Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

oszukać sondę

Featured Replies

Napisano

pacjent 1.2 16v

objawy - błąd kata check silnika

silnik na dwu sondach lambda

pomysł;

wywalić wkład kata, druga sondę wspawać na przedłużce tak aby nie była w strumieniu spalin tylko oddalona

opinie proszę lub inne pomysły na obejście kupna nowego katalizatora

Napisano

> pacjent 1.2 16v

> objawy - błąd kata check silnika

> silnik na dwu sondach lambda

> pomysł;

> wywalić wkład kata, druga sondę wspawać na przedłużce tak aby nie była w strumieniu spalin tylko

> oddalona

> opinie proszę lub inne pomysły na obejście kupna nowego katalizatora

Sam sobie już odp na swoje pytanie zlosnik.gif ja praktykowałem i powiem że to działa.

Napisano
  • Autor

> Sam sobie już odp na swoje pytanie ja praktykowałem i powiem że to działa.

o potwierdzenie mi właśnie chodziło czy moje rozumowanie jest prawidłowe

jakies specjalne odsadzenie musi być? ile cm? jaka średnica? w tym samym miejscu co ori sonda?

tak swoją drogą interesuje mnie czy błąd wywala bo temperatura jest za wysoka czy z jakiego powodu?

Napisano

> tak swoją drogą interesuje mnie czy błąd wywala bo temperatura jest za wysoka czy z jakiego powodu?

Druga sonda sprawdza, czy kat dopalił co miał. A ze nie dopalił, bo go nie ma, to wywala bład alien.gif

Napisano

> o potwierdzenie mi właśnie chodziło czy moje rozumowanie jest prawidłowe

> jakies specjalne odsadzenie musi być? ile cm? jaka średnica? w tym samym miejscu co ori sonda?

> tak swoją drogą interesuje mnie czy błąd wywala bo temperatura jest za wysoka czy z jakiego powodu?

Jeśli się nie mylę to błąd wywala ze względu na bardzo małą zawartość tlenu. Ta sonda sprawdza tylko katalizator, ja po wywaleniu kata w dwusondowym aucie miałem dospawany kawałek zaślepionej rurki w miejscu gdzie miała być sonda i wkręconą w tę rurkę sondę. Check się nie zapalał.

Napisano

> pacjent 1.2 16v

> objawy - błąd kata check silnika

> silnik na dwu sondach lambda

> pomysł;

> wywalić wkład kata, druga sondę wspawać na przedłużce tak aby nie była w strumieniu spalin tylko

> oddalona

> opinie proszę lub inne pomysły na obejście kupna nowego katalizatora

Ja mam w tulejce i niestety co jakiś czas błąd się zapali i nikt nie wie czemu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mam w tulejce i niestety co jakiś czas błąd się zapali i nikt nie wie czemu

w tej kupnej? czy samoróbce?

Napisano

> w tej kupnej? czy samoróbce?

ja nie mam wogule zadnej tulejki ani nic i hybryda MPI i nie widzi problemu

Napisano

Samoróbce.... Przyczyną może być to, że ta tulejka jest zbyt mała...

Napisano

Ja mam w samoróbce i nie ma problemu.

BTW na forum kiedyś było info, że musi być zachowany jakiś kąt między sondami

Napisano

> Ja mam w samoróbce i nie ma problemu.

> BTW na forum kiedyś było info, że musi być zachowany jakiś kąt między sondami

60 stopni od pierwsze w odleglosci ok 15-20cm i nie potrzebna zadna przedluzka

Napisano

> 60 stopni od pierwsze w odleglosci ok 15-20cm i nie potrzebna zadna przedluzka

Jakie to ma mieć znaczenie że musi być kąt? Przecież z racji budowy sondy to kompletnie bez sensu jest.

Napisano

> Jakie to ma mieć znaczenie że musi być kąt? Przecież z racji budowy sondy to kompletnie bez sensu

> jest.

aby nie byla dokladnie w przeplywie spalin. Miales wspawana na poczatku 15cm pod pierwsza sonda i lapala bledy. Zmienilem jej kat i siedzi juz cicho

Napisano

> aby nie byla dokladnie w przeplywie spalin. Miales wspawana na poczatku 15cm pod pierwsza sonda i

> lapala bledy. Zmienilem jej kat i siedzi juz cicho

Zmieniłeś kat czy poprostu dałeś tą magiczną tulejke ?? Bo ja też nie jestem przekonany o zmianie kąta hmm.gif , natomiast jej "odsadzenie" od rury wydechowej jak najbardziej ma sens....

Napisano

Ale o jakim przepływie spalin Ty mówisz? Gdzie on ma być w nieprzelotowej flanszy?

Napiszę to prościej: Masz np. rurę zamiast kata. W tej rurze nie wiercisz dziury i nie wkręcasz sondy tylko wkręcasz ją w kawałek rurki zaspawanej od spodu. Tak aby było szczelnie i nie dostawał się syf z podwozia na sondę. Ten kawałek rurki możesz sobie przyspawać do tej rury zamiast kata ale nie na wylot. ok.gif Sonda musi być całkowicie odizolowana od spalin.

U mnie sonda wisiała sobie w komorze silnika, z dala od układu wydechowego, oczywiście wkręcona w zaspawaną rurkę.

Napisano

> Zmieniłeś kat czy poprostu dałeś tą magiczną tulejke ?? Bo ja też nie jestem przekonany o zmianie

> kąta , natomiast jej "odsadzenie" od rury wydechowej jak najbardziej ma sens....

oryginalny kolektor z 1.1 mpi przy swapie na 1.4 zastopiano kolektore z 1.2 75KM. Pierwsza sonda w oryginalnym miejscu a druga sonda wspawana nizej pod katem wzgledem drugiej. Nie dawalem zadnej tulejki

Napisano
klik przecież to zwykłe kolanko hydrauliczne sick.gif
  • 11 miesięcy później...
Napisano

siema....ja mam 1.1mpi wydech zrobiony pod te autko lecz nadal posiadam kata.bo nie wiedziałem jak się za to zabrać....kupiłem kolektor od jakiegoś punta czy coś takiego (jeździło w sc).... i teraz wolałbym wsadzić ten kolektor

a stary z kata.zostawić w razie wu...jak by sonda wariowała...(bez jego patroszenia) załóżmy ze zrobię tak jak piszecie i będzie okej......autko będzie lepiej wydychało....wdycha dolotem.... czy kompa można tez troszkę podstroić pod te lekkie zmiany ???

Napisano

> siema....ja mam 1.1mpi wydech zrobiony pod te autko lecz nadal posiadam kata.bo nie wiedziałem jak

> się za to zabrać....kupiłem kolektor od jakiegoś punta czy coś takiego (jeździło w sc).... i

> teraz wolałbym wsadzić ten kolektor

> a stary z kata.zostawić w razie wu...jak by sonda wariowała...(bez jego patroszenia) załóżmy ze

> zrobię tak jak piszecie i będzie okej......autko będzie lepiej wydychało....wdycha

> dolotem.... czy kompa można tez troszkę podstroić pod te lekkie zmiany ???

z dolotem i wylotem komp sobie sam poradzi, gorzej juz jak zmieniasz walek i robisz glowice do tego

Napisano

ok wiec tak zrobimy....a co ze spalaniem ??? zwiększy się czy zmniejszy ???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.