno byc w przód redukcja, w tył wyższy bieg.

o to to, kolega bardzo dobrze pisze i to jest jak najbardziej zgodne z natura, przyspieszasz-reka leci ci do "tylu" wiec latwiej pociagnac za drazek, hamujesz/redukujesz-zwalniasz, reka z "automatu" leci Ci do przodu na drazku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.