Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW 1,8 T z czym to się je?

Featured Replies

Napisano

Chodzi mi o silniki 1,8T o mocy 150 KM Co to za konstrukcja? Dokładnie o jakieś koszta eksploatacyjne, wady, zalety - opinie?

Jak to to się ma we współpracy z LPG ( pewnie śakas sekwencja do tego idzie)

Przykład odemnie z okolicy.

Napisano

> Chodzi mi o silniki 1,8T o mocy 150 KM Co to za konstrukcja? Dokładnie o jakieś koszta

> eksploatacyjne, wady, zalety - opinie?

> Jak to to się ma we współpracy z LPG ( pewnie śakas sekwencja do tego idzie)

> Przykład odemnie z okolicy.

od listopada użytkuje takie coś

rozrząd z wymianą (paski, rolki, tłumik drgań, pompa wody) 740zł z robotą.

Gaz załozyłem 2400zł(ale chyba będe musiał zainwestować jeszcze z 500zł bo mam zamir zrobić mu wirusa grinser006.gif, a te bebechy co mam to moga nie wytrzymać) splanie w 11l gazu spokojnie sie mieszcze, przy jeździe do roboty 10km w jedną strone,

Z tego co czytam to jedyny klopot to napinacz łańcuszka rozrządu w tych silnikach (koszt ok. 1400zł|).

Zrobiłem juz ok 9kkm i jestem zadowolony, silnik ładnie jedzie i spalanie wg mnie akceptowalne, (odpukać pupuk).

Brat użytkuje audi a4 b6 1.9tdi 130KM i odczucie przyśpieszania w audi lepesze ale co do czego to zostaje delikatnie z tyłu.

Ogólnie jestem zadowolony i polecam.

Napisano

> Chodzi mi o silniki 1,8T o mocy 150 KM Co to za konstrukcja? Dokładnie o jakieś koszta

Silnik jak najbardziej OK. Spalanie w granicach 12l w mieście w trasie gdzieś w okolicach 8 (Przy normalnej jeździe miasto wielkości Wrocławia).

Co do konkretnego przykładu na 90% będzie to mina. Akurat sprzedaje swojego Passata wiec podpatruje co sprzedaje konkurencja. I powiem Ci ze wszystkie które są poniżej 19 000zł to jakieś ulepy po większych lub mniejszych przygodach bądź poprzekładane angole. Inna sprawa ze niewiedzieć czemu B+LPG są tańsze od TDI smile.gif

Napisano

Silniczek bardzo fajny. Generalnie dobra konstrukcja która przy podstawowej obsłudze odwdzięczy się bezawaryjnością. Największa bolączka to padające cewki zapłonowe(jak padnie jedna to od razu wymieniać wszystkie). Z gazem daje radę ale nie można oszczędzać i wstawić coś na prawdę dobrego. Jedyny minus w takiej sytuacji to koszt naprawy głowicy która ostro dostaje od gazu(w każdym aucie z gazem). Niestety 20zaworów kosztuje słono. Po wirusie w okolice 200km/300NM ma fajne osiągi (zalezy od budy), jednocześnie przy spokojnej jeździe można zejść ze spalaniem do akceptowalnego poziomu.

Napisano

W TT mam podobny silnik. Spalanie na poziomie 12l przy normalnej jeździe co do gazu w tych silnikach to temat rzeka niemniej mało kto potrafi zrobić to dobrze no i jeśli się nastawiasz na moc to nie na oszczędność bo te 150PS to dopiero będzie początek zabawy wink.gif

Co do konkretnie tego ogłoszenia to za 15 tys nie spodziewałbym się rewelacji.

Napisano

> tu zagladales http://forum.vw-passat.pl/index.php

> kolega marecek z tego forum zrobil 300PS z 1.8T/150

> dokladnie to bodajze 330Ps mialo na osce

Możliwości są duże bo silniki podatne na mody. FMIC + Garrett + program + pozostałe graty i masz w okolicach 330 PS tylko pytanie czy my mówimy o oszczędnościach czy o modach wartych więcej niż auto z aukcji wink.gif

Napisano

> Możliwości są duże bo silniki podatne na mody. FMIC + Garrett + program + pozostałe graty i masz w

> okolicach 330 PS tylko pytanie czy my mówimy o oszczędnościach czy o modach wartych więcej niż

> auto z aukcji

oszczednie to lpg lub tdi

ale wracajac do marecka to zrobil tak jak napisales oraz zawieszenie i hamulce wink.gif

i tu juz oszczednosci nie bylo zlosnik.gif

faktem jest, ze to auto ladnie jezdzilo, ale co kasy wlozyl to rownowartosc auta

passat b5 fl

Napisano

> oszczednie to lpg lub tdi

> ale wracajac do marecka to zrobil tak jak napisales oraz zawieszenie i hamulce

> i tu juz oszczednosci nie bylo

> faktem jest, ze to auto ladnie jezdzilo, ale co kasy wlozyl to rownowartosc auta

> passat b5 fl

Te mody co opisałem to tak minimum 15 k + do tego jakieś dobre hable kolejne kilka tys. ale co tam kasa ... jaka przyjemność musi być z jazdy smile.gif

Ja powoli dojrzewam do Garretta zlosnik.gif pewnie z rok pojeżdze na serii + programie i pójdę na całość smile.gif

Napisano

> Te mody co opisałem to tak minimum 15 k + do tego jakieś dobre hable kolejne kilka tys. ale co tam

> kasa ... jaka przyjemność musi być z jazdy

dokladnie

> Ja powoli dojrzewam do Garretta pewnie z rok pojeżdze na serii + programie i pójdę na całość

dojrzejesz szybciej zeby.GIF

on zrobil tego paska jakies chyba 3 lata temu, wiec i ceny byly troche inne

Napisano

> Silniczek bardzo fajny. Generalnie dobra konstrukcja która przy podstawowej obsłudze odwdzięczy się

> bezawaryjnością. Największa bolączka to padające cewki zapłonowe(jak padnie jedna to od razu

> wymieniać wszystkie). Z gazem daje radę ale nie można oszczędzać i wstawić coś na prawdę

> dobrego. Jedyny minus w takiej sytuacji to koszt naprawy głowicy która ostro dostaje od gazu(w

> każdym aucie z gazem). Niestety 20zaworów kosztuje słono. Po wirusie w okolice 200km/300NM ma

> fajne osiągi (zalezy od budy), jednocześnie przy spokojnej jeździe można zejść ze spalaniem do

> akceptowalnego poziomu.

zapomniałeś dodać, że padają jeden raz jeśli nie były wymieniane, bądź kilka razy jeśli ktoś chciał zaoszczędzić 15 zeta i nie kupił ich w ASO biglaugh.gif

Napisano

> rozrząd z wymianą (paski, rolki, tłumik drgań, pompa wody) 740zł z robotą.

> Z tego co czytam to jedyny klopot to napinacz łańcuszka rozrządu w tych silnikach (koszt ok.

> 1400zł|).

Nie rozumiem tych fragmentów, czy one się czasem nie wykluczają wzajemnie ?

Napisano

> Nie rozumiem tych fragmentów, czy one się czasem nie wykluczają wzajemnie ?

nie cool.gif

Napisano

> nie

To jak najpierw wymiana pasków w rozrządzie a potem że jest łańcuch ?

Napisano

> To jak najpierw wymiana pasków w rozrządzie a potem że jest łańcuch ?

Tak. W tym silniku wałek wydechowy jest napędzany paskiem od wału korbowego. Po przeciwnej stronie głowicy znajduje się łańcuch który spina ze sobą wałek wydechowy i ssący. Pomiędzy znajduje się napinacz. Czasem ten łańcuch się wyciąga i zaczyna trzeć o głwicę/pokrywę. Wtedy trzeba go wymienić razem z napinaczem. Osobiście jeszcze się z tym nie spotkałem a trochę w 1,8t się już nagrzebało.

Napisano
  • Autor

a co mylicie o takim samochodzie 1,8T

A co powiecie o silniku 1,8 bez T jakie koszta obsługi tego motoru?

Napisano

ee jakis ulep jedna lampa taka druga taka ? zeby.GIF

powiem ci tak bierz 1.8 T niech cie nie zmyla to ze niby jest to bardzo drogi utrzymaniu motor bo drogie czesci i duzo pali smile.gif jak bedziesz jezdzil normalnie to bedzie palil co golfina mark 3 ze zwyklym silnikiem 1.8 smile.gif naklaniam Cie do 1.8 T bo jakbys kupil zwykle 1.8 to za rok bys mowil "a moglem brac z turbina" smile.gif

Napisano

Benzyna + Turbo = smile.gif bardzo fajnie jeździ się takim autkiem i ten dźwięk działającego turbo wink.gif Jak ktoś nie jechał jeszcze to polecam. Szkoda, że w tym passacie jest tylko 150 bo buda trochę wielka ale na seryjnych gratach można spokojnie zrobić program w okolicach 200KM i wtedy się to już będzie odpychać jakoś wink.gif

Napisano

> a co mylicie o takim samochodzie 1,8T

> A co powiecie o silniku 1,8 bez T jakie koszta obsługi tego motoru?

Nie patrz nawet na wolnossącą odmianę. Strasznie dużo pali w porównaniu z osiągami. Zresztą co tu gadać, 20 zaworów w wolnossaku musi wejść na obroty by jakoś się odpychało. Stąd to spalanie. Takiego z turbo nie trzeba tak męczyć by jeździć na prawdę sprawnie. Polecam zamontować sobie wskaźnik doładowania. Uwierz mi że śmigając po mieście tylko w podciśnieniu można jeździć sprawnie i zrobić normalne spalanie. A skoro chcesz gaz to będzie na prawdę przyjemnie o i le instalka będzie dobra i odpowiednio zestrojona.

Napisano

tak się zastanawiam bo o ile pamietam są motory 5v turbo i 20v turbo hmm.gif

czym sie różnią i który lepszy?

Napisano

> tak się zastanawiam bo o ile pamietam są motory 5v turbo i 20v turbo

> czym sie różnią i który lepszy?

To to samo. 5 zaworów na cylinder czyli 20 na cały silnik. Czemu raz pisali tak a raz tak to ja nie wiem. Chodzi ogólnie o tę samą konstrukcję.

Napisano

aha.. takie buty smile.gif no to teraz wiem o co chodzi i rozwiałeś moje wątpliwości zlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie patrz nawet na wolnossącą odmianę. Strasznie dużo pali w porównaniu z osiągami. Zresztą co tu

> gadać, 20 zaworów w wolnossaku musi wejść na obroty by jakoś się odpychało. Stąd to spalanie.

> Takiego z turbo nie trzeba tak męczyć by jeździć na prawdę sprawnie. Polecam zamontować sobie

> wskaźnik doładowania. Uwierz mi że śmigając po mieście tylko w podciśnieniu można jeździć

> sprawnie i zrobić normalne spalanie. A skoro chcesz gaz to będzie na prawdę przyjemnie o i le

> instalka będzie dobra i odpowiednio zestrojona.

Pytanie tylko czy ASO VW jest w stanie sprawdzić dokładnie kondycję silnika - bo nie chciałbym się wpakować w remont turbo. Jutro tyrknę do ASO dowiem się, a że gościu lokalny to łatwiej go będzie zaciągnąć do ASO.

Wspominasz o wskaźniku doładowania ile tak przyjemność i jak z tego korzystać - jeśli można o instruktarz prosić to będę wdzięczny.

Tak w ogóle to z silnikami turbo nie miałem do czynienia więc ogólnie zasady jeżdżenia tym wynalazkiem grinser006.gif mile widziane.

Wiem ze słyszenia ze

1. dopóki silnik / olej się nie zagrzeje nie wskazane męczyć turbo - i teraz kiedy wiadomo kiedy to jest. patrzeć na temp silnika czy są jakieś dodatkowe wskaźniki?

2. po trasie tzn butowaniu powiedzmy na autostradzie trzeba .... ostudzić turbo lub odczekać aż zwolni (takie opinie wyczytałem / zasłyszałem) więc jak to z tym jest?

Napisano

> Pytanie tylko czy ASO VW jest w stanie sprawdzić dokładnie kondycję silnika - bo nie chciałbym się

> wpakować w remont turbo. Jutro tyrknę do ASO dowiem się, a że gościu lokalny to łatwiej go

> będzie zaciągnąć do ASO.

> Wspominasz o wskaźniku doładowania ile tak przyjemność i jak z tego korzystać - jeśli można o

> instruktarz prosić to będę wdzięczny.

> Tak w ogóle to z silnikami turbo nie miałem do czynienia więc ogólnie zasady jeżdżenia tym

> wynalazkiem mile widziane.

> Wiem ze słyszenia ze

> 1. dopóki silnik / olej się nie zagrzeje nie wskazane męczyć turbo - i teraz kiedy wiadomo kiedy to

> jest. patrzeć na temp silnika czy są jakieś dodatkowe wskaźniki?

> 2. po trasie tzn butowaniu powiedzmy na autostradzie trzeba .... ostudzić turbo lub odczekać aż

> zwolni (takie opinie wyczytałem / zasłyszałem) więc jak to z tym jest?

Co do ASO to mogą sprawdzić. W zasadzie wszystko się sprawdza podłączając pod kompa (doładowanie, logi, błędy) w zależności od ASO koszt takiego sprawdzenia waha się od 200 do 500 zł (sprawdzenie ok 100 punktów przed zakupem auta) a najlepiej jak byś miał kogoś z VAG-iem co ogarnia temat. Co do dbania o turbo to jest po części tak jak piszesz z tym, że po prostu na zimnym silniku nie katuje się auta (i powinno się to też tyczyć aut bez turbo) a o studzeniu turbo chodzi nie o dlugą jazdę tylko dawanie bardzo ostro w pi**dę i nagłe zgaszenie auta. Po takiej akcji wystarczy chwilę odczekać.

Nie wiem jak jest w passacie ale temperaturę oleju możesz sprawdzić w kodach klimatronika smile.gif a jeśli klimatronik w pasku nie ma takiej opcji to tylko dodatkowe wskaźniki lub podłączenie VAG-iem. Temperatura silnika nie równa się temperaturze oleju. Olej przeważnie potrzebuje chwile dłużej na zagrzanie ( sprawdzane na wskażnikach).

Napisano

hej czytam wlasnie wasze posty bo kupilem takiego paska przez przypadek w Niemczech 97 r limuzyna bordowa bez ryski zazwyczaj nie kupuje benzyn ale tego az zal bylo nie wziasc 143 000 tys km przejechane w najbogatszej wersji - auto jest na handel wiec jelsi ktos by chcial moge podeslac fotki bo naprawde mialem iles passatow ale takiego nie mialem jeszcze smile.gif

Napisano
  • Autor

oki to jeszcze taka perełkę możecie wstępnie ocenić?

http://allegro.pl/volkswagen-passat-1-8t-climatronic-sekwencja-i1532022480.html

BTW jaki inne dodatkowe wskaźniki lub pomoce można dokupić do takiego silnika ( po za wskaźnikiem doładowania) Pytam do drugim drajwerem będzie moja żona, a dla niej pojecie czegoś takiego jak TURBO jest abstrakcją.

Napisano

> oki to jeszcze taka perełkę możecie wstępnie ocenić?

> http://allegro.pl/volkswagen-passat-1-8t-climatronic-sekwencja-i1532022480.html

> BTW jaki inne dodatkowe wskaźniki lub pomoce można dokupić do takiego silnika ( po za wskaźnikiem

> doładowania) Pytam do drugim drajwerem będzie moja żona, a dla niej pojecie czegoś takiego jak

> TURBO jest abstrakcją.

Powiem ci tak. Jeśli ty szukasz oszczędności to wybierz Diesla lub benzynę bez turbo + LPG . Mało kto potrafi dobrze ustawić instalację pod te silniki z T. Ten samochód mimo wszystko jest wielki i ciężki więc te 150KM w serii to jest nie za dużo + do tego gaz passed_out.gif . Ja jestem zagorzałym przeciwnikiem gazu i nie wyobrażam sobie abym do swojej TeTeki gaz montował no bo nie po to kupowałem benzynę z turbo aby teraz gaz tam pakować. Oczywiście to tylko moja opinia i będzie tyle samo zwolenników co przeciwników a decyzję sam musisz podjąć. wink.gif

Napisano

panowie bo nie chce zakladac innego tematu zeby.GIF ile Wam pala 1.8 T w trasie przy jezdzie 120/140 km/h ? czeka mnie teraz trasa 1100 km w jedna strone moim 1.8 T zeby.GIF boje sie czy nie zbankrutuje zeby.GIF

Napisano

> panowie bo nie chce zakladac innego tematu ile Wam pala 1.8 T w trasie przy jezdzie 120/140 km/h ?

> czeka mnie teraz trasa 1100 km w jedna strone moim 1.8 T boje sie czy nie zbankrutuje

Trasa Łódź -> Warszawa prędkości 90-200 przy czym średnio jechałem ok 140 na trasie katowickiej. Wskazanie na FIS-ie 8.5l/100

Napisano

> Powiem ci tak. Jeśli ty szukasz oszczędności to wybierz Diesla lub benzynę bez turbo + LPG . Mało

> kto potrafi dobrze ustawić instalację pod te silniki z T. Ten samochód mimo wszystko jest

> wielki i ciężki więc te 150KM w serii to jest nie za dużo + do tego gaz . Ja jestem

> zagorzałym przeciwnikiem gazu i nie wyobrażam sobie abym do swojej TeTeki gaz montował no bo

> nie po to kupowałem benzynę z turbo aby teraz gaz tam pakować. Oczywiście to tylko moja opinia

> i będzie tyle samo zwolenników co przeciwników a decyzję sam musisz podjąć.

A ja nie wyobrażam sobie zakupu tetki wink.gif

Serwisuję co najmniej dwa zgazowane 1,8t i żaden z użytkowników nie narzeka na gaz w tym silniku. Ale fakt jest faktem że są to dobre i jednocześnie drogie instalacje. Chyba Prinz czy jakoś tak. Przeglądy robione regularnie to się nic nie wysypuje. Oba silniki są fabryczne bez tuningów.

Moim zdaniem o wiele bardziej ekonomiczne niż niepewne silniki na pompowtryskach. Wystarczy lać złe paliwo i koszty gotowe.

Napisano

> A ja nie wyobrażam sobie zakupu tetki

> Serwisuję co najmniej dwa zgazowane 1,8t i żaden z użytkowników nie narzeka na gaz w tym silniku.

> Ale fakt jest faktem że są to dobre i jednocześnie drogie instalacje. Chyba Prinz czy jakoś

> tak. Przeglądy robione regularnie to się nic nie wysypuje. Oba silniki są fabryczne bez

> tuningów.

> Moim zdaniem o wiele bardziej ekonomiczne niż niepewne silniki na pompowtryskach. Wystarczy lać złe

> paliwo i koszty gotowe.

Podobnie jak ja nie wyobrażam sobie zakupu Ibizy poza wycieczką na Ibizę wink.gif

Co do gazu to najlepiej jak by kolega sobie podzwonił po kilku specach od gazu i posłuchał opinii. Da się chociaż tak jak powiedziałem nie wszyscy potrafią to ustawić a koszt takiej instalacji jest wysoki .... już wolałbym zainwestować np w większe turbo niż wydać na instalację gazową. Nie mniej tak jak wcześniej powiedziałem temat rzeka i nigdy nie dojdziemy do porozumienia w tej kwestii dlatego należy sobie wyrobić własne zdanie do którego każdy ma prawo wink.gif

Napisano

Zbyt chyba przeceniasz serwis ASO. Moga sprawdzic cisnienie doladowania, ale jezeli boisz sie uszkodzenia turbo to jedyne wyjscie wziasc auto bez.

Niestety nikt nie da Ci gwarancji jak dlugo pochodzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.