Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa listwa wtryskowa do 1.4 16 V

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Zbliża się koniec żywota mojej listwy wtryskowej magic-jet, dlatego potrzebuję jakiegoś sprawdzonego rozwiązania na dłuższy przebieg jeżeli w ogóle takowe występuje.

Na magicach przejechałem ok 60 kkm, jeżdżą dalej są coraz głośniejsze, ale 4 wtryskiwacz nie domaga powodując wahania w obrotach na biegu jałowym i telepanie silnika. Takie objawy jeszcze przeżyję jednak komp gazowy ustawia sobie mapy pod instalkę aby ona jeździła prawidłowo w warunkach które obecnie ma powodując przez to głupienie sondy lambda (pokazuje na jałowym minusowe wartości)

Na benzynie niestety przez to pojawiają się problemy kiedy motor jest zimny. Auto dławi się nie chce się wkręcać na obroty do momentu rozgrzania.

Po wprowadzaniu nastawów podstawowych dla sondy lambda auto jeździ bez problemów na benzynie do póki nie przełączę go na gaz.

Po wprowadzeniu nastawów sondy muszę automatycznie ustawić instalkę bo znów będzie sypała bzdurami do sondy i tak w kółko.

Przejdźmy do meritum. Szukam listwy wtryskowej która wytrzyma dosyć długo, dłużej niż obecna. Przez 18 miesięcy przejechałem około 60 kkm i planuję autem pojeździć jeszcze co najmniej 2-3 lata.

Mój gazownik zaproponował mi listwę wtryskiwaczy REG (po przejrzeniu internetu znalazłem dokładna nazwę tego - OMVL DREAM FAST REG) za 255 zł + wymiana filtrów gazu + montaż tego w cenie 320 zł już za wszystko.

Moje pytanie jest takie, czy pojeżdżę na tej listwie trochę, czy nie będzie za wolna i czy cena jaka dostałem mieści się w granicach zdrowego rozsądku zlosnik.gif

Cenę listwy znalazłem w granicach 150 zł filtry to jakieś 50 zł więc reszta to ustawienie instalki i montaż myślę że chyba przyzwoicie.

Poproszę o wasze opinie. smile.gif

Napisano

Jesli chcesz przyzwoita listwe, to ja Ci zaproponuje matrixa...

U mnie przejezdzila ok. 120 tys km, zabil ja dopiero syfny gaz, ktory w filtrach zostawil cos przypominajacego mazut - auto odjechalo 10 km od stacji i nie chcialo ruszyc frown.gif Podejrzewam, ze gdyby nie ten incydent, to listwa dalej by jezdzila.

Za wymiane ok. pol roku temu zaplacilem 700 zl.

Napisano

Tak jak kolega wyżej napisał, chyba Matrix HD będzie najlepszy.

Tak BTW. często zabrudzały Ci się Magici?

Napisano

> ... Mój gazownik zaproponował mi listwę wtryskiwaczy REG (po przejrzeniu internetu znalazłem dokładna nazwę tego - OMVL DREAM FAST REG) za 255 zł + wymiana filtrów gazu + montaż tego w cenie 320 zł już za wszystko.

Zależy który REG - są wersja z metalowym i plastikowym korpusem - różnica w cenie jest duża.

Jednak według mnie to krok wstecz, bo MJ są lepsze od REGów.

Co do szybkości działania to polecane są ostatnio Valteki 34, ale cenowo są porównywalne do Matrixów ...

Jest jeszcze Hana H2000, ale o tych nikt chyba na grupie nie pisał - znaczy jak się sprawują i ile wytrzymują ...

Napisano
  • Autor

> Tak jak kolega wyżej napisał, chyba Matrix HD będzie najlepszy.

> Tak BTW. często zabrudzały Ci się Magici?

Myślę, że raczej nie. Nawet przy wymianie filtrów nie były jakoś szczególnie brudne.

Napisano
  • Autor

> Jesli chcesz przyzwoita listwe, to ja Ci zaproponuje matrixa...

> U mnie przejezdzila ok. 120 tys km, zabil ja dopiero syfny gaz, ktory w filtrach zostawil cos

> przypominajacego mazut - auto odjechalo 10 km od stacji i nie chcialo ruszyc Podejrzewam, ze

> gdyby nie ten incydent, to listwa dalej by jezdzila.

> Za wymiane ok. pol roku temu zaplacilem 700 zl.

O matrixach słyszałem dużo dobrego, tylko ta cena wink.gif ,ale jeżeli są warte tej ceny to myślę że jestem w stanie się na to zdecydować.

Przez 60 kkm przejeździłem w zasadzie bez awarii, raz zgubił mapy i jeździłem na ponowne ustawienie.

A co powiecie o zwykłych żółtych lub czerwonych valtekach? lub inncch produktach w cenie z niższej półki?

Napisano

> A co powiecie o zwykłych żółtych lub czerwonych valtekach? lub inncch produktach w cenie z niższej

> półki?

Jeśli nie jesteś majsterkowiczem, to załóż raczej coś ambitniejszego.

Napisano
  • Autor

Dzięki Panowie za rady. Przeprowadzę negocjacje z moim gazownikiem i podpytam o matrixa.

Napisano

> O matrixach słyszałem dużo dobrego, tylko ta cena ,ale jeżeli są warte tej ceny to myślę że

> jestem w stanie się na to zdecydować.

Moim zdaniem warto dolozyc kilka zl wiecej, aby miec swiety spokoj, a gazownika odwiedzac tylko z okazji wymiany filtrow.

Na allegro te listwy chodza juz po 500 zl, wiec troche potanialy.

> Przez 60 kkm przejeździłem w zasadzie bez awarii, raz zgubił mapy i jeździłem na ponowne

> ustawienie.

> A co powiecie o zwykłych żółtych lub czerwonych valtekach? lub inncch produktach w cenie z niższej

> półki?

Napisano

> Dzięki Panowie za rady. Przeprowadzę negocjacje z moim gazownikiem i podpytam o matrixa.

Matrixa trzeba podgrzewać. Zapytaj o Hany.

Napisano
  • Autor

> Matrixa trzeba podgrzewać. Zapytaj o Hany.

Napisz coś więcej o tym podgrzewaniu o co kaman? hmm.gif

Napisano

> Matrixa trzeba podgrzewać. Zapytaj o Hany.

Czemu podgrzewac ?

Szczerze mowiac to pierwsze slysze - matrixy wkladano do landi renzo omegas i jakos nie slyszalem, zeby ktos dokladal pogrzewacz...

Czy to nie jest taka sztuka dla sztuki - jak magnetyzer ? smile.gif

Napisano

> Czemu podgrzewac ?

> Szczerze mowiac to pierwsze slysze - matrixy wkladano do landi renzo omegas i jakos nie slyszalem,

> zeby ktos dokladal pogrzewacz...

> Czy to nie jest taka sztuka dla sztuki - jak magnetyzer ?

Podobno są niestabilnie temperaturowo. Nie mam ale na lpg-forum twierdzą że wydatek drastycznie zmienia się z temperaturą. Więc albo się dokłada podgrzewacz, albo ustawia korektę temperaturową.

Napisano

> Podobno są niestabilnie temperaturowo. Nie mam ale na lpg-forum twierdzą że wydatek drastycznie

> zmienia się z temperaturą. Więc albo się dokłada podgrzewacz, albo ustawia korektę

> temperaturową.

Ja moge tylko tyle napisac, ze gdy sa zimne, to sa czule na gowniany gaz. Stwierdzam nawet, ze to chyba jakas alergia na orlen smile.gif Przy badziewnym lpg potrafia troszke agresywnie reagowac na pedal gazu przy ruszaniu z miejsca... sytuacja sie normuje gdy temperatura silnika wzrosnie o kilka stopni... Problem nie wystepuje, gdy tankuje cokolwiek innego poza orlenem/bliska tudziez no-name'ami....

Swoja droga orlen mnie ostatnio masakrycznie zaskoczyl... Tak sie sklada, ze 2 razy tankowalem do pelna na tej samej stacji - wiec sprawdzilem spalanie. Wyszlo mi 12,5 l/100 km panic.gif Strasznie zdziwko, bo przy 4 osobach na pace, nartach na dachu i predkosciach przekraczajacych dopuszczalne autostradowe, nigdy nie spalil wiecej niz 10,5 l/100 km ... A srednie spalanie z ostatnich 20 tys km mam 8,9 l/100 km smile.gif

Napisano

> Podobno są niestabilnie temperaturowo.

Ja mam pojedyncze Matrix HS i faktycznie wypada zrobić korektę od temperatury gazu (dodatnia, jeśli gaz jest zimny), ale jakiś większy problem to przecież nie jest.

Chyba, że ktoś ma starego Staga 300, który tej opcji nie ma.

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem warto dolozyc kilka zl wiecej, aby miec swiety spokoj, a gazownika odwiedzac tylko z

> okazji wymiany filtrow.

> Na allegro te listwy chodza juz po 500 zl, wiec troche potanialy.

> > półki?

Co do cen możesz mi powiedzieć czym różnią się przedstawione ponizej listwy. Pierwsza widzę, że jest do silników o większej liczbie KM a ta druga?

Nr 1

NR 2

Napisano

> Co do cen możesz mi powiedzieć czym różnią się przedstawione ponizej listwy. Pierwsza widzę, że

> jest do silników o większej liczbie KM a ta druga?

> Nr 1

> NR 2

Szczerze mowiac, to tego "malego matrixa" pierwszy raz na oczy widze - niech sie jakis gazownik wypowie.

Mi wsadzili popularnego czarnego matrixa - takiego jaki byl oryginalnie w instalkach landi renzo omegas.

Napisano

> Nr 1

Zalecany do większej mocy na cylinder, ma po dwie cewki na cylinder - czyli w sumie 8 szt. - jak padnie jedna to zaczynają się cyrki, ale można dojechać do celu. Znam 2 przypadku padnięcia cewek po ok. 50 tys. km, ale to raczej przypadek.

> NR 2

Ma pojedyncze cewki - teoretycznie przeznaczony do mniejszej mocy na cylinder. Mniej cewek, ale jak padnie to jeden gar nie chodzi.

Są jeszcze wersje z obwodem na płyn układu chłodzenia - podgrzewanie - te są chyba najdroższe ...

Napisano

> Ja mam pojedyncze Matrix HS i faktycznie wypada zrobić korektę od temperatury gazu (dodatnia, jeśli

> gaz jest zimny), ale jakiś większy problem to przecież nie jest.

Ale Hany nie mają tego problemu. Poza tym można je montować pojedynczo co też jest ogromną zaletą.

Napisano

> Ale Hany nie mają tego problemu.

Jest to na pewno ich zaleta.

>Poza tym można je montować pojedynczo co też jest ogromną zaletą.

"Na oko" na sporo większe niż moje Matrixy i mógłbym mieć spory problem, żeby je upchnąć pojedynczo w dotyczczasowym miejscu.

Napisano

kolega ma już trzecią listwę wrrr.gif

On powozi Mazdą 626 V6 i robi mniejsze przebiegi ode mnie.

Teraz się zastanawiam czym ją zastąpić, żeby to jeździło i podziałało trochę dłużej.

> Zalecany do większej mocy na cylinder, ma po dwie cewki na cylinder - czyli w sumie 8 szt. - jak

> padnie jedna to zaczynają się cyrki, ale można dojechać do celu. Znam 2 przypadku padnięcia

> cewek po ok. 50 tys. km, ale to raczej przypadek.

> Ma pojedyncze cewki - teoretycznie przeznaczony do mniejszej mocy na cylinder. Mniej cewek, ale jak

> padnie to jeden gar nie chodzi.

> Są jeszcze wersje z obwodem na płyn układu chłodzenia - podgrzewanie - te są chyba najdroższe ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.