Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

renault clio I - na co zwrócić uwagę?

Featured Replies

Napisano

Witam,

tak się pechowo złożyło że muszę zakupić autko do niedzieli - możliwe tanio, gdyż ma to być 3 autko na okres koło 5 miesięcy... zwróciłem uwagę na renault clio 1 (1.2) z lpg... co powiecie o awaryjności tego auta - pomijam fakt że będzie to stary rupieć, więc z jakimiś naprawami sie liczę, ale chodzi mi o ogólne spojrzenie na awaryjnośc? jak z cenami części i na co zwracać uwagę oglądając taki wynalazek?

Pozdrawiam

Tomasz

PS: W cenie do 2500zł rozważałem jeszcze tico, fieste.. ale ta cliówka chyba najlepiej by wypadła...

Napisano

Przy takim samochodzie sprawdź czy odpala, rusza i reaguje na ruchy kierownicą. Jak jeszcze przy zamknietych oknach nie wieje po nogach, to jest o.k. ok.gif Sprawny układ wydechowy i brak wycieków pod autem możesz uważać za luksus.

Napisano

> Przy takim samochodzie sprawdź czy odpala, rusza i reaguje na ruchy kierownicą. Jak jeszcze przy

> zamknietych oknach nie wieje po nogach, to jest o.k. Sprawny układ wydechowy i brak wycieków

> pod autem możesz uważać za luksus.

Najważniejsze czy hamulce są ok

Napisano

Ile paliwa w baku, i do kiedy ma ważne ubezpieczenie i przegląd.

Napisano

czy nie ma pod maską innego silnika, i pisze to całkiem serio, niedawno znajomy rozwalił takie Clio ściągane z zagramanicy, w dowodzie 1.2 a pod maską 1.8.

poza tym lekko lubi łapać progi w okolicach słupków (tj na środku auta), wydech dość szybko rdzewieje, reszta to raczej wymiany eksploatacyjne

Napisano

> ściągane z zagramanicy, w dowodzie 1.2 a pod maską 1.8.

Nie zdziwiło go, że to 1,2 coś dużo pali ??

Napisano

> Nie zdziwiło go, że to 1,2 coś dużo pali ??

i "ciut" lepiej jeździ? zlosnik.gif

Napisano

> poza tym lekko lubi łapać progi w okolicach słupków (tj na środku auta), wydech dość szybko

> rdzewieje, reszta to raczej wymiany eksploatacyjne

Przy tak starym aucie "lekka korozja progów" oznacza sprawdzenie czy one jeszcze są. Sprawdzić też podłoge pod kątem dziur .

Napisano

na co zwracać

> uwagę oglądając taki wynalazek?

wycieki oleju z okolic rozrządu, wycieki oleju z okolic skrzyni biegów, stan miski olejowej - lubi rdzewiec i choć zamienniki używki są tanie to sama wymiana wymaga podniesienia całego silnika, rdza okolic tylnych nadkoli, i reszto wszystko to co w innych samochodach x-letnich

Napisano

z tego co pamietam z bytnosci w KRC - 1.1. i 1.2 w clio1 jezdza jak zolw za to pala jak smok (9-10 / 100 benzyny w miescie to norma!), znacznie lepiej brac 1.4

Napisano

> PS: W cenie do 2500zł rozważałem jeszcze tico, fieste.. ale ta cliówka chyba najlepiej by

> wypadła...

A nie chcesz Uno, Punto ? Ja bym za 2,5 k zł szukał Uno/Punto.

Napisano

> Przy tak starym aucie "lekka korozja progów" oznacza sprawdzenie czy one jeszcze są. Sprawdzić też

> podłoge pod kątem dziur .

dokładnie, lekka to znaczy widoczna od zewnątrz a w środku już sito. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A nie chcesz Uno, Punto ? Ja bym za 2,5 k zł szukał Uno/Punto.

uno na pewno nie... punto - muszę pomyśleć... hmmm?

Kurcze pierwszy raz takie stare auto będę kupował i sam nie wiem czego szukać/wymagać od takiego pojazdu... do tej pory kupowałem auta max 2 letnie, a przeważnie z salonu... teraz sytuacja się ostro pogmatwała i tak jak pisałem do niedzieli muszę zakupić jakieś mega tanie wozidło, które przez pół roku będzie robiło 2x10km codziennie, a przy tym żebym nie wypadł z siedzeniem przez podłogę przez korozję... aż się boję jak coś takiego kupię za góra 3 klocki :/

Napisano

> przez podłogę przez korozję... aż się boję jak coś takiego kupię za góra 3 klocki :/

Szwagier zakupił w ubiegłą niedzielę corsę - jako drugie toczydło na dojazd do pracy, bo miał dość odwożenia żony i gnania do siebie do pracy. Corsa prawie pełnoletnia (1994r zlosnik.gif), troszkę ruda wyłazi, ale progi były już robione. Silnik - jeździ, nie dymi, od poniedziałku u mnie w nocy mróz -12 a ta hulajnoga odpala od dotknięcia zlosnik.gif. W zestawie dostał całkiem przyzwoite radio CD + mp3 Pionier'a i komplet dodatkowych kół letnich w świetnym stanie (z felgami! ). Zapłacił za to wszystko 2250 hehe.gif i przez tydzień się jeszcze nic nie popsuło hehe.gif

Napisano

> co powiecie o

> awaryjności tego auta - pomijam fakt że będzie to stary rupieć, więc z jakimiś naprawami sie

> liczę, ale chodzi mi o ogólne spojrzenie na awaryjnośc? jak z cenami części i na co zwracać

> uwagę oglądając taki wynalazek?

Nie licząc malucha i poloneza (który okazał się zresztą składakiem "made in stodoła") Clio I był najbardziej awaryjnym z moich samochodów.

Z tego co pamiętam, to u mnie posypały się: mechanizm wybierania biegów, jakieś łożyska w belce tylnego zawieszenia, uszczelka pod głowicą, zamki, regulator napięcia, przewody hamulcowe, szybko zużywały się tarcze, zapiekały się tylne bębny i mechanizm hamulca ręcznego. Za to korozja pojawiła się tylko na błotnikach tylnich, później przednich.

Poza tym samochód był nawet fajny, dynamiczny i przyjemny w jeździe (silnik 1.4)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.