Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odpadla mi rurka

Featured Replies

Napisano

bylem uniakiem u kumpla który na drugi dzien znalazł u siebie rurke od mojego uniaka mowi ze to od nagrzewnicy gdzie cieple powietrze idzie do filtra powietrza. czy bez tego mozna spokojnie jezdzic? czy moze jakies skutki uboczne?

Napisano

> bylem uniakiem u kumpla który na drugi dzien znalazł u siebie rurke od mojego uniaka mowi ze to od

> nagrzewnicy gdzie cieple powietrze idzie do filtra powietrza. czy bez tego mozna spokojnie

> jezdzic? czy moze jakies skutki uboczne?

Teoretycznie będzie Ci się trochę wolniej nagrzewać i odrobinę więcej palić, ale możesz tego nawet nie zauważyć. Mnóstwo osób jeździ bez tych papierowych rur powietrznych, nie tylko uniakami. Silnika nie zepsujesz na pewno.

Napisano

> Teoretycznie będzie Ci się trochę wolniej nagrzewać i odrobinę więcej palić, ale możesz tego nawet

> nie zauważyć. Mnóstwo osób jeździ bez tych papierowych rur powietrznych, nie tylko uniakami.

> Silnika nie zepsujesz na pewno.

Jak ta właśnie papierowa rurka mi spadła z filtra powietrza to miałem wrażenie, że w kabinie waliło trochę spalinami - tak było za każdym razem i musiałem poprawiać, zaginać ten papierowy kawałek rurki.

Napisano

To dziwne... nic, co dzieje się pod maską nie powinno mieć wpływu na zapachy w kabinie. hmm.gif Powietrze do układu wentylacji jest pobierane znad maski.

Przez pewien czas jeździłem FSO-1500 bez tej papierowej rury, bo miałem zepsuty termostat w filtrze powietrza. Nic się specjalnego nie działo.

Napisano

A jak to jest w uno jeśli chodzi o ciepłe powietrze, jeśli załącze ciepły nawiew to i tak idzie ciepło z silnika. W CC znajomi mówili mi że czuć spalinami, w uno też pewnie jest tak samo. W nowszych samochodach nie czuć spalnami z ciepłego nawiewu, a dlaczego w starszych czuć ?

Napisano

> A jak to jest w uno jeśli chodzi o ciepłe powietrze, jeśli załącze ciepły nawiew to i tak idzie

> ciepło z silnika. W CC znajomi mówili mi że czuć spalinami, w uno też pewnie jest tak samo. W

> nowszych samochodach nie czuć spalnami z ciepłego nawiewu, a dlaczego w starszych czuć ?

Nie ma prawa być czuć spalinami, po załączeniu ciepłego nawiewu, no chyba, że stoisz w miejscu i spaliny zawiewa do przodu auta i wtedy wciąga je do środka. Ale podczas jazdy, gdy nie ma nic na drodze nie może tak się dziać.

Powietrze do nadmuchu jest pobierane z podszybia, konkretnie sprzed samej przedniej szyby auta i nawet nie idzie ono obok silnika. Podszybie jest odgrodzone od komory silnika, no chyba, że masz połamany ten plastik podszybia albo brak tam uszczelki, to wtedy może jakoś zaciągać spod maski.

Z resztą czy włączysz ciepły nawiew czy zimny to i tak powietrze ciągnie z tego samego miejsca.

Może masz nieszczelną nagrzewnicę albo usyfioną i gdy się nagrzeje to zwyczajnie z niej śmierdzi. sick.gif

Napisano

> Jak ta właśnie papierowa rurka mi spadła z filtra powietrza to miałem wrażenie, że w kabinie waliło

> trochę spalinami - tak było za każdym razem i musiałem poprawiać, zaginać ten papierowy

> kawałek rurki.

pewnie olej na kolektorze sie smażył a rurka zaciągała smród

Napisano

> A jak to jest w uno jeśli chodzi o ciepłe powietrze, jeśli załącze ciepły nawiew to i tak idzie

> ciepło z silnika.

no a z czego ma iść z koła?

silnik wydala ciepło do układu chłodzenia a nagrzewnica odbiera to i wentylator wdmuchuje je do auta

> W CC znajomi mówili mi że czuć spalinami, w uno też pewnie jest tak samo.

facepalm.gif

Uno to nie trabant w którym ogrzewanie szło z rozgrzanych rur wydechowych

> W

> nowszych samochodach nie czuć spalnami z ciepłego nawiewu, a dlaczego w starszych czuć ?

bo stare są zepsute

sprawne nie walą spalinami

Napisano

> pewnie olej na kolektorze sie smażył a rurka zaciągała smród

a może nie ma tego kawałka gumy na dnie wlotu powietrza...?

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.