Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Silniczek od obiegu wewnetrznego

Featured Replies

Napisano

Czesc,

Ktos wie jakimi srubami przykrecony jest tez silniczek?

Konkretnie chodzi mi o leb sruby, czy to jest torx? (jaki rozmiar) czy moze cos innego?

Dostep tam nie jest rewelacyjny, leb ciezko tam wlozyc, zdjecie tez ciezko zrobic, wiec prosze Was o pomoc.

Probowalem torxami, zaden nie pasowal, ale moze po prostu nie mam odpowiedniego rozmiaru.

Z gory dzieki za pomoc.

Napisano

Z tego co pamiętam co ludziska pisali, to są dwa rodzaje: Delphi i Behr i różnią się mocowaniem. Kołacze mi się po głowie, że jeden jest na wkręty na klucz 7, a drugi na krzyżakowe.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Kołacze mi się po głowie, że jeden jest na wkręty na klucz 7, a drugi na krzyżakowe.

ok, skoro sa tylko takie alternatywy to u mnie jest to krzyzak

w takim razie drugie pytanie: jak tam dojsc srubokretem? Przeciez tam jest cholernie malo miejsca

Napisano

Nie mam Astry G i tylko mi się kołacze, ze to krzyżak wink.gif Po przeczytaniu tego wątku: (są foty), klucza 7 jestem pewny wink.gif A po tym: KLIK, chyba jednak torxy... wink.gif Może wpisz w szukajkę +silnicz +obieg i daj sobie 4 lata, wiele razy było o tym pisane, z pewnością coś znajdziesz.

Pozdroofka

Napisano

Ja się do tego dobierałem bo jakimś cudem wpadł mi w wiatrak cieniutka gałązka z drzewa i tarło o łopatki wirnika. Ja mam układ Delphi. Wszystko jest skręcone na zwykłe wkręty na klucz 7. Odkręcisz wszystko bez problemu bo z tyłu dmuchawa jest na zaczepach. Tylko przygotuj sobie rożnej długości przedłużki do śrubokręta i dasz rade.

Napisano
  • Autor

> A po tym: KLIK, chyba jednak torxy...

o, to juz jest cos, dzieki (szkoda, ze nie podany rozmiar zlosnik.gif )

to nawet logiczne, ze tam jest torx, bo wszystko w okolicy tez jest na torxy.

> Może wpisz w szukajkę +silnicz

> +obieg i daj sobie 4 lata, wiele razy było o tym pisane, z pewnością coś znajdziesz.

troche juz szukalem, ale wynikow jest tyle, ze ciezko cos wylowic, ale poszukam jeszcze w wolnej chwili

Napisano

A z czym masz problem? Czyżby słynna klapka się zacięła? wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> A z czym masz problem? Czyżby słynna klapka się zacięła?

mam chyba ten sam problem co polowa forum.

Silniczek dziala kiedy chce i efekt jest taki, ze mam wlaczony obieg zamkniety nawet kiedy nie chce zlosnik.gif

Na razie zrzucilem ciegno, ktore steruje ta klapa, wiec obieg jest caly czas otwarty, ale chcialbym to zrobic jak nalezy.

Tylko, ze utknalem na etapie wyjecia silniczka.-*

Napisano

Czyli typowa usterka. Pewnie magnes się odkleił. Jak już wyjmiesz silniczek wink.gif , naprawisz, to tu rozwiązanie problemu: KLIK (schemat połączeń w linku zawartym w poście).

Pozdroofka

Napisano

Jak zrzuciłeś cięgno to masz Behr'a. Silniczek siedzi na torxach, nie pamiętam rozmiaru. Dało się to odkręcić takimi marketowymi kątowymi torxami choć nie bez problemów.

Napisano

> . Ja mam układ Delphi. Wszystko jest skręcone na zwykłe wkręty na klucz 7.

Ja też mam Delphi i wszystko fabrycznie było skręcone na klucz 5,5 Nie 5, nie 6, nie 7, tylko pięć i pół sciana.gif

Nie musze chyba pisać klnie.gifco sądzę o autorze tego pomysłu i jego matce wrrr.gif

Napisano

> było skręcone na klucz 5,5 Nie 5, nie 6, nie 7,

> tylko pięć i pół

Mam taki klucz smile.gif W lato muszę wymienić? udrożnić? nagrzewnicę i w/g manualu takowy klucz będzie mi potrzebny.

Napisano

Nie wiem jak Delphi ale Behr pasuje od angola bez zadnych przeróbek i nie ma problemu żeby go wyjąć. Potrzebny jest tylko krótki śrubokręt.

Wymieniałem to to na wiosne i do dziś dział jak należy , puk , puk.

Napisano

> mam chyba ten sam problem co polowa forum.

> Silniczek dziala kiedy chce i efekt jest taki, ze mam wlaczony obieg zamkniety nawet kiedy nie chce

> Na razie zrzucilem ciegno, ktore steruje ta klapa, wiec obieg jest caly czas otwarty, ale chcialbym

> to zrobic jak nalezy.

> Tylko, ze utknalem na etapie wyjecia silniczka.-*

jak zrobisz to daj znać , może też zrobie, bo na razie też wajcha zdjęta zlosnik.gif

Napisano

Musze się poprawić faktycznie 5,5 grinser006.gif. Na szczęście mam komplet kluczy, który ma tak wielki klucz.

Napisano

>skręcone na klucz 5,5 Nie 5, nie 6, nie 7,

>tylko pięć i pół

>Nie musze chyba pisać co sądzę o autorze tego pomysłu i jego >matce

Sądzisz że to bardzo porządny Niemiec jest. Klucz 5,5mm to standard dla śrub M3, zgodnie z normą. smile.gif

Napisano

> Sądzisz że to bardzo porządny Niemiec jest. Klucz 5,5mm to standard dla śrub M3, zgodnie z normą.

Nein mein Freund smile.gif Sądzę że powinno być M3,5 i 6mm. Dlatego dalej uważam to co uważam o tym panu i jego matce klnie.gif

Napisano

Komandosia smile.gif wez mi plz napisz ile czasu trzeba miec na ten demontaz. Obecnie -13, wiec nie wiem czy sil mi starczy wink.gif a niestety wszystko wskazuje, ze silniczek stanal w pozycji zamknietej.

Napisano
  • Autor

> Komandosia wez mi plz napisz ile czasu trzeba miec na ten demontaz. Obecnie -13, wiec nie wiem czy

> sil mi starczy a niestety wszystko wskazuje, ze silniczek stanal w pozycji zamknietej.

schowek to 6 srub z latwym dostepem, wiec gora 2-3 minuty zlosnik.gif

silniczka jeszcze nie wyciagalem, bo chyba nie mam odpowiedniego klucza.

w kazdym badz razie z tego co widzialem to trzymany jest trzema srubami ze srednim dostepem, ale raczej 5 minut powinno wystarczyc.

Mysle, ze na wet przy -13st ta operacja nie powinna byc zbyt trudna do wykonania.

Ja bylem zaskoczony, ze te plastiki sa calkiem plastyczne przy mrozach. Wymienialem filtr kabinowy jak bylo -8st, ciagnalem, szarpalem (szczegolnie ta rure od nawiewu na nogi pasazera) i nic sie nie polamalo.

Napisano

> schowek to 6 srub z latwym dostepem, wiec gora 2-3 minuty

> silniczka jeszcze nie wyciagalem, bo chyba nie mam odpowiedniego klucza.

> w kazdym badz razie z tego co widzialem to trzymany jest trzema srubami ze srednim dostepem, ale

> raczej 5 minut powinno wystarczyc.

> Mysle, ze na wet przy -13st ta operacja nie powinna byc zbyt trudna do wykonania.

> Ja bylem zaskoczony, ze te plastiki sa calkiem plastyczne przy mrozach. Wymienialem filtr kabinowy

> jak bylo -8st, ciagnalem, szarpalem (szczegolnie ta rure od nawiewu na nogi pasazera) i nic

> sie nie polamalo.

boje sie, ze zabiore sie za to a i tak nie skoncze. Podobno nie zawsze da sie wyjac silniczek bez zdejmowania podszybia.

Napisano

O ile dobrze pamietam to w moim przypadku bylo tak ze trzeba bylo sciagnac podszybie. Odkrecic tam chyba 4 sruby, i dopiero dobierac sie od strony schowka. Odkrecenie samego silniczka bylo dla mnie niemozliwe (slabe umiejetnosci). Po wyjeciu calej dmuchawy dopiero moglem odkrecic silniczek. Dla kogos kto robi o pierwszy raz i ze srednimi umiejetnosciami nie polecam wykonywac tego w takie mrozy. Troche sie trzeba nastekac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.