Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternatywa dla NIssana Primery P11.144

Featured Replies

Napisano

Jako że od ok 3 mies. szukam Primery jak wyżej, tylko i wyłącznie z silnikiem 2.0 NoPB i w kombi ew hatchback zaczynam juz powoli miec dosyć. Nie dość że 95% to same diesle i wszystkie nowo sprowadzane to diesle, to jak trafi sie jakaś benzyna to niezła padaka . (Nie wiem czy rynek nie zasycił sie tymi dieslami jeszcze, normalnie juz szlak mnie trafia).

Zacząlem wiec zastanawiać sie nad alternatywnym rozwiązaniem, tyle że nie mam zielonego pojecia w którą strone pojść.

Załozenia sa takie:

- max auto 10 letnie

- tylko kombi ew hatchback ze sporym kufrem (bo dziecko)

- benzyna tolerująca gaz, ew jakis sprawdzony diesel ( lecz nie chetnie)

- auto raczej nie przodujące w statystykach awaryjnosci

- i bardzo istotna dla mnie rzecz, mianowicie jakaś tam ogólnie pojeta przyjemność z jazdy.

Żeby autko jakos sie prowadzilo i mialo co nieco pod noga. Powiedzmy nie więcej jak 9 s do 100.

Poprosze o jakieś podpowiedzi konkretnych modeli samochodów. Kwota do 14 tys zł

Napisano

> Jako że od ok 3 mies. szukam Primery jak wyżej, tylko i wyłącznie z silnikiem 2.0 NoPB i w kombi ew

> hatchback zaczynam juz powoli miec dosyć. Nie dość że 95% to same diesle i wszystkie nowo

> sprowadzane to diesle, to jak trafi sie jakaś benzyna to niezła padaka . (Nie wiem czy rynek

> nie zasycił sie tymi dieslami jeszcze, normalnie juz szlak mnie trafia).

> Zacząlem wiec zastanawiać sie nad alternatywnym rozwiązaniem, tyle że nie mam zielonego pojecia w

> którą strone pojść.

> Załozenia sa takie:

> - max auto 10 letnie

> - tylko kombi ew hatchback ze sporym kufrem (bo dziecko)

> - benzyna tolerująca gaz, ew jakis sprawdzony diesel ( lecz nie chetnie)

> - auto raczej nie przodujące w statystykach awaryjnosci

> - i bardzo istotna dla mnie rzecz, mianowicie jakaś tam ogólnie pojeta przyjemność z jazdy.

> Żeby autko jakos sie prowadzilo i mialo co nieco pod noga. Powiedzmy nie więcej jak 9 s do 100.

> Poprosze o jakieś podpowiedzi konkretnych modeli samochodów. Kwota do 14 tys zł

Moze porozgladaj sie za jakims Peugotem 406 kombi.

Sporo tego jezdzi do tej pory jezdzi na taxi, wiec wydaje sie byc udaneok.gif

Silnik 2,0 16v powinien juz w miare przyzwoicie jezdzic, aczkolwiek podaz pewnie bedzie znikoma w porownaniu z dieslami...

Szukales na forum Nissana? Czasem tam ktos sprzedaje jakies klubowe aute,

aczkolwiek te auta maja juz kolo 10 lat i trzeba miec tego swiadomosc.

Napisano

> Jako że od ok 3 mies. szukam Primery jak wyżej, tylko i wyłącznie z silnikiem 2.0 NoPB i w kombi ew

> hatchback zaczynam juz powoli miec dosyć. Nie dość że 95% to same diesle i wszystkie nowo

> sprowadzane to diesle, to jak trafi sie jakaś benzyna to niezła padaka . (Nie wiem czy rynek

> nie zasycił sie tymi dieslami jeszcze, normalnie juz szlak mnie trafia).

> Zacząlem wiec zastanawiać sie nad alternatywnym rozwiązaniem, tyle że nie mam zielonego pojecia w

> którą strone pojść.

> Załozenia sa takie:

> - max auto 10 letnie

> - i bardzo istotna dla mnie rzecz, mianowicie jakaś tam ogólnie pojeta przyjemność z jazdy.

> Żeby autko jakos sie prowadzilo i mialo co nieco pod noga. Powiedzmy nie więcej jak 9 s do 100.

> Poprosze o jakieś podpowiedzi konkretnych modeli samochodów. Kwota do 14 tys zł

vectra b fl

Napisano

Wymaganie dotyczące max 9s do setki mocno zawęża grono kandydatów. Musisz się zatem rozglądać za wersjami top silnik z przełomu wieku. Ze swojej strony zaproponuję Mondeo 2.5 V6, ale naszukasz się egzemplarza ze zdrową blachą. Jeździłem też Mazdą 626 z silnikiem diesla i powiem, że to bardzo poprawne auto, ale nie ma co liczyć na 9s do setki.

Ogólnie lata produkcji w okolicach 2000 to bardzo trudny temat - zmieniały się samochody i ciężko znaleźć niekwestionowanego lidera.

Vectra B to tez fajny samochód, ale trzymaj się z dala od silnika V6 2.6.

Trochę z przekory zaproponował bym Ci dwa ciekawe rozwiązania:

- Honda Accord...... coupe z silnikiem 3.0 V6 - mieści się w kwocie a da sporo frajdy z jazdy - duży dupowóz do przemieszczania się

- Ford Scorpio 2.9 Cosworth - 200KM pod maską plus duża przestrzeń wewnątrz pozwalają na pełną spokoju i pewności siebie jazdę

- ewentualnie jakaś bawara z serii 5, ale należy się spodziewać, że za śmigiełko zapłacisz więcej, niż za klasę "popular"

Egzemplarzy 10+ letnich nie będzie łatwo znaleźć w stanie zadowalającym. Wiek robi swoje.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Kwota do 14 tys zł

W tej cenie to Astra II kombi, jakiś sensowny rocznik wyriwesz w tej cenie (2003-2005?). Cieszy się opinią mało awaryjnego, dość dobrze sięgazuje (nowsze roczniki z silnikami Twinport trochę gorzej), umiarkowanie pali, tylko słabe są. 1,4 i 1,6 czyli najpopularniejsze z klimą nie jadą zlosnik.gif (wiem, bo mam i już!)

Sam takiego nissana jak Ty szukałem, ale wymiękłem i zacząłem szukać czegoś bardziej dostępnego. Astry jest jak mrufkuf na rynku wtórnym, coś dobrego się znajdzie w tłumie.

Napisano
  • Autor

@ Maciej_

oglądałem Peugeoty 406, nawet fajnie to wyposażone i chyba brałbym pod uwagę. Są jedna pewne pytania. Jak silniki znoszą gaz, jak to jeździ oraz z tego co sie orientuję to mimo większych mocy są to samochody mało dynamiczne.

Na forum Nissana jestem stałym bywalcem

> Ze swojej strony zaproponuję Mondeo 2.5 V6, ale

> naszukasz się egzemplarza ze zdrową blachą.

Własnie w tym wzgledzie ford odpada. Poza tym zastanawiam sie czy sie pchac ew w silnik v6. Koszt instalacji gaz, przeglądów/napraw (rozrzad itp) chyba sporo większe.

Bardzo mi się podobaja GALANTY z 200-2002 r ale ciekawa wersja to jedynie wlasnie v6, poza tym nie wiem jak z czesciami do tego , szczegolnie blacharką (a lubia rdzewieć) wiec odpusciłem.

>Jeździłem też Mazdą 626 z silnikiem diesla...

Mazdy tez patrzyłem. Jedyna rzecz która mnie odpycha to wyglad wersji kombi i wnętrze.

> Vectra B to tez fajny samochód, ale trzymaj się z dala od silnika V6 2.6.

Co do Vectry dwoch znajomych ma i nie polecają. Podobno dość awaryjne niewiem.gif

> - Honda Accord...... coupe z silnikiem 3.0 V6 - mieści się w kwocie a da sporo frajdy z jazdy -

Szukam kombi lub hatchback. Accordy bardzo fajne lecz drozsze. Od min 16 tys zey cos wybrać

> duży dupowóz do przemieszczania się

> - Ford Scorpio 2.9 Cosworth - 200KM pod maską plus duża

Oj nie, chcę samochod na codzien, a nie skarbonkę

> - ewentualnie jakaś bawara z serii 5, ale należy się spodziewać, że za śmigiełko zapłacisz więcej,

> niż za klasę "popular"

baardzo chetnie, ale kasa, kasa, kasa, na zakup jak i eksploatację

> Egzemplarzy 10+ letnich nie będzie łatwo znaleźć w stanie zadowalającym. Wiek robi swoje.

Dlatego nie szukam 10+ tylko maks 10. W tej kwocie myslę ze jakis rocznik 2002 jest mozliwy. A ze wiek robi swoje , wiadomo, nie szukam samochodu z salonu

Napisano

powiedzmy ze kwota dysponujemy podobna z tym ze ja szukam czegos niekoniecznie tak wielkiego ale tak jak piszesz 90% to diesel'e benzynek jest malo a jak sie cos trafi to padaka

galanty bym odpuscil drogie to w utrzymaniu

626 nie wiem ale 323f mialem i sprzedalem:)

bmw byloby najlepsze pod wzgledem stosunku osiagi/spalanie/koszty/prowadzenie ale bedzie wiekowe

nad vectra b tez dumalem ale jakos sie przekonac do oplowskiej technologii po 95 roku nie moge

mondeo wiem ze rdzewieja ale chyba da sie znalezc cos normalnego

Napisano
  • Autor

Astra II to w wiekszości najsłabsze silnik. Mało ofert czegoś mocniejszego a jak sie trafi to albo rocznik starszy albo cena odp wyższa.

Z Vectrą tez mam podobne odczucia. Każdy mówi, Opel ok , byle nie Vectra B.

Napisano

Chcesz duże, dobrze wyposażone, mocne auto za 14 kzł.

Pomyśl, że to jest mniej niż 10% ceny takiego nowego auta - więc czegóż możesz się w tej cenie spodziewać ?

Podnieś budżet, albo urealnij oczekiwania. W kategorii do 15 kpln proponowałbym Astrę II, ale to ani duże, ani mocne, ani super wyposażone - po prostu proste, solidne, przeciętne (w dobrym tego słowa znaczeniu) auto.

Napisano
  • Autor

> Chcesz duże, dobrze wyposażone, mocne auto za 14 kzł.

> Pomyśl, że to jest mniej niż 10% ceny takiego nowego auta - więc czegóż możesz się w tej cenie

> spodziewać ?

> Podnieś budżet, albo urealnij oczekiwania. W kategorii do 15 kpln proponowałbym Astrę II, ale to

> ani duże, ani mocne, ani super wyposażone - po prostu proste, solidne, przeciętne (w dobrym

> tego słowa znaczeniu) auto.

Ok, zgoda, ale jak widać większość z tych kryteriów spełnia właśnie Primera i mieści się we wspomnianej cenie. Czyli można. Dlatego też pytam o to czy istnieje jakaś alternatywa.

Bo jeżeli nie, to niestety ale jednak trzeba będzie pójść w którąś stronę. Albo w dół albo w górę.

Pytam też dlatego, że może jest jakies auto które nie przyszło mi na myśl, o którym nie wiem bąd nie zwróciłem uwagi a spełniało by wymagania

Napisano

Accord 2.0 lub avensis 2.0. Osiągi w okolicach 9-10 sek do setki. Accord nieźle się prowadzi - jest frajda z jazdy.

Napisano

to czemu szukasz primery hehe.gif

po ponad roku uzytkowania takiego modelu jakos nie zauwazylem jakiegos specjalnego fanu podczas jazdy.no chyba ze sytuacje na ciasnych parkingach gdy w miejscach gdzie na raz zawracaja bez problemu ciezarowki to primera musi to robic na 2 razy zlosnik.gif

typowy niezawodny pojemny dupowoz i nic wiecej ok.gif

Napisano

> Załozenia sa takie:

> - max auto 10 letnie

Mazda 626 ostatniej generacji silnik 2.0 (bardzo podobna do Primery), Mam taką z automatem i mogę BARDZO polecić.

Toyota Avensis I generacji- silnik 2.0 3S-FE - mam taki silnik zagazowany w poprzedniczce czyli w Carinie E. NA gazie zrobione 600 tys smile.gif Automatyczna skrzynia dalej działa:)

Honda Accord z tych samych lat smile.gif

Napisano

subaru legacy 2.0 1999-2001r powinienes znalesc

a silnik 2.0 sohc jest wrecz stworzony do lpg. niemcy sprzedawali je z "fabrycznym" lpg

Napisano

> Własnie w tym wzgledzie ford odpada. Poza tym zastanawiam sie czy sie pchac ew w silnik v6. Koszt

> instalacji gaz, przeglądów/napraw (rozrzad itp) chyba sporo większe.

Gdybyś odpuścił z wymaganiem na 9s do setki, to w silnikach czterocylindrowych mógłbys przebierać, jak w ulęgałkach. V6 zaproponowałem wyłącznie ze względu na konieczność dostarczenia odpowiedniej mocy.

> Bardzo mi się podobaja GALANTY z 200-2002 r ale ciekawa wersja to jedynie wlasnie v6, poza tym nie

> wiem jak z czesciami do tego , szczegolnie blacharką (a lubia rdzewieć) wiec odpusciłem.

Galant jest fajny, części da się kupić, ale nie będzie tanio.

> Mazdy tez patrzyłem. Jedyna rzecz która mnie odpycha to wyglad wersji kombi i wnętrze.

Mazda jest poprawna i nudna. ale za to bezawaryjna. To taka przeciwność Alfy Romeo z tamtych lat.

> Co do Vectry dwoch znajomych ma i nie polecają. Podobno dość awaryjne

Przeciętnie awaryjne. A ich utrzymanie nie rujnuje.

> Dlatego nie szukam 10+ tylko maks 10. W tej kwocie myslę ze jakis rocznik 2002 jest mozliwy. A ze

> wiek robi swoje , wiadomo, nie szukam samochodu z salonu

Mając taką kasę szukałbym raczej w modelach o klasę niższych: Focus, Astra, Golf, Corolla itd.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> typowy niezawodny pojemny dupowoz i nic wiecej

a to jest niewątpliwie wielką zaletą, użytkuje Primere P 11.144 od ponad trzech lat nigdy mnie nie zawiodła

Napisano
  • Autor

> to czemu szukasz primery

Bo z silnikiem 2.0 daje niezła dynamikę a i zawieszenie było tego co pamietam zawsze chwalone, w sensie dobrego prowadzenia.

No nie wiem , zacząłem się zastanawiać nad ta vectrą , astrą lub mazda 626. Jak sie sprawują silniki 2.2 w oplach , jak to wspolpracuje z gazem oraz czy ktos mial porówanie primery z mazda?

Napisano

> a to jest niewątpliwie wielką zaletą, użytkuje Primere P 11.144 od ponad trzech lat nigdy mnie nie

> zawiodła

dla mnie tez wielkie ok.gif-ale autor szuka auta dla przezyc,a tego w tym aucie nie zauwazylem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.