Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana szyby z AC a skladki

Featured Replies

Napisano

Mam ubezpieczenie AC platne w 2 ratach. Pierwsza rata zaplacona, drugiej placic nie zamierzam bo akurat w okresie zakonczenia pierwszego polrocza umowy konczy mi sie OC i chce przejsc na pakiet, zapewne w innej firmie.

Szykuje mi sie wymiana szyby czolowej i tutaj zastanawiam sie czy jezeli wymienie ja z AC to bede musial obligatoryjnie oplacic drugą ratę czy tak to dziala tylko w przypadku szkody calkowitej.

Wiem, musze przestudiowac OWU - ale poki co brak czasu.

Nie wiem czy rozszerzyc umowe o ubezpieczenie szyb (wykupujac AC nie wzialem tego dodatkowego ubezpieczenia z uwagi na wysoki udzial wlasny przy likwidacji) czy zostawic jak jest...

Obecna TU to Aviva. Mial ktos tego typu sytuacje?

Napisano

Z tego co wiem, to zrezygnowac z AC mozesz tylko w przypadku sprzedazy auta.

I wtedy mozesz odzyskac reszte skladki do konca okresu ubezpieczenia. Ciebie to nie dotyczy, bo masz niezaplacona druga skladke.

Jesli zgłosisz sie teraz stracisz z 10% znizek za zgłoszenie szkody z AC.

Pozdrawiam

Napisano

> Jesli chodzi o szybę, to zrobilbym tak, ze ubezpieczylbym szyby w którymś z towarzystw i po okolo 2

> tygodniach zgłosił, że masz szkodę.

facepalm.gifbo przeciez przy zawieraniu ubezpieczenia od szyb nie robia zdjec...

Napisano

> bo przeciez przy zawieraniu ubezpieczenia od szyb nie robia zdjec...

u mnie przy kontynualcji ubezpieczenia po roku zaoferowali ubezpieczenie szyb i nikt sie nie fatygował do robienia fotek.

Ubezpieczyciel to PZU.

Napisano

> Mam ubezpieczenie AC platne w 2 ratach. Pierwsza rata zaplacona, drugiej placic nie zamierzam bo

> akurat w okresie zakonczenia pierwszego polrocza umowy konczy mi sie OC i chce przejsc na

> pakiet, zapewne w innej firmie.

Zgodnie z KC ubezpieczenie bedzie kontynuowane do momentu, kiedy ubezpieczyciel nie wezwie pisemnie do opłaty drugiej raty. Jeżeli po tym wezwaniu nie opłacisz składki, ubezpieczenie sie rozwiązuje, a ubezpieczycielowi jest należna składka za czas ochrony - od daty drugiej raty do daty wypowiedzenia (zamknięcia polisy).

> Szykuje mi sie wymiana szyby czolowej i tutaj zastanawiam sie czy jezeli wymienie ja z AC to bede

> musial obligatoryjnie oplacic drugą ratę czy tak to dziala tylko w przypadku szkody

> calkowitej.

Obligatoryjnie - mogą nawet potrącić z odszkodowania.

Napisano

> Jesli chodzi o szybę, to zrobilbym tak, ze ubezpieczylbym szyby w którymś z towarzystw i po okolo 2

> tygodniach zgłosił, że masz szkodę.

Za głupie pomysły powinienneś dostać bana. admin.gif Tak sie nie robi. nono.gif

> Jesli zgłosisz sie teraz stracisz z 10% znizek za zgłoszenie szkody z AC.

Sprawdź w OWU - musi być tabela BonusMalus.

Napisano
  • Autor

> Zgodnie z KC ubezpieczenie bedzie kontynuowane do momentu, kiedy ubezpieczyciel nie wezwie pisemnie

> do opłaty drugiej raty. Jeżeli po tym wezwaniu nie opłacisz składki, ubezpieczenie sie

> rozwiązuje, a ubezpieczycielowi jest należna składka za czas ochrony

I tak mam w OWU, cytuję:

W przypadku gdy składka jest płatna w ratach i nie opłacisz

kolejnej raty składki w terminie wskazanym w dokumencie

ubezpieczenia, możemy Cię wezwać do zapłaty z zagrożeniem,

iż brak zapłaty w terminie 7 dni od otrzymania wezwania

spowoduje ustanie odpowiedzialności i rozwiązanie umowy

ubezpieczenia.

ale nie znalazłem (nie wczytywałem się jeszcze) co w przypadku likwidacji szkody w pierwszym półroczu trwania ochrony, za którą zapłaciłem!

Napisano

> u mnie przy kontynualcji ubezpieczenia po roku zaoferowali ubezpieczenie szyb i nikt sie nie

> fatygował do robienia fotek.

> Ubezpieczyciel to PZU.

Przy kontynuacji wielu rzeczy nie robią bo ochrona działa biglaugh.gif. Ale jak przyjdziesz do nowego TU i zamawiasz ubezpieczenie kawałka pojazdu to na 100% pan czy pani z aparatem się pofatyguje.

Napisano
  • Autor

> w jakim towarzystwie mozna ubepieczyec szyby (nie majac w nim OC i AC) ?

Nie wiem. W Avivie mozesz jedynie rozszerzyc zakres umowy, jeszcze tego nie przerabialem wiec nie wiem jak to wyglada.

odbiegamy troche od tematu, czy po wymianie szyby beda chcieli uregulowania oplaty za caly okres umowy, czy bede mogl bez wiekszych przeszkod zrezygnowac oplacajac za 7 dni ochrony z drugiego polrocza? :-)

Napisano

> Jesli chodzi o szybę, to zrobilbym tak, ze ubezpieczylbym szyby w którymś z towarzystw i po okolo 2 tygodniach zgłosił, że masz szkodę.

Podżegasz do popełnienia przestępstwa, na dodatek robisz to publicznie, nie rób tego ... ostrzegam raz pierwszy zarazem ostatni.

Napisano

> bo przeciez przy zawieraniu ubezpieczenia od szyb nie robia zdjec...

A robią yikes.gif

Pytam, bo ja po raz pierwszy skorzystałem w tym roku z opcji "szyby" przy przedłużaniu OC i nikt nie wspominał nawet o fotkach, oczywiście szyby są całe.

Napisano

Przechodziłem z PZU do benefii kiedyś tam. Nikt nie przyszedł auta oglądać (brałem pełny pakiet)

Napisano

> Podżegasz do popełnienia przestępstwa, na dodatek robisz to publicznie, nie rób tego ... ostrzegam

> raz pierwszy zarazem ostatni.

ok, juz nie bede.

Napisano

> Podżegasz do popełnienia przestępstwa, na dodatek robisz to publicznie, nie rób tego ... ostrzegam

> raz pierwszy zarazem ostatni.

powiem ciże masz racje, ale spotkałem sie z sytuacja gdzie do tego samego namawiał ubezpieczyciel z firmy której nie podam z 20 letnim stażem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.