Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Założenie innych kół niż oryginalne a gwarancja

Featured Replies

Napisano

Nigdzie nie umiem znaleźć jak się ma założenie innych kół niż fabrycznych do gwarancji.

Załóżmy, że ori koła mają 5x14'' z ET38 i oponami 165/65R14.

Zamiast nich zakładam 5,5x14'' z ET28 z tymi samymi oponami, felgi są przez ich producenta przeznaczone do danego auta (mają nawet TUV), rozstaw jest fabryczny, dystansów nie trzeba.

W teorii wszystko ładnie, pięknie, ale jak widać parametry się różnią od fabryki. Czy w takim układzie mogą próbować odmówić gwarancji na rzeczy związane z zawieszeniem itd?

Teoretykom, którzy napiszą: "byłem w serwisie, powiedzieli, że jest kozak i dali ramki" - dziękuję, bo to nic nie wnosi w temacie. Ktoś przerabiał problemy z zawiasem i gwarancją mając inne koła? Może ktoś podeprze jakimiś przepisami?

Napisano

z tego co się orientuje we fiacie gwarancja może przepaść.

zawieszenie jest inaczej obciążone, i łożyska pracują bardziej przekoszone, uważam że mogą się wypiąć i nic nie zdziałasz wtedy.

Napisano

musiałbyś zobaczyć w homologacji czy są dopuszczone takie koła

Napisano

> z tego co się orientuje we fiacie gwarancja może przepaść.

> zawieszenie jest inaczej obciążone, i łożyska pracują bardziej przekoszone, uważam że mogą się

> wypiąć i nic nie zdziałasz wtedy.

W kazdej firmie moga sie wypiac jak zalozysz rozmiar niehomologowany do danego samochodu.

Jesli sa zamontowane kola w rozmiarze homologowanym przez producenta (opony + felgi) to nie powinni sie doczepic. Do kazdego samochodu dodawany jest wyciag z homologacji, ktory zawiera info o rozmiarach opon i felg jakie mozna zakladac.

Napisano
  • Autor

> W kazdej firmie moga sie wypiac jak zalozysz rozmiar niehomologowany do danego samochodu.

> Jesli sa zamontowane kola w rozmiarze homologowanym przez producenta (opony + felgi) to nie powinni

> sie doczepic. Do kazdego samochodu dodawany jest wyciag z homologacji, ktory zawiera info o

> rozmiarach opon i felg jakie mozna zakladac.

a gdzie ten wyciag dorwac? bo w papierach od auta nie widze

Napisano

> a gdzie ten wyciag dorwac? bo w papierach od auta nie widze

Ja kiedys dostalem od poprzedniego wlasciciela razem z samochodem. Tamten kupowal samochod w salonie i mial to w ksiazkach od auta.

Czasem w instrukcji obslugi sa podane takie informacje.

Napisano

> Załóżmy, że ori koła mają 5x14'' z ET38 i oponami 165/65R14.

> Zamiast nich zakładam 5,5x14'' z ET28 z tymi samymi oponami, felgi są przez ich producenta

> przeznaczone do danego auta (mają nawet TUV), rozstaw jest fabryczny, dystansów nie trzeba.

Pominę sprawę gwarancji, bo o niej nic nie wiem.

Trochę teorii.

Jeśli producent auta założył felgi o szerokości 5 cali o ET 38, to uznał, że to jest wielkość przy której łożyska kół obciążone są symetrycznie. Przy jeździe na wprost, koło toczy się swobodnie.

Zwiększając szerokość felgi o 1/2 cala, aby koło dalej toczyło się w stanie równowagi, należy ET zwiększyć o 1/4 cala (nowa szerokość - stara szerokość podzielona na pół), tzn o 6.35 mm, co daje 38 + 6.35 = ~44 mm.

Prosto obliczyć, że różnica między prawidłowym, a "chcianym" ET wynosi 44 - 28 = 16 mm.

Koła z każdej ze stron będą obciążone tak, jakby auto cały czas jechało w zakręcie w dodatku lewa i prawa strona auta w przeciwnym kierunku.

IMO nie do przyjęcia, to szukanie kłopotów na własne życzenie.

Przerabiałem temat zbyt małego ET (12.5 mm) przy większym kole. Sądziłem, że taka różnica w osadzeniu koła przejdzie, ale nie przeszło.

Niestety po tygodniu zdjąłem nowe aluski, bo zaczęły się mikrodrgania kierownicy przy dużej prędkości, a także delikatne mrowienie kierownicy podczas hamowania.

Zawieszenie sprawdzone na szarpakach, tarcze i klocki ATE nowe, felgi oczywiście nowe i opony też. Fizyki i techniki się nie oszuka. Ona wymaga swego.

Teraz szukam czegoś o właściwych parametrach. Dzisiaj wróciłem do kół zimowych i w w aucie nastał błogi spokój, a kierownica w czasie jazdy i podczas hamowania, niezależnie od prędkości milczy jak kamień.

Parę złotych będę w plecy, ale za naukę trzeba płacić, czego Tobie nie życzę.

Napisano

> Pominę sprawę gwarancji, bo o niej nic nie wiem.

> Trochę teorii.

> Jeśli producent auta założył felgi o szerokości 5 cali o ET 38, to uznał, że to jest wielkość przy

> której łożyska kół obciążone są symetrycznie. Przy jeździe na wprost, koło toczy się

> swobodnie.

> Zwiększając szerokość felgi o 1/2 cala, aby koło dalej toczyło się w stanie równowagi, należy ET

> zwiększyć o 1/4 cala (nowa szerokość - stara szerokość podzielona na pół).

Nie znam sie na tym od strony teorii ale brzmi absurdalnie.

Jesli zwieksza sie szerokosc felgi a ET zostaje bez zmian,

to dla lozyska "stan rownowagi" zmienia sie w jaki sposob?

Producent czesto stosuje rozne felgi dla jednego modelu.

Praktyka. Zmienialem drastycznie ET felg, i nie podowowalo to skutkow typu drgania.

Auta prowadzily sie lepiej i bezpieczniej.

Napisano

> a gdzie ten wyciag dorwac? bo w papierach od auta nie widze

Na forum marki, lub mozna sprobowac poprosic importera.

Napisano

> Nie znam sie na tym od strony teorii ale brzmi absurdalnie.

> Jesli zwieksza sie szerokosc felgi a ET zostaje bez zmian,

> to dla lozyska "stan rownowagi" zmienia sie w jaki sposob?

To już czysta matematyka i oczywistym jest, że przy zmianie felg na szersze, trzeba dać wyższe ET, żeby obciążenie łożyska pozostało bez zmian. Proponuję wziąć kartkę w kratkę, ołówek i narysować sobie przykład.

> Producent czesto stosuje rozne felgi dla jednego modelu.

I zmienia przy tym ET, jeśli zastosuje te same zwrotnice i łożyska. przykład z mojej Marei to felga 5,5" ET 43, felga 6" ET 49.

Napisano

> To już czysta matematyka i oczywistym jest, że przy zmianie felg na szersze, trzeba dać wyższe ET,

> żeby obciążenie łożyska pozostało bez zmian. Proponuję wziąć kartkę w kratkę, ołówek i

> narysować sobie przykład.

> I zmienia przy tym ET, jeśli zastosuje te same zwrotnice i łożyska. przykład z mojej Marei to felga

> 5,5" ET 43, felga 6" ET 49.

Jaka jest różnica między ET47 a ET 45? 2mm?

Pytam bo kupiłem kilka dni temu drugi komplet stalówek ET45, ori mają 47.

Napisano

> Jaka jest różnica między ET47 a ET 45? 2mm?

> Pytam bo kupiłem kilka dni temu drugi komplet stalówek ET45, ori mają 47.

Tak, 2mm bardziej "na zewnątrz" osadzona felga.

Chyba przełkniesz tą zmianę? grinser006.gif

Napisano

> bo to nic nie wnosi w temacie. Ktoś przerabiał problemy z zawiasem i gwarancją mając inne

> koła? Może ktoś podeprze jakimiś przepisami?

Ja profilaktycznie wymieniam na takie jakie są przewidziane w instrukcji do auta (zwykle jest kilka rozmiarów, zależnie od poziomu wypasu). Ale ocena zgodności z gwarancją będzie sprawą względną.

Patrząc co zrobili z policyjnymi Alfami (stalówki od Citroena na dystansach) widać, że sprzedawca może zrobić wszystko. Klient już niekoniecznie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.