Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozważania nt. zastepcy Clio... Wstepnie kilka propozycji..

Featured Replies

Napisano

Clio Sport jest fajnym autem, ale teskni mi sie za czyms wygodniejszym i wiekszym, ale nie wolniejszym. Clio mam z 2002 roku, realnie moge wziac za niego kolo 12-13 tysiecy, na wiecej nie licze...

Teraz co w zamian??

Naogladalem sie ostatnio saabow, glownie za sprawa projektow coobcia..

Myslalem tez o Volvo, jakims T4 w S/V 40...

Glownym kryterium wyboru jest to ze auto ma byc od '97 w gore i ma byc naprawde typowe w czesciach wink.gif

Jakies pomysly ???

Napisano

> Clio Sport jest fajnym autem, ale teskni mi sie za czyms wygodniejszym i wiekszym, ale nie

> wolniejszym. Clio mam z 2002 roku, realnie moge wziac za niego kolo 12-13 tysiecy, na wiecej

> nie licze...

> Teraz co w zamian??

> Naogladalem sie ostatnio saabow, glownie za sprawa projektow coobcia..

> Myslalem tez o Volvo, jakims T4 w S/V 40...

> Glownym kryterium wyboru jest to ze auto ma byc od '97 w gore i ma byc naprawde typowe w czesciach

> Jakies pomysly ???

V40 jest male w srodki. Strasznie male.

Napisano
  • Autor

Mysle ze i tak bedzie wieksze od clio...

Poza tym po glowie chodzi mi jeszcze jedna koncepcja, dupowoz w dieslu ktory ew. z czasem da sie jakos fajnie podkrecic..

Napisano

> Mysle ze i tak bedzie wieksze od clio...

> Poza tym po glowie chodzi mi jeszcze jedna koncepcja, dupowoz w dieslu ktory ew. z czasem da sie

> jakos fajnie podkrecic..

Z jakim budzetem ?

Napisano
  • Autor

takim zeby sie wyrobic po sprzedazy clio z rejestracja, podstawowym przegladem po kupnie... czyli pewnie gdzies tak 10-12 kola...

Napisano

> takim zeby sie wyrobic po sprzedazy clio z rejestracja, podstawowym przegladem po kupnie... czyli

> pewnie gdzies tak 10-12 kola...

Zostaw clio i daruj sobie kombinacje, nic madrego nie wymyslisz. Szczegolnie jak chcesz climatronic i xenon. Rzezba w g. z takim budzetem.

Napisano
  • Autor

Wystarczy klima i dobra lampa... zeby.GIF

Spasowalem z wymaganiami, chcialbym troche wiecej wygody, nieukrywam ze starzeje sie powoli..

Napisano

W tym budżecie to w dobrym stanie będzie lanos (+ zestaw serwisowy obowiązkowy) albo astra II z silnikiem 1,4 albo 1,6.

Tak szybkie jak Clio Sport to to nie będzie.

Volvo/Saab w tym budżecie to będzie wybór między dżumą a cholerą.

Napisano
  • Autor

Z Lanosem nie przesadzajmy, musialbym sie naszukac zeby kupic cos w tych pieniadzach... Poza tym udane auto, w domu od 10 lat i nic sie nie psuje..

Astra II nie podoba mi sie, generalnie szukam czegos co bedzie jakos w miare nietuzinkowe, ale Saab coraz bardziej mnie kreci..

Napisano
  • Autor

aż tak dało Ci w kość clio awaryjnością i kosztami napraw? wink.gif

Napisano
  • Autor

Heheh, awaryjnosc nie, koszty napraw w sumie tez nie do konca, bo znalazlem sobie zamiennik prawej poduszki silnika ktora teoretycznie nie ma zamiennikow...

Bardziej chodzi o to ze niestety od czasu zakupu Clio troche sie pozmienialo, spooro wiecej jezdze...

Poza tym nieukrywam ze jak na hot-hatcha jest delikatny, wg. mnie az za bardzo..

Napisano

Nie załapałeś, że chciałem Ci przekazać, że z wskazanym budżetem ta operacja nie ma sensu - nastoletnie mocne auto będzie po prostu "dojechane".

Napisano
  • Autor

Alez zrozumialem i to bardzo dobrze.. Ale niestety na nowe mnie nie stac, a stare jestem w stanie sobie doprowadzic jakos tam do stanu...

Napisano

> Alez zrozumialem i to bardzo dobrze.. Ale niestety na nowe mnie nie stac, a stare jestem w stanie

> sobie doprowadzic jakos tam do stanu...

Nie jestes, droga przez meke.

Been there, done that.

Szkoda czasu, energii i pieniedzy.

Napisano

> takim zeby sie wyrobic po sprzedazy clio z rejestracja, podstawowym przegladem po kupnie... czyli

Przy takim budzecie to sobie lepiej odpusc.

Ciezko by za to bylo kupic przyzwoitego compacta a Ty szukasz czegos mocniejszego...

Ewentualnie zerknij na Xsare VTS, ale nie orientuje sie jakie obecnie maja ceny...

Moze jakas Primere GT znajdziesz, ale to juz moze byc ciezko no i osiagami nie powala zlosnik.gif

Napisano

> a stare jestem w stanie sobie doprowadzic jakos tam do stanu...

Tylko Ci się tak wydaje, będziesz albo klął i płacił, albo wiązał drutem i "używkami" w stanie "igła, panie".

Stare to jest dobre wino i skrzypce, ale też nie każde.

Napisano

Za pieniądze o których pisałeś to kupisz trupa i będziesz ugotowany. Za 11-12-13 tys nie kupisz niczego z ,,sercem'' i w miarę dobrym wyposażeniem, aby nie było to ,,piąte życie kurczaka''. Oczywiście czasami zdarzają się jakieś tam okazje, ale pamiętaj raz na 5 tys gniotów, jak sądzisz że trafisz na taką to powodzenia.

Pozdrawiam.

> Z Lanosem nie przesadzajmy, musialbym sie naszukac zeby kupic cos w tych pieniadzach... Poza tym

> udane auto, w domu od 10 lat i nic sie nie psuje..

> Astra II nie podoba mi sie, generalnie szukam czegos co bedzie jakos w miare nietuzinkowe, ale Saab

> coraz bardziej mnie kreci..

Napisano

> Widzę, że też słuchasz Ne-Yo

Nigdy mi sie nie zdarzylo. skromny.gif

Napisano

Takie rzeczy to tylko w erze ok.gif

Nic porównywalnie "szybkiego" w dobrym stanie nie znajdziesz.

Masz pewne auto które znasz, w takim budżecie, ja bym nie ryzykował ok.gif

Napisano

> Volvo/Saab w tym budżecie to będzie wybór między dżumą a cholerą.

bo?

kumpel sprzedaje T4 z końcówki 1999 albo 2000 i chce za nią chyba 13 koła...trochę ma blacharkę do poprawki ale generalnie mechanicznie jest chyba ok...

spokojnie można kupić już niezły egzemplarz T4 albo 2.0T z 2000 roku za ok. 13koła...

Napisano

za 12-15 kpln mozna jakies znosne v40/ s40 t4 kupic z 98-99 r. Kolega artix posiada v40 t4 98/99 ` , zagazowany nawet- zrobił juz z 80 kkm i wiekszych problemów nie było a samochodzik naprawde zadziwia na drodze jesli chodzi o power

Napisano

> za 12-15 kpln mozna jakies znosne v40/ s40 t4 kupic z 98-99 r. Kolega artix posiada v40 t4 98/99 `

> , zagazowany nawet- zrobił juz z 80 kkm i wiekszych problemów nie było a samochodzik naprawde

> zadziwia na drodze jesli chodzi o power

Tzn.. sam silnik jest zacnym i takie 240 koni juz jako tako tam jezdzi - nie wiem jak skreca zlosnik.gif

Ale wnetrze jest fuj ! i do tego strasznie male w srodku.

Napisano

> Ale wnetrze jest fuj ! i do tego strasznie male w srodku.

Zdecydowanie przesadzasz, wymiary w środku ma podobne do golfa 4. Wnętrze kwestia gustu mi się podoba.

Napisano

skręca nie tak źle..... hamulce mogłyby być lepsze, co do miejsca jak sie jezdzi samemu czy najywzej z jedna osobą to jest sens większy? taka v40 ma za to przyjemny spory bagażnik Silnik ma niby 200 km ale po lekkich przestawieniach metodą domową mozna z 10% zyskać wink.gif

mówimy o s/v40 roczniki 1996-2003 bo ze s40/v50 2004- Ci sie środek nie podoba to wiem wink.gif

Napisano
  • Autor

A jak jest z blachami i zawieszeniem w tych autach ??

Napisano

> A jak jest z blachami i zawieszeniem w tych autach ??

Jak nie było bite to nie będzie grama rdzy, zawieszenie proste, z przodu macpherson z tylu wielowahacz jak w mitsubishi. W T4 było kilka rodzajów zawieszeń różniły się twardością i wysokością.

Napisano

e 36 zlosnik.gif i to nie jest żart oink.gif

za takie piniendze to bym poszukał jakiegoś 320 w kombi, bo jest szansa, że było użytkowane jako rodzinne auto.

Bardzo szybkie to nie jest, ale też nie da się powiedziec, ze nie jeździ.

lekki OT - Teraz siedzę w Szwajcarii, i w Genewie wbrew pozorom e36 całkiem popularne auto. Tu jest taki mix - aston martiny, porsche i bentleye mieszają się ze starszymi bmw, które są zajebiście popularne. Oczywiście same benzyniaki w fajnym wypasie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Mozesz mi cos dobrego przywiezc wink.gif Nie pogardze E36 w jakims 2.5 badz 2.8 wink.gif

Napisano

> Mozesz mi cos dobrego przywiezc Nie pogardze E36 w jakims 2.5 badz 2.8

w bagaż mi się nie zmieści zlosnik.gif

anyway - dobre e36 się nada ok.gif

Napisano

> bo?

Bo nastoletnie auto jest po prostu zużyte.

> trochę ma blacharkę do poprawki ale generalnie mechanicznie jest chyba ok...

O, jak ja lubię takie rodzynki smile.gif Walka z rdzą jest walką przegraną, jak zaczęło gnić, to będzie gniło coraz bardziej i nic na to nie poradzisz.

Urok starego auta.

> spokojnie można kupić już niezły egzemplarz T4 albo 2.0T z 2000 roku za ok. 13koła...

Owszem, zakładając, że niezły egzemplarz to jak na 11 lat oznacza, że nie ma dziur w podłodze, a mechanicznie psuje się nie częściej niż raz w miesiącu.

Napisano

> Bo nastoletnie auto jest po prostu zużyte.

nie zawsze...każde kilkuletnie auto przywiezione zza zachodzniej granicy również wg Twojego toku rozumowania...tylko ceny części pewnie ma wyższe niż moja 40ka wink.gif

> O, jak ja lubię takie rodzynki Walka z rdzą jest walką przegraną, jak zaczęło gnić, to będzie

> gniło coraz bardziej i nic na to nie poradzisz.

nic nie gnije...po prostu ktoś dostawczakiem najechał mu na maskę...thats all...rdzy nigdzie indziej nie widziałem...ale Ty pewnie wiesz lepiej...

jak nie bity to rdzy na nich nie ma...

> Urok starego auta.

> Owszem, zakładając, że niezły egzemplarz to jak na 11 lat oznacza, że nie ma dziur w podłodze, a

> mechanicznie psuje się nie częściej niż raz w miesiącu.

...ja wiem najlepiej nowe...na które nas nie stać...ale to takie polskie...

z resztą jak się kupuje pierwszy egzemplarz na jaki sie trafi to rozumiem później rozgoryczenie...to tak samo jak z tymi samochodami skręconymi z 300kkm do 150kkm i ludźmi później narzekającymi, że mały przebieg, dobra marka a psuje się na potęgę...znaczy szmelc...

jak kupisz egzemplarz słaby z rocznika 1999 za 8koła to masz racje...pewnie będzie wtopa...

ale jak dobrze sprawdzisz przed kupnem i dasz za ten sam rocznik te 12koła za dobry egzemplarz to nie będziesz narzekał...

ew. jak wiesz co kupujesz za ósemkę i wiesz, że w niego musisz władować worek $$$ i wiesz na co to też niekoniecznie złe wyjście...

podstawowa sprawa to niebity...bo z tym się zgodzę, że z rudą to później walka z wiatrakami...

Napisano

> ...ja wiem najlepiej nowe...na które nas nie stać...ale to takie polskie...

Kupowanie nowego jest polskie ? Żartujesz - każdy Ci powie, że w salonie kupuje tylko frajer, przecież można równie dobrą igiełkę od dziadka z Niemiec za 30% ceny kupić.

> z resztą jak się kupuje pierwszy egzemplarz na jaki sie trafi to rozumiem później

> rozgoryczenie...

Nie chce mi się już ....

Gdybym miał bazować na 1, 5 czy nawet 20 samochodach to bym siedział cicho. Mam ciut większe doświadczenie i przekonanie, że nastoletnie auto w dobrym stanie technicznym to można znaleźć w muzeum.

> jak kupisz egzemplarz słaby z rocznika 1999 za 8koła to masz racje...pewnie będzie wtopa...

Mogę Ci zaproponować taki zakład - szukamy auta o warunkach jakie założył autor wątku (czyli kompakt, ok. 150 KM żeby jeździło jak Clio Sport, nie starszy niż 97, za ok. 12 kpln), kupujemy go i w dniu zakupu wsiadasz i jedziesz nim na Gibraltar i spowrotem.

Jak myślisz, jaka jest szansa, że spokojnie objedziesz ?

Napisano

> Kupowanie nowego jest polskie ? Żartujesz - każdy Ci powie, że w salonie kupuje tylko frajer,

> przecież można równie dobrą igiełkę od dziadka z Niemiec za 30% ceny kupić.

Teraz to troche przesadzasz zlosnik.gif

Da sie spokojnie kupic 2-4 letnie auto w dobrym stanie, najlepiej po firmieok.gif

Co do wynalazkow z Zachodu to zgadzam sie w 100%, wiekszosc to odpicowane padla...

A co do nowych aut to juz kwestia podejscia.

Ja sobie zalozylem, ze kupie nowe auto (jakiegos kompakta) jezeli jego roczna utrata wartosci nie przewyzszy mi 1-miesiecznego dochodu netto zlosnik.gif

Swiadomosc, ze mialbym siedzie w robocie np 2 miesiace za frajer skutecznie mnie zniecheca do tego krokuhehe.gif

> Nie chce mi się już ....

> Gdybym miał bazować na 1, 5 czy nawet 20 samochodach to bym siedział cicho. Mam ciut większe

> doświadczenie i przekonanie, że nastoletnie auto w dobrym stanie technicznym to można znaleźć

> w muzeum.

> Mogę Ci zaproponować taki zakład - szukamy auta o warunkach jakie założył autor wątku (czyli

> kompakt, ok. 150 KM żeby jeździło jak Clio Sport, nie starszy niż 97, za ok. 12 kpln),

> kupujemy go i w dniu zakupu wsiadasz i jedziesz nim na Gibraltar i spowrotem.

> Jak myślisz, jaka jest szansa, że spokojnie objedziesz ?

Akurat przy zalozeniach kolegi szansa na trafienie czegos na chodzi jest praktycznie zerowa...

Napisano

> Jak myślisz, jaka jest szansa, że spokojnie objedziesz ?

Niewiele mniejsza niż nowym autem

Napisano

> Teraz to troche przesadzasz

Mądrość ludową przekazuję.

> Da sie spokojnie kupic 2-4 letnie auto w dobrym stanie, najlepiej po firmie

Ty to wiesz, ja to wiem, ale mądrość ludowa głosi, że po firmie to padlina, a dziadki w Niemczech nowe kupują i trzymają kilka lat w garażu, żeby Polakowi po taniości sprzedać.

> Akurat przy zalozeniach kolegi szansa na trafienie czegos na chodzi jest praktycznie zerowa...

Nie przesadzajmy, myślę że podobnie trudne jest trafienie 6 w totka, a czasem się udaje.

Napisano

> Mądrość ludową przekazuję.

> Ty to wiesz, ja to wiem, ale mądrość ludowa głosi, że po firmie to padlina, a dziadki w Niemczech

> nowe kupują i trzymają kilka lat w garażu, żeby Polakowi po taniości sprzedać.

Najwiecej gadaja Ci co w zyciu auta po firmie nie mieli,

albo sie napatrzyli na mlodych gniewnych w bialytch Pandach hehe.gif

Napisano

> skręca nie tak źle..... hamulce mogłyby być lepsze, co do miejsca jak sie jezdzi samemu czy

> najywzej z jedna osobą to jest sens większy? taka v40 ma za to przyjemny spory bagażnik Silnik

> ma niby 200 km ale po lekkich przestawieniach metodą domową mozna z 10% zyskać

> mówimy o s/v40 roczniki 1996-2003 bo ze s40/v50 2004- Ci sie środek nie podoba to wiem

OT: jak można podkręcić T4? cfaniaczek.gif

Napisano

> OT: jak można podkręcić T4?

na kilka sposobów zależy w jaką moc celujesz

Napisano

> na kilka sposobów zależy w jaką moc celujesz

Ten sposób "home made" o którym kolega wyżej pisał. wink.gif Może być priv coby nie śmiecić.

Napisano

źle mnie zrozumiałeś...

polskie jest kupowanie coś na coś nas nie stać tylko po to aby sąsiedzi widzieli...

przesadzasz z tym muzeum...

można znaleźć samochód w naprawdę dobrym stanie...podstawowe pytanie ile za nie trzeba dać...

większość jak widzi cenę wyższa niż średnia rynkowa to nawet na taki samochód nie patrzy...

spokojnie moim pojechałbym na Gibraltar...a ma 10 lat...tfu w tym roku mu 11 stuknie wink.gif

T4 najlepiej zrobić programem, żeby mieć spokój...programem można w przed i polifcie celować w ok. 240KM

dla polifta to jest kres możliwości na seryjnych gratach...

dla przedlifta dopiero początek...ale żeby celowac wyżej to już trzeba wymieniać poszczególne graty osprzętu...

no i jest jeszcze mbc...ale to niesie za sobą dołożenie zegarka pokazującego boost no i najlepiej zamontowanie zaworu w kabinie, żeby można było nim pomachać w razie potrzeby...

Napisano

> polskie jest kupowanie coś na coś nas nie stać tylko po to aby sąsiedzi widzieli...

A, to nie ja - ja zawsze kupuję auta, z których sąsiedzi się śmieją - DU, Skoda itp...

> spokojnie moim pojechałbym na Gibraltar...a ma 10 lat...tfu w tym roku mu 11 stuknie

Ależ ja nie mówię o Twoim, które znasz (i pewnie nie jest wystawione na sprzedaż), tylko o przeciętnym 10-12 latku wystawionym do sprzedaży.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.