Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

potrzebne wsparcie - stuki

Featured Replies

Napisano

Witam mam powoli dosc i musze poprosić o wsparcie:

problem:

stuki z przedniego (chyba zawieszenia) objawy na nierównościach mam wrazenie ze cos sie kolysze i obija o boki ciche i wytlumione. przy pokonywaniu nierownosci poprzecznych np. lekki przeskok asfaltu w gore slychac ciche stukniecie / przesuniecie jest takie wytlumione ale mozna je wyczuc na podlodze !!! problem polega na tym ze na przegladzie okresowym gosc mowi wszystko OK ASO twierdzi to samo ... a mnie juz sil nie starcza ... wymienione poduchy silnika - wszystkie !!! oraz poduszki i lozyska amorkow z przodu .... wydaj mi sie ze to wystapilo po wymianie ale nie jestm pewien w 100% pomocy co to moze byc.... z gory dzieki i 20.GIF

Napisano

sprawdzić dokręcenie wszystkich śrub od poduch

sprawdzenie półosi wewnętrznej czy się łożysko nie wysypało

Napisano

wjedz na kanał złap za drązek kierowniczy wychodzacy z magla i poszarp góra dół ok.gif jak bedzie stukało to moze byc to wlasnie to.... kiedys w innym aucie (tez fiat) wsio było wymienione a dalej waliło... okazało sie ze panaceum na tą sytuacje było nawalenie świeżego smaru do magla....

Napisano

Mam to samo od ponad roku , czekam az magic AK-owy znajdzie czas by mi obadac woz kiedys . Ja obstawiam przekladnie,wahacz,moze lozysko gorne amorka,a nawet hamulce. Bo dziwne brzdeki sa jak nieraz depne mocniej hamulec ,a ostatnio to mnie sie wydaje ,ze to z tylu cos wali. No i jest tez nieraz rownomierny halas przy skrecaniu w prawo(jakby mniejszy po odprostowaniu oslony tarczy przednej).

Diagnosta mowil ,ze nieraz ktoras guma/sworzen na wahaczu tak wala ,i ze niby trudno to zlokalizowac angryfire.gif

Napisano

A ja spytam, jakie są objawy uszkodzonych gum na samym stabilizatorze?

U mnie nie stuka, ale na szybkich zakrętach mocno wynosi mi auto

na zewnątrz, tak że muszę się przechylać żeby zachować pion...

Łączniki nowe, to może te gumy?

Jak bez wchodzenia na kanał sprawdzić czy stabilizator jest sprawny?

No i zaczynają mi stukać tuleje... crazy.gif

Napisano
  • Autor

podjechalem do ASO piersze wrazenie majstra laczniki mowie nowe, moiwe ze poduchy silnika nowe, lozyska amora i poduchy nowe, /.... on mysli, przejechalismy sie i poddal jeden pomysl drzek stabilizatora badz same amorki maja tam cos na gorze co sie wyrabia i moze dawac takie stuki musze dodac za te stuki sa takie gluche .... no zobaczymy za 3 tygodnie pojade i niech mi sprawdza w nadchodzacym tygodniu nie dam rady... grinser006.gif

Napisano

Ja tez mama takie głuche stuki. I nikt mi tego zlokalizowac nie mógł. Dzisiaj pomyslałem o samych silentblockach wachaczy oraz tulei. Do przednich wachaczy te tylnie i przednie tuleje czy silentblocki.Pojechałem do Mechanika i co sie okazało że to moze być przyczyna teraz czekam na wymiane tego i zobaczymy może to bedzie to.

Napisano

A takie banalne możliwości jak luźny wydech sprawdzałeś? Jak gumowe mocowanie spadnie/pęknie to potrafi tak wlasnie stukać wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ja tez mama takie głuche stuki. I nikt mi tego zlokalizowac nie mógł. Dzisiaj pomyslałem o samych

> silentblockach wachaczy oraz tulei. Do przednich wachaczy te tylnie i przednie tuleje czy

> silentblocki.Pojechałem do Mechanika i co sie okazało że to moze być przyczyna teraz czekam na

> wymiane tego i zobaczymy może to bedzie to.

mozliwe ale tuleje wymienione jakis rok temu frown.gif270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> A takie banalne możliwości jak luźny wydech sprawdzałeś? Jak gumowe mocowanie spadnie/pęknie to

> potrafi tak wlasnie stukać

BANALNE ale DOBRE !!! muszę sprawdzić bo prawie 500 za drążek stabilizatora który także może dawać podobno takie odgłosy to .... frown.gif nie ciekawe.... dzięki za podpowiedź !

Napisano

Stuki mogą być też od przekładni - te poznasz po lekkich drganiach kierownicy zwłaszcza podczas hamowania na drobnych nierównościach. BTW gdzie się w Łodzi serwisujesz?

Napisano
  • Autor

> Stuki mogą być też od przekładni - te poznasz po lekkich drganiach kierownicy zwłaszcza podczas

> hamowania na drobnych nierównościach. BTW gdzie się w Łodzi serwisujesz?

nie ma takich objaw na kierownicy wiec chyba nie to..... chyba ze się pokażą za jakiś czas ... (oby nie). co do stacji to powiem ze Bilex (maja dobre stawki ale trzeba wpierw uzgodnić cenę oraz Nastapol przy Makro). nie ukrywam ze staram się robić sam jak najwięcej, głownie drobiazgi

a ty gdzie glownie?

tego weekendu zamierzałem spojrzeć pod stilona aby ocenić czy to nie jest drążek stabilizatora ale ta pogoda ..... robićcoś pod chmurką w deszcz to nie dla mnie smile.gif

Napisano

> nie ma takich objaw na kierownicy wiec chyba nie to.....

Mimo wszystko sprawdź czy nie ma jakiegoś luzu na przekładni. Jeśli jest nieduży to na kierownicy jeszcze nie poczujesz a na nierównościach może już stukać.

Napisano
  • Autor

no i po ptokach .... juz nic nie zrobie przy swoim stillonie frown.gifpanic.gif ukradli mi go wiec mam minke jak w .. rainy.gif

Napisano

> no i po ptokach .... juz nic nie zrobie przy swoim stillonie ukradli mi go wiec mam minke jak

Żal .... 275490107-glaszcze.gifklnie.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.