Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Wymiana oslony przegubu zewnetrznego

Featured Replies

Napisano

Witam

W zony wiernej, bialej strzale nalezy wymienic cos takiego

http://allegro.pl/oslona-przegubu-opel-astra-corsa-vectra-lobro-i1459677182.html

przy lewym kole

Skomplikowane to? Majac podstawowe domowo-garazowe przyrzady i ksiazke "naprawiam sam" wink.gif jestem w stanie to wymienic? Ile moze czasu mi to zajac i czy cos innego moge przy okazji zepsuc? Ile moze kosztowac usluga wymiany u mechaniora?

Dziekuje

Napisano

> Skomplikowane to? Majac podstawowe domowo-garazowe przyrzady i ksiazke "naprawiam sam" jestem w

> stanie to wymienic? Ile moze czasu mi to zajac i czy cos innego moge przy okazji zepsuc? Ile

> moze kosztowac usluga wymiany u mechaniora?

majac długa nasadke 30 do odkręcenia nakrętki na półosi jesteś w stanie sam to zrobic. roboty jest na 1-1,5 godziny

mechanik wezmie pewnie do 50 zł.

tu masz manual klik

Napisano
  • Autor

> majac długa nasadke 30 do odkręcenia nakrętki na półosi jesteś w stanie sam to zrobic. roboty jest

> na 1-1,5 godziny

> mechanik wezmie pewnie do 50 zł.

> tu masz manual klik

Dziekuje. Lukasz to zdolny chlopak wiec dal rade. Wydaje mi sie to dosc skomplikowane. Ja chyba wole zostawic asterke u mechanika smile.gif

Napisano

> Wydaje mi sie to dosc skomplikowane.

tak tylko się wydaje, ale jeżeli nie czujesz się na siłach to lepiej

> zostawic asterke u mechanika

żeby nie było z tego więcej strat niż korzyści biglaugh.gif

Napisano

> Majac podstawowe domowo-garazowe przyrzady

Jedyny problemik to klucz dynamometryczny. Mnie zawsze kusi aby dokręcić nakretkę koronową "na czuja", ale za każdym razem nie mam odwagi i pożyczam klucz smile.gif

Mechanior powinien wziąć w granicach 30 - 50zł

Pozdroofka

Napisano

> żeby nie było z tego więcej strat niż korzyści

Ooooo to to.

U mnie zaczęło się tak że wymieniałem łączniki stabilizatora. Prawy nie dawał się odkręcić więc potraktowałem go kątówką. Poszło gładko ale uszkodziłem nią osłonę facepalm.gif.

Zły jak osa postanowiłem jeszcze sprawdzić przy okazji klocki. Gdy już wkręcałem prowadnik jarzma

przekręcił się gwint sciana.gif.

I takim oto sposobem drobna wymiana łączników przeobraziła się w całkiem spory remoncik bo w sumie

wymieniłem łączniki, przegub wraz z osłoną i piastę hehe.gif

Napisano

> I takim oto sposobem drobna wymiana łączników przeobraziła się w całkiem spory remoncik bo w sumie wymieniłem łączniki, przegub wraz z osłoną i piastę

Nooo... Ja wlazłem pod drugą Astrę, bo miska byla zapocona olejem. Miała być wymiana uszczelki miski a skończylo się na:

pasek rozrządu

napinacz

pompa wody

simmering wału

dolne kółko zębate

termostat

uszczelka pompy olejowej

uszczelka miski

olej

płyn chłodniczy

osłona przegubu

łącznik stabilizatora

czujnik temperatury do ECU

czujnik temperatury na zegary

termowłącznik wiatraka

hehe.gif

A tego co wymieniał poprzednio termowłącznik trza by powiesić za cojones... facepalm.gif

Pozdroofka

Napisano

> Nooo... Ja wlazłem pod drugą Astrę, bo miska byla zapocona olejem. Miała być wymiana uszczelki

> miski a skończylo się na:

> pasek rozrządu

> napinacz

> pompa wody

> simmering wału

> dolne kółko zębate

> termostat

> uszczelka pompy olejowej

> uszczelka miski

> olej

> płyn chłodniczy

> osłona przegubu

> łącznik stabilizatora

> czujnik temperatury do ECU

> czujnik temperatury na zegary

> termowłącznik wiatraka

Ojacie icon_eek.gif. Pewnie są tacy co przez rok tyle nie wymieniają co Ty za jednym podejściem hehe.gifwaytogo.gif

> A tego co wymieniał poprzednio termowłącznik trza by powiesić za cojones...

No no, no co zlosnik.gif miało być wymienione i jest a Jak to już inna sprawa zlosnik.gif

pzdr

Napisano

> Ojacie . Pewnie są tacy co przez rok tyle nie wymieniają co Ty za jednym podejściem

Okazało się, że cieknie nie tylko spod uszczelki miski, ale też "wyżej", czyli albo spod simmeringu walu albo uszczelki pod pompą. Żeby tam się dostać, trza zrzucić rozrząd. Jak zrzucę, starego nie założę, nie mam zwyczaju wink.gif (miał nalatane już 30 tyś. km, jeśli wierzyć poprzedniemu wlaścicielowi, bo pompa jeszcze fabryczna z 1992 roku smile.gif, ale termostat roczny, tyle że od Lanosa, 87* smile.gif). Płynu też nie bedę łapał w miski smile.gif, oleju również.

Czujnik temperatury do kompa był walnięty, bo za niskie obroty trzymał po porannym odpaleniu na mrozie. Spod czujnika od zegarów miesiączkowal plyn, myślałem, że może gwint uszkodzony. Spod nowego też trochę się pocilo ale wkreciłem na taśmę teflonową i jest OK. Termowlącznik załączał wiatrak dość losowo wink.gif

A łącznik stabilizatora i osłona przegubu same "wyszly" jak nieopatrznie mój wzrok na nich spoczął smile.gif

> No no, no co miało być wymienione i jest a Jak to już inna sprawa

Ktoś wymieniał termowlącznik ale zapodał 3-pinowy dla wiatraków dwubiegowych. A że u mnie jest tylko jeden bieg, więc zalączal się tylko ten pierwszy - wolniejszy. No to pomyslowy mechanik zamienił przewody we wtyczce brązowo-zółty i brązowo-biały smile.gif coby pracowal szybszy bieg. Ja dałem właściwy termowłącznik z dwoma pinami i jak się domyślasz żaden bieg się nie włączał... zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Płynu też nie bedę łapał w miski ...

Jak mi cieklo z wezy i musialem troche poodkrecac i pouszczelniac to chcialem w celu lapania plynu podlozyc miske ale mialem zbyt wysoka mad.gif

Poradzilem sobie moim zdaniem rewelacyjnie

Pod silnik w wymagane miejsce wsunalem szufle od odgarniania sniegu ktora swietnie wszystko wylapala zlosnik.gif

Latwo bylo wsunac i wysunac bo trzonek byl calkiem dlugi i wygodny do pochwycenia zlosnik.gif

Polecam 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Pod silnik w wymagane miejsce wsunalem szufle od odgarniania sniegu ktora swietnie wszystko wylapala

zlosnik.gif Dobre smile.gif

A mi z dawnych czasów kiedy bawiłem się fotografią zostało kilka kuwet. Idealne. Nawet jeden narożnik jest uformowany w "dzióbek" coby łatwiej było wylewać smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Dobre

> A mi z dawnych czasów kiedy bawiłem się fotografią zostało kilka kuwet. Idealne.

Foremki do ciast też zdają egzamin smile.gif

Napisano
  • Autor

> Foremki do ciast też zdają egzamin

No ale trzonka nie maja i sie schylac musiales zlosnik.gif

Napisano

> No ale trzonka nie maja i sie schylac musiales

Ano smile.gif

1:0 dla łopaty waytogo.gif

Ja dla opatki mam inne zadanie bojowe. Zgarniam na nią psie gooffna z trawnika.

Fascynująca robota sciana.gif, fascynująca angryfire.gif.

Napisano

> No ale trzonka nie maja i sie schylac musiales

O to to... zlosnik.gif A kręgosłup już nie ten sam... zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Jedyny problemik to klucz dynamometryczny. Mnie zawsze kusi aby dokręcić nakretkę koronową "na

> czuja", ale za każdym razem nie mam odwagi i pożyczam klucz

dobra, dobra - nie ściemniaj

klucz kluczem, ale mierzysz potem kąt dokładnością opisaną w literaturze? :-DDD

zacytuję Etzolda (fragment cytowany przeze mnie w linkowanym manualu):

"Dokręcić nakrętkę koronową czopa półosi momentem 100 N-m. Samochód musi wtedy stać na podłożu,

włączyć bieg i poprosić drugą osobę o wciśnięcie pedału hamulca. Następnie nakrętkę poluzować i ponownie

dokręcić momentem 20 N-m. Od tego położenia dociągnąć jeszcze nakrętkę o kąt 80° (1/4 obrotu = 90°).

Włożyć nową zawleczkę i zagiąć. Jeżeli zawleczka nie daje się włożyć dokręcić nakrętkę koronową do

następnego otworu pod zawleczkę, jednak nie więcej niż o kąt 9°."

Tyle teoria, resztę proszę rozważyć samemu...

po prawie 3 latach od mojego "rozważenia samemu" jest ok ;-)

Napisano

> ale mierzysz potem kąt dokładnością opisaną w literaturze?

Taaa... Kątomierzem grinser006.gifzlosnik.gif

Daję mniej więcej "ćwiarteczkę", tak aby zawleczka weszła smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Taaa... Kątomierzem

> Daję mniej więcej "ćwiarteczkę", tak aby zawleczka weszła

oj, wiem, że z głową to robisz ;-)

ale od "ćwiarteczki" wg niektórych "połówka" lepsza, więc... trza uważać :-D

mi się udało i bez "ćwiarteczki", i bez dynamometru

oczywiście jak ktoś ma możliwość, to jak najbardziej polecam ok.gif

Napisano

> mi się udało i bez "ćwiarteczki", i bez dynamometru

Bo Ty masz dynamometr wbudowany w rękę... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Bo Ty masz dynamometr wbudowany w rękę...

raczej "się udało"

inne, w mojej opinii ważniejsze śruby, starałem się - w miarę możliwości wobec nie posiadania własnego dynamometru - dokręcać pożyczonym ok.gif

oczywiście moglibyśmy długo dyskutować nad ważnością poszczególnych, przykładowych śrub i nakrętek, ale po co?

i tak się dziwnie czuję - dziś napisałem tu więcej postów niż przez ostatni (prawie) rok ;-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.