Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Weryfikacja poprawności działania przepływomierza - jak?

Featured Replies

Napisano

witajcie

Załóżmy, że problem nie dotyczy konkretnego auta a bardziej ogólnie podchodzimy do tematu. Jak można zweryfikować, czy przepływomierz jest sprawny i nie wprowadza ECU w błąd?

Oczywiście zakładamy, że dysponujemy interfejsem diagnostycznym.

Napisano

> witajcie

> Załóżmy, że problem nie dotyczy konkretnego auta a bardziej ogólnie podchodzimy do tematu. Jak

> można zweryfikować, czy przepływomierz jest sprawny i nie wprowadza ECU w błąd?

> Oczywiście zakładamy, że dysponujemy interfejsem diagnostycznym.

W VW logi dynamiczne. Wydaje mi się ze przepływomierz można sprzawdzić poprzez pomiar rezystancji i to chyba bez wzeględu na marke. Tylko trzeba znac prawidłowe parametry.

Napisano
  • Autor

> Wydaje mi się ze przepływomierz można sprzawdzić poprzez pomiar rezystancji i

> to chyba bez wzeględu na marke. Tylko trzeba znac prawidłowe parametry.

Nie bardzo wiem właśnie jakie powinny być i nie znam opisów pinów :/

Napisano

> Nie bardzo wiem właśnie jakie powinny być i nie znam opisów pinów :/

Jakie auto?

Napisano
  • Autor

> Jakie auto?

Opel Zafira 2001r silnik 1.8 16V Z18XE

Napisano

Jeżeli jest to przepływomierz łopatkowy z potencjometrem węglowym, jakich w niemieckich autach wiele, to można jego kondycję ocenić korzystając z oscyloskopu.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli jest to przepływomierz łopatkowy z potencjometrem węglowym, jakich w niemieckich autach

> wiele, to można jego kondycję ocenić korzystając z oscyloskopu.

nie bardzo się znam na przepływomierzach i ciężko ocenić mi jego konstrukcje. Dysponuje miernikiem oraz interfejsem diagnostycznym.

Napisano

> nie bardzo się znam na przepływomierzach i ciężko ocenić mi jego konstrukcje. Dysponuje miernikiem

> oraz interfejsem diagnostycznym.

Masz go może wymontowanego z silnika?

Napisano
  • Autor

> Masz go może wymontowanego z silnika?

Nie ale wyciągnę go dzisiaj jak mi czas pozwoli. Generalnie problem objawia się tym, że pojawia się od czasu do czasu błąd P0170 ubogi wydech a zaraz obok, że błąd już nie występuje.

Sonda jest sprawna, a z tego co czytałem ten błąd może powodować właśnie przepływomierz.

Napisano

> W VW logi dynamiczne. Wydaje mi się ze przepływomierz można sprzawdzić poprzez pomiar rezystancji i

> to chyba bez wzeględu na marke. Tylko trzeba znac prawidłowe parametry.

Podobnie możes sprawdzić procesor, niezależnie od tego, czy jest AMD, czy Intel. Omomierzem. Musisz znać tylko odpowiednie wartości. hehe.gif

jest wiele rodzajów przepływomierzy i w wiekszości jest element pomiarowy + mikroprocesor przetwarzający przepływ na sygnał albo analogowy albo cyfrowy zrozumiały dla sterownika silnika.

Omomierzem możesz sprawdzic najwyżej, czy blok wyjściowy tego układu nie jest spalony.

Ale działania przepływomierza w ten sposób nie sprawdzisz.

Napisano

> Jeżeli jest to przepływomierz łopatkowy z potencjometrem węglowym, jakich w niemieckich autach

> wiele, to można jego kondycję ocenić korzystając z oscyloskopu.

Tylko starsze auta miały klapowe przepływomierze. Obecnie już odeszło się od mechanicznych przepływomierzy posiadających pewną bezwładność na rzecz przepływomierzy tzw. termoanemometrycznych.

Bez użycia interfejsu można taki przepływomierz sprawdzić omomierzem - mierząc wartość rezystancji rezystora pomiarowego oraz woltomierzem, którym mierzy się wyjściowe napięcie z przepływomierza zamontowanego w pracującym silniku. Napięcie wyjściowe w przypadku Opla będzie miało wartości 0-4V.

Bieg jałowy to minimalne napięcie w granicach 0,5V, maksymalne obroty - ok. 4V.

Jeśli w miarę zwiększania prędkości obrotowej (ważne jest także obciążenie silnika) zwiększa się napięcie wyjściowe z MAF, można w miarę dokładnie ocenić jego stan.

Mając podłączony diagnoskop z odczytem live wartości z przepływomierza jest jeszcze łatwiej.

Napisano

> Tylko starsze auta miały klapowe przepływomierze. Obecnie już odeszło się od mechanicznych

> przepływomierzy posiadających pewną bezwładność na rzecz przepływomierzy tzw.

> termoanemometrycznych.

Tak. Z tym, że tych z potencjometrami jeździ jeszcze pełno i coraz częściej padają.

Napisano

> jest wiele rodzajów przepływomierzy i w wiekszości jest element pomiarowy + mikroprocesor

> przetwarzający przepływ na sygnał albo analogowy albo cyfrowy zrozumiały dla sterownika

> silnika.

Coś tu jest nie tak spineyes.gif. Pierwsze słyszę, by w przepływomierzu był mikroprocesor przetwarzający "przepływ" na sygnał analogowy dla sterownika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.