Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Trafic

Featured Replies

Napisano

Witam,

Szwagier przymierz się do Renault Trafic.

W wersji jak w tym wątku Autokacik

Wiem już, że da się wymontować tą przegrodę.

Ale teraz sprecyzuje. Auto nie będzie robić niebotycznych przebiegów. 2x na kwartał trasa Polska-Norwegia, a w międzyczasie lokalnie max 2k miesięcznie.

Jeśli chodzi o ładunek to albo 5 osób i bagaże, albo rury profile itp.

Czy warto interesować się takim Trafic-iem czy szukać czegoś innego jesłi tak to co ?

Obecnie ma na tapecie to Renault z silnikiem 1.9 100KM

Dziękuję za opinie.

Napisano

mało pali zlosnik.gif, po zatankowaniu pod korek przejechałem 1000 km po Warszawie, i jeszcze rezerwa się nie zapaliła

Napisano
  • Autor

> mało pali , po zatankowaniu pod korek przejechałem 1000 km po Warszawie, i jeszcze rezerwa się nie

> zapaliła

Ok dzieki za info. A jak z awaryjnością tego modelu ? Może jakiś niepolecany silnik itp ?

Napisano

> Ok dzieki za info. A jak z awaryjnością tego modelu ? Może jakiś niepolecany silnik itp ?

mam 1,9 i 2,0 - od nowości do 200 kkm absolutnie bezawaryjne - potem to tragedia - sypie się wszystko

140 koników trochę lepsze jest niż 100 - różnica w spalaniu pomijalna

Napisano

> Witam,

> Szwagier przymierz się do Renault Trafic.

mamy w firmie 1.9. Przebieg 160tys.

Do ok 120tys spokoj, potem powoli się zaczeło...teraz już się powoli zastanawiają co bedzie szybciej - sprzedaż czy bankructwo zlosnik.gif

Za to od nowości były jaja ze wspomaganiem.

Ale ja jestem uprzedzony do francuzów. To jest ostatnia renówka i nigdy więcej

Napisano

przebieg auta w obecnej chwili to 121tys.,auto jeździ przeważnie po mieście trasy to robię nim jak jadę na grzyby 70 km zlosnik2.gif , i chyba jest tak jak inni piszą tym roku robiłem EGR, czujnik turbiny, oraz alternator (kto go wsadził w takie miejsce) angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> mam 1,9 i 2,0 - od nowości do 200 kkm absolutnie bezawaryjne - potem to tragedia - sypie się

> wszystko

> 140 koników trochę lepsze jest niż 100 - różnica w spalaniu pomijalna

To czym sie interesować ??

Czego szukac ?

Napisano

> To czym sie interesować ??

> Czego szukac ?

2,5 dCi albo mastera (też 2,5)

Napisano

> 2,5 dCi albo mastera (też 2,5)

O, ja polecam Mastera. Ceny części nieznacznie droższe od Trafica, ale też samochód bardziej wytrzymały. Z roku na rok nowe części zamienne robią się tańsze. Wersja L1H1 jest mniej więcej wielkości Trafica.

Napisano

> 2,5 dCi albo mastera (też 2,5)

z ciężkim sercem cfaniaczek.gif, ale muszę ci tym razem przyznać rację swiety.gif

master jest dużo fajniejszym i trwalszym samochodem w porównaniu do trafika - komfort w zasadzie taki sam (znaczy wysoki )

Napisano

> O, ja polecam Mastera. Ceny części nieznacznie droższe od Trafica, ale też samochód bardziej

> wytrzymały. Z roku na rok nowe części zamienne robią się tańsze. Wersja L1H1 jest mniej więcej

> wielkości Trafica.

Tylko traf L1H1 na rynku, zwłaszcza 2,5 dCi :-)

Master ZWYKLE kupowany był L2H2 i większy, L1H1 to - niestety - dość rzadkie auto.

Napisano

> z ciężkim sercem , ale muszę ci tym razem przyznać rację

> master jest dużo fajniejszym i trwalszym samochodem w porównaniu do trafika - komfort w zasadzie

> taki sam (znaczy wysoki )

Nie będę się wykłócał, bo nie mam dużego doświadczenia z Trafikami, ale IMO trochę demonizowana jest awaryjność tego auta.

Faktem jest, że BYĆ MOŻE (dziwna konstrukcja zdania :-) ) silnik F9Q w tym aucie nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem (silnik dedykowany do osobówki, podobno zdarzały się w osobówkach problemy z panewkami, tu mogą z racji większych obciążeń występować bardziej, a to już gruba awaria).

Oczywiście nie należy zapominać, że nie jest to tak żywcem przeniesione F9Q - są pewne detale osprzętu, które w założeniu powodują "odelżenie" obciążeń silnika (sporo większa pojemność układu smarowania i chłodzenia, dodatkowo chłodnica oleju, oczywiście inna skrzynia biegów). Pytanie na ile jest to efektywne rozwiązanie.

IMO największą bolączką Trafika 1,9 jest niedobór mocy, rekompensowany "łychowaniem ile się da" i TO może powodować problemy.

Trafic 2,5 powinien być wolny od tych wad - technicznie, patrząc przez pryzmat układu napędowego jest to copy-paste Mastera, gdzie układ przeniesienia napędu GENERALNIE nie jest nadmiernie problemowy (aczkolwiek "się zdarza...").

Napisano

> Tylko traf L1H1 na rynku, zwłaszcza 2,5 dCi :-)

> Master ZWYKLE kupowany był L2H2 i większy, L1H1 to - niestety - dość rzadkie auto.

Niestety racja. Chciałem sprzedać wersję L1H2 w naprawdę niezłym stanie jak na 10-auto, to okazało się, że nie ma chętnych do jego kupna (co prawda z starym silnikiem 2.8dti - bardzo dobra konstrukcja, ale prosta i stara jak budowa cepa). L2 chyba jest dłuższy o ok. 30cm (pi razy drzwi). crazy.gif I tu jest przewaga wersji L2

Napisano

> Nie będę się wykłócał, bo nie mam dużego doświadczenia z Trafikami, ale IMO trochę demonizowana

> jest awaryjność tego auta.

mamy cztery w firmie i kilka "u znajomych" praktycznie do 200 kkm nic się nie działo poza eksploatacją - potem zaczyna się walka o przetrwanie

> IMO największą bolączką Trafika 1,9 jest niedobór mocy, rekompensowany "łychowaniem ile się da" i TO może powodować problemy.

dziwne w tym silniku jest nagłe odcięcie przy max obrotach - wersja 2.0 ma łagodny spadek pod koniec

> Trafic 2,5 powinien być wolny od tych wad - technicznie, patrząc przez pryzmat układu napędowego

> jest to copy-paste Mastera, gdzie układ przeniesienia napędu GENERALNIE nie jest nadmiernie

> problemowy (aczkolwiek "się zdarza...").

ale dosyć ciężko będzie nabyć trafika 2,5 - to taki rodzynek , w przeciwieństwie mastera 2,5 gdzie ten silnik to prawie norma

Napisano

> mamy cztery w firmie i kilka "u znajomych" praktycznie do 200 kkm nic się nie działo poza

> eksploatacją - potem zaczyna się walka o przetrwanie

Ale tak jest praktycznie w każdym aucie...

Kiedyś wysnułem tezę, że samochód kończy swój ekonomicznie uzasadniony żywot w okolicach 200 kkm przebiegu. Potem to już uda (się uda albo się nie uda). Bosz, jakbym był obecny twarzą w twarz to normalnie oczy by mi wydrapali posiadacze "najlepszych-sprowadzonych"...

> dziwne w tym silniku jest nagłe odcięcie przy max obrotach - wersja 2.0 ma łagodny spadek pod

> koniec

> ale dosyć ciężko będzie nabyć trafika 2,5 - to taki rodzynek , w przeciwieństwie mastera 2,5 gdzie

> ten silnik to prawie norma

Trafika 2,5 łatwiej trafić jako Wiwarkę - tam (przynajmniej patrząc "na oko" ten silnik występował częściej.

Napisano

> Ale tak jest praktycznie w każdym aucie...

> Kiedyś wysnułem tezę, że samochód kończy swój ekonomicznie uzasadniony żywot w okolicach 200 kkm

> przebiegu. Potem to już uda (się uda albo się nie uda).

Tzw. krzywa wannowa kosztów utrzymania.

Na początek wysokie ze względu ma spadek wartości, potem w miarę niskie aż do czasu, gdy zacznie się sypać ze względu na przebieg lub wiek. \__/

Napisano

> Tzw. krzywa wannowa kosztów utrzymania.

> Na początek wysokie ze względu ma spadek wartości, potem w miarę niskie aż do czasu, gdy zacznie

> się sypać ze względu na przebieg lub wiek. \__/

Spadek wartości staje się kosztem dopiero w momencie zakończenia eksploatacji auta.

Słuszniej IMO należałoby mówić o nakładach.

Taka drobna różnica, ale IMO wymagająca uściślenia.

Napisano

> Spadek wartości staje się kosztem dopiero w momencie zakończenia eksploatacji auta.

> Słuszniej IMO należałoby mówić o nakładach.

> Taka drobna różnica, ale IMO wymagająca uściślenia.

Więc przyjmijmy, że koszty liczymy co rok przy hipotetycznej sprzedaży auta. Mamy oś czasu i do tego koszty całkowite, gdyby w danym momencie sprzedać auto.

Napisano

> Ale tak jest praktycznie w każdym aucie...

> Kiedyś wysnułem tezę, że samochód kończy swój ekonomicznie uzasadniony żywot w okolicach 200 kkm przebiegu.

dla auta firmowego , zarabiającego to jeszcze niżej - max 150 kkm

dla prywatnego to raczej nie stosował bym tego

co ciekawe - mastery które znam mają przebiegi rzędu 400-600 kkm i nic się im nie dzieje , a lekko nie mają (fakt, że dba się o nie i nie oszczędza na utrzymaniu)

Napisano

> dla auta firmowego , zarabiającego to jeszcze niżej - max 150 kkm

Zależy w jakiej firmie, jaka kultura, jacy ludzie - nie ma reguły.

Widywałem już samochody kompletnie zdewastowane po przebiegu rzędu 80 kkm/3 lata, widywałem samochody z przebiegiem 250 kkm które poza lekko zmęczonym myciem w automacie lakierem i wskazaniem licznika nie miały żadnych oznak takiego przebiegu.

> dla prywatnego to raczej nie stosował bym tego

Taaaa, WSZYSCY dbają lepiej niż o żonę i dzieci.

Tylko czemu trafić z rynku wtórnego samochód w stanie lepszym niż "jedna rana"?

> co ciekawe - mastery które znam mają przebiegi rzędu 400-600 kkm i nic się im nie dzieje , a lekko

> nie mają (fakt, że dba się o nie i nie oszczędza na utrzymaniu)

Wszystko jak zawsze zależy. I od sposobu eksploatacji i od ludzi i od "doinwestowania" auta. Patrz wyżej - jak ktoś jest fleja to każdy samochód zarżnie błyskiem, jak dbający, to i pół miliona nie straszne...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.