Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Używane LPG?

Featured Replies

Napisano

Witam orientuje się ktos czy można zainstalować do auta używaną instalacje LPG ? Chodzi mi dokładnie o sytuacje taka że przypuśćmy kupuje na alledrogo kompletną LPG zakładam w własnym zakresie.Jak sprawa ma się w świetle prawa?

Napisano

> Witam orientuje się ktos czy można zainstalować do auta używaną instalacje LPG ? Chodzi mi

> dokładnie o sytuacje taka że przypuśćmy kupuje na alledrogo kompletną LPG zakładam w własnym

> zakresie.Jak sprawa ma się w świetle prawa?

To jest nielegalne no.gif.

Napisano
  • Autor

> To jest nielegalne .

OK tylko dlaczego ,przypuśćmy mam auto 20letnie zakładam najnowszą instalacje za parę tyś. auto dajmy na to ze względu na swoje lata i częste awarie szotuje a LPG ma 2m-c więc czemu nie mogę wykorzystać dobrej instalacji w nowszym aucie? hmm.gif

Napisano

> OK tylko dlaczego ,przypuśćmy mam auto 20letnie zakładam najnowszą instalacje za parę tyś. auto

> dajmy na to ze względu na swoje lata i częste awarie szotuje a LPG ma 2m-c więc czemu nie mogę

> wykorzystać dobrej instalacji w nowszym aucie?

zgodnie z prawem temat zakazany-koniec kropka.

dlaczego??

min. dlatego ze znajac polskie podejscie do sprawy znalazło by sie wielu "zdzisiow" zakładajacych barachło z powiedzmy rozbitków..

Napisano

> OK tylko dlaczego ,przypuśćmy mam auto 20letnie zakładam najnowszą instalacje za parę tyś. auto

> dajmy na to ze względu na swoje lata i częste awarie szotuje a LPG ma 2m-c więc czemu nie mogę

> wykorzystać dobrej instalacji w nowszym aucie?

Instalacja musi być zakładana w odpowiednim zakładzie. Samodzielnie nie wolno. Chyba, że ktoś ma znajomości i zakład wystawi papiery na samoróbkę.

Napisano
  • Autor

> min. dlatego ze znajac polskie podejscie do sprawy znalazło by sie wielu "zdzisiow" zakładajacych

> barachło z powiedzmy rozbitków..

Dobrze tylko czy są jakieś przepisy regulujące to że nie mogę wykorzystać czegoś dobrego w czymś sprawnym? i DLACZEGO NIE? NA JAKIEJ PODSTAWIE hmm.gif

Napisano

> Dobrze tylko czy są jakieś przepisy regulujące to że nie mogę wykorzystać czegoś dobrego w czymś

> sprawnym? i DLACZEGO NIE? NA JAKIEJ PODSTAWIE

słowo klucz homologacja

druga sprawa kto miałby Ci to niby załozyc??

musi ci ktos to podbic abys mogł wbic do dowodu LPG - swiadectwo montazu bodajze sie to zowie czy jakos tak

Napisano

> Dobrze tylko czy są jakieś przepisy regulujące to że nie mogę wykorzystać czegoś dobrego w czymś

Instalacja jest wbita w dowód rejestracyjny. Żeby tak się stało musisz mieć papiery od gazownika. Jak zagadasz z gazownikem, żeby Ci wsadził używane części, to wtedy nie ma problemu.

Napisano

> Instalacja jest wbita w dowód rejestracyjny. Żeby tak się stało musisz mieć papiery od gazownika.

> Jak zagadasz z gazownikem, żeby Ci wsadził używane części, to wtedy nie ma problemu.

Można tak, ale z tego co wiem kilka elementów musi być nowych np. butla...

Napisano

Aby zarejestrować auto z zamontowaną instalacją, musisz pokazać w WK fakturę na montaż w/w instalacji. A myślę że gazownik niezbyt chętnie podłoży się do wystawienia samego dokumentu bez montażu. Chyba nie będzie za bardzo pewien montażu takiej instalacji i po co ma się podkładać?

Napisano

> Witam orientuje się ktos czy można zainstalować do auta używaną instalacje LPG ? Chodzi mi

> dokładnie o sytuacje taka że przypuśćmy kupuje na alledrogo kompletną LPG zakładam w własnym

Na allegro jest gość co za 3 stówki legalizuje instalacje. Pewnie wystawia fakturę za montaż.

Napisano

Teoretycznie nie wolno, a praktycznie musisz załatwić sobie papier od gazownika do WK.

Napisano

Trzy lata temu dowiadywałem się w tej sprawie. W WK potrzebne jest:

- wyciąg z homologacji użytych części i zbiornika

- faktura na montaż od osoby widniejącej w rejestrze tzw. "gaziarzy"

Załatwiłem z jednym gazownikiem na zasadzie, że on mi sprzeda wszystkie graty (oczywiście nowe), ja sobie sam zamontuję i dostanę od niego fakturę. Tak zrobiliśmy, kompletna instalka wtedy u niego z montażem kosztowała 2500 zł, a bez montażu wziął 2000 zł i wystawił wszystkie potrzebne dokumenty.

Napisano

> Można tak, ale z tego co wiem kilka elementów musi być nowych np. butla...

Butla może być stara./z ważnymi papierami/

Wiem bo sam montowałem taką butlę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.