Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprzedaż samochodu i ...

Featured Replies

Napisano

Samochód został sprzedany 11.01.2011. Jakoś na początku lutego przyszło pisemko z SM o złym parkowaniu na początku lutego. Sprawa jakoś się odłożyła i teraz sobie przypomniano. Czy można być ukaranym za niewskazanie kierowcy skoro nie jest się już właścicielem hmm.gif

Sprawa dotyczy starszej osoby, która nie do końca orientuje się we współczesnym świecie, a choroba sprawia, że ma kłopoty z pamięcią i dlatego o piśmie "zapomniało się".

Napisano

Pokaż SM umowę zbycia auta - powinno wystarczyć.

Napisano

> Samochód został sprzedany 11.01.2011. Jakoś na początku lutego przyszło pisemko z SM o złym

> parkowaniu na początku lutego. Sprawa jakoś się odłożyła i teraz sobie przypomniano. Czy można

> być ukaranym za niewskazanie kierowcy skoro nie jest się już właścicielem

> Sprawa dotyczy starszej osoby, która nie do końca orientuje się we współczesnym świecie, a choroba

> sprawia, że ma kłopoty z pamięcią i dlatego o piśmie "zapomniało się".

wyrejestruj auto , i z ostęplowaną przez WK umową idź do SM ok.gif

Napisano

> Pokaż SM umowę zbycia auta - powinno wystarczyć.

taką umowę to sobie możesz napisać sam by uniknąć kary, jest nieważna , musi być potwierdzenie nadane przez WK ok.gif

Napisano

> taką umowę to sobie możesz napisać sam by uniknąć kary, jest nieważna , musi być potwierdzenie

> nadane przez WK

Skoro napisał auto sprzedane 11 stycznia to zakładam że zgłosił już ten fakt w WK. ok.gif

Napisano

> taką umowę to sobie możesz napisać sam by uniknąć kary, jest nieważna, musi być potwierdzenie

> nadane przez WK

Troszkę przesadziłeś - umowa jak najbardziej jest ważna i wystarczająca. ok.gif

Napisano

> taką umowę to sobie możesz napisać sam by uniknąć kary, jest nieważna , musi być potwierdzenie

> nadane przez WK

smirk.gif

nie fantazjuj ... bardzo Cię proszę hehe.gif

spokojnie wystarczy taka umowa ...

słabiej by było jakby auto było narzędziem przestępstwa ... ale też daje radę ( w rodzinie było przerabiane ) skończyło się tylko na obudzeniu około 2 w nocy i poszukiwaniach umowy ... na szczęście się znalazła. .. ( czynnie pomagali nasi dzielni stróże prawa )

Napisano

> Troszkę przesadziłeś - umowa jak najbardziej jest ważna i wystarczająca.

nie ok.gif

przerabiałem temat kilku wykroczeń na 1 sprzedane auto , i właśnie w SM mi kazali zgłosić wyrejestrowanie , co bardzo się przydało później w "drogówce" ,bo baba wydzwoniła i nie miała przeglądu i oc , więc stwierdziła że jej takie auto porzyczyłem angryfire.gif

po okazaniu umowy (zrobili jej xero) , sprawdzili w WK i baba miała ciepło ok.gif

Napisano

> nadane przez WK

Gdyby ta umowa by była nieważna, to samochód nadal należałby do poprzedniego właściciela. To jest konsekwencja posiadania umowy sprzedaży, która jest nieważna.

Ostemplowanie przez jakikolwiek urząd nie uprawomocni tej umowy, gdyż to by znaczyło, że przed tym ostemplowaniem jest nieważna.

Natomiast jeżeli nowy właściciel nie przerejestrował pojazdu a poprzedni nie zgłosił sprzedaży, to samochód w rejestrze figuruje na poprzedniego właściciela, więc Straz Miejska w takiej sytuacji mogła ustalić, że to ten, kto sprzedał jest właścicielem wg danych w rejestrze pojazdów .

Napisano

> nie

> przerabiałem temat kilku wykroczeń na 1 sprzedane auto , i właśnie w SM mi kazali (...)

To że w SM Ci coś kazali nie zmienia faktu, że umowa zawarta między stronami - bez powiadomienia WK - jest nadal ważna. ok.gif

Oczywiście, dla "ostrożnosci procesowej" (czy jak tam na to mówią grinser006.gif) warto fakt sprzedaży zgłosic do W.K.

Napisano

> Tak. Od momentu jej podpisania (jeśli w treści nie zastrzeżono inaczej) przestajesz być

> właścicielem auta.

Oczywiscie, gdyż zawarcie umowy skutkuje tym, że przeniesiona jest własność pojazdu ze sprzedającego na nabywcę, co strony potwierdzają podpisami.

Napisano

> nie

> przerabiałem temat kilku wykroczeń na 1 sprzedane auto , i właśnie w SM mi kazali zgłosić

> wyrejestrowanie ,

Oni sobie mogą kazać. Jeśli umowa jest podpisana przez strony to jest ważna. Kropka.

Napisano

> musi być potwierdzenie nadane przez WK

Taa... Moze jeszcze przez samego prezydenta. Chłopie: nawet w naszym durnym systemie prawnym umowy sprzedaży auta są ważne zgodnie z tym co napisano na umowie.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Tak. Od momentu jej podpisania (jeśli w treści nie zastrzeżono inaczej) przestajesz być

> właścicielem auta. SM mogą żądać nawet buziaczka od Kingi Rusin co nie znaczy, że im się

> należy.

To teraz powtórzę pytanie, czy SM może od takiego człowieka czegokolwiek żądać? I jak mają się te "paragrafy" w wezwaniu?

Napisano

> Taa... Moze jeszcze przez samego prezydenta. Chłopie: nawet w naszym durnym systemie prawnym umowy

> sprzedaży auta są ważne zgodnie z tym co napisano na umowie.

mnie zastanawia, czemu banujecie na motokaciku za spam, ktory generalnie nie jest bardzo szkodliwy (zwlaszcza, ze przy likwidowaniu motodyskusji bylo mowione, ze teraz motokacik bedzie troche "luzniejszy"), a nie banujecie (albo chociaz nie dajecie ostrzezen, za pisanie bzdur.

W tym watku mamy jeden przyklad, ja kojarze jeszcze jeden:

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=284766441&page=1&vc=1

a gdyby tak przetrzepac motokacik to pewnie by sie znalazlo wiecej takich przykladow.

Napisano

> To teraz powtórzę pytanie, czy SM może od takiego człowieka czegokolwiek żądać? I jak mają się te

> "paragrafy" w wezwaniu?

Bierzesz "karteczkę papieru" i smarujesz:

"W nawiązaniu do wezwania nr xxxxx z dnia yyyy uprzejmie informuję, że przedmiotowy pojazd został przeze mnie zbyty w dniu nnn. W załączeniu kopia umowy.

Podpis.

Całość w kopertę, koperta na adres SM, poleconym ZPO, żeby potem nie było, że coś wcięło.

Koniec.

Ćwiczone w praktyce, tylko że zamiast "zbyty w dniu" wpisane zdanie "zdany do leasingodawcy w dniu".

Pozdrawiam,

Napisano

> "W nawiązaniu do wezwania nr xxxxx z dnia yyyy uprzejmie informuję, że przedmiotowy pojazd został

> przeze mnie zbyty w dniu nnn. W załączeniu kopia umowy.

Moja pieniacka natura podpowiada mi, żeby kopii umowy nie wysyłać.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Moja pieniacka natura podpowiada mi, żeby kopii umowy nie wysyłać.

No właśnie trochę odbiegając, czy w podobnym przypadku wystarczy tak po prostu napisać: "Od dnia xx.xx.xxxx nie jestem właścicielem ww. pojazdu. Z poważaniem. Jan Nowak." I wtedy SM powinna się "odbimbać" i niech sobie szuka na własną rękę.

Napisano

> To teraz powtórzę pytanie, czy SM może od takiego człowieka czegokolwiek żądać? I jak mają się te

> "paragrafy" w wezwaniu?

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to SM żąda jedynie wskazania prowadzącego auto danego dnia? Abstrahując od tego czy mogą w ogóle żądać, bo to długa dyskusja, to oni idą po sznurku: sprawdzają kto figuruje w ewidencji jako właściciel pojazdu i do niego się zwracają. Jako że nie mają wiedzy iż pojazd został sprzedany (nabywca nie zgłosił się do WK a zbywca WK nie poinformował) to działają w granicach obowiązującego prawa.

Ty odpisujesz, że dnia tego i tego pojazd sprzedałeś więc nie jesteś osobą, od której mogą żądać wskazania kierującego, bo wg PoRD (art. 78 ust. 4) takich informacji można żądać jedynie od właściciela pojazdu. Na okoliczność powyższego załączasz kopię umowy K/S.

Napisano

> No właśnie trochę odbiegając, czy w podobnym przypadku wystarczy tak po prostu napisać: "Od dnia

> xx.xx.xxxx nie jestem właścicielem ww. pojazdu. Z poważaniem. Jan Nowak." I wtedy SM powinna

> się "odbimbać" i niech sobie szuka na własną rękę.

Mimo wszystko z ostrożności lepiej jest wskazać nabywcę i udzielić pełnej informacji. Jeśli nabywca nie wywiązał się z obowiązku poinformowania WK o fakcie zakupu pojazdu to jedyny ślad zawartej umowy to dwa jej egzemplarze i zainteresowany tak naprawdę nie ma gdzie szukać. Więc Policja czy SM mogą potraktować Twoje oświadczenie jako chęć zrzucenia z siebie odpowiedzialności, która nie jest poparta żadnym dowodem i ciągnąć dalej Ciebie.

Podobnie jeśli np. wezwanie olejesz to skierują przeciwko Tobie wniosek o ukaranie i ruszy machina. Więc pewne rzeczy warto zrobić dla swojego świętego spokoju.

Napisano

> To w takim przypadku poinformuj, komu auto sprzedałeś.

Obowiązek taki istnieje?

mar00ha

Napisano

> Samochód został sprzedany 11.01.2011. Jakoś na początku lutego przyszło pisemko z SM o złym

> parkowaniu na początku lutego. Sprawa jakoś się odłożyła i teraz sobie przypomniano. Czy można

> być ukaranym za niewskazanie kierowcy skoro nie jest się już właścicielem

Mnie straż wiejska z Wawy przysłała zdjęcia i wezwanie na rozprawę do sądu za złe parkowanie autem, które .. sprzedałem 7 lat temu. Okazało się, że ktoś nie przerejestrował i jeździł na mojej rejstracji z Rzeszowa 7 lat.

Auto zgłosiłem zaraz po sprzedaniu do WK u siebie.

A durny CEPIK dalej twiedził, ze ja jestem właścicielem. Obowiązek udowodnienia - jak myślisz, na kim ciązył?

Głupia sprawa, durny kraj....

Dobrze, że miałem jeszcze papiery.

Napisano

> Samochód został sprzedany 11.01.2011.

Miałem identyczny przypadek ( opisywałem tu na kaciku ) tyle tylko, że ze zdjęciem z fotoradaru.... SM nie chciała uznać że auto było sprzedane i że go wyrejestrowałem przedstawiałem opieczętowana umowa .... podałem adres i dane nowego własciciela... przesyłałem faxem wszystkie dokumenty i w końcu stanęło na sądzie... angryfire.gif

Walcz piesc.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.