Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nieliniowość układu mikser-reduktor

Featured Replies

Napisano

Mam znowu problem z CC.

Na wolnych obrotach wysterowałem PWA ok. 85, ale na górze robi się tak bogato, że go zalewa i nie chce iść, krokowiec idzie wtedy na ok. 50 kroków. Podczas jazdy to samo.

Tak się zastanawiam, czym to może być spowodowane. Za duża czułość reduktora? Gdy skręce na wolnych nie utrzymuje obrotów. Bypass zakręcony, próbowałem ustawiać z lekko odkręconym - bez efektu.

Mikser 36mm, reduktor tomasetto po 10kkm.

Napisano

> Mam znowu problem z CC.

> Na wolnych obrotach wysterowałem PWA ok. 85, ale na górze robi się tak bogato, że go zalewa i nie

> chce iść, krokowiec idzie wtedy na ok. 50 kroków. Podczas jazdy to samo.

> Tak się zastanawiam, czym to może być spowodowane. Za duża czułość reduktora? Gdy skręce na wolnych

> nie utrzymuje obrotów. Bypass zakręcony, próbowałem ustawiać z lekko odkręconym - bez efektu.

> Mikser 36mm, reduktor tomasetto po 10kkm.

Sprawdź drożność rury dolotowej i filtru powietrza.

Czy na benzynie jeździ OK ?

W celu obniżenia PWA na wolnych obrotach powinieneś odkręcić czułość.

Napisano

to wygląda na lewe powietrze

Napisano

Tak to właśnie wygląda. Może iść gdzieś między mieszalnikiem, a przepustnicą i będzie problem

Napisano
  • Autor

> Tak to właśnie wygląda. Może iść gdzieś między mieszalnikiem, a przepustnicą i będzie problem

na benzynie OK.

rozbiore i jeszcze raz złoże. Co polecacie aby to pouszczelniać?

Napisano
  • Autor

> Sprawdź drożność rury dolotowej i filtru powietrza.

> Czy na benzynie jeździ OK ?

> W celu obniżenia PWA na wolnych obrotach powinieneś odkręcić czułość.

jak odkręce to powyżej 4000 obr już go tak zalewa, że nie chce iść

Napisano

> jak odkręce to powyżej 4000 obr już go tak zalewa, że nie chce iść.

Obniż dolny próg PWA w sterowniku LPG. Powinien się przymyknąć na tyle, aby nie zalewało.

Napisano
  • Autor

> Obniż dolny próg PWA w sterowniku LPG. Powinien się przymyknąć na tyle, aby nie zalewało.

zrobiłęm to domyka do 30 kroków na wysokich. Trochę głupio, żeby zamiast wzbogacać otwarciem to domykać go.

Napisano

> zrobiłęm to domyka do 30 kroków na wysokich. Trochę głupio, żeby zamiast wzbogacać otwarciem to

> domykać go.

Czułość reduktora ma największy wpływ na PWA na wolnych obrotach

oraz mały wpływ na PWA na wysokich obrotach.

Odkręcając czułość wyrównałeś PWA na niskich i wysokich obrotach co jest warunkiem, aby auto jeździło na gazie.

Powodem małych wartości PWA na wysokich obrotach może być wysokie podciśnienie w mikserze spowodowane np:

- niedrożnym filtrem powietrza,

- przytkaną rurą dolotową przed mikserem,

- małą średnicą zwężki miksera ( ten problem raczej cię nie dotyczy )

- znacznym przysłonięciem zwężki miksera przez wtryskiwacz w SPI

Wyjmij filtr powierza i sprawdź PWA na obrotach.

Napisano
  • Autor

> Czułość reduktora ma największy wpływ na PWA na wolnych obrotach

> oraz mały wpływ na PWA na wysokich obrotach.

> Odkręcając czułość wyrównałeś PWA na niskich i wysokich obrotach co jest warunkiem, aby auto

> jeździło na gazie.

> Powodem małych wartości PWA na wysokich obrotach może być wysokie podciśnienie w mikserze

> spowodowane np:

> - niedrożnym filtrem powietrza,

> - przytkaną rurą dolotową przed mikserem,

> - małą średnicą zwężki miksera ( ten problem raczej cię nie dotyczy )

> - znacznym przysłonięciem zwężki miksera przez wtryskiwacz w SPI

Czyli wadliwy (za duży) mikser mogę na 100% wykluczyć?

Prawdę mówiąc od samego założenia gazu nie chodził jak trzeba, wcześniej miałem śrubę i przykręciłem co odpowiadało pewnie 40 krokom i jakoś to jeździło. Założyłem sterownik i teraz widzę że nie jest OK.

Zmienie filtr powietrza pół roku ma i ładnie wygląda.

Napisano

> Czyli wadliwy (za duży) mikser mogę na 100% wykluczyć?

Z pewnością nie jest za duży.

Jeśli jest mocno przysłonięty (blisko osadzony) wtryskiem SPI to może okazać się za mały.

Gaziarze czasem stosują patenty w postaci przesłon na wlocie rury dolotowej powierza. Sprawdź.

> Zmienie filtr powietrza pół roku ma i ładnie wygląda.

Wyjmij go na chwilę na postoju i wkręć silnik na obroty. Jakie wtedy PWA ?

Zdejmij plastykową kopułkę układu wtryskowego i też sprawdź PWA na obrotach.

Napisano

> Mikser 36mm, reduktor tomasetto po 10kkm.

a nie za duży mikser na taką pojemność?

Napisano
  • Autor

> Z pewnością nie jest za duży.

> Jeśli jest mocno przysłonięty (blisko osadzony) wtryskiem SPI to może okazać się za mały.

jest wtryskiwacz,

podkładka ebonitowa

a potem dopiero mikser, szpara jest spora.

> Gaziarze czasem stosują patenty w postaci przesłon na wlocie rury dolotowej powierza. Sprawdź.

Nie ma żadnych patentów

> Wyjmij go na chwilę na postoju i wkręć silnik na obroty. Jakie wtedy PWA ?

> Zdejmij plastykową kopułkę układu wtryskowego i też sprawdź PWA na obrotach.

odpiąłem tą rurę co łączy filtr, sama kopułka została z króćcem to zgasł.

Napisano
  • Autor

> a nie za duży mikser na taką pojemność?

niby większość przelotu i tak zasłania wtryskiwacz (SPI) ale mam obawy że chyba za duży, na stronie rybackiego 32, 34 i 36 są do CC 899

Napisano

> jest wtryskiwacz,

> podkładka ebonitowa

> a potem dopiero mikser, szpara jest spora.

> Nie ma żadnych patentów

> odpiąłem tą rurę co łączy filtr, sama kopułka została z króćcem to zgasł.

Jesteś już blisko u celu.

Masz czymś zdławiony dolot. Obejrzyj obudowę filtru i rurę dolotową, która do niej prowadzi.

Zostaw bez rury do kopułki.

Odkręcaj co ćwierć obrotu czułość za reduktorze i próbuj przełączać na gaz. Aż zacznie pracować na LPG.

Potrzymaj na obrotach i pochwal się PWA.

Napisano
  • Autor

> Jesteś już blisko u celu.

> Masz czymś zdławiony dolot. Obejrzyj obudowę filtru i rurę dolotową, która do niej prowadzi.

Dolot drożny na 100%, nawet wywaliłem tą klapkę do sterowania ciepłe zimne, i tą rurkę zaślepiłem, żeby brał tylko zime, a nie ciepłe znad kolektora, ale bez zmian.

Moje przemyślenia są następujące:

za duży mikser, dlatego trzeba podkręcić mocno czułość żeby chodził na wolnych, a na wysokich za wysoka czułość po prostu go zalewa.

Napisano

> Dolot drożny na 100%, nawet wywaliłem tą klapkę do sterowania ciepłe zimne, i tą rurkę zaślepiłem,

> żeby brał tylko zime, a nie ciepłe znad kolektora, ale bez zmian.

> Moje przemyślenia są następujące:

> za duży mikser, dlatego trzeba podkręcić mocno czułość żeby chodził na wolnych, a na wysokich za

> wysoka czułość po prostu go zalewa.

Duży mikser nie jest powodem zalewania na wysokich.

Mikser może zalewać na wysokich, jeśli jest wadliwie wykonany ( za ostry kąt zejścia za zwężką ) niezależnie od średnicy.

Dopisałem powyżej.

Sprawdź też opcję bez filtru powietrza.

Napisano
  • Autor

> Duży mikser nie jest powodem zalewania na wysokich.

> Dopisałem powyżej.

> Sprawdź też opcję bez filtru powietrza.

No to jutro, bo wykręciłem mikser celem pomierzenia go i wyeliminowania nieszczelności między mikserem, a przepustnicą.

Właśnie zobaczyłem, że talerzyku wtryskiwacza są takie plastikowe spinki, w moim przypadku ich już nie ma - popękały, zgubiły się. Są otwory po 5mm czy to lewe powietrze, które może przez nie ciągnąć może dawać taki efekt?

Napisano

> No to jutro, bo wykręciłem mikser celem pomierzenia go i wyeliminowania nieszczelności między

> mikserem, a przepustnicą.

> Właśnie zobaczyłem, że talerzyku wtryskiwacza są takie plastikowe spinki, w moim przypadku ich już

> nie ma - popękały, zgubiły się. Są otwory po 5mm czy to lewe powietrze, które może przez nie

> ciągnąć może dawać taki efekt?

Efekt negatywny na pewno ma, bo to powietrze pomijające mikser. Ale nie aż taki, jak opisujesz.

Możesz zakleić na sztukę taśmą samoprzylepną i sprawdzić.

Jak już przetestujesz powyższe, to sprawdź, czy przekaźnik odcina wtryskiwacz podczas pracy na LPG. Może podbiera Ci benzynkę i gaz jednocześnie.

Napisano
  • Autor

> Efekt negatywny na pewno ma, bo to powietrze pomijające mikser. Ale nie aż taki, jak opisujesz.

> Możesz zakleić na sztukę taśmą samoprzylepną i sprawdzić.

> Jak już przetestujesz powyższe, to sprawdź, czy przekaźnik odcina wtryskiwacz podczas pracy na LPG.

> Może podbiera Ci benzynkę i gaz jednocześnie?

odcina, bo nie słychać klekotania wtrysku

te otwory są nad mikserem

Napisano

> odcina, bo nie słychać klekotania wtrysku

> te otwory są nad mikserem

Tym bardziej nie widzę ich wpływu na Twoje problemy z autem.

Jutro sprawdź wpływ braku filtru lub odłączonej rury od kopułki na PWA.

Napisano
  • Autor

> Tym bardziej nie widzę ich wpływu na Twoje problemy z autem.

> Jutro sprawdź wpływ braku filtru lub odłączonej rury od kopułki na PWA.

bez rury (sama kopułka) ok. 200 PWA

na jałowych,

wraz ze wzrostem obrotów zmneijsza się do ok. 130

z rurą bez filtra (z puszką filtra, ale pustą)

PWA ok 130 zmniejsza się do 80 na wysokich.

Napisano

> bez rury (sama kopułka) ok. 200 PWA

> na jałowych,

> wraz ze wzrostem obrotów zmneijsza się do ok. 130

> z rurą bez filtra (z puszką filtra, ale pustą)

> PWA ok 130 zmniejsza się do 80 na wysokich.

Wymień filtr powietrza.

Wygląda na to, że to on ci dławi dolot i obniża PWA z 80 na 30.

Na dobrym filtrze powinieneś uzyskać PWA w zakresie 60-70.

Napisano

A tak jeszcze spytam o reduktor. Jak to konkretnie model?

Do tego, to że ma on tylko 10 kkm, nie oznacza, że jest bez skazy, zwłaszcza, że piszesz, że od początku było coś nie tak.

EDIT:

Teraz mnie tak naszło, że najwiekszy z przewidywanych do CC900 mieszalników możesz mieć dlatego, że reduktor nie jest do 80HP, tylko np do 140, bo taki był pod ręką. smile.gif

Będzie wtedy bankowo problem z biegiem jałowym i prawdopodobnie coś takiego, jak opisujesz przy większych RPM.

To tylko moja hipoteza. Sprawdź jaki konkretnie masz ten reduktor.

Napisano
  • Autor

> Wymień filtr powietrza.

> Wygląda na to, że to on ci dławi dolot i obniża PWA z 80 na 30.

> Na dobrym filtrze powinieneś uzyskać PWA w zakresie 60-70.

filtr zmieniony, to samo.

Napisano
  • Autor

> A tak jeszcze spytam o reduktor. Jak to konkretnie model?

> Do tego, to że ma on tylko 10 kkm, nie oznacza, że jest bez skazy, zwłaszcza, że piszesz, że od

> początku było coś nie tak.

> EDIT:

> Teraz mnie tak naszło, że najwiekszy z przewidywanych do CC900 mieszalników możesz mieć dlatego, że

> reduktor nie jest do 80HP, tylko np do 140, bo taki był pod ręką.

> Będzie wtedy bankowo problem z biegiem jałowym i prawdopodobnie coś takiego, jak opisujesz przy

> większych RPM.

> To tylko moja hipoteza. Sprawdź jaki konkretnie masz ten reduktor.

reduktor tomasetto 100hp z filtrem obok (nie zintegrowany)

odkręciłem troche bypass. na wolnych PWA ok. 120 przy 4000 tys 60

Napisano

> reduktor tomasetto 100hp z filtrem obok (nie zintegrowany)

Przyznasz, że trochę dużo, jak na silnik, który ma katalogowo koło 40 KM. Czy to ma kluczowe znaczenie, to nie wiem, ale przynajmniej mi daje trochę do myślenia.

> odkręciłem troche bypass. na wolnych PWA ok. 120 przy 4000 tys 60

Sęk w tym, że jak za dużo odkręcisz by-pass, to możesz mieć problem z przejściem z wolnych obrotów przy ruszaniu, gdy spadek ciśnienia na mieszalniku jest jeszcze za mały, aby skutecznie ciągnąć gaz z II stopnia regulacji.

Z braku czasu nie mam jak przeczytać całego wątku, może o tym już wspomianałeś, ale czy udało Ci się ustawić instalację tak, aby krokowiec pod obciążeniem oscylował powiedzmy w okolicach 100 kroków?

To raz a dwa, to jak wygląda sprawa odpowietrzenia skrzyni korbowej w tym silniku, czy jest szczelne i czy silnik nie ma dużych przedmuchów?

Napisano
  • Autor

> Przyznasz, że trochę dużo, jak na silnik, który ma katalogowo koło 40 KM. Czy to ma kluczowe

> znaczenie, to nie wiem, ale przynajmniej mi daje trochę do myślenia.

> Sęk w tym, że jak za dużo odkręcisz by-pass, to możesz mieć problem z przejściem z wolnych obrotów

> przy ruszaniu, gdy spadek ciśnienia na mieszalniku jest jeszcze za mały, aby skutecznie

> ciągnąć gaz z II stopnia regulacji.

> Z braku czasu nie mam jak przeczytać całego wątku, może o tym już wspomianałeś, ale czy udało Ci

> się ustawić instalację tak, aby krokowiec pod obciążeniem oscylował powiedzmy w okolicach 100

> kroków?

> To raz a dwa, to jak wygląda sprawa odpowietrzenia skrzyni korbowej w tym silniku, czy jest

> szczelne i czy silnik nie ma dużych przedmuchów?

pod obciążeniem do ok 4500 krokowiec spada (do 40 kroków)i jest bogato

przy 5000 zaczyna się robić ubogo.

Odma szczelna, przedmuchow nie ma (jakiś czas temu miał sprężanie po 13 na każdym garze). Seje i cienkie nawet 700 jeżdzą podobno z takimi reduktorami i jest ok.

mikser wygląda tak:

mikser.png

próbowałem wyjąć podkładkę między mikser, a wtryskiwacz (4mm grubości) ebonitowa bez zauważalnych różnic. Teraz jest bez

Napisano

Skoro z takimi reduktorami jeżdżą auta z nawet mniejszymi silnikami, to może ten Twój nie jest jednak 100% OK?

Napisano
  • Autor

> Skoro z takimi reduktorami jeżdżą auta z nawet mniejszymi silnikami, to może ten Twój nie jest

> jednak 100% OK?

chyba wszystko na to wskazuje

Napisano

> chyba wszystko na to wskazuje

A ja powiem stanowczo!

Wg mnie masz za duży mikser i basta!

Twoja hipoteza była dobra, musisz mocno odkręcić czułość żeby na jałowym pracował, a wtedy na za dużym mikserze jest za słabe podciśnienie i dzięki odkręconej mocno czułości jakoś to chodzi, z kolei na obrotach jak podciśnienie wytwarzane przez mikser jest większe, to czułość jest za duża i idzie zwyczajnie za dużo gazu.

Panowie w tym cc przepustnica ma pewnie 30-32mm, strzelam, ale np. w Uno 1.4 gdzie przepustnica ma 36mm wkłada się mikser 34-36 i wtedy to jeździ, więc ja proponuję zmienić mikser na mniejszy i myślę, że 32mm będzie w sam raz.

Napisano
  • Autor

> A ja powiem stanowczo!

> Wg mnie masz za duży mikser i basta!

> Twoja hipoteza była dobra, musisz mocno odkręcić czułość żeby na jałowym pracował, a wtedy na za

> dużym mikserze jest za słabe podciśnienie i dzięki odkręconej mocno czułości jakoś to chodzi,

> z kolei na obrotach jak podciśnienie wytwarzane przez mikser jest większe, to czułość jest za

> duża i idzie zwyczajnie za dużo gazu.

> Panowie w tym cc przepustnica ma pewnie 30-32mm, strzelam, ale np. w Uno 1.4 gdzie przepustnica ma

> 36mm wkłada się mikser 34-36 i wtedy to jeździ, więc ja proponuję zmienić mikser na mniejszy i

> myślę, że 32mm będzie w sam raz.

No właśnie tak od początku mi się wydaje. Czy mogę zadławić dolot, powiedzmy 1/2 (czy jakąś inną wartość) przekroju rury od ssania i wtedy wyregulować czułość). I sprawdzić jak jeździ.

Napisano
  • Autor

> No właśnie tak od początku mi się wydaje. Czy mogę zadławić dolot, powiedzmy 1/2 (czy jakąś inną

> wartość) przekroju rury od ssania i wtedy wyregulować czułość). I sprawdzić jak jeździ.

z drugiej strony http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic390019.html

Napisano

> No właśnie tak od początku mi się wydaje. Czy mogę zadławić dolot, powiedzmy 1/2 (czy jakąś inną

> wartość) przekroju rury od ssania i wtedy wyregulować czułość). I sprawdzić jak jeździ.

Nie warto. Na pewno nie pomoże.

W Twoim reduktorze można wykręcić zupełnie śrubę od czułości. Na jej końcu jest sprężynka. Sprawdź, czy jest cała i nie zdeformowana.

Napisano

Zdławianie dolotu nic nie da w Twoim przypadku. Napisz mi czy takie cc ma wtrysk Marelli czy Boscha. Jak Boscha, to na bank masz za duży mikser. wink.gif

Napisano

> Zdławianie dolotu nic nie da w Twoim przypadku. Napisz mi czy takie cc ma wtrysk Marelli czy

> Boscha. Jak Boscha, to na bank masz za duży mikser.

ww cc tylko było marelli biglaugh.gif

Napisano

Jeżeli nie ma nieszczelności za mikserem to wg mojej oceny mikser za duży lub reduktor do bani.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli nie ma nieszczelności za mikserem to wg mojej oceny mikser za duży lub reduktor do bani.

wg obiegowej opinii to co najmniej o 2mm średnicy za dużo, ale zmienie mikser i zdam relację.

Napisano

> wg obiegowej opinii to co najmniej o 2mm średnicy za dużo, ale zmienie mikser i zdam relację.

Podaj adres mejlowy to podeślę Ci coś mądrego do poczytania na ten temat. Może to coś Ci pomoże.

Napisano

> Podaj adres mejlowy to podeślę Ci coś mądrego do poczytania na ten temat. Może to coś Ci pomoże.

Jak możesz to wrzuć link an forum, może ktoś jeszcze skorzysta. wink.gif

Napisano

> Jak możesz to wrzuć link an forum, może ktoś jeszcze skorzysta.

Się nie da. Mam to w pliku ( coś w rodzaju książki ).

Na forum nie wrzucę bo to pewnie ze 20 stron ( zarówno praktyka jak i trochę teorii ).

Napisano
  • Autor

Wiadomość skasowana przez misi3k

Napisano

> Się nie da. Mam to w pliku ( coś w rodzaju książki ).

> Na forum nie wrzucę bo to pewnie ze 20 stron ( zarówno praktyka jak i trochę teorii ).

Wrzuć mi na centomania(AT)gmail.com ok.gif

Napisano
  • Autor

> Poszło.

> Ps. Na priw. nie wrzucisz pliku ( załacznika ).

dziex:) chciałem na priva adres dać;)

Napisano

> podaj prawidlowy adres

To jest prawidłowy adres. To co się nazywa małpą, jest dokładnie określenie (AT)

Adres email to userATserwer.xx

wpisz po prostu @ zamiast (AT)

Tak podawane adresy sa nierozpoznawalne dla robotów, przez co unikasz pierdyliarda reklam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.