Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz do Lacetti 1.6 Lovato Smart czy STAG 300-4

Featured Replies

Napisano

Witam.

Pacjent Lacetti,

Diagnoza gaz do założenia.

Dylemat 2200 za Lovato Smart czy przełożyć STAGA 300-4 (wszystko co wyszarpię ze starego autko - idzie na złom) z przebiegiem 90 kkm, cena w zależności co przyniosę do warsztatu.

1) Co sądzić o wtryskiwaczach co mają już za sobą 90 kkm?

2) Ze STAGA byłem zadowolony (ale temp. przełączenia na gaz musiała być ustawiona na 45 st. inaczej gasł przy schodzeniu z obrotów - dojazd do świateł zatrzymywanie się wrzucanie luzu) - mój gazownik twierdził, że to wina silnika inny, że za wysoko parownik czy reduktor nie pamiętam.

3) (podobne pytanie do wątku obok) Jaka by musiała być cena by to było opłacalne? ("wyszarpię" butle (nie zadajemy pytań), reduktor, parownik, wtryski, komputer).

4) Czy coś nie tak z tymi STAGami bo gazownik zmienił się na Lovato a jak kumpel dzwonił o STAGa do V6 2.7 biturbo to gazownik powiedział mu, że STAG mu silnik zajedzie?

Napisano

> Diagnoza gaz do założenia.

Przekładaj STAG-a, ale u innego gazownika.

Załóż dobre wtryski - nie stary valtek, nie MJ.

Napisano
  • Autor

> Przekładaj STAG-a, ale u innego gazownika.

> Załóż dobre wtryski - nie stary valtek, nie MJ.

Jak nie Valtek ani MJ to może być Matrix HD344, ale jaki reduktor do tego Alaska AT-09 czy Zavolin Zeta N?

Napisano

>że STAG mu silnik zajedzie?

widocznie jest pewien że nie będzie w stanie tego ustawić po swoim montażu. smile.gif

Co do reduktora, to nie alaska. Zavoli powinno być OK.

Napisano

> Jak nie Valtek ani MJ to może być Matrix HD344, ale jaki reduktor do tego Alaska AT-09 czy Zavolin

> Zeta N?

Kolego matrixy HD344 i Zawoli Zeta N teraz taki zestaw bede wsadzal po 85kkm w moim Lacku .Komp Stag 300 śmiało wystarczy pozdr.

Napisano

> Kolego matrixy HD344 i Zavoli Zeta N teraz taki zestaw bede wsadzal po 85kkm w moim Lacku .Komp

> Stag 300 śmiało wystarczy pozdr.

Napisano

> Co do reduktora, to nie alaska. Zavoli powinno być OK.

A ile to ma KM? Bo jak do 90 to Alaska obsłuży. To dobre reduktory tylko zwykle pakowane są do samochodów, w których nie mają szans poprawnie działać.

Napisano
  • Autor

> A ile to ma KM? Bo jak do 90 to Alaska obsłuży. To dobre reduktory tylko zwykle pakowane są do

> samochodów, w których nie mają szans poprawnie działać.

109 KM

Napisano

> To zdecydowanie nie pakuj Alaski.

No to Artic.

Napisano

> Witam.

> Pacjent Lacetti,

> Diagnoza gaz do założenia.

Wprawdzie mam w swoim Staga z Alaską i Valtekami (po taniości ale jeździ ok), ale gdybym miał zakłać jeszcze raz gaz to zastawiałbym się nad BRC (był montowany przez ASO)

Napisano

> Wprawdzie mam w swoim Staga z Alaską i Valtekami (po taniości ale jeździ ok), ale gdybym miał

> zakłać jeszcze raz gaz to zastawiałbym się nad BRC (był montowany przez ASO)

Ja też polecam BRC. Moja przez prawie 50kkm zero problemów. Ostatnio na przeglądzie diagnosta pytał czy auto na pewno pracuje na LPG, co to za instalacja i gdzie zakładana bo wyniki analizy spalin książkowe biglaugh.gif

Edit:

Z ciekwości... jak takie wyszarpywanie się opłaca? Bo:

1. Reduktor w zasadzie po 90kkm nadaje się do regeneracji (min. 100 zł)

2. Wtryski do wymiany (150 zł)

3. Butla... jeśli pasuje OK, kwestia czy ma homologację jeszcze...

4. Wszystkie węże i tak trzeba dać nowe (xxx zł)

5. Komp tylko się nada...

6. Trzeba mieć FV na montaż (czyli minimum z 800 zł zapłacić w zakładzie - chyba że ma się fikcyjny papier biglaugh.gif) O ile FV na sam montaż wystarczy...

Wychodzi, że tak zabawa to koszt min 1200 zł i zero gwarancji, bo w razie czego montażysta na 100% powie, że to wina starych gratów. Za 2000 można założyć kompletną instalkę.

Chyba wolałbym puścić graty na allegro a założyć nową instalację.

Napisano

> Wprawdzie mam w swoim Staga z Alaską i Valtekami (po taniości ale jeździ ok), ale gdybym miał

> zakłać jeszcze raz gaz to zastawiałbym się nad BRC (był montowany przez ASO)

no proszę...nie wmówisz nikomu, że na alasce jeździ ok

no chyba, że nie przekraczasz 5tysięcy obrotów, przy tej mocy alaska będzie miała duże spadki

Napisano
  • Autor

> Ja też polecam BRC. Moja przez prawie 50kkm zero problemów. Ostatnio na przeglądzie diagnosta pytał

> czy auto na pewno pracuje na LPG, co to za instalacja i gdzie zakładana bo wyniki analizy

> spalin książkowe

> Edit:

> Z ciekwości... jak takie wyszarpywanie się opłaca? Bo:

> 1. Reduktor w zasadzie po 90kkm nadaje się do regeneracji (min. 100 zł)

> 2. Wtryski do wymiany (150 zł)

> 3. Butla... jeśli pasuje OK, kwestia czy ma homologację jeszcze...

> 4. Wszystkie węże i tak trzeba dać nowe (xxx zł)

> 5. Komp tylko się nada...

> 6. Trzeba mieć FV na montaż (czyli minimum z 800 zł zapłacić w zakładzie - chyba że ma się fikcyjny

> papier ) O ile FV na sam montaż wystarczy...

> Wychodzi, że tak zabawa to koszt min 1200 zł i zero gwarancji, bo w razie czego montażysta na 100%

> powie, że to wina starych gratów. Za 2000 można założyć kompletną instalkę.

> Chyba wolałbym puścić graty na allegro a założyć nową instalację.

Skończyło się na całkiem nowym Lovato Smart a za stare bebechy mam rabat

i za całość płacę 1600 PLN.

Napisano

> no chyba, że nie przekraczasz 5tysięcy obrotów, przy tej mocy alaska będzie miała duże spadki

5000? Moim zdaniem 4000 RPM.

W razie czego stag ładnie przepina się na benzynę. Może to być niekiedy nawet trudne do uchwycenia. smile.gif

Napisano

> 5000? Moim zdaniem 4000 RPM.

> W razie czego stag ładnie przepina się na benzynę. Może to być niekiedy nawet trudne do uchwycenia.

Tak bez żadnego powiadomienia?

Napisano

> Tak bez żadnego powiadomienia?

Jesli bedzie zinterpretowane to jako spadek cisnienia to wtedy powinien zapiszczec. A jak nie to tylko diodka sie zmieni

Napisano

> Jesli bedzie zinterpretowane to jako spadek cisnienia to wtedy powinien zapiszczec. A jak nie to

> tylko diodka sie zmieni

Wszystko zależy, jak są ustawione parametry: Czas błędu ciśnienia, minimalne ciśnienie i wyłącz przy pierwszym.

Napisano

> no proszę...nie wmówisz nikomu, że na alasce jeździ ok

> no chyba, że nie przekraczasz 5tysięcy obrotów, przy tej mocy alaska będzie miała duże spadki

rzadko jeżdżę powyżej 5 tys. obrotów, ale w normalnej eksploatacji nie widzę różnicy pomiędzy benzyną i gazem (potwierdzone przez użytkownika Lacetti z BRC) Choć jak padnie reduktor to pewnie zmienię go na mocniejszy.

Aby rozstrzygnąć wątpliwości trzeba sprawdzić samochód na hamowni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.