Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.6 T od BMW/PSA

Featured Replies

Napisano

Pytanie odnośnie tego slinika, spotykanego m.in. w Cooperach S i Pugach.

Jeździ toto bardzo fajnie, sam miałem okazję się przekonać. No i mię natchnęło, żeby może dla siebie taki kupić zlosnik.gif I tu pojawia się ALE. Bo ponoć problemów jest sporo: i nie mówię tu tylko o padających napinaczach łańcucha rozrządu, ale też o problemach z turbo (to oczywiście dyskusyjne ze względu na dynamiczny chcarakter silnika), nagłych zanikach mocy, a nawet pękających głowicach.

Jeśli są wśród nas użytkownicy ww. silnika, proszeni są o przekonanie mnie albo żebym odpuścił, albo żebym kupował grinser006.gif A tak jestem zawieszony pośrodku facepalm.gif

Napisano

do not touch it...

Gadalem ostatnio z zarzycem, specjalizuje sie w miniakach i Smartach, silnik 1.6T i wersje bez T poprostu lubi...

Silniki masakra, jesli do 50 kkm nie byl wymieniany rozrzad to mozna to uznac cudem...

Tragedia, wszyscy ten silnik znaja i nikt go nie poleca :/

Napisano

Jesli to Motor z rodziny EP6 to niestety tak...

Napisano

> Jesli to Motor z rodziny EP6 to niestety tak...

Nie wiem, samochód z końca 2008 po lifcie, wcześniej były chyba jakieś 1,6 - 110 KM

A jeśli to co tam niedomaga?

Napisano

> Pytanie odnośnie tego slinika, spotykanego m.in. w Cooperach S i Pugach.

> Jeździ toto bardzo fajnie, sam miałem okazję się przekonać. No i mię natchnęło, żeby może dla

> siebie taki kupić I tu pojawia się ALE. Bo ponoć problemów jest sporo: i nie mówię tu tylko o

> padających napinaczach łańcucha rozrządu, ale też o problemach z turbo (to oczywiście

> dyskusyjne ze względu na dynamiczny chcarakter silnika), nagłych zanikach mocy, a nawet

> pękających głowicach.

> Jeśli są wśród nas użytkownicy ww. silnika, proszeni są o przekonanie mnie albo żebym odpuścił,

> albo żebym kupował A tak jestem zawieszony pośrodku

mowa o 1.6 PB czy ON ?

Napisano

Jesli jest to auto z rozrzadem na lancuchu to dokladnie to co opisal billy the kid w pierwszym poscie ,najbardziej powaznym problemem jest mechanizm rozrzadu frown.gif

Napisano
  • Autor

Ten egzemplarz, którym się interesuję, miał wymieniany napinacz rozrządu. Samego łańcucha pewnie nie ruszali.

Napisano

> Ten egzemplarz, którym się interesuję, miał wymieniany napinacz rozrządu. Samego łańcucha pewnie

> nie ruszali.

no to powiem Ci ze przy wymianie napinacza ostatnio, ogladalem roznice w dlugosci lancucha, wiesz ze po 50 kkm byla roznica jednego oczka w dlugosci ??

Napisano
  • Autor

> mowa o 1.6 PB czy ON ?

PB oczywiście.

Napisano

> Jesli jest to auto z rozrzadem na lancuchu to dokladnie to co opisal billy the kid w pierwszym

> poscie ,najbardziej powaznym problemem jest mechanizm rozrzadu

I z tego silnika uzyskali ~170KM w wersji Cooper S ??

Napisano

> Pb... motor robiony w kooperacji z BMW...

łańcuch projektowało BMW zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> no to powiem Ci ze przy wymianie napinacza ostatnio, ogladalem roznice w dlugosci lancucha, wiesz

> ze po 50 kkm byla roznica jednego oczka w dlugosci ??

Czyli z gumy? Wierzyć się nie chce crazy.gif

Napisano

> Tak jest

No to jezdzi ladnie, raz mialem okazje sie z takim zlapac wink.gif. Ale chyba ludzie kupujacy taki samochod, nie widza co ich czeka ze strony silnika oslabiony.gif

Napisano

> Jesli jest to auto z rozrzadem na lancuchu to dokladnie to co opisal billy the kid w pierwszym

> poscie ,najbardziej powaznym problemem jest mechanizm rozrzadu

To tego nie wiem frown.gif

Napisano
  • Autor

> A to w mini jest turbo a nie supercharger?

W pierwszej generacji był K, teraz jest T.

Napisano
  • Autor

To tyle w temacie. Wątek dot. problemów z silnikami 1.6 THP 150 i 175 ma na niemieckim forum Puga 148 stron facepalm.gif

Szkoda icon_rolleyes.gif

Napisano

Ufff... Cale szczescie ochlonales wink.gif

Tak czy siak, jak kupisz jakas france to zapraszam wink.gif

Napisano

> A to w mini jest turbo a nie supercharger?

masz kilka lat zaległości wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ufff... Cale szczescie ochlonales

Tak, już prawie.

Wiesz, gdyby to była wyłącznie kwestia łańcucha/napinacza, to bym się jeszcze zastanawiał. Bo napinacz w Pugu, którego oglądałem wymieniono na GW, łańcuch mógłbym wymienić we własnym zakresie. Ale zostaje jeszcze kwestia problemów z turbo, które w 207 RC/GTi często przeładowuje, wyskakuje wtedy "Depollution system faulty" (jakby to miało coś wspólnego) i tryb awaryjny. Z tym to się można bujać. Jak piszą Niemcy, niektórym pomaga nowy soft, niektórym nie. Za duże ryzyko mimo wszystko.

Napisano

W razie co mam b. dobrych mechanikow i elektrykow PSA wink.gif na codzien robia w ASO a wieczorami wiadomo... Polecam tylko tych na ktorych sie nie zawiodlem jeszcze wink.gif

Rozgladaj sie za Clio smile.gif z dwojga zlego te beda sporo ciekawsze moim zdaniem wink.gif

Napisano

> jasne jasne...

Jasne, PSA przeciez wiernie i tradycyjnie stosuje lancuch w napedach rozrzadu, powszechny w ich silnikach od dawna jest system Vanos i Valvetronic zeby.GIF

Napisano

zlosnika widzial 270751858-jezyk.gif

Generalnie wiekszosc rzeczy jest z BMW slinka.gif i odziwo w psa sa sporo tansze niektore graty niz w BMW zeby.GIF

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Jesli to Motor z rodziny EP6 to niestety tak...

5FS to ta sama rodzina?

Napisano

Naprawde? W Nowym C4 tez te lipne silniki sa yikes.gif

Napisano

> Pytanie odnośnie tego slinika, spotykanego m.in. w Cooperach S i Pugach.

> Jeździ toto bardzo fajnie, sam miałem okazję się przekonać. No i mię natchnęło, żeby może dla

> siebie taki kupić I tu pojawia się ALE. Bo ponoć problemów jest sporo: i nie mówię tu tylko o

> padających napinaczach łańcucha rozrządu, ale też o problemach z turbo (to oczywiście

> dyskusyjne ze względu na dynamiczny chcarakter silnika), nagłych zanikach mocy, a nawet

> pękających głowicach.

> Jeśli są wśród nas użytkownicy ww. silnika, proszeni są o przekonanie mnie albo żebym odpuścił,

> albo żebym kupował A tak jestem zawieszony pośrodku

Kup se Opla 1.6T. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.