Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Webasto a postój z włączonym silnikiem

Featured Replies

Napisano

Jak wiadomo z włączonym silnikiem w obszarze zabudowanym możemy stać tylko 1 min. wg. ustawy.

A zastanowiło mnie jak od strony prawa wygląda używanie Webasta. Czy równiez mozna go używać tylko 1 minutę?.

Ciekawe czy policjant może do tego przyczepić się?

Napisano

IMO nie będzie się czepiał bo to takie ogrzewanie postojowe które nie produkuje tylu związków co pracujący silnik

Napisano

> Jak wiadomo z włączonym silnikiem w obszarze zabudowanym możemy stać tylko 1 min. wg. ustawy.

> A zastanowiło mnie jak od strony prawa wygląda używanie Webasta. Czy równiez mozna go używać tylko

> 1 minutę?.

> Ciekawe czy policjant może do tego przyczepić się?

policjant jak policjant, znajomemu straż pozarną wezwali że sie auto pali a webasto nowe było i mialo się wypalić. kłopoty konkretne były

Napisano

> IMO nie będzie się czepiał bo to takie ogrzewanie postojowe które nie produkuje tylu związków co

> pracujący silnik

No ale śmierdzi z niego konkretnie, jak ze znicza na cmentarzu. Moim zdaniem silnik lepiej dopala paliwo niż Webasto.

Pozdro

Bartek

Napisano

> Jak wiadomo z włączonym silnikiem w obszarze zabudowanym możemy stać tylko 1 min. wg. ustawy.

> A zastanowiło mnie jak od strony prawa wygląda używanie Webasta. Czy równiez mozna go używać tylko

> 1 minutę?.

To zamiast w krzakach czatowac, powinni na parkingach czatowac na ciezarowki na postoju gdzie teraz ogrzewania chodza caly czas. Chyba taki jest sens ogrzewania postojowego aby mozna bylo go uzywac na postoju.

Napisano

> 1 minutę?.

ja jestem ciekaw jak ta ustawa się ma do silników wysilonych, które przed zgaszeniem powinny parę minut postać aby olej ściekł z turbosprężarki hmm.gif

Napisano

> 1 minutę?.

A mówi jakiś przepis o zakazie używania ogrzewania postojowego? Nie. Podobnie, jak nie mówi o pracy np. agregatu przy naczepie-chłodni.

Napisano

> ja jestem ciekaw jak ta ustawa się ma do silników wysilonych, które przed zgaszeniem powinny parę

> minut postać aby olej ściekł z turbosprężarki

Co ma zrobić olej? rotfl.gif Słyszał kolega, że gdzieś dzwoniło, tylko nie wie co i gdzie rotfl.gif

Napisano

> Co ma zrobić olej? Słyszał kolega, że gdzieś dzwoniło, tylko nie wie co i gdzie

rozgrzany olej uszkadza uszczelniacze w turbinie i dlatego należy wyczekać aż chłodniejszy olej wypłucze gorący z turbo przed zgaszeniem silnika

znaczy ten gorący ma ściec ze sprężarki

kolega albo mało domyślny albo udaje szpeca zlosnik.gif

Napisano

> rozgrzany olej uszkadza uszczelniacze w turbinie i dlatego należy wyczekać aż chłodniejszy olej

> wypłucze gorący z turbo przed zgaszeniem silnika

> znaczy ten gorący ma ściec ze sprężarki

> kolega albo mało domyślny albo udaje szpeca

Gdzieś dzwoni...Tylko ten rozgrzany olej niczego nie uszkodzi hehe.gif Chodzi o obniżenie temperatury turbosprężarki co odbywa się częściowo właśnie dzięki olejowi, a zgaszenie takiego gorącego (po ostrej jeździe i jednorazowo zapewne w 99% przypadków niczym nie grozi) silnika grozi zapieczeniem oleju w ułożyskowaniu wirnika turbosprężarki i w przyszłości jej śmierci z braku smarowania.

Napisano

Jedyny problem to brak lozysk na wirniku, z wyjatkiem slizgowych...

Napisano

> Jedyny problem to brak lozysk na wirniku, z wyjatkiem slizgowych...

przepraszam, to jak to się "ślizga" ?

wytłumacz laikowi smile.gif proszę

Napisano

> Gdzieś dzwoni...Tylko ten rozgrzany olej niczego nie uszkodzi Chodzi o obniżenie temperatury

> turbosprężarki co odbywa się częściowo właśnie dzięki olejowi, a zgaszenie takiego gorącego

> (po ostrej jeździe i jednorazowo zapewne w 99% przypadków niczym nie grozi) silnika grozi

> zapieczeniem oleju w ułożyskowaniu wirnika turbosprężarki i w przyszłości jej śmierci z braku

> smarowania.

przepraszam, a czy aby nie chodzi o równomierne wystudzenie wirnika ?

Napisano

> przepraszam, to jak to się "ślizga" ?

> wytłumacz laikowi proszę

Sam sobie wlasnie odpowiedziales - wirnik ma lozyska slizgowe.

Napisano

> Sam sobie wlasnie odpowiedziales - wirnik ma lozyska slizgowe.

no tak ale to łożysko to niby jak działa?

Napisano

> no tak ale to łożysko to niby jak działa?

No wlasnie slizga sie.

Napisano

> no niby na czym?

No wlasnie na oleju grinser006.gif

> to po co ten olej pchają do sprężarki?

No wlasnie po to hehe.gif

Poczytaj choc troche o budowie turbiny, temperaturze jej dzialania, wytrzymalosci temperaturowej lozysk i rozszerzalnosci cieplnej materialow, to moze ci sie cos rozjasni grinser006.gif

Napisano

> No wlasnie na oleju

> No wlasnie po to

> Poczytaj choc troche o budowie turbiny, temperaturze jej dzialania, wytrzymalosci temperaturowej

> lozysk i rozszerzalnosci cieplnej materialow, to moze ci sie cos rozjasni

no tak, to co za brednie kolega odpisal koledze 106?

pozd

Napisano

> a np po co panewce olej?

zalezy jakiej, sa takie ze spiekow ktore olej "wydzielają" pod wplywem temperatury smile.gif

a sa takie panewki ktore nawet oleju nie potrzebuja...

świat jest cudowny w swej różnorodności ....

smile.gif

pozd

Napisano

> no tak, to co za brednie kolega odpisal koledze 106?

> pozd

Nie dziwie sie, ze nie lapiesz co napisalem, jesli nie znasz zasady dzialania lozyska slizgowego.

Napisano

> zalezy jakiej, sa takie ze spiekow ktore olej "wydzielają" pod wplywem temperatury

> a sa takie panewki ktore nawet oleju nie potrzebuja...

> świat jest cudowny w swej różnorodności ....

> pozd

Nie ogarniam twojego toku rozumowania. Pytasz o turbine i jej lozyska, pytasz o olej do jej smarowania, a teraz o panewkach niepotrzebujacych nic do pracy. Chyba za cienki jeszcze jestem, zeby sprostac tej logice.

Napisano

> Nie dziwie sie, ze nie lapiesz co napisalem, jesli nie znasz zasady dzialania lozyska slizgowego.

cytuję:

kolega 106:

> rozgrzany olej uszkadza uszczelniacze w turbinie i dlatego należy wyczekać aż chłodniejszy olej

> wypłucze gorący z turbo przed zgaszeniem silnika

> znaczy ten gorący ma ściec ze sprężarki

> kolega albo mało domyślny albo udaje szpeca

Gdzieś dzwoni...Tylko ten rozgrzany olej niczego nie uszkodzi Chodzi o obniżenie temperatury turbosprężarki co odbywa się częściowo właśnie dzięki olejowi, a zgaszenie takiego gorącego (po ostrej jeździe i jednorazowo zapewne w 99% przypadków niczym nie grozi) silnika grozi zapieczeniem oleju w ułożyskowaniu wirnika turbosprężarki i w przyszłości jej śmierci z braku smarowania.

kolega zuraw:

Jedyny problem to brak lozysk na wirniku, z wyjatkiem slizgowych...

to o co tam koledze chodziło? bo ja się zgubiłem,

bo jak dla mnie 106 wcale nie pisał o jakie łożyska mu chodzi, ba w całym wątku chyba ani razu nikt nie określał o jakie łożyska chodzi,więc nie rozumiem riposty kolegi zuraw.

frown.gif

pozd

Napisano

> Nie ogarniam twojego toku rozumowania. Pytasz o turbine i jej lozyska, pytasz o olej do jej

> smarowania, a teraz o panewkach niepotrzebujacych nic do pracy. Chyba za cienki jeszcze

> jestem, zeby sprostac tej logice.

bo ja kolege niecnie podpytywalem.

co do panewek, wszystko zalezy od prędkości obrotowej oraz obciążenia. te podstawowe parametry determinują konstrukcję łożysk ślizgowych.

Napisano

Na chłopski rozum webasto nie jest silnikiem, więc ten przepis go nie dotyczy wink.gif.

Co do reszty tematu, są turbosprężarki zarówno z łożyskami ślizgowymi, jak i kulkowymi.

Nie ma się co spierać, łożysko, panewka, tulejka, chyba wiadomo o którą część chodzi. Temat chłodzenia turbo był już poruszany nie raz.

Olej ma ostudzić wałek i łożyska. W przeciwnym wypadku olej może zwęglać się na współpracujących elementach, co pogarsza smarowanie.

Napisano

dla czego miał by się czepiać, toż to ogrzewanie POSTOJOWE dopouszczone do obrotu na terytorium RP smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.