Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tester grubości lakieru

Featured Replies

Napisano

No właśnie, ile osób posiada / używa podobnego gadżetu?

Jakich urządzeń używacie i jakie są wyniki bądź różnice w pomiarach grubości. Od czego to zależy?

Wczoraj trochę bawiłem się moim GL-6s

Efekty badania Skody Fabii - grubość lakieru 70-140 a nawet 180 mikrometrów... tak ma być czy coś źle robiłem?

Powiem, że 70 było na wszystkich drzwiach tuż przy podszybiu ale na dole przy progu wartości sporo wzrastały.

To pierwsze moje doświadczenia z taką zabawką więc mogłem coś źle robić albo auto było kombinowane...

Napisano

Miesiąc temu zaprowadziłem do ASO firmowego, półrocznego Golfa VI po sporej kolizji, najpierw sprawdzili gr. lakieru, wynik od 60 do 140 - majster był zdziwiony yikes.gif

Napisano

ja mam mgl 4b, moj kosztowal cos kolo 600 zl i podobno to dosc dobry miernik. Osobiscie przemierzylem kilka aut i moje wnioski sa takie:

nie da sie jednoznacznie stwierdzic przeszlosci auta na podstawie pomiaru. Teoria mowi o zakresie 120 - 160. Praktyka wyglada tak,ze firmy maluja auta bardzo oszczednie toyota, kia potrafi malowac auta 80-120. Zalezy tez czy mowimy o akrylu czy metaliku, bo tutaj tez roznice potrafia byc delikatne.

Ogolnie nalezy ustalic tendencje z jaka samochod jest malowany, ja zawsze zaczynam od dachu [najmniejsze prawdopodobienstwo strzala] no ilece dalej. W twoim przypadku mozna przypuszczac,ze auto mialo np. Poprawiane doly drzwi, korozja ??? Albo po prostu ktos zahaczyl jakis niski slupek i malowano do listwy.

Mialem pomiar duzego luksusowego auta, gdzie przy wlewie paliwa miernik pokazal 700, okazalo sie, ze wlasciciel odjechal z dystrybutorem ze stacji [pistolet zostal we wlewie].

Napisano

jakiś tekst

ja mam tego zlosnik.gif

pomierzylem juz kilkanascie aut, kilka osob z jego udzialem kupilo samochod zlosnik.gif

Seat rodzicow cały ma po ~150um

SC kolegi całe ~130

u mnie jest gdzieniegdzie szpalcha i to bylo widac zlosnik.gif za pomoca czujnika

choc widzialem juz takie auto, ze do listwy drzwi bylo ok a powyzej listwy drzwi byla szpachla i druga warstwa lakieru zakrecony.gifrotfl.gif

apropo błędnego pomiaru, pewnie robiłeś na zacięciach blachy

czasami tak jest, jak przyłożysz sonde o szerokosci 1cm, równo do blachy np na dachu to to zaokrąglenie na dachu wlasnie moze tak "zaczarować" wynik

spójrz na sonde w ktorym miejscu jest taka biała kropka i nią celuj prostopadle do blachy

Napisano

> Miesiąc temu zaprowadziłem do ASO firmowego, półrocznego Golfa VI po sporej kolizji, najpierw

> sprawdzili gr. lakieru, wynik od 60 do 140 - majster był zdziwiony

A co w tym dziwnego, tak sie teraz maluje. Malo tego rozpietosc moze wyniesc nawet do 300 jesli auto bedzie mialo jakas wade lakieru zlosnik.gif

Napisano

Ja przy kupnie przejechałem auto miernikiem.

Wartości mieściły się w zakresie 60-160um, w zależności od elementu i strony z której był mierzony.

I tak np.:

klapa przednia od wewnątrz wartości z dolnego zakresu, co wydaje się być naturalnym. Słupek drzwi też <100um.

Dach wartości ~100um.

Elementy boczne >100um.

Skupiłem się na mierzeniu elementów na rantach, bo z tego co tłumaczył mi znajomy zajmujący się handlem autami jeśli było coś robione to dość trudno wyprowadzić jest lakier na zakończeniach i tam zazwyczaj wychodzi grubsza warstwa.

Jeżeli jest duże odchylenie między rantem a środkiem elementu można podejrzewać, że było coś robione.

Na mojego Ojca Fiacie, którego posiada od nowości i który nigdy nie miał żadnej stłuczki, wskazania także zawierały się w tym przedziale. To samo z trzecim autem, też Fiatem. Górna granica to 180-200um.

Napisano

Mam dokładnie ten model i polecam. Jedna uwaga - najlepiej trzymać za koniec sondy, bo inaczej przekłamuje.

Napisano

Mierniczek Cinosowy wink.gif20.GIF

Na moim Punto pokazał wszędzie 150

na rodziców Punto, dwa lata starszym, w większości tyle samo grinser006.gif

Napisano

> Mierniczek Cinosowy

> Na moim Punto pokazał wszędzie 150

Mierzyłeś np. klapę od środka (pod wygłuszeniem), dach, słupek między drzwiami?

Napisano

> jakiś tekst

> ja mam tego

> pomierzylem juz kilkanascie aut, kilka osob z jego udzialem kupilo samochod

> Seat rodzicow cały ma po ~150um

> SC kolegi całe ~130

ja ostatnio takim mierzyłem bialego jumpera i wszędzie było od 70do90

Napisano

> Mierzyłeś np. klapę od środka (pod wygłuszeniem), dach, słupek między drzwiami?

Od wewnątrz nie mierzyłem. Obleciałem dookoła tylko zewnętrze.

Napisano
  • Autor

> Mam dokładnie ten model i polecam. Jedna uwaga - najlepiej trzymać za koniec sondy, bo inaczej

> przekłamuje.

cenna uwaga, dzięki ok.gif

Jutro wybieram się z kolegą obejrzeć kolejną fabię - znów jakieś doświadczenie ok.gifok.gif

Napisano

> Mierzyłeś np. klapę od środka (pod wygłuszeniem), dach, słupek między drzwiami?

jest mniej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.