Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Relacja z usunięcia EGR w X16XEL

Featured Replies

Napisano

Witajcie

dzisiaj całkowicie wywaliłem EGR, zamiast egru wstawiłem zaślepkę grubości 6mm. EGR jest teraz symulowany emulatorem który kupiłem na allegro. Efekty:

-nie wywala błędu

- wydaje mi się, że bardziej spontanicznie reaguje na wciśnięcie pedału gazu (czy to możliwe aby to odczuć?)

- jak na tą chwile nie mam już takich wahań wskazówki obrotomierza.

Napisano

dla mnie relacja to jest opis co po kolei zrobiłeś i jak a tu kicha wink.gif

rozczarowałes nas tym tematem biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> dla mnie relacja to jest opis co po kolei zrobiłeś i jak a tu kicha

> rozczarowałes nas tym tematem

hmm, podłączenie jest banalne z urządzeniem dostałem opis, wpinamy się we wtyczkę od EGR i w jeden przewód od map sensora. Całość zajęła mi zaledwie 15minut.

Napisano
  • Autor

> Napisz chociaż dokładnie co kupiłeś i od kogo? Pozdr.

Tak na prawdę to kupiłem z allegro ale poza aukcją gdyż tak już dawno się skończyła. Za urządzenie zapłaciłem 60zł normalna cena to 70zł ale że kupowałem dwa to dostałem rabat. Opis montażu przewiduje nawet inną polaryzację we wtyczce od EGR więc można go założyć do wielu modeli nie tylko do astry.

link do dawnej aukcji.

Jak ktoś jest z okolic Łodzi to oferuję pomoc w montażu.

Dodam jeszcze, że zrobiłem jazdę próbną skład mieszanki prawidłowy, wartości emulowane są poprawnie w zależności od obciążenia silnika zmieniają się.

Napisano

a EGR wywaliłeś całkowicie ?

Napisano

> a EGR wywaliłeś całkowicie ?

Quote:

Witajcie

dzisiaj całkowicie wywaliłem EGR

pub2.gifzlosnik.gif

Napisano

> Quote:

> Witajcie

> dzisiaj całkowicie wywaliłem EGR

biglaugh.gif za dużo tego czytania dzisiaj, oczy przemęczone

Napisano

powiem ci że ja zaślepiłem u siebie egr i też zdaje się czuć lekką poprawę.jak narazie dwa razy wywalio mi błąd(już ponad 4 tyś km,pierwszy błąd wyskoczył po jakimś 1000km).błąd wyskakuje przy hamowaniu silnikiem po dłuższej jeździe z dużą prędkością i ginie po ponownym odpaleniu.koszt to tylko własna praca blaszke wyciołem samemu. warto tylko zrobić zagłębienie na grzybek ten z egr, bo może o n się opierać o blaszkę i wywalać błąd.

żałuje że wcześniej nie zaślepiłem, bo to raczej bardziej zdrowo dla silnika i portwela(jak padnie egr)

spalanie bez zmian.

zanim zaślepiłem sam się zastanawiałem nad emulatorem.niestety człowiek który to sprzedaje powiedział mi że przy naszym silniku jest czasem problem i potrafi wyskoczyć króktotrwały błąd.błąd ten miał się pojawiać przy hamowaniu silnikiem z większych prędkości.miałem nadzieję że przynajmniej uniknę samego demontarzu(utrudniony dostęp),ale powiedział że należy go fizycznie zaślepić.

więć jak to mówią:

-nie widzę różnicy więc po co przepłacać !

emulator uważam za uzasadniony w przypadku zepsutego egr.

pozdrawiam

Napisano

a jak to jest z kątem zapłonu w tym silniku po zaślepieniu, bo czytałem że np w X18XE1 nie wolno tego robić ponieważ możne to prowadzić do spalania stukowego?! Ile w tym prawdy?, bo sam się zastanawiam nad zaślepieniem mojego EGR aby go ocalić przed ewentualną awarią.

Napisano

> a jak to jest z kątem zapłonu w tym silniku po zaślepieniu, bo czytałem że np w X18XE1 nie wolno

> tego robić ponieważ możne to prowadzić do spalania stukowego?! Ile w tym prawdy?, bo sam się

> zastanawiam nad zaślepieniem mojego EGR aby go ocalić przed ewentualną awarią.

jeśli chodzi o mnie to nie zauważyłem żadnych objawów.wydaje się że równiej się wkręca na obroty(bardziej gładko).

nie wiem jak to by miało wpływać na zmiane kąta zapłonu-skoro komputer dostaje cały czas odpowiedzi od egr(podłączony cały czas).więc jeżeli komp nie widzi braku egr to czemu by miał zmieniać kąt?

wydaję się że powinnem usłyszeć szybciej gdyż jeżdzę na lpg i tam zapłon wkazany wcześniej.

jednak to tylko moje obserwacje,nie sprawdzałem tego w nijaki wymierny sposób.jeśli ktoś jest ciekawy i dysponuje sprzętem to mogę udostępnić samochód na sprawdzenie.

Napisano
  • Autor

> a EGR wywaliłeś całkowicie ?

tak zamieniłem go już na 200PLN grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> no to teraz wszystko nabiera sensu

a te 200zł poszło na części do zafiry i koło się zamyka grinser006.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

Wlasnie sobie wrocilem do domku po dluzszej nieobecnosci i chcialem zakupic ten emulator o ktorym pisales, a tu zonk - nima.

W archiwum tylko stara aukcja z marca, czyzby nie bylo chetnych i zaprzestal produkcji confused.gif

Napisano

Ja kupiłem 11 kwietnia.

Napisano

> Ja kupiłem 11 kwietnia.

Teraz mamy 18 czerwca grinser006.gif

daj na PW namiary na sprzedajacego, moze ma jeszcze jakas sztuke na zbyciu.

Napisano

Poszło na PW.

Napisano

> Teraz mamy 18 czerwca

> daj na PW namiary na sprzedajacego, moze ma jeszcze jakas sztuke na zbyciu.

Kurde też chce kupić ale chciałem to zrobić dopiero po wypłacie. Jeżeli masz jeszcze możliwość to zapytaj się o jeszcze jedną sztukę.

pozdrawiam

Napisano

> Kurde też chce kupić ale chciałem to zrobić dopiero po wypłacie. Jeżeli masz jeszcze możliwość to

> zapytaj się o jeszcze jedną sztukę.

> pozdrawiam

Bedzie mial druga, reszta na PW

Napisano

> Bedzie mial druga, reszta na PW

A wiec dzisiaj zainstalowalem Emulator, jeszcze nie sprawdzony w akcji.

Czas montowania nie cale pol, dnia bo byly przerwy na 20.GIF.

Faktycznej pracy max 0,5-1h grinser006.gif

Nie obcinalem wtyczki, bo kabelki byly zabielone cyna i ladnie wcisnely sie do wtyczki EGR, zaizolowalem tasma i tak zostawilem.

Lutowane tylko przewody do Map sensora.

Calosc schowana pod oslonke na plycie czolowej.

Samego EGR nie wywalalem, zostal na swoim miejscu z blaszka zaslepiajaca zrobiona z puszki po Zywcu, ponad 1,5 roku jak nie dluzej a ona cala, nie wypalona.

Z gumy 0,5mm zrobilem zaslepke wtyczki, a na gore dalem czarny silikon, wyglada jak orginal.

Teraz nie bedzie w nocy dawala pomaranczowa lampka po oczach zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.