Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A może by tak zrobić rejestr niekorzystnych warunków AC?

Featured Replies

Napisano

Szukam najkorzystniejszej oferty OC i AC, więc wyliczam składki gdzie się da, a gdzie się nie da proszę by do mnie zadzwonili i właśnie się dowiedziałem, że Liberty Direct stosuje:

- amortyzację wynoszącą 35% (poza kradzieżą) wartości części (czyli robocizna w 100%) w przypadku auta z 2007 r.

- udział własny w każdej szkodzie wynoszący 1000 zł.

Upewniłem się telefonicznie: jeśli poniosę szkodę wycenioną w częściach na 10 000 zł, to z LD będzie mi się należał zwrot 5 500 zł.

Dla porządku dodam, że 1000 zł udziału własnego można znieść. W moim przypadku kosztowałoby to 142 zł.

Napisano

> Szukam najkorzystniejszej oferty OC i AC, więc wyliczam składki gdzie się da, a gdzie się nie da

> proszę by do mnie zadzwonili i właśnie się dowiedziałem, że Liberty Direct stosuje:

> - amortyzację wynoszącą 35% (poza kradzieżą) wartości części (czyli robocizna w 100%) w przypadku

> auta z 2007 r.

> - udział własny w każdej szkodzie wynoszący 1000 zł.

> Upewniłem się telefonicznie: jeśli poniosę szkodę wycenioną w częściach na 10 000 zł, to z LD

> będzie mi się należał zwrot 5 500 zł.

> Dla porządku dodam, że 1000 zł udziału własnego można znieść. W moim przypadku kosztowałoby to 142

> zł.

wycena tylko według kosztorysu , bez możliwości naprawy w ASO

Napisano

> Dla porządku dodam, że 1000 zł udziału własnego można znieść. W moim przypadku kosztowałoby to 142

> zł.

Czyli amortyzację też.

Za ile ?

Napisano

Dzięki za informację zlosnik.gif

Mój agent z PZU ostrzegał mnie aby nie zawierać polisy przez telefon,internet bo są ukryte nieścisłości takie jak podałeś,

ja nie miałem czasu aby to samemu sprawdzić, tym bardziej Ci dziękuję i zostaję przy PZU i moim agnecie!!!

Mam zero ściemy i pełną informację co biorę!

Napisano

> Dzięki za informację

> Mój agent z PZU ostrzegał mnie aby nie zawierać polisy przez telefon,internet bo są ukryte

> nieścisłości takie jak podałeś,

> ja nie miałem czasu aby to samemu sprawdzić, tym bardziej Ci dziękuję i zostaję przy PZU i moim

> agnecie!!!

> Mam zero ściemy i pełną informację co biorę!

Bez obrazy, ale twojemu agentowi zalezy jak nikomu innemu, zebys przy nim zostal. To wciska CI takie ciemnoty.

Jedni i drudzy sa tak samo dobrzy w naginaniu i naciaganiu.

Przez internet zaplacisz troche mniej, bo nie placisz

prowicji agenta, ktory do Ciebie przyjedzie. Od co.

Napisano

> Szukam najkorzystniejszej oferty OC i AC, (...)

Dla porządku: tanio = lipa (w 90%).

Chcesz mieć dobre AC: zapłać.

A przykłady niekorzystnych warunków?

a) amortyzacja, dla samochodów pow. 8 lat często bez możliwości wykupienia

b) franszyza integralna 2% sumy ubezpieczenia - dla auta o wartości 50.000 zł to jest 1.000 zł

c) przedstawianie w wariancie serwisowym cen zamienników, a po awanturze możliwość akceptacji części oryginalnych po przedstawieniu kosztorysu z serwisu i oryginałów rachunków

d) poziom amortyzacji dla aut 9 letnich 60%, a dodatkowo wypłata odszkodowania netto...

Napisano

> Nie.

No to korzystając z zasad wolnego rynku można wybrać ofertę innego ubezpieczyciela, O ILE stawki będą akceptowalne.

Napisano

> zostaję przy PZU i moim

> agnecie!!!

> Mam zero ściemy i pełną informację co biorę!

Yhy.

A potem usłyszysz, że "pana samochód to składak i co nam pan zrobi".

Poza tym wiesz - co to za firma, skoro jest niewypłacalna i 1550 + odsetki i koszta procesu trzeba rwać komornikiem?

Napisano

> Porównywałeś z ofertami innych firm ?

Po co?

Przecie "agentos powiedział" ;-)

Napisano
  • Autor

> Dla porządku: tanio = lipa

Nie ograniczam się do analizy cen.

> A przykłady niekorzystnych warunków?

> a) amortyzacja, dla samochodów pow. 8 lat często bez możliwości wykupienia

Jaka amortyzacja? Większość ofert AC uwzględnia "jakąś" amortyzację.

> b) franszyza integralna 2% sumy ubezpieczenia - dla auta o wartości 50.000 zł to jest 1.000 zł

IMO nie ma dramatu.

> c) przedstawianie w wariancie serwisowym cen zamienników,

a po awanturze możliwość akceptacji

> części oryginalnych po przedstawieniu kosztorysu z serwisu

i oryginałów rachunków

Nie chodzi mi o rejestr warunków, które zmierzają do jakiegokolwiek ograniczenia wypłacanych środków, a jedynie takich, które zdecydowanie odbiegają od średniej rynkowej.

> d) poziom amortyzacji dla aut 9 letnich 60%, a dodatkowo wypłata odszkodowania netto...

Wypłata odszkodowania netto jest zgodna z prawem?

Napisano

> Bez obrazy, ale twojemu agentowi zalezy jak nikomu innemu, zebys przy nim zostal. To wciska CI

> takie ciemnoty.

> Jedni i drudzy sa tak samo dobrzy w naginaniu i naciaganiu.

> Przez internet zaplacisz troche mniej, bo nie placisz

> prowicji agenta, ktory do Ciebie przyjedzie. Od co.

Bez obrazy, ale wierzenie w te teksty, że jest taniej bo nie płacisz prowizji agentowi to również wciskanie ciemnoty. Koszty obsługi direct są również wysokie dla ubezpieczyciela, po prostu jest to inna forma sprzedaży polis.

Napisano

> Przez internet zaplacisz troche mniej, bo nie placisz

> prowicji agenta, ktory do Ciebie przyjedzie. Od co.

chyba trochę za dużo reklam się Kolega naoglądał alien.gif

idąc dalej tym tokiem myślenia, ludzie siedzący na słuchawce, czy obsługujący polisy kupione via net pracują za darmo icon_eek.gif

Napisano

> A potem usłyszysz, że "pana samochód to składak i co nam pan zrobi".

Jest zapis w KC: jeżeli ubezpieczyciel nie zapytał, to pytania uważa się za nieistotne. Poza tym w OWU jest zapis: akceptujemy/nie akceptujemy składaków/kabrioletów/innych...

> Poza tym wiesz - co to za firma, skoro jest niewypłacalna i 1550 + odsetki i koszta procesu trzeba

> rwać komornikiem?

To standart. Wielu ubezpieczycieli czeka na "samoobsługę"...

Napisano

> Jest zapis w KC: jeżeli ubezpieczyciel nie zapytał, to pytania uważa się za nieistotne. Poza tym w

> OWU jest zapis: akceptujemy/nie akceptujemy składaków/kabrioletów/innych...

Łaaaał.

No fajnie.

Ale co zrobisz, jeżeli masz samochód, który NIE jest składakiem, a pzu twierdzi, że "to był składak i co nam pan zrobi"? Operuj proszę konkretami, tak jak ja, bo ja taki przykład jak wyżej miałem.

> To standart. Wielu ubezpieczycieli czeka na "samoobsługę"...

:-)

Napisano

> Jaka amortyzacja? Większość ofert AC uwzględnia "jakąś" amortyzację.

Ale albo wykupisz i jest dobrze (u niektórych ubezpieczycieli), albo masz 40-60%; co przy szkodzie np. 6.000 zł może dać +/- 1.000 zł

> a po awanturze możliwość akceptacji

> i oryginałów rachunków

a jeżeli Pan powie: NIE. bo NIE. Idziesz do sądu, czy zagryzasz zęby? Albo olewasz...

> Wypłata odszkodowania netto jest zgodna z prawem?

Wg UOKiKu nie => patrz kara dla GENERALI (sprawa chyba skończy się w sądzie, ale w PL nie ma prawa precedensowego). Wielu ubezpieczycieli płaci netto "na kosztorys" nawet w wariancie serwisowym. AC jest ubezpieczeniem dobrowolnym co oznacza, że strony mogą dowolnie kształtować warunki umowy.

Napisano

> Ale co zrobisz, jeżeli masz samochód, który NIE jest składakiem, a pzu twierdzi, że "to był składak

> i co nam pan zrobi"? Operuj proszę konkretami, tak jak ja, bo ja taki przykład jak wyżej

> miałem.

Rozumiem, że dali decyzje "odmowa wypłaty odszkodowania"?

1. Wezwanie do zapłaty z prośbą o przedstawienie dowodów na tezę, że samochód został sprowadzony w częściach lub stanowi składak.

2a. Jeżeli od momentu 1 rej w PL pojazdu nie minęło 5 lat, to powinienneś trzymać dokumenty celne (składaki to czas 1993-1995, jeżeli dobrze pamiętam). Więc wyciągasz deklarację celną i tam jest napisane: samochód albo części...

2b. Jeżeli od rejestracji minęło więcej niż 5 lat, to przedstawiasz KP, gdzie albo jest albo nie jest napisane "składak".

2c. Jeżeli samochód był rejestrowany w PL ponad 5 lat i nie miał wydanej KP, to w urzędzie gdzie była I rejestracja będzie napisane: SKŁADAK (albo nie będzie). Wydziały komunikacji przechowują z reguły takie dane dłużej niż 5 lat.

A właściwie po co ja sie zastanawiam: art. 16.3 ustawy ubezpieczeniowej nakazuje ZU uzasadnienie odmowy lub zmniejszenia wypłaty odszkodowania. Wiec albo RZU albo sąd...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.