Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Spalanie 1,7 CDTI

Featured Replies

Napisano

Interesuje mnie spalanie w mieście (lato/zima) astry H z silnikiem 1,7CDTI szczególnie wersja 80 KM choć może być i mocniejsza. Gdyby ktoś był chętny podzielić się swoimi wykikami spalania byłbym wdzięczny.

Napisano

> Interesuje mnie spalanie w mieście (lato/zima) astry H z silnikiem 1,7CDTI szczególnie wersja 80 KM

> choć może być i mocniejsza. Gdyby ktoś był chętny podzielić się swoimi wykikami spalania

> byłbym wdzięczny.

Nie jeżdże w mieście ale z reguły robię krótkie trasy do 10km i średnie spalanie wacha się między 6,2 a 6,7 czym nie ukrywam jestem zawiedziony bo jak kupowałem to auto liczyłem na mniej. Nie widzę jakieś szczególnej różnicy w spalaniu między latem a zimą.

Napisano

U mnie zimą jak w podpisie.

Szału nie ma, ale jak się chce żeby autko jechało to i musi spalić.

Jazda głównie po mieście.

W okresie jesiennym było około 1 litr mniej.

Napisano

> Interesuje mnie spalanie w mieście (lato/zima) astry H z silnikiem 1,7CDTI szczególnie wersja 80 KM

> choć może być i mocniejsza. Gdyby ktoś był chętny podzielić się swoimi wykikami spalania

> byłbym wdzięczny.

Na razie moja średnia dla z17dtj to 6,5/100

Odcinek 6km przy aktualnych mrozach to 8/100, a przy dzisiejszej procedurze czyszczenia DPFa 16/100 zlosnik.gif

Napisano

u mnie bez wzgledu czy miasto czy trasa mieszcze sie w granicach 6,3-6,8 wink.gif

tylko niedzielne spacery z predkoscia do 90kmh obfituja spalaniem ponizej 6 zlosnik.gif

Napisano

> byłbym wdzięczny.

Póki co jeżdżę tylko po mieście albo za miasto na krótkich trasach.

Średnio wyszło 6.5L/100km.

Z tego co pokazuje BC, to na zimnym silniku na postoju pali nawet 1.3L/h, gdy się rozgrzeje, to potrafi zejść do 0.2L/h.

Myślę zatem, że właśnie temp. silnika ma spory wpływ na spalanie.

Za miastem przy prędkości 80-100 km przy delikatnej jeździe zużycie chwilowe oscyluje wokół 4L/100km.

Napisano
  • Autor

> Myślę zatem, że właśnie temp. silnika ma spory wpływ na spalanie.

jak zawsze w każdym silniku

wink.gif

Napisano

> jak zawsze w każdym silniku

Dokładnie, lecz mi chodziło o też o to, że ruch miejski na zimnym silniku jest nieporównywalny do ruchu miejskiego na rozgrzanym.

Jak zimą robi się 3-5 km w mieście, to silnik nie zdąży się rozgrzać i będzie palił jak mały czołg smile.gif

Wracając do Twojego pytania, to myślę, że nie spali więcej niż Twój obecny biały bocian smile.gif

Ja te 6.5L/100km uzyskuję w okresie fascynacji nowym samochodem i lubię sobie teraz przydepnąć gaz, żeby zobaczyć, co ta maszyna potrafi.

Napisano
  • Autor

> to myślę, że nie spali więcej niż Twój obecny biały bocian

mam taka nadzieje biglaugh.gif

Napisano

1.7 CDTI 100KM w trasie w wakacje + klima + 2 os. dorosłe + dziecko i bagaże wyszło koło 5.5l/100 km

Pozdr

Paweł

Napisano

no coz w porownaniu do Fki to wiecej ... o jakis litr... jak jeszcze liczylem to wychodzilo mi 6.5 -6.7 glownie na krotkie trasy po miescie i czasami wypad za miasto ze 30km ... w zime nie wiem nie licze wiem ze na full baku do zapalenia sie lampki jest jakies (650 - 730 km)

w Dojczlandi raz jechalem sobie ze stala predkoscia kolo 100 (ze 200km) to spalanie mialem gdzies kolo 5 mniej-wiecej ... pozniej jak pocisnelem (>180) to zdecydowanie wskaznik poziomu sie ruszyl grinser006.gif

Napisano

> -wiecej ... pozniej jak pocisnelem (>180) to zdecydowanie wskaznik poziomu sie

> ruszyl

ja osiagnalem spalanie rzedu 9,2 bylo to przed ponad rokiem wiekszosc trasy to autostrada brunschwig-strzelce opolskie czas podrozy od domu do domu jakies 780km < 5,5h z miedzytankowaniem i zakupem jedzenia kara.gif

nie polecam takich wyczynow czerwona.gif szczegolnie asterka, kosztowalo mnie to wymiane simeringow przy 100tkm, astra sie posikala bardzo mocno crazy.gif

Napisano

Średnie zimowe spalanie mam na poziomie 6,3. Głównie miasto, kilka km dziennie. Jak dojeżdżam do pracy to mam idealnie prostą ulicę i rano, jak jeszcze nie ma korków to można bardzo płynnie "przetoczyć" autko do celu. Jednak jak chciałbym normalnie przycisnąć to spalanie średnie wychodzi około 8l/100km.

Widziałem, że inni się pochwalili wynikami to i ja zapodam swój letni rekord: 4os+mały bagaż, 90-120km/h - 4,8l/100km na trasie + wjazd i wyjazd z miasta. Przydaje się 6ty bieg smile.gif ale też chyba lekko z wiatrem było.

Podoba mi się to, że jest oszczędny, a jak się depnie to pokazuje pazur cool.gif Nie jestem mistrzem prostej ale lubię czasami w sporcie zaszaleć i poczuć lekkiego kopa w plecy waytogo.gif. Wtedy oczywiście lepiej nie patrzeć na spalanie...

POZDRAWIAM

Napisano

> Średnie zimowe spalanie mam na poziomie 6,3. Głównie miasto, kilka km dziennie.

A jak u Ciebie wygląda ładowanie akumulatora na takich krótkich dystansach? Osprzęt Astry H jest dużo bardziej łakomy na prąd niż w F-ce, zwłaszcza jak ma się QuickHeata. No i jeszcze trzeba odzyskać prąd zużyty na rozruch.

Nie masz problemów z niedoładowaniem aku?

Napisano

> Nie masz problemów z niedoładowaniem aku?

No szczerze mówiąc, nie zastanawiałem się nad tym.. Na razie pali od ręki, a to już moja druga zima z tym autkiem więc chyba nie jest źle. Aku jest jeszcze młody, a auto trzymam w garażu więc to może mu pomaga. QuickHeat nie mam i prądu nie zjada.

Ale z ciekawości spojrzę na oczko w akumulatorze. Dam znać jak to wygląda. Poza tym tak raz w tygodniu staram się zrobić małą rundkę gdzieś niedaleko za miasto bo wiem, że DPF nie lubi miasta, w szczególności zimą. Pozwalam mu się wypalić, a przy okazji aku też się trochę doładowuje.

PS Zauważyliście, że po wypaleniu DPF'a spada spalanie.. może nie za dużo ale myślę, że w okolicach 0,2 - 0,4l/100.

Napisano

Latam po mieście do pracy mam 15km , przy aktualnych mrozach spalanie jest na poziomie 7.5L , i nie chce mniej , poza tym w palnik wkładam cały czas wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Odgrzewam wątek o spalaniu.

Czy to normalne, że jadąc ok 60-70 km/h silnik pali mniej jadąc na 4-tym biegu niż na 5-tym?

Napisano
  • Autor

> Odgrzewam wątek o spalaniu.

> Czy to normalne, że jadąc ok 60-70 km/h silnik pali mniej jadąc na 4-tym biegu niż na 5-tym?

możliwe, popatrz jakie masz obroty silnika przy 70 km/h na 4-tym i na 5-tym i popatrz na wykres mocy i momentu a wszystko będziesz wiedział

Napisano

> możliwe, popatrz jakie masz obroty silnika przy 70 km/h na 4-tym i na 5-tym i popatrz na wykres

> mocy i momentu a wszystko będziesz wiedział

na 4-tym ok 1.7 - 1.9 tys. obr/min

na 5-tym ok 1.1 - 1.3 tys. obr/min

Popatrzyłem na wykres mocy i faktycznie wyszło, że w pierwszym przypadku mamy ok. 175-180 Nm (czyli prawie maks), a w drugim ok. 75-125.

Ciekawe tylko jak to ma się do zasad ecodrivingu i ogólnie tych wszystkich rad, żeby jechać jak najwolniej na jak najwyższym biegu i 5-tkę włączać już przy 60-tce.

Napisano

> Ciekawe tylko jak to ma się do zasad ecodrivingu i ogólnie tych wszystkich rad, żeby jechać jak

> najwolniej na jak najwyższym biegu i 5-tkę włączać już przy 60-tce.

To są zasady "uniwersalne", a jak coś jest do wszystkiego to wiadomo... oslabiony.gif

Ekstremizm w każdej postaci to nic dobrego, także do tych zasad, jak widać, warto podchodzić z dystansem- z moich obserwacji niektóre się sprawdzają, inne- nie. Sporo też chyba zależy od samochodu.

Napisano

> Odgrzewam wątek o spalaniu.

> Czy to normalne, że jadąc ok 60-70 km/h silnik pali mniej jadąc na 4-tym biegu niż na 5-tym?

tez tak mam,w ogole nie wrzucam 5 i podobno dwumasa dłuzej wytrzymuje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.