Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak dobrac hak holowniczy do pojazdu z rama?

Featured Replies

Napisano

Jak dobrac hak holowniczy do pojazdu z rama jesli tego pojazdu nie ma w katalogach?

Napisano

> Jak dobrac hak holowniczy do pojazdy z rama jesli tego pojazdu nie ma w katalogach?

moze nie konkretna odpowiedz na Twoje pytanie ale mala wskazowka

szukajac haka pamietaj ze teraz obowiazkowa jest lampa od cofania w przyczepce/lawecie

sam kupilem taki bez i diagnosta mnie oswiadomil, a przegladajac oferty nikt o tym nie wspomnial, w kazdej bylo 100% legalny hak no.gif

Napisano

> Jak dobrac hak holowniczy do pojazdu z rama jesli tego pojazdu nie ma w katalogach?

no wiesz ... po pierwsze poszukać podobnego auta ....

a jeśli nie ma to chociaż z podobnym rozstawem ramy i dorabiać

Napisano
  • Autor

> no wiesz ... po pierwsze poszukać podobnego auta ....

> a jeśli nie ma to chociaż z podobnym rozstawem ramy i dorabiać

ale sa jakies katalogi hakow na odpowiedni rozstaw ramy?

Napisano
  • Autor

> moze nie konkretna odpowiedz na Twoje pytanie ale mala wskazowka

> szukajac haka pamietaj ze teraz obowiazkowa jest lampa od cofania w przyczepce/lawecie

> sam kupilem taki bez i diagnosta mnie oswiadomil, a przegladajac oferty nikt o tym nie wspomnial, w

> kazdej bylo 100% legalny hak

ale co ma zlacze elektryczne do haka? - przerobienie zlacza to nie jest problem - 7 kabelkow.

Napisano

> ale sa jakies katalogi hakow na odpowiedni rozstaw ramy?

nie sądze , a przynajmniej ja nic o tym nie wiem

Napisano

> ale co ma zlacze elektryczne do haka? - przerobienie zlacza to nie jest problem - 7 kabelkow.

a moze warto kupujac hak i np dostajac do niego zlacze miec juz tak zrobione jak powinno byc niz potem przerabiac? hmm.gif

Napisano

> ale sa jakies katalogi hakow na odpowiedni rozstaw ramy?

Coś mi się obiło o uszy, że Brink, Bosal albo Westfalia ma w ofercie hak z regulowanymi łapami.

W Rudzie Śląskiej są 2 firmy produkujące haki seryjnie, które zrobią hak nietypowy.

Napisano
  • Autor

> Coś mi się obiło o uszy, że Brink, Bosal albo Westfalia ma w ofercie hak z regulowanymi łapami.

> W Rudzie Śląskiej są 2 firmy produkujące haki seryjnie, które zrobią hak nietypowy.

jakies adresy?

Napisano

> jakies adresy?

TMT na ulicy Kokotek,

Tomet na ulicy Pawła.

Gdy pracowałem w serwisie Fiata braliśmy od nich setki haków.

Gdy mieliśmy jakieś auto nietypowe albo nowy model wprowadzany do sprzedaży to oni brali od nas auto na 1 dniówkę i dorabiali hak i szablon do seryjnej produkcji.

Napisano

> szukajac haka pamietaj ze teraz obowiazkowa jest lampa od cofania w przyczepce/lawecie

A gdzie w 7mio przewodowej wiązce przewodów jest miejsce na swiatło cofania?

Napisano

> A gdzie w 7mio przewodowej wiązce przewodów jest miejsce na swiatło cofania?

Ty sie mnie nie pytaj, ja sam bylem w szoku, kupilem nowy hak, atest bzdety itp i lipa

na stacji, diagnosta mowi ze obecnie wymagana jest lampa cofania w przyczepce/lawecie wiec i gniazdo musie miec wiecej wtyk, wiazka tez bedzie bardziej rozbudowana

Napisano

> Ty sie mnie nie pytaj, ja sam bylem w szoku, kupilem nowy hak, atest bzdety itp i lipa

> na stacji, diagnosta mowi ze obecnie wymagana jest lampa cofania w przyczepce/lawecie wiec i

> gniazdo musie miec wiecej wtyk, wiazka tez bedzie bardziej rozbudowana

się właśnie zastanawiam, bo sam ostatnio zamontowałem hak z wiązką 7mio przewodową i nikt nic nie mówił.

Napisano

> A gdzie w 7mio przewodowej wiązce przewodów jest miejsce na swiatło cofania?

Hmmm pomyślmy.....

1. Masa

2. Kierunek lewy

3. Kierunek prawy

4. Stop

5. Pozycyjne

6. Przeciw mgielne

7. O wolne.... yikes.gif

Wiec widzisz grinser006.gif

Napisano

> sam kupilem taki bez i diagnosta mnie oswiadomil, a przegladajac oferty nikt o tym nie wspomnial, w

> kazdej bylo 100% legalny hak

A co ma hak do gniazda ??

Napisano

> Hmmm pomyślmy.....

> 1. Masa

> 2. Kierunek lewy

> 3. Kierunek prawy

> 4. Stop

> 5. Pozycyjne

> 6. Przeciw mgielne

> 7. O wolne....

> Wiec widzisz

o widzisz hehe.gif nie pomyslalem.

tylko niech się jeszcze przyczepy kompatybilne do tego zrobią zlosnik.gif

Napisano

> Hmmm pomyślmy.....

> 1. Masa

> 2. Kierunek lewy

> 3. Kierunek prawy

> 4. Stop

> 5. Pozycyjne

> 6. Przeciw mgielne

> 7. O wolne....

> Wiec widzisz

A nieprawda - bo są dwa postoje: lewy i prawy.

Napisano

> A co ma hak do gniazda ??

bo kupowalem hak wraz z wtyka

Napisano

> Hmmm pomyślmy.....

> 1. Masa

> 2. Kierunek lewy

> 3. Kierunek prawy

> 4. Stop

> 5. Pozycyjne

> 6. Przeciw mgielne

> 7. O wolne....

> Wiec widzisz

Nieprawda skromny.gif

Napisano

> Jak dobrac hak holowniczy do pojazdu z rama jesli tego pojazdu nie ma w katalogach?

Są firmy, które dorabiają haki do samochodów.

Napisano

Hm.. ciekawe.. mam fabryczny hak z innym gniazdem niż w PL i oczywiście orginalny adapter na 7 pin. Raczej tam cofania nie ma. Diagnosta nawet tego nie sprawdzał.

Krawiec

Napisano

icon_eek.gif

Pierwsze słyszę.

Podaj jakąś podstawę.

Pytam na serio. Powinno to być też znormalizowane gdyż gniazdo musiałoby mieć jeszcze ósmy styk. Inaczej nie da się tego prawidłowo połączyć. Chyba, że założysz drugie gniazdo.

Tylko sęk w tym, że ja jeszcze nigdzie nie spotkałem się z przyczepą czy samochodem, które byłyby przystosowane do dodatkowej lampy cofania.

Jak sobie wyobrażasz wóz z hakiem i instalacją elektryczną przystosowaną do przyczepy z lampą cofania, który ma ciągnąć przyczepę bez lampy cofania.

Jak podepnie się pod gniazdo?

Wydaje mi się to raczej niemożliwe. Może te nowe przepisy jakoś określają jakie konkretnie przyczepy itp?

Albo po prostu diagnosta chciał być mądrzejszy od Pana Boga i tu bym raczej widział cały problem.

Napisano

podstawy nie znam ale jak diagnosta mi to powiedzial to bylem w szoku

szukalem, dzwonilem jak szukalem haka wraz z wiazka i gniazdem i kazdy mi mowil ze w 100% legalny a tu na stacji, diagnosta patrzy we wtyke i pyta czy wsteczny podlaczony i sick.gif ale i tak dal papierek

mowilem ze pierwsze slysze o czyms takim a on ze byla jakas nowelizacja i to co bylo w warunkach technicznych z 2002 roku sie troche pozmienialo i teraz przyczepki, lawety musza miec lampe cofania hmm.gif

a wie ktos jak w DE jest? tam sa chyba inne gniazda bo wiem ze kumpel jak sciagnal przyczepe campingowa to musial jakies przelotki na gniazdo montowac

Napisano

> podstawy nie znam ale jak diagnosta mi to powiedzial to bylem w szoku

> szukalem, dzwonilem jak szukalem haka wraz z wiazka i gniazdem i kazdy mi mowil ze w 100% legalny a

> tu na stacji, diagnosta patrzy we wtyke i pyta czy wsteczny podlaczony i ale i tak dal

> papierek

> mowilem ze pierwsze slysze o czyms takim a on ze byla jakas nowelizacja i to co bylo w warunkach

> technicznych z 2002 roku sie troche pozmienialo i teraz przyczepki, lawety musza miec lampe

> cofania

> a wie ktos jak w DE jest? tam sa chyba inne gniazda bo wiem ze kumpel jak sciagnal przyczepe

> campingowa to musial jakies przelotki na gniazdo montowac

W Polsce z tego co wiem to przyczepa nie musi mieć światła cofania. Gdyby musiało tak być to ze sprzedarzy musieliby wycofać wszystkie złącza siedmiostykowe i zastąpić je nowymi.

Do tego wszystkie pojazdy, które mają hak musiałyby zmieniać gniazda, to samo tyczyłoby się przyczep.

Na zachodzie są stosowane inne gniazda i można zamontować do nich adapter, który pozwala na podłączenie polskiej wtyczki.

Tak przy okazji zerknij na ofertę firmy DUNAJ.

Tam mają różne akcesoria tego typu.

Dodam, że najlepsze z jakimi się spotkałem.

Napisano

> W Polsce z tego co wiem to przyczepa nie musi mieć światła cofania. Gdyby musiało tak być to ze

> sprzedarzy musieliby wycofać wszystkie złącza siedmiostykowe i zastąpić je nowymi.

są już od lat dostępne gniazda 13pin

> Do tego wszystkie pojazdy, które mają hak musiałyby zmieniać gniazda, to samo tyczyłoby się

> przyczep.

prawo nie działa wstecz wink.gif

> Na zachodzie są stosowane inne gniazda i można zamontować do nich adapter, który pozwala na

> podłączenie polskiej wtyczki.

polskiej ? przecież to taki sam standard jak wtyczka 13pin

poszukaj, bo od zeszłego roku jest już chyba przepis o obowiązkowym świetle cofania w przyczepach

oczywiście dotyczy nowych

Napisano

> W Polsce z tego co wiem to przyczepa nie musi mieć światła cofania. Gdyby musiało tak być to ze

> sprzedarzy musieliby wycofać wszystkie złącza siedmiostykowe i zastąpić je nowymi.

> Do tego wszystkie pojazdy, które mają hak musiałyby zmieniać gniazda, to samo tyczyłoby się

> przyczep.

> Na zachodzie są stosowane inne gniazda i można zamontować do nich adapter, który pozwala na

> podłączenie polskiej wtyczki.

> Tak przy okazji zerknij na ofertę firmy DUNAJ.

> Tam mają różne akcesoria tego typu.

> Dodam, że najlepsze z jakimi się spotkałem.

takie przejsciowki juz widzialem

ale ciekawi mnie wlasnie ta lampa od cofania, po co mi diagnosta zwracal uwage na cos co nie musze miec hmm.gif

mozliwe ze trafilem na takiego co lubi zawsze byc gora i pokazywac co to nie on facepalm.gif

swoja droga ciekawe czy najnowsze przyczepy np campingowe nie maja swiatel cofania hmm.gif

Napisano

> są już od lat dostępne gniazda 13pin

Wiem, że są ale nie są tak rozpowszechnione w naszym kraju.

> prawo nie działa wstecz

No wiadomo, że nie działa.

> polskiej ? przecież to taki sam standard jak wtyczka 13pin

No właśnie nie za bardzo. Bardziej rozpowszechnione jest złącze 7-stykowe.

> poszukaj, bo od zeszłego roku jest już chyba przepis o obowiązkowym świetle cofania w przyczepach

> oczywiście dotyczy nowych

Zabiłeś mi ćwieka. Muszę poszukać.

Napisano

ja w swojej przyczepie kempingowej mam swiatlo cofania i o dziwo działa

Napisano

> Wiem, że są ale nie są tak rozpowszechnione w naszym kraju.

bo nie było takiej potrzeby, do bagażówki spokojnie wystarczało 7pin

> No właśnie nie za bardzo. Bardziej rozpowszechnione jest złącze 7-stykowe.

j/w, ale np już w kempingach jest to "norma" od jakiegoś czasu

bo tam była potrzebna do zasilania urządzeń wew

a co do podstaw prawnych - http://lex.pl/serwis/du/2009/0639.htm

Quote:

2) w § 12:

b) w ust. 3:

– pkt 10 otrzymuje brzmienie:

"10) cofania - przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej do 750 kg oraz przyczepy, o której mowa w ust. 1 pkt 14, zarejestrowanej po raz pierwszy do dnia 1 sierpnia 2009 r.;",

Napisano

> ja w swojej przyczepie kempingowej mam swiatlo cofania i o dziwo działa

A jakie masz gniazdo? Z iloma stykami?

Napisano

> bo nie było takiej potrzeby, do bagażówki spokojnie wystarczało 7pin

> j/w, ale np już w kempingach jest to "norma" od jakiegoś czasu

> bo tam była potrzebna do zasilania urządzeń wew

> a co do podstaw prawnych - http://lex.pl/serwis/du/2009/0639.htm

> Quote:

> 2) w § 12:

> b) w ust. 3:

> – pkt 10 otrzymuje brzmienie:

> "10) cofania - przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej do 750 kg oraz przyczepy, o której mowa

> w ust. 1 pkt 14, zarejestrowanej po raz pierwszy do dnia 1 sierpnia 2009 r.;",

Kurcze - nie wiedziałem. Czyli cofania faktycznie musi być.

Napisano

> Kurcze - nie wiedziałem. Czyli cofania faktycznie musi być.

ano

i teraz powiedz, kupuję nową przyczepkę juz z lampą cofania, a w aucie mam tradycyjne 7pin i oczywiście światło cofania nie działa

mogę jeździć ? czy muszę zmienić gniazdo żeby legalnie się poruszać ?

Napisano

> ano

> i teraz powiedz, kupuję nową przyczepkę juz z lampą cofania, a w aucie mam tradycyjne 7pin i

> oczywiście światło cofania nie działa

> mogę jeździć ? czy muszę zmienić gniazdo żeby legalnie się poruszać ?

No właśnie o to mi chodzi.

Przepis dotyczy przyczepy, a nie ma nigdzie mowy o tym by cokolwiek zmieniać w samochodzie i jak to zmieniać. Bo przecież musi być to jakoś znormalizowane by w momencie gdy obojętnie jaką przyczepę podłączysz do obojętnie jakiego wozu to światła powinny działać prawidłowo.

Szczerze mówiąc to nie wiem.

Niby jak światło cofania jest to ma działać.

Jednak nawet gdy w przyczepie będzie nowa wtyczka to w samochodzie jest stare gniazdo i nawet jak założysz adapter to światło cofania i tak nie będzie działać.

I weź np.: taką nową przyczepę z wypożyczalni i podłącz ją do starego gniazda.

Podobno prawo nie działa wstecz, skoro tak to w samochodzie może być stare gniazdo ale ciągniesz nową przyczepę gdzie powinno działać światło cofania.

Nie do końca połapany jest ten przepis chyba.

Napisano

> bo nie było takiej potrzeby, do bagażówki spokojnie wystarczało 7pin

> j/w, ale np już w kempingach jest to "norma" od jakiegoś czasu

> bo tam była potrzebna do zasilania urządzeń wew

> a co do podstaw prawnych - http://lex.pl/serwis/du/2009/0639.htm

> Quote:

> 2) w § 12:

> b) w ust. 3:

> – pkt 10 otrzymuje brzmienie:

> "10) cofania - przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej do 750 kg oraz przyczepy, o której mowa

> w ust. 1 pkt 14, zarejestrowanej po raz pierwszy do dnia 1 sierpnia 2009 r.;",

czyli diagnosta mial racje zwracajac mi uwage

Napisano

> Nie do końca połapany jest ten przepis chyba.

ano hehe.gif

nic nowego

IMO jeśli przyczepka ma światła cofania to jak sam napisałeś, muszą działać icon_rolleyes.gif

i jeśli trafisz na upierdliwego policial.gif to będzie koniec jazdy hmm.gif

Napisano

> No właśnie o to mi chodzi.

> Przepis dotyczy przyczepy, a nie ma nigdzie mowy o tym by cokolwiek zmieniać w samochodzie i jak to

> zmieniać. Bo przecież musi być to jakoś znormalizowane by w momencie gdy obojętnie jaką

> przyczepę podłączysz do obojętnie jakiego wozu to światła powinny działać prawidłowo.

> Szczerze mówiąc to nie wiem.

> Niby jak światło cofania jest to ma działać.

> Jednak nawet gdy w przyczepie będzie nowa wtyczka to w samochodzie jest stare gniazdo i nawet jak

> założysz adapter to światło cofania i tak nie będzie działać.

> I weź np.: taką nową przyczepę z wypożyczalni i podłącz ją do starego gniazda.

> Podobno prawo nie działa wstecz, skoro tak to w samochodzie może być stare gniazdo ale ciągniesz

> nową przyczepę gdzie powinno działać światło cofania.

> Nie do końca połapany jest ten przepis chyba.

I tu chyba masz rację. Jest problem gdyż do końca nie wiadomo jak interpretować ten przepis.

Jak światło jest to ma działać.

A jak ma działać skoro przyczepę podpinamy do samochodu, który ma instalację po staremu?

A prawo nie działa wstecz.

Tak przy okazji to kto z Was wie jak prawidłowo podpiąć instalację elektryczną do tego gniazda, które ma więcej styków?

Jest gdzieś schemat tych podłączeń?

Napisano

> Schemat_gniazd.pdf

> chyba dasz radę otworzyć

O!

Fajna rzecz.

Przydałby się jeszcze mały opis lub schemat elektryczny tego jak powinny wyglądać te połączenia, bo niektórych nie rozumiem, np.:

- co to jest to "Za przeciwmgłowe powrót",

- test podłączenia przyczepy,

- masa obwodu kontaktu 10.

Gdyby było gdzieś objaśnione co i jak. Żeby można było wykonać prawidłowo te podłączenia.

Napisano

> A jakie masz gniazdo? Z iloma stykami?

7 -13

Napisano

> O!

> Fajna rzecz.

> Przydałby się jeszcze mały opis lub schemat elektryczny tego jak powinny wyglądać te połączenia, bo

> niektórych nie rozumiem, np.:

> - co to jest to "Za przeciwmgłowe powrót",

To nie jest " Za przeciwmgłowe powrót " tylko zacisk 2a.

Jest to wyjscie mikrostyku zabudowanego w gnieździe które umożliwia rozpięcie obwodu zasilania tylnej lampy przeciwmgłowej w samochodzie aby światło to nie odbijało się od przedniej sciany przyczepy i nie oślepiało kierowcy.

> - test podłączenia przyczepy,

Wpięcie wtyczki do gniazda zwiera to wyjście do masy zapalając kontrolkę na desce rozdzielczej, że wtyczka jest podpięta.

> - masa obwodu kontaktu 10.

Masa dla pinu 10 na którym po przekręceniu stacyjki mamy 12 v.

> Gdyby było gdzieś objaśnione co i jak. Żeby można było wykonać prawidłowo te podłączenia.

Zwykłe podłączenie równoległe można wykonac dla samochodów z prostą elektroniką czyli taką, która nie analizuje wartości prądu w układzie zasilania danej żarówki. Większośc aut po 2004 roku ma Can albo jak w przypadku VW/Skoda/Seat/Audi Stop/postój/P.mgielne realizowane jedną żarówką 12v 21 W. I tu zaczyjają się problemy, bo trzeba stosowac moduły.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.