Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana sterownika silnika.

Featured Replies

Napisano

Czy jest możliwość wymiany sterownika silnika na sterownik pochodzący z "anglika". Symbol sterownika IAW 5NF.T1 C146 (stilo 1.6) Czy symbol C 146 też musi się zgadzać.

post-136506-14352511440606_thumb.jpg

Napisano

> Czy jest możliwość wymiany sterownika silnika na sterownik pochodzący z "anglika". Symbol

> sterownika IAW 5NF.T1 C146 (stilo 1.6) Czy symbol C 146 też musi się zgadzać.

Przedewszystkim to nie taka prosta sprawa że sam sterownik weźmiesz i bedzie działać, do kompletu musisz mieć immobilajzer, kluczyki, i nie wiem czy body czasami od kompletu być nie musi bo coś mi takiego w uszy wpadło.

Napisano
  • Autor

> Przedewszystkim to nie taka prosta sprawa że sam sterownik weźmiesz i bedzie działać, do kompletu

> musisz mieć immobilajzer, kluczyki, i nie wiem czy body czasami od kompletu być nie musi bo

> coś mi takiego w uszy wpadło.

Można wymienić sam sterownik (w ASO koszt 3 tys. PLN + robocizna) Sterownik trzeba odpowiednio zaprogramować aby działał z immobilajzerem

Napisano

> Czy jest możliwość wymiany sterownika silnika na sterownik pochodzący z "anglika". Symbol

Jeśli "nowe" ECU będzie miało wyczyszczone(wyzerowane) immo to po pierwszym podłączeniu i odpaleniu zaczyta sobie immo i będzie działać.

Generalna zasada jest taka, że jak podmieniasz ECU silnika na takie, które ma zaprogramowany immo to musisz podmienić:

- ECU silnika,

- kluczyki(pastylki immo),

- centralkę IMMO.

I tak było w BBM bo centralka immo to był oddzielny moduł, wydaje mi się, że w stilo funkcję centralki immo pełni BC.

Jak się w BBM chciało nie mieć immo to się usuwało(zerowało) immo z ECU silnika, następnie odcinało się kable(żeby się immo nie wprogramowało) pomiędzy ECU silnika a centralką IMMO, w stilo raczej ten numer nie przejdzie ponieważ musiałbyś odciąć BC.

W takiej sytuacji musiałbyś podmienić także BC...

Najprościej będzie jak kupisz wyczyszczone ECU silnika, ale pamiętaj, że po pierwszym użyciu ECU się zaprogramuje i jak będziesz chciał oddać je sprzedawcy to w najlepszym razie obciąży Cię kosztem czyszczenia ECU z IMMO.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Jeśli "nowe" ECU będzie miało wyczyszczone(wyzerowane) immo to po pierwszym podłączeniu i odpaleniu

> zaczyta sobie immo i będzie działać.

> Generalna zasada jest taka, że jak podmieniasz ECU silnika na takie, które ma zaprogramowany immo

> to musisz podmienić:

> - ECU silnika,

> - kluczyki(pastylki immo),

> - centralkę IMMO.

> I tak było w BBM bo centralka immo to był oddzielny moduł, wydaje mi się, że w stilo funkcję

> centralki immo pełni BC.

> Jak się w BBM chciało nie mieć immo to się usuwało(zerowało) immo z ECU silnika, następnie odcinało

> się kable(żeby się immo nie wprogramowało) pomiędzy ECU silnika a centralką IMMO, w stilo

> raczej ten numer nie przejdzie ponieważ musiałbyś odciąć BC.

> W takiej sytuacji musiałbyś podmienić także BC...

> Najprościej będzie jak kupisz wyczyszczone ECU silnika, ale pamiętaj, że po pierwszym użyciu ECU

> się zaprogramuje i jak będziesz chciał oddać je sprzedawcy to w najlepszym razie obciąży Cię

> kosztem czyszczenia ECU z IMMO.

> Pozdrawiam BAS

Wymianę chcę przeprowadzić w warsztacie elektronicznym. Muszę tylko kupić używany sterownik. Są w sprzedaży na allegro całe zestawy z immo i kluczykiem ale pochodzą z samochodów z Anglii.

Napisano

> Wymianę chcę przeprowadzić w warsztacie elektronicznym. Muszę tylko kupić używany sterownik. Są w

> sprzedaży na allegro całe zestawy z immo i kluczykiem ale pochodzą z samochodów z Anglii.

Ja w stilo 1.6 wymieniałem sterownik silnika, trzeba go zaprogramować od nowa i wtedy wymieniasz tylko sam sterownik i reszta działa bez problemu. Sam sterownik nie jest drogi używany ok. 200 zł, za kodowanie płaciłem 450 zł. Można też poszukać firmy naprawiającej sterowniki koszt ok 250 zł pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Ja w stilo 1.6 wymieniałem sterownik silnika, trzeba go zaprogramować od nowa i wtedy wymieniasz

> tylko sam sterownik i reszta działa bez problemu. Sam sterownik nie jest drogi używany ok. 200

> zł, za kodowanie płaciłem 450 zł. Można też poszukać firmy naprawiającej sterowniki koszt ok

> 250 zł pozdrawiam

Potwierdzam, że wymiana samego sterownika jest możliwa (jestem już po jednej wymianie, niestety trafiłem na uszkodzony sterownik). Koszt naprawy sterownika wg. informacji z warsztatów może być różny (zależy od uszkodzeń) Wacha się od 800 do 1500 zł. Używane sterowniki na allegro są w cenach 600-900 zł. Chociaż widziałem kiedyś za 200 zł

Napisano

>Wacha się od 800 do 1500 zł. Używane sterowniki na allegro są

> w cenach 600-900 zł. Chociaż widziałem kiedyś za 200 zł

ja tez juz wymienialem samemu na nowy - czysty

pozniej tylko adaptacja i wszystko gra i buczy

ale 1500 za naprawiany to gruba przesada bo za troche mniej mozna kupic nowe

Napisano

a ja odpowiem tylko żemożesz jak najbardziej z anglika. reszte wyjaśnili koledzy

Napisano

> ale 1500 za naprawiany to gruba przesada bo za troche mniej mozna kupic nowe

Gdzie?

Napisano

> a ja odpowiem tylko że możesz jak najbardziej z anglika.

a nie będzie musiał jeździć lewą stroną? biglaugh.gif

Napisano

Albo pojechać do jakiegoś elektronika żeby przełożył pamięć gdzie zapisany jest immo ze starego ecu do tego drugiego. Miałem w rękach ostatnio takie ecu i prawdopodobnie immo będzie w pamięci 96150 i trzeba by przelutować ten scalak ze starego do nowego. Dodam że na 100% pewności nie mam. Ew tak jak Koledzy napisali przełożyć komplet ecu immo i pastylki do kluczy.

Napisano

> Gdzie?

manchester

Napisano

Tak , po odpowiednim zaprogramowaniu tego uzywanego sterownika jest to mozliwe , sterwnik przygotowuje sie tak ze przy pierwszym właczeniu zapłonu i uruchomieniu silnika , sam przyucza sie do reszty w aucie(immo , klucze)

gdyby co to zapraszam , robie na codzien takie rzeczy

Napisano

> Przedewszystkim to nie taka prosta sprawa że sam sterownik weźmiesz i bedzie działać, do kompletu

> musisz mieć immobilajzer, kluczyki, i nie wiem czy body czasami od kompletu być nie musi bo

> coś mi takiego w uszy wpadło.

to i ja cos dodam...

BSI trzeba tez wymienic - najlepiej kupic odrazu komplecik (kompa silnika, bsi , stacyjke z kluczykiem/kluczykami , wkladki zamkow)

kupujac - trzeba ponoc patrzec na numery z bsi/kompa silnika aby sie pokrywaly - w eperze teoretycznie jest list aewentualnych zamiennikow

jesli nie chcesz sie bawic w wymiane calosci - sa warsztaty ktore oferuja np zgrywanie zawartosci kompa z 1 urzadzenia na 2'gie (w moim przypadku wymiana bsi na inne po zwarciu w instalacji - zgranie danych wraz z informacja o immo i pilotem do centralnego do nowego bsi o tym samym numerze kosztowala 200 zeta)

Napisano
  • Autor

Dzięki za pomoc. Jestem już po wymianie sterownika (kosztował 100 zł). W warsztacie elektronicznym wyczyszczono pamięć z oryginalnego kodu immo. Po zamontowaniu w samochodzie sterownik wczytał kod z mojego immo. Aby przygotować "nowy" sterownik trzeba go było otworzyć. Auto jeździ normalnie ale podczas rozruchu silnika rosną do max. wskazania temperatury cieczy chłodzącej, później temperatura wskazuje normalnie. Czy to znaczy, że trafiłem na kolejny szkodzony sterownik?

Napisano

Czy to znaczy, że trafiłem na kolejny szkodzony

> sterownik?

to oznacza ze masz slaba baterie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> to oznacza ze masz slaba baterie

Naładowałem akumulator. Wzrost wskazań temperatury c. chłodzącej nadal występuje. Na starym sterowniku nie ma tego problemu. Nowy sterownik jest 2 lata młodszy (nowsza wersja).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.