Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Badanie techniczne, a lpg.

Featured Replies

Napisano

Czy po montażu instalacji LPG jest koniecznie dodatkowe badanie techniczne?

Napisano

> Czy po montażu instalacji LPG jest koniecznie dodatkowe badanie techniczne?

nie

Napisano

> Czy po montażu instalacji LPG jest koniecznie dodatkowe badanie techniczne?

Tak - rok po montażu i później co roku.

Napisano

> Tak - rok po montażu i później co roku.

To jest martwy przepis.

Napisano

> To jest martwy przepis.

No nie do końca - żyje przy kasie w SKP, auto benzynowe 99 zł auto z LPG 162 zł.

Napisano

> No nie do końca - żyje przy kasie w SKP, auto benzynowe 99 zł auto z LPG 162 zł.

Gazowałem nowe auta i mimo wpisu do DR nikt nie zmieniał trzyletniego terminu przeglądu.

Napisano

> Gazowałem nowe auta i mimo wpisu do DR nikt nie zmieniał trzyletniego terminu przeglądu.

No to Ci się trafiło, tak jak mi kiedyś - ukradli mi tablice i jak dali nowe, to gość zapomniał o wpisie że mam lpg - przypomniałem i wpisał, ale nie zmienił przeglądu - miałem 3 lata spokoju smile.gif

Napisano

> mimo wpisu do DR nikt nie zmieniał trzyletniego terminu przeglądu.

Znaczy urzędnik niedouczony. W Krakowie zmieniają.

Napisano

> No nie do końca - żyje przy kasie w SKP, auto benzynowe 99 zł auto z LPG 162 zł.

No i tylko tu jest różnica, bo jak robisz przegląd to diagnosta nawet ci nie zagląda do instalacji.

Rok temu robiłem przegląd w Lanosie to chciał świadectwo homologacji na butlę ale powiedziałem, że jest nowa instalacja (4 miesięczna) więc dał sobie spokój.

Za dwa dni znowu przegląd mnie czeka więc papiery od gazu zabiorę ze sobą dla świętego spokoju.

Napisano

> Znaczy urzędnik niedouczony. W Krakowie zmieniają.

To nie był jeden urzędnik.

Napisano

> Znaczy urzędnik niedouczony. W Krakowie zmieniają.

Dobrze pisze. Aktualne przepisy stanowią:

Dz.U.2005.108.908 (U) Prawo o ruchu drogowym.

DZIAŁ III Pojazdy

Rozdział 3 Badania techniczne pojazdów

Art 81.

....

5. Okresowe badanie techniczne pojazdu przeprowadza się corocznie, z zastrzeżeniem ust. 6-10.

6. Okresowe badanie techniczne samochodu osobowego, samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, motocykla lub przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji, następnie przed upływem 5 lat od dnia pierwszej rejestracji i nie później niż 2 lata od dnia przeprowadzenia poprzedniego badania technicznego, a następnie przed upływem kolejnego roku od dnia przeprowadzenia badania. Nie dotyczy to pojazdu przewożącego towary niebezpieczne, taksówki osobowej, pojazdu samochodowego konstrukcyjnie przeznaczonego do przewozu osób w liczbie od 5 do 9, wykorzystywanego do zarobkowego transportu drogowego osób, pojazdu marki „SAM”, pojazdu zasilanego gazem, pojazdu uprzywilejowanego oraz pojazdu używanego do nauki jazdy lub egzaminu państwowego, które podlegają corocznym badaniom technicznym.

...

Z drugiej strony policjant przy kontroli może dowód rejestracyjny zatrzymać, bo co ma go obchodzić niedouczony Urzędnik ??

Pozdr

Napisano

> To nie był jeden urzędnik.

Znaczy niedouczony kierownik.

Napisano

> Z drugiej strony policjant przy kontroli może dowód rejestracyjny zatrzymać,

A i inne problemy mogą wyniknąć z poruszania się samochodem nie posiadającym ważnego BT.

Napisano

Jest to przerażające. Bo kto jak kto ale urzędnik powinien o tym wiedzieć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.