Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Laguna II 1.8 w automacie - opinie

Featured Replies

Napisano

Witam,

czy ktoś z Was użytkował taki samochód, czy to się przemieszcza? wink.gif

Jak kształtuje się spalaniem, autmoat ładnie pracuje?

Może jakieś ciekawostki odnośnie tego modelu?

Napisano

> Witam,

> czy ktoś z Was użytkował taki samochód, czy to się przemieszcza?

> Jak kształtuje się spalaniem, autmoat ładnie pracuje?

> Może jakieś ciekawostki odnośnie tego modelu?

Nie użytkowałem ale w teorii będzie to chyba niebyt dobre połączenie, masa pewnie ponad 1300kg i znając francuzów wsadzili tam ospały 4-biegowy automat przy mocy zaledwie 120km nie wróży niczego dobrego. Dynamika będzie dużo gorsza jak w manualu 1.8 a spalanie wyższe. Ja bym odpuścił temat, automat jest miodny ale przy aucie z silnikiem 2,5 lub najlepiej 3.0v6. Tudzież przy mocniejszym dieslu. Poniżej 2 litrów z niemałą masą będziesz się męczył zarówno z osiągami, a jak je osiągniesz biglaugh.gif to będziesz częstym gościem na stacji paliw. Przerabiałem Camry 2.2 w automacie o mocy bodajże 136km i masie tak jak Laguna i cały czas plułem sobie w brodę - czemu nie wziąłem 3.0 tuk.gif. Jest pewna zasada co do automatów ale jak zawsze Twój wybór ok.gif Wg mnie 3.0v6 owszem, 1.9dci 160ps ale to chyba już w nowszej Lalce natomiast 1.8 nie no.gif

Napisano

Ja bym powiedział, iż automat w takim silniku to tylko dla wygody prawej ręki, osiągi i spalanie będzie gorsze niż w manualu. Więc auto będzie bardziej do miasta niż na trasę.

Trzeba pamiętać iż w Lagunie 3.0 skrzynia jest tylko automatyczna, nie występuje wersja manualna.

Napisano

> Ja bym powiedział, iż automat w takim silniku to tylko dla wygody prawej ręki, osiągi i spalanie

> będzie gorsze niż w manualu. Więc auto będzie bardziej do miasta niż na trasę.

> Trzeba pamiętać iż w Lagunie 3.0 skrzynia jest tylko automatyczna, nie występuje wersja manualna.

z tego co pamiętam w jedynce można było spotkać manual. Wygoda przy automacie będzie na pewno i jeżeli chodzi o dostojne przemieszczanie się to jak najbardziej ok.gif Ale jeżeli mamy się kierować tylko wygodą prawej ręki hehe.gif fajnie to brzmi, to można kupić cokolwiek w automacie

Napisano

> można kupić cokolwiek w automacie

O ile auto będzie miało fotele z Laguny zlosnik.gif

To fakt L1 3.0 były wersje manual i automat, L2 3.0 tylko automat. Co ciekawe to jest ten sam silnik po małych modyfikacjach i z podniesioną mocą.

Napisano
  • Autor

To że osiągi będą gorsze a spalanie wyższe wiem, pytanie za sto punktów brzmi o ile grinser006.gif

auto będzie głównie do miasta, więc musi być z automatem. Ma też być klasa średnia (chodiz mi o wielkość), laguną jeździłem przez moment i świetnie się w niej czułem, była idealnie zestrojona pode mnie, dlatego takiej szukam.

Wiem natomiast że 2.0 IDE to padaka, 3.0 zabija kosztami, a diesla nie chcę, bo na częste krótkie odcinki to bezsens grinser006.gif

Napisano

> To że osiągi będą gorsze a spalanie wyższe wiem, pytanie za sto punktów brzmi o ile

> auto będzie głównie do miasta, więc musi być z automatem. Ma też być klasa średnia (chodiz mi o

> wielkość), laguną jeździłem przez moment i świetnie się w niej czułem, była idealnie

> zestrojona pode mnie, dlatego takiej szukam.

> Wiem natomiast że 2.0 IDE to padaka, 3.0 zabija kosztami, a diesla nie chcę, bo na częste krótkie

> odcinki to bezsens

Fajny jest 2.0T 165KM. smile.gif

Napisano

> To że osiągi będą gorsze a spalanie wyższe wiem, pytanie za sto punktów brzmi o ile

o ile do czego? do 1.8 manual - sporo, do setki będziesz średnio 2 sek. wolniejszy, przy tym spalisz przy podobnie dynamicznej jeździe 1,5-2l więcej

Weź pod uwagę, że to 4-biegowy automat, jak zrobisz tzw. kickdown będzie hałasował i mozolnie ciągnął na 2 biegu nawet do 110km/h. Nie wiem jak jest z płynnością zmiany przełożen oraz inteligencją tej skrzyni. Musisz poczytać bo załóżmy, że zechcesz wyprzedzać na trasie, jedziesz 70km/h - powinno zredukować na dwójkę a pamiętam, że w niektórych 4-biegówkach (moja Camry hehe.gif, Passek, XM 3.0(tutaj był akurat zapas mocy i momentu) albo trzymały trójkę i ciągnęły od 3-3,5 tys. albo zupełnie bez sensu przy kickdown włączała się jedynka i zakres obrotów granicznych czyli, np. 6000 gdzie przy 6300 miałeś odcinkę

> auto będzie głównie do miasta, więc musi być z automatem. Ma też być klasa średnia (chodiz mi o

> wielkość), laguną jeździłem przez moment i świetnie się w niej czułem, była idealnie

> zestrojona pode mnie, dlatego takiej szukam.

Przez moment ciężko stwierdzić czy jest idealnie zestrojona pod Ciebie nawet jeżeli tak jest. Mi najbardziej leżało Mondeo I po lifcie w wersji ST220 - cudownie mi się tym jeździło, byłe auto przyjaciół z Danii, dawali pojeździć ile dusza zapragnęła zlosnik.gif jak na tamte lata, był to rok 2001 totalny kocur i szajba zlosnik.gif

> Wiem natomiast że 2.0 IDE to padaka, 3.0 zabija kosztami, a diesla nie chcę, bo na częste krótkie

> odcinki to bezsens

przecież masz świetną odmianę 2.0T, a nie bardzo rozumiem diesel nie bo krótkie odcinki. No tak w przypadku nówki to rzeczywiście bez sensu ale wśród używek czemu nie ok.gif ALe z drugiej strony jeżeli nie zależy Ci na osiągach to bierz ten automat i przemieszczaj się dostojnie ok.gif Mam nadzieję, że mój wywód trochę Ci pomógł 20.GIF

p.s. bierz V6 będziesz mi dziękował 270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

> auto będzie głównie do miasta,

W mieście, szczególnie jak często stoisz w korkach automat niekoniecznie więcej spali. Kolejny mit powielany przez ludzi, którzy o automatach czytali głównie w gazetach. Jeśli nauczysz się operować gazem to śmiem twierdzić że nawet mniej. Na trasie owszem, do tego trzeba umiejętnie wyprzedzać. Jeśli znajdziesz zadbany to przeżyje samochód. Gorzej jeśli kupisz paścia. Bo koszty naprawy są na tyle wysokie że lepiej wymienić na manual.

Napisano

> koszty naprawy są na tyle wysokie że lepiej wymienić na manual.

No tak koszt naprawy skrzyni aut. to na dzień dobry ok 4tyś zł

kupując diesla turbina to ok 2tys zł.

A jak kupisz diesla w automacie to masz 4+2=6tys zł hahaha.gif

Napisano

Jeśli nauczysz się

> operować gazem to śmiem twierdzić że nawet mniej.

tak, ale w 4-biegowym 1.8 o dość małym momencie przy masie własnej ciężko być oszczędnym chyba, że umiejętnie znaczy pooowoli, a być zawalidrogą też nie dobrze nono.gif

Masz rację co do operowania gazem ale kolego nie w benzynowym 1.8 w dodatku nieco przestarzałym automacie

Na trasie owszem, do tego trzeba umiejętnie

> wyprzedzać.

Co to znaczy umiejętnie? To jakiś żarcik chyba co piszesz hehe.gif, na trasie należy wyprzedzić jak najszybciej a nie umiejętnie, szlag mnie trafia jak jakiś matoł wyprzedza przede mną przykładowo omegą 3.0 bo pewnie akurat oszczędza paliwo sick.gif

Jeśli znajdziesz zadbany to przeżyje samochód. Gorzej jeśli kupisz paścia. Bo

> koszty naprawy są na tyle wysokie że lepiej wymienić na manual.

W mojej bardzo zadbanej Toyocie, najmniej awaryjne auto w moim żywocie hehe.gif naprawdę aż nudno jakoś czasami było zlosnik.gif natłukłem sporo km i jedno co się posypało to właśnie była skrzynia zlosnik.gif Było to kilka lat temu a z portfela uciekło około czy nawet ponad 3tysi. Zawsze się może posypać w najmniej oczekiwanym momencie, pewnie - trzeba dbać i olej też wymienić wg zaleceń itp. ale trzeba się liczyć, że automat będzie drogi w ew. naprawach a nadal uważam, że komfort = automat i r6, v6 w górę lub tdi i jego odmiany.

Skoro ja się czasami męczyłem mając 136kucy i podobną masę jak ta laguna to więcej do tej rzeki bym nie wszedł. W poprzednim aucie MB miałem na początku zaledwie o 6 czy 7 koni więcej, za to ponad 100 niutków więcej i dość współczesna sekwencja. Niebo a ziemia do Toyoty, a po chipie w MB zrobiło się jeszcze fajniej i rzeczywiście dzięki zapasowi Nm dało rade jeździć oszczędnie

Napisano

> tak, ale w 4-biegowym 1.8 o dość małym momencie przy masie własnej ciężko być oszczędnym chyba, że

> umiejętnie znaczy pooowoli, a być zawalidrogą też nie dobrze

W korkach to się najeździsz szybko...

> Masz rację co do operowania gazem ale kolego nie w benzynowym 1.8 w dodatku nieco przestarzałym

> automacie

> Na trasie owszem, do tego trzeba umiejętnie

> Co to znaczy umiejętnie? To jakiś żarcik chyba co piszesz , na trasie należy wyprzedzić jak

> najszybciej a nie umiejętnie,

To znaczy że automatem z silnikiem 1.8 nie da się wyprzedzać? Ciekawa teoria. Wiesz jak kierowca d..a to nawet 7 litrów silnika nie pomoże. Wyprzedzać należy umiejętnie. Jedynie co musisz zrobić w przypadku słabszego silnika to staranniej zaplanować manewr. Odsyłam do książki Zasady. Tam jest to dosyć szczegółowo opisane. Chyba że uważasz że on też żartuje.

> trzeba się liczyć, że automat będzie drogi w ew. naprawach

Automat jest trwalszy od skrzyni manualnej. Zadbany przeżyje samochód. Pod warunkiem że go używamy tak jak producent to sobie wymyślił.

nadal uważam, że komfort =

> automat i r6, v6 w górę lub tdi i jego odmiany.

Szczególnie TDI smile.gif Czemu nie v12? Albo od razu Veyron?

> Skoro ja się czasami męczyłem mając 136kucy i podobną masę jak ta laguna to więcej do tej rzeki bym

> nie wszedł.

Jak byłem młody i gniewny to też tak uważałem. Potem mi przeszło.

>W poprzednim aucie MB miałem na początku zaledwie o 6 czy 7 koni więcej, za to

> ponad 100 niutków więcej i dość współczesna sekwencja. Niebo a ziemia do Toyoty, a po chipie w

> MB zrobiło się jeszcze fajniej i rzeczywiście dzięki zapasowi Nm dało rade jeździć oszczędnie

Dobry kierowca w słabszym samochodzie bez problemu objedzie przeciętnego w dużo mocniejszym. To raz. A dwa że w słabszym samochodzie też da radę jeździć oszczędnie. I przy tym sprawnie. Co nie oznacza że szybko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.