Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dwa problemy: spalanie / odpalanie na zimnym silniku

Featured Replies

Napisano

Witam potrzebuję pomocy.

1)Moje UNO łyka sobie zdecydowanie za dużo paliwa -około 9,5 litra na 100km i nie wiem co jest przyczyną.. Sprawdziłem wtrysk - jest ok, ssanie się wyłącza.. Sonda lambda też jest w porządku..

Jakieś pomysły?

2)Na zimnym silniku (ale tylko na mrozie po przestanej nocy) samochód odpala i natychmiast gaśnie (tak jakby nie miał paliwa) dopiero po 2 lub 3 próbach i dodaniu lekko "gazu" silnik pracuje normalnie.

Czy uszczelka pod głowicą może mieć z tym coś wspólnego? (zaczęło cieknąć nie dawno)

SILNIK 1.4 i.e. (70KM) benzyna

Napisano

> Witam potrzebuję pomocy.

> 1)Moje UNO łyka sobie zdecydowanie za dużo paliwa -około 9,5 litra na 100km i nie wiem co jest

> przyczyną.. Sprawdziłem wtrysk - jest ok, ssanie się wyłącza.. Sonda lambda też jest w

> porządku..

> Jakieś pomysły?

> 2)Na zimnym silniku (ale tylko na mrozie po przestanej nocy) samochód odpala i natychmiast gaśnie

> (tak jakby nie miał paliwa) dopiero po 2 lub 3 próbach i dodaniu lekko "gazu" silnik pracuje

> normalnie.

> Czy uszczelka pod głowicą może mieć z tym coś wspólnego? (zaczęło cieknąć nie dawno)

> SILNIK 1.4 i.e. (70KM) benzyna

2)a pompa paliwa działa dobrze? ja miałem taki problem przez pewnien czas ale samo mu przeszło.

1) a w jakich trasach jeździsz? tylko miasto czy jakieś dłuższe? Termostat masz dobry? u mnie przyczyną wielkiego spalanie ponad 10/100 był walnięty termostat

Napisano

ad 1. powiedz coś na temat wskazń temperatury, bo stawiam na termostat i niedogrzany silnik

ad 2. włącz i wyłącz zapłon ze dwa trzy razy i potem odpal, może paliwo nie dochodzi od razu, bo się cofa do baku i odpala na tym, co ma we wtryskiwaczu

Napisano
  • Autor

> 2)a pompa paliwa działa dobrze? ja miałem taki problem przez pewnien czas ale samo mu przeszło.

> 1) a w jakich trasach jeździsz? tylko miasto czy jakieś dłuższe? Termostat masz dobry? u mnie

> przyczyną wielkiego spalanie ponad 10/100 był walnięty termostat

pompa chyba jest okay bo nie ma żadnych problemów przy dawaniu "gazu w podłogę" ,ani nie ma żadnego duszenia silnika etc na luzie.

jeżdżę mieszanie ale tak 60% to jest trasa (zazwyczaj po 40km minimum)

a jak to sprawdzić czy termostat jest ok?

Napisano
  • Autor

> ad 1. powiedz coś na temat wskazń temperatury, bo stawiam na termostat i niedogrzany silnik

> ad 2. włącz i wyłącz zapłon ze dwa trzy razy i potem odpal, może paliwo nie dochodzi od razu, bo

> się cofa do baku i odpala na tym, co ma we wtryskiwaczu

z tym cofaniem się paliwa do baku to całkeim możliwe ale nie da się temu jakoś zapobiec? wcześniej nie było takiego problemu..

co do temperatury: silnik nagrzewa się do temperatury pracy po około 5 min jazdy (delikatnej - nigdy nie daję gazu w podłogę póki jest zimny)

Napisano

> a jak to sprawdzić czy termostat jest ok?

po wskazaniach temperatury: zależnie od posiadanych powinno być tak (wskazówka na zielonej kresce po paru km jazdy):

284731954-DSC01015.JPG

(zakładam, że masz standardowe zegary 1.4 to fotka powyżej jest OK) albo tak - przy zegarach SX-owych:

284731954-DSC01560A.JPG

sam zanotowałem spalanie powyżej 9l kiedy hampelki żyły własnym życiem = stale hamowały (przód ofkors biglaugh.gif). termostat też wtedy niedomagał i wskazania oscylowały w granicach 70*C a wnętrza nie mogłem zagrzać angryfire.gif

post-109606-14352511732053_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

no mam te pierwsze i wskazówka temp. jest mniej więcej w tej pozycji (zielona kreska na obrazku) po tych kilku km.

A mogę jakoś sprawdzić ten termostat w inny sposób?

Napisano

> po wskazaniach temperatury: zależnie od posiadanych powinno być tak (wskazówka na zielonej kresce

> po paru km jazdy):

> (zakładam, że masz standardowe zegary 1.4 to fotka powyżej jest OK) albo tak - przy zegarach

> SX-owych:

> sam zanotowałem spalanie powyżej 9l kiedy hampelki żyły własnym życiem = stale hamowały (przód

> ofkors ). termostat też wtedy niedomagał i wskazania oscylowały w granicach 70*C a wnętrza

> nie mogłem zagrzać

a ja mam cos takiego że wnętrze sie nagrzewa elegancko tak jak powinno tylko wskazania temp są złe. czasem nawet jak jade to wskazówka nie drgnie ale najczesciej jest tak że doslownie grdnie i wskazuje zbyt niską temp.(tu gdzie ta pierwsza czerwona strzałka na twoim zdjęciu). czy to też wina termostatu?

Napisano

> no mam te pierwsze i wskazówka temp. jest mniej więcej w tej pozycji (zielona kreska na obrazku) po

> tych kilku km.

no to wg mnie jest OK. przyczyny szukał bym gdzie indziej.

> A mogę jakoś sprawdzić ten termostat w inny sposób?

wymontować i go ugotować - dosłownie: mierząc jednocześnie temperaturę początku otwarcia i pełnego otwarcia (86* i 94*C ? hmm.gifniewiem.gif)

Napisano
  • Autor

> no to wg mnie jest OK. przyczyny szukał bym gdzie indziej.

> wymontować i go ugotować - dosłownie: mierząc jednocześnie temperaturę początku otwarcia i pełnego

> otwarcia (86* i 94*C ? )

ugotować.. no czemu nie biglaugh.gif

A możesz mi coś więcej powiedzieć na temat tego "otwarcia" ? bo nie bardzo wiem o co chodzi

Napisano

> najczesciej jest tak że doslownie grdnie i

> wskazuje zbyt niską temp.(tu gdzie ta pierwsza czerwona strzałka na twoim zdjęciu). czy to też

> wina termostatu?

no raczej tak, tylko że u mnie brakowało ciepła nawet na wnętrze. możesz próbnie zasłonić chłodnicę kartonikiem, tak 3/4 do 4/5 powierzchni (jeśli masz cohones jak berety - możesz zasłonić całkowicie chłodnicę biglaugh.gif) i podczas jazdy bacznie obserwować wskazania: jeśli się zmienią zdecydowanie na "+" to wymienisz termostat lub zostawisz kartonik na chłodnicy hehe.gif jeśli zaś wskazania pozostaną bez zmian - wtedy przyczyną może być czujnik/wskaźnik hmm.gif

Napisano

> ugotować.. no czemu nie

> A możesz mi coś więcej powiedzieć na temat tego "otwarcia" ? bo nie bardzo wiem o co chodzi

termostat (nazwa obiegowa całości, nam bardziej chodzi o sam jego wkład) to taki element wypełniony materiałem termorozszerzalnym (parafina). po wzroście temperatury wkład zwiększa swoją długość (zupełnie podobnie do tego, ten, no wiesz oink.gifbiglaugh.gif) - jak wyczytałem w mądrej książce - o jakieś ~7mm. i dlatego musisz zmierzyć długość wkładu przed podgrzaniem, jego długość po ugotowaniu i temperaturę, przy której zaczyna się zwiększać długość wkładu.

Napisano
  • Autor

hahaha hehe.gif

w porządku więc zajmę się tym jutro i dam znać jakie są efekty

dzięki za pomoc:)

Napisano

> no mam te pierwsze i wskazówka temp. jest mniej więcej w tej pozycji (zielona kreska na obrazku) po

> tych kilku km.

> A mogę jakoś sprawdzić ten termostat w inny sposób?

odpal i zobacz czy chłodnica odrazu się zaczyna grzać, jeśli odrazu po odpaleniu się grzeje to termostat do wymiany

Napisano
  • Autor

> odpal i zobacz czy chłodnica odrazu się zaczyna grzać, jeśli odrazu po odpaleniu się grzeje to

> termostat do wymiany

okay to też sprawdzę

Napisano
  • Autor

okay panowie dziś dokonałem sprawdzenia i to właśnie termostat nawala..

chłodnica się grzeje od razu po odpaleniu więc nawet go nie wyciągałem..

odnośnie problemów z odpaleniem to chyba po prostu za dużo jeżdżę na rezerwie i paliwo uciekało (dziś skończyło się to wycieczką z kanistrem na stację paliw, dobrze że mama pożyczyła samochód, kochana kobieta serce.gif )

Napisano

> okay panowie dziś dokonałem sprawdzenia i to właśnie termostat nawala..

> chłodnica się grzeje od razu po odpaleniu więc nawet go nie wyciągałem..

> odnośnie problemów z odpaleniem to chyba po prostu za dużo jeżdżę na rezerwie i paliwo uciekało

> (dziś skończyło się to wycieczką z kanistrem na stację paliw, dobrze że mama pożyczyła

> samochód, kochana kobieta )

no czyli już masz winowajce, termostat ja też wymieniałem tej zimy i jest całkiem inna praca silnika, teraz mam wkońcu wolne obroty. I spalanie sporo spadło bo o 2 litry na 100 km

Napisano

> no czyli już masz winowajce, termostat ja też wymieniałem tej zimy i jest całkiem inna praca

> silnika, teraz mam wkońcu wolne obroty.

A co jeśli u mnie są wolne obroty po nagrzaniu silnika a rura od termmostatu ta gumowe widoczna na zdjęciu odrazu robi się ciepła ?

Inne-zdjecie4_1298396167.jpg

Czy to znaczy że też powinienem wymienić termostat ?

Napisano

> A co jeśli u mnie są wolne obroty po nagrzaniu silnika a rura od termmostatu ta gumowe widoczna na

> zdjęciu odrazu robi się ciepła ?

> Czy to znaczy że też powinienem wymienić termostat ?

a chłodnica u góry jest ciepła?

Napisano

> a chłodnica u góry jest ciepła?

górny wąż od chłodnicy może być ciepły bo się nagrzeje od reszty

dolny musi być zimny

Napisano

> A co jeśli u mnie są wolne obroty po nagrzaniu silnika a rura od termmostatu ta gumowe widoczna na zdjęciu odrazu robi się ciepła ?

Myslę że wszystko jest w porządku (:P), to logiczne, sam napisałeś że silnik jest nagrzany więc i ciecz chłodząca(borygo) też będzie ciepła. Natomiast prawidlowe działanie termostatu sprawdzić najlepiej starym domowym sposobem czyli wyjąć go z auta(po uprzednim spuszczeniu części płynu z chłodnicy) i wrzucić go do garnka z zimną wodą i zagotować wodę. Temperatura pelnego otwarcia jest na termostacie(ok. 80st. jeśli dobrze pamiętam), lub jeśli niemasz termometru z taką skalą to 80st. jest mniej więcej wtedy gdy woda zacznie porządnie "szumieć". Jeśli pełne otwarcie termostatu nastąpi wcześniej lub gdy jego uszczelka jest uszkodzona to czas założyć nowy :>

termostatx.jpg

Ktoś już wcześniej pisał o gotowaniu ale pomyślałem że warto uzupełnić spineyes.gif

Napisano

> Myslę że wszystko jest w porządku (:P), to logiczne, sam napisałeś że silnik jest nagrzany więc i

> ciecz chłodząca(borygo) też będzie ciepła. Natomiast prawidlowe działanie termostatu sprawdzić

> najlepiej starym domowym sposobem czyli wyjąć go z auta(po uprzednim spuszczeniu części płynu

> z chłodnicy) i wrzucić go do garnka z zimną wodą i zagotować wodę. Temperatura pelnego

> otwarcia jest na termostacie(ok. 80st. jeśli dobrze pamiętam), lub jeśli niemasz termometru z

> taką skalą to 80st. jest mniej więcej wtedy gdy woda zacznie porządnie "szumieć". Jeśli pełne

> otwarcie termostatu nastąpi wcześniej lub gdy jego uszczelka jest uszkodzona to czas założyć

> nowy :

> Ktoś już wcześniej pisał o gotowaniu ale pomyślałem że warto uzupełnić

a ile bedzie kosztowac mniej wiecej wstawienie nowego termostatu do uno 1.4?

Napisano

> a ile bedzie kosztowac mniej wiecej wstawienie nowego termostatu do uno 1.4?

Nie wiem, nigdy niewidziałem silnika 1,4 od uno-jestem tylko użytkownikiem 1,0Fire zeby.GIF (choć skrzynkę mam od 1,4 ), jutro będę u dziadka w garażu więc looknę w książkę i coś na ten temat wrzucę. Myślę że wymiana termostatu w 1,4 jest równie prosta jak w moim, 10 min roboty praktycznie bez brudzenia rąk :>

Napisano

> a ile bedzie kosztowac mniej wiecej wstawienie nowego termostatu do uno 1.4?

odkręć - wkręć, wymiana termostatu w 1.4 to jest 10 minut roboty ze spuszczeniem płynu i ponownym zalaniem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.