Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wątek oponiarski - ale 4x4...

Featured Replies

Napisano

Jakie opony polecilibyście do SUV-a 4x4 używanego głównie na drogach asfaltowych - ale też dość często użytkowanego w warunkach może nie ekstremalnych, lecz przejechanie łąki, błotnistej drogi gruntowej, czy kawałka pola (wiadomo - w ramach możliwości auta) też musi być możliwe na takim ogumieniu.

Rozmiar to 225/70R16 a pacjent - Hyundai Santa Fe 4WD '02. Auto ma tylny most z LSD.

Napisano

MT-ki to chyba zbyt ekstremalne więc pewnie AT BFG albo Kumho grinser006.gif

Choć każdy z producentów ma w swoje ofercie jakieś AT

opony

BTw widzę ze kolega pracuje w fajnym zawodzie grinser006.gif i macie fajne zabaweczki, a raczej to na czym są one zabudowane ok.gif

Napisano

Jest kilka opon do wyboru...opinie na ich temat sa rozne ale to chyba normalne.

Jak znajdziesz w odpowiednim rozmiarze to BFG AT beda dobrym wyborem. Sam na takich jezdzilem we wszystkich warunkach pogodowych i spisywaly sie niezle. Do tego wytrzymuja sporo kilometrow.

Kumho i General Grabber to tez dobre opony AT.

Ja poszedlem w bardzoej agresywnego AT...Goodyear authority:

87255d1252876224-goodyear-wrangler-authority-t-user14742_pic7491_1242357411.jpg

Ale te opony nie sa chyba dostepne w europie.

zakladajac bardziej agresywne opony nie zdziw sie wzrostem spalania. biglaugh.gif

Napisano

We Fronterze miałem dość agresywne GY Wrangler AT/R , rewelacyjnie się spisywały w każdych warunkach ok.gif

Napisano

> Jakie opony polecilibyście do SUV-a 4x4 używanego głównie na drogach asfaltowych - ale też dość

> często użytkowanego w warunkach może nie ekstremalnych, lecz przejechanie łąki, błotnistej

> drogi gruntowej, czy kawałka pola (wiadomo - w ramach możliwości auta) też musi być możliwe na

> takim ogumieniu.

> Rozmiar to 225/70R16 a pacjent - Hyundai Santa Fe 4WD '02. Auto ma tylny most z LSD.

Yokohama Geolandar AT-S G012; General Grabber AT2; coś z AT, ale są AT i są AT zlosnik.gif

Napisano

> We Fronterze miałem dość agresywne GY Wrangler AT/R , rewelacyjnie się spisywały w każdych

> warunkach

atr agresywne icon_eek.gif, przecie to ma bieżnik jak zimówka grinser006.gif

zobacz na GY które wrzucił Kolega Stebel ok.gif

a w temacie "do suva" - nie ma co brać agresywniejszych opon jak ATki, a co wybierzesz to już kwestia rozmiarów i osobistych preferencji

ja też jeżdżę cały rok na ATRach, ale na śniegu umywają się do zimówek

a w terenie ... jakoś sobie radzą, wszystko zależy od podłoża, czasem glina jest taka że tylko agresywny eMTek daję radę grinser006.gif

Napisano

> Jakie opony polecilibyście do SUV-a 4x4 używanego głównie na drogach asfaltowych - ale też dość

> często użytkowanego w warunkach może nie ekstremalnych, lecz przejechanie łąki, błotnistej

> drogi gruntowej, czy kawałka pola (wiadomo - w ramach możliwości auta) też musi być możliwe na

> takim ogumieniu.

> Rozmiar to 225/70R16 a pacjent - Hyundai Santa Fe 4WD '02. Auto ma tylny most z LSD.

GY wrangler ATR mialem takie w KJ i bardzo fajnie sie na nich jezdzilo

Napisano
  • Autor

> zakladajac bardziej agresywne opony nie zdziw sie wzrostem spalania.

Piękna guma, ale dla mnie trochę zbyt agresywna. Hardkorowy teren i tak nie jest dla SUV-a odpowiednim miejscem, więc chyba jakieś dobre AT kupię.

Napisano

> atr agresywne , przecie to ma bieżnik jak zimówka

Konkretnie o tych oponach, które wymieniłem, piszesz?

Napisano

> Konkretnie o tych oponach, które wymieniłem, piszesz?

no tak, przecież ATR to zwykły ATek i to dość łagodny

porównaj tych z foto wcześniej, kostka nie wiele większa jak na frigo dębicy wink.gif

dla mnie dość agresywna guma to przynajmniej GY MTR

oczywiście do auta w teren a nie typowego bulwara

ps mam ATR, używam jako całorocznych, ale w teren to IMO kiepska guma

taka właśnie do suv'a co czasem zjedzie z czarnego ok.gif

Napisano

> no tak, przecież ATR to zwykły ATek i to dość łagodny

> porównaj tych z foto wcześniej, kostka nie wiele większa jak na frigo dębicy

WranglerATR%20200x200%20.jpg

Napisano

ja wiem jak one wyglądają

DSC_2398.JPG

oglądam je co dziennie w garażu grinser006.gif

dużo agresywniejsze od

Debica_FRIGO_S_30.jpg

do suv'a ok.gif

do terenówki, średnio grinser006.gif

Napisano

> do suv'a

> do terenówki, średnio

Czytałeś tytuł wątku?

Napisano

Zapomniałem napisać o oponach, na których obecnie jeżdżę i sobie bardzo chwalę, nawet w zimie. Są to Continental CrossContact AT. Były na aucie, jak go kupiłem, u mnie w rozmiarze 205/80/16, co ciekawe nawet w błocie sobie radzą (oczywiście nie mówię tu o upalaniu po klamki), a na piachu są jeszcze lepsze.

284808257-ccat.jpg

post-14537-14352512032775_thumb.jpg

Napisano

klasycznie:

BFG AT, masz oznaczenie zimowe, więc opona całoroczna, z możliwością podróży w zimie np do Słowacji.

W granicach rozsądku robi w każdych warunkach. Dobrze się sprawuje z obniżonym ciśnieniem.

polecam i Lubię to ! palacz.gif

Napisano

Nie daj się zwariować hardkorom, zaraz Cię przekabacą na jakieś MT albo od sprzętu rolniczego. clown.gif

Szukaj Yokohama Geolandar AT, cichutkie na asfalcie, na śniegu lepsze od każdych znanych mi zimówek, zbierają też bardzo dobre opinie jeśli chodzi o jazdę po piasku, żwirach i lekkim błocie. Mam i chwalę sobie.

yoko.JPG

Napisano
  • Autor

> Nie daj się zwariować hardkorom, zaraz Cię przekabacą na jakieś MT albo od sprzętu rolniczego.

> Szukaj Yokohama Geolandar AT, cichutkie na asfalcie, na śniegu lepsze od każdych znanych mi

> zimówek, zbierają też bardzo dobre opinie jeśli chodzi o jazdę po piasku, żwirach i lekkim

> błocie. Mam i chwalę sobie.

No tak dość "normalnie" wyglądają - i o to mi chodzi wink.gif Nie zrobię z Santka hardkorowej terenówki (nawet zamiaru nie mam próbować) - chodzi mi właśnie o coś takiego ok.gif

Napisano

> No tak dość "normalnie" wyglądają - i o to mi chodzi Nie zrobię z Santka hardkorowej terenówki

> (nawet zamiaru nie mam próbować) - chodzi mi właśnie o coś takiego

Taką oponę to zamierzasz założyć jako całoroczną ? Czy opony w SUV z napędem na przód a tyłem dołączanym automatycznie

wymieniamy zawsze jako kpl czy oś? Czy trzeba jakoś je przekładać w trakcie, żeby zużycie było równomierne ?

Napisano
  • Autor

> Taką oponę to zamierzasz założyć jako całoroczną ?

No tak - o oponę całoroczną mi właśnie chodzi waytogo.gif

W tym momencie mam Continentale CrossContact LX i szukam czegoś, co by je zastąpiło przy ewentualnej wymianie - ale jeszcze "parę" kkm przejadę na Conti.

Co prawda nie miałem okazji auta sprawdzić w terenie (groźnie to zabrzmiało - ale chodzi mi o warunki opisane w pierwszym poście), więc nie wiem, czy te Continentale sprawdzą się w warunkach, w których auto będzie eksploatowane, ale jeżeli miałyby się sprawdzić - pewnie zastąpię je nowym kompletem. Jeżeli nie - skorzystam z Waszych rad waytogo.gif

> Czy opony w SUV z napędem na przód a tyłem

> dołączanym automatycznie

> wymieniamy zawsze jako kpl czy oś? Czy trzeba jakoś je przekładać w trakcie, żeby zużycie było

> równomierne ?

Według instrukcji - mają być wszystkie identyczne - ze względu na możliwość uszkodzenia sprzęgła wiskotycznego w przypadku używania opon o różnej średnicy zewnętrznej. Auto nie ma żadnej elektroniki w napędzie, więc pewnie nie ma co skorygować różnicy w średnicy kół.

Oczywiście - żeby nie wyrzucać opon po sezonie czy dwóch - dobrze jest je przerzucać przód <-> tył co sezon waytogo.gif

Napisano

> No tak dość "normalnie" wyglądają - i o to mi chodzi Nie zrobię z Santka hardkorowej terenówki

> (nawet zamiaru nie mam próbować) - chodzi mi właśnie o coś takiego

Proponowałem je w którymś poście w tym temacie palacz.gif

Napisano

> No i są już 2 głosy

Każda z tych opon, czy to Yokohama, czy proponowany przeze mnie Continental będzie tak samo dobry na Twoje potrzeby.

Conti mam na aucie i sam się dziwiłem gdzie auto wjechało i wyjechało smile.gif

Napisano

Proponuje link Od tej ceny spory rabat więcej info na prv.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.