Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ozonowanie - co robię nie tak?

Featured Replies

Napisano

Otóż zakupiłem ozonator o wydajności 200mg/h. Zgodnie z informacjami, które znalazłem na tym i innych forach, jest to wystarczająca wydajność, żeby skutecznie pozbyć się zapachu 'starej szmaty' z klimatyzacji.

Ozonowałem kilka tygodni temu w garażu, w którym było około 8-10 stopni. Wsadziłem ozonator do auta, obieg wewnętrzny, dmuchawa na 1 i tak przez 30 min, potem przerwa 30 min, znowu ozonowanie 30 min, przerwa i ozonowanie.

W sumie 1,5 h ozonowania z dwoma przerwami.

No i tak - na początku wszystko ładnie, ale teraz jak jest cieplej to znowu wali w aucie szmatą po włączeniu klimy.

Czy ja robię coś nie tak, czy też te ozonatory są do kitu?

Filtr kabinowy wymieniony.

Napisano

> Otóż zakupiłem ozonator o wydajności 200mg/h. Zgodnie z informacjami, które znalazłem na tym i

> innych forach, jest to wystarczająca wydajność, żeby skutecznie pozbyć się zapachu 'starej

> szmaty' z klimatyzacji.

> Ozonowałem kilka tygodni temu w garażu, w którym było około 8-10 stopni. Wsadziłem ozonator do

> auta, obieg wewnętrzny, dmuchawa na 1 i tak przez 30 min, potem przerwa 30 min, znowu

> ozonowanie 30 min, przerwa i ozonowanie.

> W sumie 1,5 h ozonowania z dwoma przerwami.

> No i tak - na początku wszystko ładnie, ale teraz jak jest cieplej to znowu wali w aucie szmatą po

> włączeniu klimy.

> Czy ja robię coś nie tak, czy też te ozonatory są do kitu?

> Filtr kabinowy wymieniony.

Też kupiłem ten ozonator YL-300N czy coś takiego zlosnik.gif

Filtr p/p wymieniłeś hmm.gif , może liście i innego syfu z podszybia - wnętrza komory nie wyeliminowałeś hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Też kupiłem ten ozonator YL-300N czy coś takiego

> Filtr p/p wymieniłeś , może liście i innego syfu z podszybia - wnętrza komory nie wyeliminowałeś

jak napisałem - filtr wymieniony. Podszybie czyste. Zapach typowy dla klimy przed czyszczeniem.

Napisano

> jak napisałem - filtr wymieniony. Podszybie czyste. Zapach typowy dla klimy przed czyszczeniem.

też mam klimę - swoim ozonatorem auta jeszcze nie ozonowałem ale zapach musi się skądś brać.

W instrukcji opisane były 3 etapy

-ogólny całe auto

- rurka do wlotu nawiewu

- nawiew na "1"

wszystko po 30 min

Napisano
  • Autor

> też mam klimę - swoim ozonatorem auta jeszcze nie ozonowałem ale zapach musi się skądś brać.

> W instrukcji opisane były 3 etapy

> -ogólny całe auto

> - rurka do wlotu nawiewu

> - nawiew na "1"

> wszystko po 30 min

a jaką masz wydajność ozonatora? Nie słyszałem o tym, że rurkę należy wsadzać do wlotu. Może o to chodzi? Spróbuję

Napisano

> a jaką masz wydajność ozonatora? Nie słyszałem o tym, że rurkę należy wsadzać do wlotu. Może o to

> chodzi? Spróbuję

taką jak podałeś 200 mg/h (białe opakowanie z 2 rurkami sylikonowymi i takim akwariowym dyfuzorem) - Twój zakup coś ok 160 zł zlosnik.gifhmm.gif

Jest wyraźnie w pkt dotyczącym ozonownia samochodu by do otwartego wylotu nawiewu skierować tą sylikonową rurkę - trzeba bakterie i wirusy znajdujące się tam ubić mlot.gif

Teraz sobie zrób wyłącznie "sesje" na wylot - centralny będzie IMHO najlepszy, chyba ze poświęcisz więcej czasu i wszystkie przeozonujesz - tylko bez włączonego nadmuchu ok.gif i najlepiej ze strumieniem powietrza skierowanym na wnętrze

Quote:

Samochody osobowe środki transportu.

Ozonowanie samochodów jest jedynym skutecznym sposobem usunięcia z ich

wnętrz, tapicerki, sufitu, podłogi bakterii, wirusów, zarodników, pleśni grzybów i

zapachów. Ozonowanie powinno się przeprowadzać dwa razy w roku, a w międzyczasie

stosować dostępne u nas oczyszczacze powietrza zasilane z gniazdka zapalniczki.

Ozonowanie przeprowadzamy w trzech cyklach po 30 minut wprowadzając

rurkę z ozonem kolejno do wnętrza samochodu,
oraz do wlotu powietrza
i

włączając wentylację na najniższy poziom. Po zakończeniu ozonowania otworzyć

drzwi samochodu i wywietrzyć.

Napisano
  • Autor

> taką jak podałeś 200 mg/h (białe opakowanie z 2 rurkami sylikonowymi i takim akwariowym dyfuzorem)

> - Twój zakup coś ok 160 zł

> Jest wyraźnie w pkt dotyczącym ozonownia samochodu by do otwartego wylotu nawiewu skierować tą

> sylikonową rurkę - trzeba bakterie i wirusy znajdujące się tam ubić

> Teraz sobie zrób wyłącznie "sesje" na wylot - centralny będzie IMHO najlepszy, chyba ze poświęcisz

> więcej czasu i wszystkie przeozonujesz - tylko bez włączonego nadmuchu i najlepiej ze

> strumieniem powietrza skierowanym na wnętrze

> Quote:

> Samochody osobowe środki transportu.

> Ozonowanie samochodów jest jedynym skutecznym sposobem usunięcia z ich

> wnętrz, tapicerki, sufitu, podłogi bakterii, wirusów, zarodników, pleśni grzybów i

> zapachów. Ozonowanie powinno się przeprowadzać dwa razy w roku, a w międzyczasie

> stosować dostępne u nas oczyszczacze powietrza zasilane z gniazdka zapalniczki.

> Ozonowanie przeprowadzamy w trzech cyklach po 30 minut wprowadzając

> rurkę z ozonem kolejno do wnętrza samochodu, oraz do wlotu powietrza i

> włączając wentylację na najniższy poziom. Po zakończeniu ozonowania otworzyć

> drzwi samochodu i wywietrzyć.

no widzisz - nie miałem takiego zapisu. Dzięki - chyba zrobię tak -ozonator do środka i rurka do wlotu powietrza obiegu wewnętrznego. Albo wogóle prosto do komory parownika bez żadnych nawiewów.

Dzięki - może coś z tego będzie wink.gif

Napisano

> no widzisz - nie miałem takiego zapisu. Dzięki - chyba zrobię tak -ozonator do środka i rurka do

> wlotu powietrza obiegu wewnętrznego. Albo wogóle prosto do komory parownika bez żadnych

> nawiewów.

zrób jak uważasz za słuszne ok.gif - strumień powietrza z ozonatora musi dotrzeć do parownika, a jak to zrobisz to zależy od Twojej inwencji ok.gif

> Dzięki - może coś z tego będzie

tu masz dokładne zastosowanie swojej zabaweczki ok.gif

Napisano
  • Autor

> zrób jak uważasz za słuszne - strumień powietrza z ozonatora musi dotrzeć do parownika, a jak to

> zrobisz to zależy od Twojej inwencji

> tu masz dokładne zastosowanie swojej zabaweczki

ok.gif bardzo Ci dziękuję - powalczę jeszcze. 20.GIF

Napisano

ewentualnie jak nie zadziała to podeprzyj się pianką do czyszczenia klimatyzacji. Może nie odkrywcze ale działa smile.gif

Napisano

> Otóż zakupiłem ozonator o wydajności 200mg/h. Zgodnie z informacjami, które znalazłem na tym i

> innych forach, jest to wystarczająca wydajność, żeby skutecznie pozbyć się zapachu 'starej

> szmaty' z klimatyzacji.

> Ozonowałem kilka tygodni temu w garażu, w którym było około 8-10 stopni. Wsadziłem ozonator do

> auta, obieg wewnętrzny, dmuchawa na 1 i tak przez 30 min, potem przerwa 30 min, znowu

> ozonowanie 30 min, przerwa i ozonowanie.

> W sumie 1,5 h ozonowania z dwoma przerwami.

> No i tak - na początku wszystko ładnie, ale teraz jak jest cieplej to znowu wali w aucie szmatą po

> włączeniu klimy.

> Czy ja robię coś nie tak, czy też te ozonatory są do kitu?

> Filtr kabinowy wymieniony.

a miałes włączoną w czasie ozonowania klimę czy tylko nawiew?

Napisano

Pianka działa tylko na kanały wentylacyjne, ale nie na parownik, który ma bardzo drobne raszki, w które pianka nie wnika !!! Zalecam omijać piankę przy czyszczeniu klimy - strata kasy.

Napisano

Posiadam taki ozonator i używam go na zasadzie - sprawdzam skąd pobierane jest powietrze z wnętrza (obieg zamknięty) auta do układu wentylacji i tam podkładam ozonator na wentylatorze uruchomionym na 1 biegu i wyłączonej klimie. Przy drugim ozonowaniu włączam klimę.

Napisano

> Posiadam taki ozonator i używam go na zasadzie - sprawdzam skąd pobierane jest powietrze z wnętrza

> (obieg zamknięty) auta do układu wentylacji i tam podkładam ozonator na wentylatorze

> uruchomionym na 1 biegu i wyłączonej klimie. Przy drugim ozonowaniu włączam klimę.

po to jest wężyk w zestawie by ozonator wywalić na zewnątrz. ja robie tak że przez stary długopis przeciagam wezyk i zamykam na nim drzwi. tak chodzi z 30min jest ok. włączona klima obieg wewnętrzny na 2-ce.

Napisano

Ale ozonator ma pobierać powietrze z wnętrza auta, a auto musi być szczelnie zamknięte!

Napisano

> Ale ozonator ma pobierać powietrze z wnętrza auta, a auto musi być szczelnie zamknięte!

a gdzie to masz napisane ? smile.gif ozonator ma pobierac jak najbardziej suche powietrze - czym suchsze powietrze tym wydajnosc ozonatora jest wieksza dlatego tez do niektórych ozonatorów dodawane sa osuszacze powietrza poprzez ktore ozonator pobiera powietrze

Napisano
  • Autor

> a miałes włączoną w czasie ozonowania klimę czy tylko nawiew?

Tylko nawiew.

Napisano
  • Autor

> a gdzie to masz napisane ? ozonator ma pobierac jak najbardziej suche powietrze - czym suchsze

> powietrze tym wydajnosc ozonatora jest wieksza dlatego tez do niektórych ozonatorów dodawane

> sa osuszacze powietrza poprzez ktore ozonator pobiera powietrze

Słyszałem, że jedni ustawiają go na zewnątrz a inni w środku. Nie wiem co lepsze, ale jeszcze będę eksperymentował

Napisano
  • Autor

> Pianka działa tylko na kanały wentylacyjne, ale nie na parownik, który ma bardzo drobne raszki, w

> które pianka nie wnika !!! Zalecam omijać piankę przy czyszczeniu klimy - strata kasy.

Chyba niezupełnie - potem pianka zmienia stan z pianki na ciecz, która przenika przez parownik. Ja nie miałem z pianką więszych problemów i działała. Ale nie po to inwestowaliśmy w ozonator, żeby dalej korzystać z pianki. crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Posiadam taki ozonator i używam go na zasadzie - sprawdzam skąd pobierane jest powietrze z wnętrza

> (obieg zamknięty) auta do układu wentylacji i tam podkładam ozonator na wentylatorze

> uruchomionym na 1 biegu i wyłączonej klimie. Przy drugim ozonowaniu włączam klimę.

Wsadzasz rurkę w kanał obiegu wewnętrznego? Ja ten ozonator przy ostatniej sesji właśnie podłożyłem pod schowek pasażera, bo stamtąd zasysane jest powietrze przy obiegu wewnętrznym. Niestety kicha crazy.gif

Chyba odkręcę schowek i włożę rurkę w komorę parownika bez żadnych włączonych nawiewów. Takie stężenie musi wytłuc wszystko.

Napisano

> Słyszałem, że jedni ustawiają go na zewnątrz a inni w środku. Nie wiem co lepsze, ale jeszcze będę

> eksperymentował

najlepsza wersja to ustawiaj tam gdzie masz bardziej suche powietrze, wtedy wydajność ozonatora rośnie - te 200mg/h to wydajnosc przy okreslonej wilgotnosci powietrza okreslonej przez producenta, czasami ja trudno osignac w codziennym uzytkowaniu

Napisano

ja zakupilem FM-500 a instrukcje stosowania podeslal mi znajomy pracujacy w zakladzie klimy:

Quote:

-wylot ozonatora we wlot powietrza wewnatrz auta (w bravo w nogach kierowcy jak dobrze pamietam)

-wlot np. na fotelu poloz

-obieg zamkniety

-nadmuch na 2

-silnik odpalony

-klima zalaczona

-30 minut dzialania

-otwierasz dzrzwi szeroko i nie wachasz tego co jest w srodku

-mozesz zgasic silnik i urzadzenie

Wietrzyc auto 5-10 minut.

Napisano

Ciecz po piance niestety spływa po obrzeżach parownika i nie wnika w jego drobną strukturę blaszek.

Napisano

Z suchym powietrzem to dla mnie nowina - dzięki za info - w instrukcji o tym nie pisali.

Napisano

> Z suchym powietrzem to dla mnie nowina - dzięki za info - w instrukcji o tym nie pisali.

niektóre ozonatory są sprzedawane razem z tzw osuszaczem , dzięki któremu podnosi się wydajność owego ozonatora ( np z 200 do 400mg/h)

tak samo nie może być gorące - tzn nie ozonujemy auta latem które stało kilka godzin w słońcu i w środku mamy ukrop smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.