Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wspomaganie Fiat Panda

Featured Replies

Napisano

Witam, planuję montaż wspomagania w garażu. Mam schemat co i jak podłączyć ale powiem wam szczerze, że ciężko mi to rozszyfrować tzn pewne punkty są oczywiste ale ktoś kto jest elektrykiem mógł by pomóc lub coś doradzić. Być może przyda się też komuś. Schemat zapożyczony z forum elektroda!!

opiselementw.th.jpg

opissystemu.th.jpg

schematpod.th.jpg

A - niebieski

B - biały

C - pomarańczowy

G - żółty

H - szary

L - niebieski

M - brązowy

N - czarny

R - czerwony

S - różowy

V - zielony

Z - fioletowy

Napisano

> Witam, planuję montaż wspomagania w garażu. Mam schemat co i jak podłączyć ale powiem wam szczerze,

> że ciężko mi to rozszyfrować tzn pewne punkty są oczywiste ale ktoś kto jest elektrykiem mógł

> by pomóc lub coś doradzić. Być może przyda się też komuś. Schemat zapożyczony z forum

> elektroda!!

> A - niebieski

> B - biały

> C - pomarańczowy

> G - żółty

> H - szary

> L - niebieski

> M - brązowy

> N - czarny

> R - czerwony

> S - różowy

> V - zielony

> Z - fioletowy

jak masz problemy z rozszyfrowaniem to wal na PW lub gg. Nie wiem czy jestes na PCP zarejestrowany jak nie to zdobędę schemat od nich bo mają gotowy. Będziesz próbował żeby działało city czy bez city się obejdzie?

Napisano
  • Autor

Hej! jestem na PCP wink.gif powiedz mi czy jestes w stanie stworzyc schemat prosciej niz na tych zdjeciach? ktory kabel do czego podlaczyc? Byc moze bede niedlugo probowal zamontowac to wspomaganie i jakas pomoc by sie przydala ;-) Dzieki za zainteresowanie !!

Bez city sie obejdzie!

Napisano

Wiązki oznaczone kolorem czerwono-czarnym powinny juz byc u ciebie polozone. co do bezpiecznikow sprawdz czy F24 i F05 masz wiazke do nich poprowadzona czy nie (pewnie nie) wiazki co sa na czarno musisz polozyc u siebie. Numery pinów złacz masz napisane na schemacie. kolorów kabli nie musisz się trzymać. Nie zapomnij o kupieniu odpowiedniej grubosci kabli. jak masz jakies pytania to pytaj

PS: nie dziala funkcja city oraz dostosowanie mocy wspomagania do predkosci

Edit: poprawiony schemat w załączniku ( dodane przekroje przewodów oraz kolory jakie są w wiązce )

post-92573-14352511957144_thumb.jpg

Napisano

> PS: nie dziala funkcja... dostosowanie mocy wspomagania do predkosci

Uważam, że może to być bardzo niebezpieczne, szczególnie podczas szybkiej jazdy po nierównej drodze!

Może wystąpić brak wyczucia zachowania kół, wrażenie całkowitego oddzielenia kierownicy od kół!

Taki efekt występuje przy pojazdach wolnobieżnych gdzie nie ma mechanicznego połączenia kół z kierownicą ale one poruszają się max. 30km/h.

• 3 miesiące później...
Napisano

Ciekawy wątek... ale jest tu kilka bzdur napisanych.

Wspomaganie montowaliśmy z bracikiem w jego totalnie gołej Pandzie. Kupił na allegro poradnik w którym wszystko jest dokładnie opisane - taki step by step smile.gif

Moje uwagi po tej robocie:

- bez osiowania nie działa funkcja CITY ale komu to potrzebne ?? chyba tylko marketingowi Fiata. Teraz wyszedł już FES z obłsugą osiowania Pand więc może sprawdze czy uda sie odpalić to w tej Pandzie.

-nieprawdą jest że nie działa funkcja regulacji siły wspomagania względem prędkości, zaraz po podłączeniu odbyłem jazdę próbną i wspomaganie najpierw maleje a potem wyłączą się przy okolo 50km/h czyli zgodnie z instrukcją Fiata. Nie trzeba do tego osiowania.

-jeśli nie ma się oryginalnej instalacji pod wspomaganie (tylko bogatsze wersje Pandy) to montaż zajmuję około 4h bo jest troche zabawy z pociągnieciem kabelków. W sumie chyba trzeba dwa grube i 3 cieńkie przewody.

-koszt części to około 400zł (można się targować z handlarzami na allegro) + 50zł jeśli chcemy nową osłonę plastikową kolumny. Ta stara nie ma wycięca na wajchę regulacji kierownicy a wszystkie kolumny ze wspomaganiem mają taką regulację.

Nie trzeba żadnych specjalistycznych, dziwnych kluczy do przekładki, wszystko da się zrobić w normalnym garażu a nawet pod chmurką co polecam bo lepiej widać smile.gif

Jeśli miałbym coś radzić to tylko ostrożnie z taśmą poduszki po zdjęciu kierownicy bo łatwo o uszkodzenie.

Bracik jeżdzi juz ze wspomaganiem 3 miechy i działa bez zarzutu a jazda nieporównywalnie przyjemniejsza. Kto się przesiadł do wersji ze wspomaganiem ten wie o czym pisze.

Napisano

> -nieprawdą jest że nie działa funkcja regulacji siły wspomagania względem prędkości, zaraz po

> podłączeniu odbyłem jazdę próbną i wspomaganie najpierw maleje a potem wyłączą się przy okolo

> 50km/h czyli zgodnie z instrukcją Fiata.

Jak dla mnie jest to nierealne do sprawdzenia.

> Nie trzeba żadnych specjalistycznych, dziwnych kluczy do przekładki, wszystko da się zrobić w

> normalnym garażu a nawet pod chmurką co polecam bo lepiej >widać

A co z maglownica , jest całkowicie inne przełożenie przekładni hmm.gif

Napisano

> Jak dla mnie jest to nierealne do sprawdzenia.

nierealne jest sprawdzenie że coś się kręci ciężej lub lżej? bo nie rozumiem.

> A co z maglownica , jest całkowicie inne przełożenie przekładni

Dlaczego całkowicie? W wersji ze wpomaganiem jest chyba 3 pełne obroty, a bez wspomagania 4 pełne. w praktyce nie ma to żadnego znaczenia.

Napisano

> Dlaczego całkowicie? W wersji ze wpomaganiem jest chyba 3 pełne obroty, a bez wspomagania 4 pełne.

> w praktyce nie ma to żadnego znaczenia.

Jak by nie miało to znaczenia to by była ta sama przekładnia.

Taka przekładnia ma ogromny wpływ na precyzje prowadzania.

Napisano

> Jak by nie miało to znaczenia to by była ta sama przekładnia.

> Taka przekładnia ma ogromny wpływ na precyzje prowadzania.

Daj spókój, w wersji bez wspomagania maglownica ma mniejsze przełożenie żeby lżej się kręciło. Dali więcej zębów na przekładni żeby się mniej napocić. Tak ja to sobie tłumaczę.

Zresztą na innym forum gość opisywał że był sie pytąć w Aso czy można założyć wspomaganie do starej maglownicy i powiedzieli że oczywiście i nawet mu wycenili koszty chcąc sami to zakladać. Chyba na 2300zł smile.gif

Nie ma żadnego wpływu dołożenie silniczka wspomagania na precyzje prowadzenia, a jeżeli już to może się tylko zwiększyć bo trzeba wykonać większy ruch ręką żeby uzyskać odpowiedni skręt.

Napisano

Odwrotnie.

Jak masz wspomaganie masz mniej obrotów. A to dlatego, że silnik elektryczny pomaga w kręceniu kierownicą. Bez tego silniczka kręciło by się mega ciężko, więc dlatego jest inne przełożenie na przekładni, żeby ten opór zniwelować.

Dużo w tym temacie działałem w sejach. W paru założyłem i jeździłem na długich i krótkich przekładniach i tam widać różnicę.

A w pandzie też mam wspomaganie ale już fabryczne.

Napisano

> Odwrotnie.

> Jak masz wspomaganie masz mniej obrotów. A to dlatego, że silnik elektryczny pomaga w kręceniu

> kierownicą. Bez tego silniczka kręciło by się mega ciężko, więc dlatego jest inne przełożenie

> na przekładni, żeby ten opór zniwelować.

> Dużo w tym temacie działałem w sejach. W paru założyłem i jeździłem na długich i krótkich

> przekładniach i tam widać różnicę.

> A w pandzie też mam wspomaganie ale już fabryczne.

To samo napisałem tlyko mnie źle zrozumiałeś. W wersji bez wspomagania jest więcej zębów żeby się lżej kręciło, w wersji ze wspomaganiem dali mniej bo i tak pomaga nam silnik. Ta pierwsza wersja jest precyzyjniejsza jesli chodzi o układ kierowniczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.