Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

corsa B automat - trzy pytania

Featured Replies

Napisano

witam

moja mama po 20 latach przerwy w jezdzeniu samochodem postanowila wócić czynnie za kierownice. pewnego dnia powiedzila mi: kup mi male auto z automatem ktore jak pukne to nie bedzie szkoda

i...

...wczoraj kupilem mamie opla corse 1996r 1.4i automat, 2xpp, abs, cz, szyber

auto igla, ucha nie siada, 112kkm i na tyle wyglada. zostalo przeswietlone certyfikowanym czujnikiem do lakieru za 2500PLN (mam takie w robocie) - wszystkie blachy oryginal, szyby tez łacznie z czolową !!!, bylo na sciezsze OSKP nie bylo sie do czego przczepic wiec kupilem.

jedynie cena byla blisko 1.5 raza wyzsza niz srenia na allegro za ten rocznik...

auta szukałem 2 tygodnie na alldrogo poswiecajac nie wiecej niz 15 min dziennie i bylo to pierwsze auto ktore ogladalem na zywo.

zrobilem nim trase 200km i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. oczywiscie przyspiesznie jest marne ale co sie spodziewac po przesiadce z mojego smoczka 2.5i 177KM na 1.4i 60KM smile.gif

po zakupie zatankowalem do pelna - weszlo 41L po ~200km znowu do pelna i wyszlo ze spalnie 6,3L (chyba dobry wynik - plynna trasa i nie przekraczalem 100km/h?)

auto prowadzi sie dobrze, silnik pracuje cicho i rowno, skrzynia plynnie zmienia biegi (4-biegi)

mam trzy pytania:

- czy normalne jest ze temp silnka wacha sie na wskazniku miedzy 90-95stC (trasa-miasto)

- jak sie wlacza oswietlenie kabiny - teraz swieci lampka tylko po otwarciu drzwi

- na "centalnym" wyswietlaczu jest:

godzina / data / ---- C

Po wlaczeniu radia jest:

godzina / (nic nie jest wyswietlane) / ---- C

czy uszkodzone jest radio (oryginalne OPLA na CD - gra i wyszukuje stacji) czy brakuje/nie jest podlaczony czujnik temp zewnetrznej?

dzieki

Napisano

1- normalne - temp otwarcia termostatu w oplowskich benzyniakach to 92 st - przy 95 zalacza sie wentylator i schladza do 90 i tak w kolko.

2-podciagnij za pokretlo od wlaczania swiatel

3- wyprogramowane radio z TID albo wyciety kabelek do wzmacniacza i problem z odczytem temp zewnetrznej

Napisano
  • Autor

> 1- normalne - temp otwarcia termostatu w oplowskich benzyniakach to 92 st - przy 95 zalacza sie

> wentylator i schladza do 90 i tak w kolko.

ok

nie jestem przyzwyczajony do "falowania" wskaznika

> 2-podciagnij za pokretlo od wlaczania swiatel

zlosnik2.gif ale patent zlosnik2.gif

> 3- wyprogramowane radio z TID albo wyciety kabelek do wzmacniacza i problem z odczytem temp

> zewnetrznej

z radiem juz sobie poradzilem podcza wlaczania trzebabylo przytrzymac klawisz 3 i 5 (miana system wyswietlania 10 znaków na 8 znaków)

rozumiem ze jezeli jest na wyswietlaczu pole do odczytu temp. zew. to problem jest z czujnikiem/przewodem a nie to ze to "biedna wersja i bylo tylko w opcji..."

Napisano

> ok

> nie jestem przyzwyczajony do "falowania" wskaznika

> ale patent

> z radiem juz sobie poradzilem podcza wlaczania trzebabylo przytrzymac klawisz 3 i 5 (miana system

> wyswietlania 10 znaków na 8 znaków)

> rozumiem ze jezeli jest na wyswietlaczu pole do odczytu temp. zew. to problem jest z

> czujnikiem/przewodem a nie to ze to "biedna wersja i bylo tylko w opcji..."

Jest problem z czujnikiem - jak jest taki wyświetlacz to i powinno działać.

Napisano

> Jest problem z czujnikiem - jak jest taki wyświetlacz to i powinno działać.

a czujnik jest przed chodnica wpiety w belke pod zderzakim kiepski dostep

a najlatwij poprzez odkrecenie gornego mocowania chlodnicy i odciagniecie jej w kierunku silnika to da sie zrobic pod domem waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> a czujnik jest przed chodnica wpiety w belke pod zderzakim kiepski dostep

> a najlatwij poprzez odkrecenie gornego mocowania chlodnicy i odciagniecie jej w kierunku silnika to

> da sie zrobic pod domem

dzieki bede cos probowac zrobic ok.gif

Napisano

> mały update

> spalanie 100% miasto 9L/100km

> czyli standard

oczywiscie moja sescowa taka pomyka i jest to norma moza ograniczyc spalanie o okolo 1 literek poprzez wrzucanei na luz na postojach - bardzo krotka operacja poniwaz "N" jest tuz obok "D" wink.gif

EDYTA:

koniecznie wymieniaj olej w skrzynia wraz z filtrem co 50kkm i obowiazkowa teraz po zakupie

Napisano

> oczywiscie moja sescowa taka pomyka i jest to norma moza ograniczyc spalanie o okolo 1 literek

> poprzez wrzucanei na luz na postojach - bardzo krotka operacja poniwaz "N" jest tuz obok "D"

> EDYTA:

> koniecznie wymieniaj olej w skrzynia wraz z filtrem co 50kkm i obowiazkowa teraz po zakupie

a od kiedy w automacie wachluje sie a D na N ? facepalm.gif

Napisano

> a od kiedy w automacie wachluje sie a D na N ?

jak chcesz zmniejszyc spalanie to w CB jest to w ten sposob do wykonania okolo 1 literka w jezdzie mniejskiej

BTW jezdziles CB w automacie ?? ze sie nasmiewasz?

3s4v2fjow53hdfbkwbyf.jpg

Napisano

> jak chcesz zmniejszyc spalanie to w CB jest to w ten sposob do wykonania okolo 1 literka w jezdzie

> mniejskiej

Może i zaoszczędzisz na paliwie ale nie wiem jak odbije się to na skrzyni. Automat nie lubi takich zmian nawet instrukcja o tym mówi ze położenie N służy tylko do tego jak na chwilę opuszczasz pojazd w celu na przykład otwarcia bramy czy garażu. Podczas jazdy stojąc na światłach nie powinno się zmieniać położenia dźwigni z D na N. Ale to twoja skrzynia i rób jak chcesz.

Napisano

> BTW jezdziles CB w automacie ?? ze sie nasmiewasz?

Typowe polskie podejście... Oszczędzę literka na sto, a że skrzynię zarżnę przy okazji... co tam. Potem będę rozpowiadał na prawo i lewo jakie te automaty są be. Prawda? facepalm.gif

Napisano

pojazd jest w mojej rodzinie uzytkowany od 4 lat i eksploatowny w w/w sposob olej wymieniany profilaktycznie co 30 kkm. czyli w jezdzie stricte miejskiej co 2 lata zadnych niepokojacych objawow a skrzynka wyglada naprawde dobrze.

BTW ten sposob jazdy nie obciaza sprzegla wiskotycznego, kljena sprawa ,ze nawet jakby sie skrzynka posypala przez takie uzytkowanie to zaoszczecodzena paliwo i tak jest ceonowo wieksze niz wymiana skrzynia nawet jesli esktremalnie byloby to co rok

edyta:

naturalnie czysto hipotetycznie nigdy nie musiałem takich kalkulacji wykonywać. i oby tak zostało wink.gif

Napisano

> Typowe polskie podejście... Oszczędzę literka na sto, a że skrzynię zarżnę przy okazji... co tam.

> Potem będę rozpowiadał na prawo i lewo jakie te automaty są be. Prawda?

właśnie nie uważam ,że automaty nawet te najbardziej awaryjne są na miasto jak najbardziej słusznym rozwiązaniem ale to moje IMHO

Napisano

> pojazd jest w mojej rodzinie uzytkowany od 4 lat i eksploatowny w w/w sposob olej wymieniany

> profilaktycznie co 30 kkm. czyli w jezdzie stricte miejskiej co 2 lata zadnych niepokojacych

> objawow a skrzynka wyglada naprawde dobrze.

> BTW ten sposob jazdy nie obciaza sprzegla wiskotycznego, kljena sprawa ,ze nawet jakby sie skrzynka

> posypala przez takie uzytkowanie to zaoszczecodzena paliwo i tak jest ceonowo wieksze niz

> wymiana skrzynia nawet jesli esktremalnie byloby to co rok

> edyta:

> naturalnie czysto hipotetycznie nigdy nie musiałem takich kalkulacji wykonywać. i oby tak zostało

a gdzie ty w automacie masz sprzeglo wiskotyczne facepalm.gif

p.s jezdzilem wiecej automatami niz ci sie zdaje.Omege w automacie mam od 5 lat, wachlowanie biegami nie jest dobre dla skrzyni. skrzynia jest tak skonsturowana ze na swiatlach stoisz z wcisnietym hamulcem bez zadnej szkody dla skrzyni - powiem krotko - przeczytaj sobie nawet instrukcje obslugi

Napisano

> BTW ten sposob jazdy nie obciaza sprzegla wiskotycznego, kljena sprawa ,ze nawet jakby sie skrzynka

> posypala przez takie uzytkowanie to zaoszczecodzena paliwo i tak jest ceonowo wieksze niz

> wymiana skrzynia nawet jesli esktremalnie byloby to co rok

> edyta:

Chyba jednak jesteś w błedzie bo z tego co napisałeś robisz rocznie 15kkm czyli wg Twojej teorii zaoszczędzasz rocznie150 litrów paliwa razy to 5zeta wychodzi 750 zeta razy 4 lata daje 3kzeta. Z tego co wiem koszt remontu skrzyni to 6kzeta czyli na remont jeszcze nie zaoszczędziłeś, brakuje jeszcze około 4lat eksploatacji. No chyba że paliwo zdrożeje zlosnik.gif

> naturalnie czysto hipotetycznie nigdy nie musiałem takich > kalkulacji wykonywać. i oby tak zostało

Oczywiście też liczę hipotetycznie i nikomu nie życzę żadnych kosztownych napraw.

Napisano
  • Autor

> oczywiscie moja sescowa taka pomyka i jest to norma moza ograniczyc spalanie o okolo 1 literek

> poprzez wrzucanei na luz na postojach - bardzo krotka operacja poniwaz "N" jest tuz obok "D"

automatami jezdze "cale zycie" i z doswiadczenia wiem ze na dluzsza mete taka jazda zabija kasete elektyrozaworow - nie warto....

> EDYTA:

> koniecznie wymieniaj olej w skrzynia wraz z filtrem co 50kkm i obowiazkowa teraz po zakupie

olej juz kupiłem - dexron II, niebawem bede wymieniac

z tego co sie dowiedzialem to zeby wymienic filtr skrzyni AW60-40LE, af13 to jest bardzo duzo roboty (trzeba ja z auta wyciagac) i robi sie to tylko przy naprawach glownych

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.