Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Apropos 4x4

Featured Replies

Napisano

Tak sie zastanawiam...po kiego grzyba wymyślono te wszystkie dopinane napędy typu haldex? Nie prostrzy i tańszy jest klasyczny centralny mechanizm różnicowy? Oświeci mnie ktoś?

Krawiec

Napisano

> Tak sie zastanawiam...po kiego grzyba wymyślono te wszystkie dopinane napędy typu haldex? Nie

> prostrzy i tańszy jest klasyczny centralny mechanizm różnicowy? Oświeci mnie ktoś?

> Krawiec

prostszy i mniej awaryjny na pewno. Tylko centralny dyfer musi być w jakiś tam sposób spięty->LSD. To oznacza, że cały czas napęd jest przekazywany na 4 koła. To znowu oznacza spore straty momentu na samym napędzie czyli... wyższe spalanie nawet w momencie kiedy 4 koła wcale nie muszą być napędzane.

Napisano

bo stały napęd na 4 koła to bodajże 25% strat mocy z silnika i wyższe spalanie.

Dopinany to teoretycznie wszystkie zalety 2WD i 4WD.

Napisano

> prostszy i mniej awaryjny na pewno. Tylko centralny dyfer musi być w jakiś tam sposób spięty->LSD.

> To oznacza, że cały czas napęd jest przekazywany na 4 koła. To znowu oznacza spore straty

> momentu na samym napędzie czyli... wyższe spalanie nawet w momencie kiedy 4 koła wcale nie

> muszą być napędzane.

Chyba raczej cos pokreciles. Centralny dyfer wcale nie musi miec LSD, chyba ze nie rozumiesz, co to jest LSD, bo piszesz, ze musi byc spiety... Po kolei wiec.

Po I nie musza byc wcale caly czas obie osie napedzane (przyklad to skrzynia NP 242 Jeepa - 2H, 4PT, 4FT, 4LO).

Po II LSD, to ograniczenie poslizgu, ktore wprowadza dodatkowy opor w dyferencjale i pozwala zawsze czesc momentu przenosic, nawet jesli z warunkow wynikaloby, ze ~100% powinno byc tylko na 1 osi (w praktyce przy normalnych warunkach LSD nie wprowadza zadnego oporu).

Po III dodatkowe opory wynikajace z napedzania drugiej osi sa niezalezne od LSD.

Po IV w tylnym moscie rowniez moze byc LSD.

A po co Haldex? Ja tez tego nie rozumiem biglaugh.gif

Napisano

> Chyba raczej cos pokreciles. Centralny dyfer wcale nie musi miec LSD, chyba ze nie rozumiesz, co to

> jest LSD, bo piszesz, ze musi byc spiety... Po kolei wiec.

Nie mówię, że musi. Ale wypadałoby żeby było dobrze palacz.gif

> Po I nie musza byc wcale caly czas obie osie napedzane (przyklad to skrzynia NP 242 Jeepa - 2H,

> 4PT, 4FT, 4LO).

Albo dołączanie napędów "sterowane" po wyjściu z kabiny. Wiadomo o czym mowa. wink.gif

> Po II LSD, to ograniczenie poslizgu, ktore wprowadza dodatkowy opor w dyferencjale i pozwala zawsze

> czesc momentu przenosic, nawet jesli z warunkow wynikaloby, ze ~100% powinno byc tylko na 1

> osi (w praktyce przy normalnych warunkach LSD nie wprowadza zadnego oporu).

I dlatego mówię, że pasowałoby mieć możliwość spięcia na stałe lub przynajmniej w części tego dyfra.

> Po III dodatkowe opory wynikajace z napedzania drugiej osi sa niezalezne od LSD.

Wiadomo.

Haldex to częściowo eliminuje.

> Po IV w tylnym moscie rowniez moze byc LSD.

Nie mów palacz.gif Podpis.

Poza tym "Most" jeśli dobrze rozumiem nie we wszystkich 4x4 występuje. W tych bardzie hardkorowych, terenowych owszem. Ale w większości to dyfer plus półosie z przegubami.

> A po co Haldex? Ja tez tego nie rozumiem

Po co?

Wiadomo. Żeby się pochwalić literkami 4x4 (AWD, synchro, 4motion, quattro, 4WD, CHGW) na klapie. W Większości przypadków taki napęd nie jest używany wcale. Sam jeździłem jakiś czas rav4 (nie moją), która gdyby nie moje zabawy na śniegu nigdy nie uruchomiłaby tylnego napędu.

Moim zdaniem haldex miałby sens gdyby:

-standardowo to była "ośka a przy uślizgu przednich kół włączałby się płynnie tylny napęd

I przy okazji byłaby możliwość dołączenia ze środka tyłu "na stałe" (do prędkości 15-30km/h). Pewnie dałoby się to elektroniką ogarnąć w dość prosty sposób. Taki napęd miałby sens.

Napisano

> Albo dołączanie napędów "sterowane" po wyjściu z kabiny. Wiadomo o czym mowa.

o czym mowa??? i po co wychodzic z kabiny icon_eek.gif

> I dlatego mówię, że pasowałoby mieć możliwość spięcia na stałe lub przynajmniej w części tego

NP 242 ma mozliwosc 100% blokady centralnego dyfra

> dyfra.

> Wiadomo.

> Haldex to częściowo eliminuje.

> Nie mów Podpis.

> Poza tym "Most" jeśli dobrze rozumiem nie we wszystkich 4x4 występuje. W tych bardzie hardkorowych,

> terenowych owszem. Ale w większości to dyfer plus półosie z przegubami.

ale jakie ma to znaczenie przy lsd?

Napisano

> o czym mowa??? i po co wychodzic z kabiny

żeby zapiąć przedni napęd w niektórych terenówkach musisz wysiąść z auta i przekręcić zamki w piaście.

> NP 242 ma mozliwosc 100% blokady centralnego dyfra

To fajnie. Sporo terenówek to potrafi. Ja mówię, że haldex nie. Chyba się nie zrozumieliśmy. palacz.gif

> ale jakie ma to znaczenie przy lsd?

Nie ma. Chciałem ujednolicić nomenklaturę. "Most" występuje rzadko we współczesnych, cywilnych autach 4x4. Bo występuje w ogóle? hmm.gif

Napisano

> żeby zapiąć przedni napęd w niektórych terenówkach musisz wysiąść z auta i przekręcić zamki w

> piaście.

ale mowa byla NP 242 a jesli juz auto ma zalaczane piasty to w wiekszosci seryjnie sa automaty a jesli nawet manuale to poprostu jesienia zalczyc i jezdzic tak cala zime

> To fajnie. Sporo terenówek to potrafi.

raczej bardzo malo aut ma taka mozliwosc

> Nie ma. Chciałem ujednolicić nomenklaturę. "Most" występuje rzadko we współczesnych, cywilnych

> autach 4x4. Bo występuje w ogóle?

Patrol,LC,Jeep i pare innych by sie znalazlo ale fakt ze sztywne mosty sa wypierane przez niezalezne zawieszenia

Napisano

> Patrol,LC,Jeep i pare innych by sie znalazlo ale fakt ze sztywne mosty sa wypierane przez

> niezalezne zawieszenia

Land Cruiser ma sztywne mosty icon_eek.gif Mówisz o takim nowym? z salonu? Nie śledzę rynku 4x4 ale kiedyś chyba czytałem, że tam jest zawieszenie niezależne.

Napisano

> Land Cruiser ma sztywne mosty Mówisz o takim nowym? z salonu? Nie śledzę rynku 4x4 ale kiedyś

> chyba czytałem, że tam jest zawieszenie niezależne.

100,105(przod i tyl),120 i 200

Napisano

> bo stały napęd na 4 koła to bodajże 25% strat mocy z silnika i wyższe spalanie.

> Dopinany to teoretycznie wszystkie zalety 2WD i 4WD.

bez przesady... 25% to na pewno nie zjada wink.gif

są większe opory, a co za tym idzie większe zużycie paliwa... to główna wada.

Haldex 4 jest już zupełnie niezły, miałem okazję pojeździć takim wynalazkiem w Skodzie Superb ostatnimi czasy. poszaleć tym nie można, ale czasy GolfaIV wylatuącego tyłem z zakrętu bezpowrotnie w tych systemach minęły ok.gif

Napisano

> bez przesady... 25% to na pewno nie zjada

> są większe opory, a co za tym idzie większe zużycie paliwa... to główna wada.

> Haldex 4 jest już zupełnie niezły, miałem okazję pojeździć takim wynalazkiem w Skodzie Superb

> ostatnimi czasy. poszaleć tym nie można, ale czasy GolfaIV wylatuącego tyłem z zakrętu

> bezpowrotnie w tych systemach minęły

ja właśnie czekam cały czas na moment kiedy trafi mi się w łapkach ten nowy haldex (min 5% spięcia cały czas? dobrze słyszałem?). To może być "to". Poprzednie haldexy (pierwszym nie upalałem) nie przypadły mi do gustu.

Napisano

> ja właśnie czekam cały czas na moment kiedy trafi mi się w łapkach ten nowy haldex (min 5% spięcia

> cały czas? dobrze słyszałem?). To może być "to". Poprzednie haldexy (pierwszym nie upalałem)

> nie przypadły mi do gustu.

jeździłem trochę drugą generacją w golfieIV i powiem szczerze, że był bardzo nieprzewidywalny.

podczas zabawy na dużym placu, samochód potrafił zachować się bardzo niesympatycznie. dość szarpiąco dołączał tylną oś jakby w losowych momentach. moje odczucie było takie, że dołączenie tyłu było za każdym razem spóźnione. jak już się zwalczyło poślizg najprostszymi metodami znanymi z FWD, to dołączał się tył i trzeba było kontrować... i tak w koło macieju... crazy.gif

w czwartej generacji, wszystko jest jakby płynniej. oczywiście trudno jest podriftować po śniegu jak Imprezą, ale Haldex4 daje rade i przy wyborze następnego auta wezmę taki napęd pod uwagę ok.gif

Napisano

> jeździłem trochę drugą generacją w golfieIV i powiem szczerze, że był bardzo nieprzewidywalny.

Kilka razy już o tym pisałem. Dokładnie te same odczucia. Najpierw jedziesz ośką, jak przegniesz zaczynasz ratować jak ośkę (bo tak czujesz to auto) a tu nagle zonk... dołącza się tył w dziwnym momencie. Ciężko się z tym żyje. Czekam na haldexa 4

Napisano

> Kilka razy już o tym pisałem. Dokładnie te same odczucia. Najpierw jedziesz ośką, jak przegniesz

> zaczynasz ratować jak ośkę (bo tak czujesz to auto) a tu nagle zonk... dołącza się tył w

> dziwnym momencie. Ciężko się z tym żyje. Czekam na haldexa 4

wszystko było dobrze przy stosunkowo niewielkich prędkościach i na placu. nie chcę myśleć, czy byłbym w stanie wyprowadzić auto z takiej sytuacji na normalnej drodze przy prędkości rzędu 60-70 i naprawdę śliskiej nawierzchni... zapewne nie oslabiony.gif

Napisano

> wszystko było dobrze, przy stosunkowo niewielkich prędkościach i na placu. nie chcę myśleć, czy

> byłbym w stanie wyprowadzić auto z takiej sytuacji na normalnej drodze przy prędkości rzędu

> 60-70. zapewne nie

Ja nie byłem hehe.gif

Oberek na skrzyżowaniu Jerozolimskie/Emilii Plater nastąpił szybciej niż zdążyłem powiedzieć "o ku... kobieta lekkich obyczajów" nie mówiąc o kontrze...

Napisano

> Ja nie byłem

> Oberek na skrzyżowaniu Jerozolimskie/Emilii Plater nastąpił szybciej niż zdążyłem powiedzieć "o

> ku... kobieta lekkich obyczajów" nie mówiąc o kontrze...

no widzisz grinser006.gif

dlatego haldex'owi powiedziałem dziękuję grinser006.gif

kilka dni temu dałem się namówić na pojeżdzawkę najnowszą wersją i byłem pozytywnie zaskoczony ok.gif

Napisano

> no widzisz

> dlatego haldex'owi powiedziałem dziękuję

> kilka dni temu dałem się namówić na pojeżdzawkę najnowszą wersją i byłem pozytywnie zaskoczony

to ja sobie juz niedlugo potestuje Haldexa IV

Napisano

> Nie ma. Chciałem ujednolicić nomenklaturę. "Most" występuje rzadko we współczesnych, cywilnych

> autach 4x4. Bo występuje w ogóle?

Most, to most. Ty mowisz o sztywnym moscie.

Napisano

> Haldex 4 jest już zupełnie niezły, miałem okazję pojeździć takim wynalazkiem w Skodzie Superb

> ostatnimi czasy.

Wlasnie Superb mnie intryguje. Jest to na bazie passata, wiec teoretycznie powinno dostac rowniez w spadku Torsena. Laduja tam haldexa?

Napisano

> w czwartej generacji, wszystko jest jakby płynniej. oczywiście trudno jest podriftować po śniegu

> jak Imprezą, ale Haldex4 daje rade i przy wyborze następnego auta wezmę taki napęd pod uwagę

Ja nawet w strone Haldexa nie patrze - zadnej generacji. Obecnie rozgladam sie za Forkiem 2.5XT i znow zaczynam sie zastanawiac, czy nie dorzucic dyfra helikalnego z przodu wink.gif Mimo LSD w centrum i tyle, Forek S-turbo potrafi na jedynce/dwojce przy pelnym bucie zamielic na zakrecie kolami po skosie, a w koncu to 80Nm wiecej. Z drugiej strony duzo mozna zdzialac nizszym profilem opon i grubszym stabem z tylu icon_rolleyes.gif

Napisano

> no widzisz

> dlatego haldex'owi powiedziałem dziękuję

> kilka dni temu dałem się namówić na pojeżdzawkę najnowszą wersją i byłem pozytywnie zaskoczony

a wylacz ESP i zobaczysz co ten haldex IV jest warty...

bawilem sie nowa insignia 4WD i wlasnie z pernamentnie wylaczonym ESP no.gifno.gif

nie jest to kop w plecy ja w przypadku haldex I/II ale nadal auto w ulamku sekundy staje z podstarownego nasterowne sick.gif

Napisano

Zobaczymy... jeszcze max 2 tygodnie... Mam nadzieje ze nie będe rzucał mięsem przez najbliższe 5 lat.

Krawiec

Napisano

> Wlasnie Superb mnie intryguje. Jest to na bazie passata, wiec teoretycznie powinno dostac rowniez w

> spadku Torsena. Laduja tam haldexa?

Mieszasz generacje. Superb I = Passat B5 = silnik wzdłużny = Torsen... chociaż akurat w Superbie I AFAIR w ogóle nie było 4x4

A aktualny Superb II = Passat B6 = silnik poprzeczny = haldex IV

Napisano

Witam serdecznie.

> Tak sie zastanawiam...po kiego grzyba wymyślono te wszystkie dopinane napędy typu haldex? Nie

> prostrzy i tańszy jest klasyczny centralny mechanizm różnicowy? Oświeci mnie ktoś?

Oszczędność paliwa i energii. Nawet sam kręcący się wał z niezapiętym tyłem w CR-V zabiera średnio prawie 2l. na 100km. Wiem, bo miałem okazje jeździć bez wału przez kilka tygodni. Dołącz do tego jeszcze centralny dyfer...

Mając dołączany masz zużycie paliwa bliżej 2WD a napęd bliżej 4WD. A prawda jest gdzieś po środku. ;-)

Pozdrawiam.

Napisano

> Wlasnie Superb mnie intryguje. Jest to na bazie passata, wiec teoretycznie powinno dostac rowniez w

> spadku Torsena. Laduja tam haldexa?

z tego co wiem to tak. jest tam haldex czwartej generacji. podobnie zresztą jak w Passacie ok.gif

Napisano

> a wylacz ESP i zobaczysz co ten haldex IV jest warty...

> bawilem sie nowa insignia 4WD i wlasnie z pernamentnie wylaczonym ESP

> nie jest to kop w plecy ja w przypadku haldex I/II ale nadal auto w ulamku sekundy staje z

> podstarownego nasterowne

Impreza też tak potrafi robić. oczywiście nie tak gwałtownie i łatwiej ją opanować ok.gif

jeździłem haldexem 4 z wyłączonym ESP i widzę duży postęp w porównaniu do drugiej generacji. samochód nie robi gwałtownego bąka po dołączeniu się tyłu.

Napisano

No czekaj czekaj ale haldex IV generacji jest zabudowany w tylnej osi.. wał sie i tak bedzie kręcił...

Zresztą on chyba tak czy siak 5% momentu daje na tył na stałe.

Krawiec

Napisano

> Impreza też tak potrafi robić. oczywiście nie tak gwałtownie i łatwiej ją opanować

napisz tak: bajecznie latwo ja opanowac i "prowadzic" gazem w poslizdu

zrob to samo z haldex IV...

> jeździłem haldexem 4 z wyłączonym ESP i widzę duży postęp w porównaniu do drugiej generacji.

calkowicie wylaczony ESP czy stumione?

> samochód nie robi gwałtownego bąka po dołączeniu się tyłu.

nie kopie w plecy to fakt ok.gif ale nadal dolaczanie jest 0:1 brak plynnosci mimo ze wstepnie jest 5 czy 10% na tyle

Napisano

> napisz tak: bajecznie latwo ja opanowac i "prowadzic" gazem w poslizdu

> zrob to samo z haldex IV...

już pisałem, że się nie da smile.gif

> calkowicie wylaczony ESP czy stumione?

wiesz, że się nie zastanawiałem nad tym? po prostu wyłączyłem...

> nie kopie w plecy to fakt ale nadal dolaczanie jest 0:1 brak plynnosci mimo ze wstepnie jest 5

> czy 10% na tyle

nie ma płynności, ale da się jeździć. haldex II bez ESP nie nadawał się kompletnie do niczego. czwórka wydaje się być już zupełnie znośna ok.gif

Napisano

> już pisałem, że się nie da

> wiesz, że się nie zastanawiałem nad tym? po prostu wyłączyłem...

> nie ma płynności, ale da się jeździć. haldex II bez ESP nie nadawał się kompletnie do niczego.

> czwórka wydaje się być już zupełnie znośna

z ESP tak ok.gif

Napisano

> z ESP tak

z normalnie włączonym ESP to jest nawet zaskakująco stabilnie.

Napisano

> Mieszasz generacje. Superb I = Passat B5 = silnik wzdłużny = Torsen... chociaż akurat w Superbie I

> AFAIR w ogóle nie było 4x4

> A aktualny Superb II = Passat B6 = silnik poprzeczny = haldex IV

Ja po prostu nawet nie wiedzialem, ze nowszy passat ma poprzecznie. Ale porazka...

Napisano

> Impreza też tak potrafi robić. oczywiście nie tak gwałtownie i łatwiej ją opanować

Tyle, ze w Subaru scisle i proporcjonalnie zalezy to od wychylenia pedalu gazu, przy czym po przekroczeniu granicy nadsterownosci jeszcze gazem sie "skreca" biglaugh.gif

Napisano

> Tyle, ze w Subaru scisle i proporcjonalnie zalezy to od wychylenia pedalu gazu, przy czym po

> przekroczeniu granicy nadsterownosci jeszcze gazem sie "skreca"

z każdym kolejnym dniem coraz bardziej lubię za to swoje subaru grinser006.gif

Napisano

> A gdzie takie autka można kupić jako nowe w Polsce

200 u kazdego dilera toyoty a 105 kupic tez mozna gorzej z zarejestrowaniem grinser006.gif

Napisano

> bawilem sie nowa insignia 4WD i wlasnie z pernamentnie wylaczonym ESP

> nie jest to kop w plecy ja w przypadku haldex I/II ale nadal auto w ulamku sekundy staje z

> podstarownego nasterowne

A jezdziłeś może forkiem z AT ? Bo ciekaw jestem czy też jest to odczuwalne

Napisano

> A jezdziłeś może forkiem z AT ? Bo ciekaw jestem czy też jest to odczuwalne

Ba, nawet ma takiego wink.gif

Napisano

> A jezdziłeś może forkiem z AT ? Bo ciekaw jestem czy też jest to odczuwalne

moj forek MY08 ma inicjalny podzial (przod:tyl) 60:40 i bardzo ladnie "prowadzi sie gazem" w poslizgu. warunek to zaklokowac skrzynie automatyczna w tryb "reczny" bo jak zacznie "mieszac biegami" to zabawa moze zle skonczyc sie...

Napisano

> moj forek MY08 ma inicjalny podzial (przod:tyl) 60:40

i bardzo ladnie "prowadzi sie gazem" w

> poslizgu. warunek to zaklokowac skrzynie automatyczna w tryb "reczny" bo jak zacznie "mieszac

> biegami" to zabawa moze zle skonczyc sie...

1. Skąd wiesz że 60/40 a nie 90/10 ? Da się to jakoś rozpoznać ?

2.Czyli co - na automacie nie da się ostro pojechać ? Np. mamy ośnieżoną drogę - nie da się na tym pewnie i bezpiecznie jechać korzystając z AT ?

3. Masz ESP ?

Napisano

> Ja po prostu nawet nie wiedzialem, ze nowszy passat ma poprzecznie. Ale porazka...

A jak sie ma sprawa w audi a4 B6,B7,B8? tu mam nadzieje ze siedzi klasycznie torsen?

Napisano

> i bardzo ladnie "prowadzi sie gazem" w

> 1. Skąd wiesz że 60/40 a nie 90/10 ? Da się to jakoś rozpoznać ?

od MY08 ma 60:40

wczesnieksze 90:10

tu masz info o MY08 http://www.kigjamaica.com/assets/pdfs/ebrochure_Forester2008.pdf

poza tym ten inicjalny podzial ma male znaczenie bo moj outback AT MY05 prowadzi sie gazem rownie latwo mimo teoretycznych 90:10

wieksze znaczenie ma tu PLYNNOSC przejscia Nm miedzy osiami

> 2.Czyli co - na automacie nie da się ostro pojechać ? Np. mamy ośnieżoną drogę - nie da się na tym

> pewnie i bezpiecznie jechać korzystając z AT ?

ale oczywiscie ze sie da.

ja mowie o "zabawie" i ogladania drogi "przez boczna szybe"

podobnie jak w maulalu podczas "wymuszonych" poslizgow biegow sie nie zmienia i dlatego automat przeba przyblokowc.

> 3. Masz ESP ?

nie mam

Napisano

> A jak sie ma sprawa w audi a4 B6,B7,B8? tu mam nadzieje ze siedzi klasycznie torsen?

tak ok.gif

ale nie pamietam ktore modele sa 50:50 a ktore np: 60:40 czy 55:45

Napisano

> od MY08 ma 60:40

> wczesnieksze 90:10

Czyli europejskie wszystkie w tej budzie mają 90:10 tak ? Na 100% ? smile.gif

Bo z kropkiikreski zaczynałem wnioskować że to właśnie US miały 90:10 a EU 60:40 ale nikt jakoś jasno tego nie powiedział i same domysły. A może chciałem w to wierzyć i tak sobie ubzdurałem bo jakoś wolę wersję europejską

> ale oczywiscie ze sie da.

> ja mowie o "zabawie" i ogladania drogi "przez boczna szybe"

Czyli na automacie może też być fajnie i można się czasem wybrać na jakieś "szkolenie", tak ?

A ten napęd 90:10 nie jest uciążliwy ? Nawet podczas upalania ?

Napisano

> Czyli europejskie wszystkie w tej budzie mają 90:10 tak ? Na 100% ?

> Bo z kropkiikreski zaczynałem wnioskować że to właśnie US miały 90:10 a EU 60:40 ale nikt jakoś

> jasno tego nie powiedział i same domysły. A może chciałem w to wierzyć i tak sobie ubzdurałem

> bo jakoś wolę wersję europejską

nie ma znaczenia EU czy US tylko rocznik a co za tym idzie generacjia skrzni automatyczej 4EAT

latwo mozna to rozpoznac : jak zalecany olej to SUBARU ATF HP to oznacza 4EAT najnowszej generacji z podzialem 60:40

jak olej SUBARU ATF to "stary" 4EAT i podzial 90:10

nowszy 4EAT "chetniej" redukuje przy but.gif i robi to zauwazalnie szybciej

> Czyli na automacie może też być fajnie i można się czasem wybrać na jakieś "szkolenie", tak ?

jak najbardziej tak

> A ten napęd 90:10 nie jest uciążliwy ? Nawet podczas upalania ?

jeszcze raz napisze: ma to male znaczeni, najwazniejsza jest PLYNNOSC zmiany Nm miedzy osiami w zaleznosci od warunkow, obciazenia i but.gif

Napisano

> nie ma znaczenia EU czy US tylko rocznik a co za tym idzie generacjia skrzni automatyczej 4EAT

No tak ale biorąc pod uwagę że EU w tej budzie nie występowały w 2008 to wychodzi że mój cel czyli forek EU 2,5XT AT z podziałką 60:40 jest niemożliwy do znalezienia i nadal pozostaje mi dylemat czy 90:10 czy MT zeby.GIF

Tak czy owak dzięki za uświadomienie

Napisano

> No tak ale biorąc pod uwagę że EU w tej budzie nie występowały w 2008 to wychodzi że mój cel czyli

> forek EU 2,5XT AT z podziałką 60:40 jest niemożliwy do znalezienia i nadal pozostaje mi

> dylemat czy 90:10 czy MT

> Tak czy owak dzięki za uświadomienie

w 2007r byly juz modele MY08

poza tym czemu uparles sie na EU?

Napisano

> w 2007r byly juz modele MY08

W sensie że rocznik 07 ale my08 ? I to po lusterkach rozpoznam ?

> poza tym czemu uparles sie na EU?

Miałem pytać czemu kupiłeś US ale stwierdziłem że nie będę juz zawracał d... zeby.GIF

Coś obiło mi się o uszy że US nie są robione w Jap i że są jakoś gorsze jakościowo, mają inną zawiechę i cośtam jeszcze. Pozatym większy problem żeyb sprawdzić takie auto

Napisano

> W sensie że rocznik 07 ale my08 ? I to po lusterkach rozpoznam ?

nie pamietam od ktorego miesiaca w dnym roku idzie juz w specyfikacji z perzyszloego roku. mozna to spawdzic po VIN

> Miałem pytać czemu kupiłeś US ale stwierdziłem że nie będę juz zawracał d...

bo roczne auto kosztowalo 1/2 ceny nowego...

> Coś obiło mi się o uszy że US nie są robione w Jap i że są jakoś gorsze jakościowo, mają inną

> zawiechę i cośtam jeszcze. Pozatym większy problem żeyb sprawdzić takie auto

1. EU i US są robione w tej samej fabryce na tej samej linii

2. roznice w zawieszeniu sa ok.gif ale raczej na + US, bo nie mialy malo trwalych amorkow samopoziomujacych jak EU

3. kolejne roznice to: licznik w mil/km, radio bez RDS i pazystych stacji, brak tylnego przeciwmgielnego, symetryczne swiatla z przodu, i wiecej roznic BRAK

4. auto z usa latwiej sparwdzic bo sa centralne rejestry jak np: CARFAX

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.