Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła mijania Lacetti co robię źle

Featured Replies

Napisano

Autko posiadane od połowy stycznia a już drugi raz przepalona żarówka mijania strona prawa. Czytałem, że nasze Laćki kochają je przepalać i trzeba odpalać na wyłączonych światłach więc co robię źle:

1. wsiadam,

2. odpalam,

3. wł. światła,

4. jadę 270751858-jezyk.gif

5. gaszę silnik,

6. wył. światła.

może problemem jest błąd w kolejności punktów 5 i 6 ???

Jakie żarówki wybrać miałem standardowe Osramy (serwis Opla) włożyłem Unitec +30%.

Słyszałem o jakiś Osramach co niby mają dłuższą żywotność i można je reklamować czy ktoś to przerabiał i jak wygląda ewentualna reklamacja?

Napisano

> Słyszałem o jakiś Osramach co niby mają dłuższą żywotność i można je reklamować czy ktoś to

> przerabiał i jak wygląda ewentualna reklamacja?

Nie przerabiałem reklamacji Osram UltraLife, ale mam je już prawie rok i ciągle świecą (poprzednich firm - Narva, Hella, Bosma, Noname wysiadały po pół roku)

Napisano

Wyczyść kostki, załóż może jakiś stabilizator napięcia przed zarowki.

Napisano

Jeżeli przepaliły Ci się te Uniteci to się nie dziw. Założyłem je do lacka i w ciągu miesiąca obydwie padły. Mi najdłużej świecą żarówki kiedy w ogóle nie wyłączam świateł i cały czas manetka jest przekręcona na włączone.

Napisano

> Nie przerabiałem reklamacji Osram UltraLife, ale mam je już prawie rok i ciągle świecą (poprzednich

> firm - Narva, Hella, Bosma, Noname wysiadały po pół roku)

Moje Helle działają dłużej smile.gif

Napisano

U mnie już dość długo działają żarówki Würth Firstec.

Świecą też przyzwoicie.

Napisano

> Autko posiadane od połowy stycznia a już drugi raz przepalona żarówka mijania strona prawa.

> Czytałem, że nasze Laćki kochają je przepalać i trzeba odpalać na wyłączonych światłach więc

> co robię źle:

> 1. wsiadam,

> 2. odpalam,

> 3. wł. światła,

> 4. jadę

> 5. gaszę silnik,

> 6. wył. światła.

> może problemem jest błąd w kolejności punktów 5 i 6 ???

> Jakie żarówki wybrać miałem standardowe Osramy (serwis Opla) włożyłem Unitec +30%.

> Słyszałem o jakiś Osramach co niby mają dłuższą żywotność i można je reklamować czy ktoś to

> przerabiał i jak wygląda ewentualna reklamacja?

Ja mam światła na stałe w pozycji włączonej. Nie robię żadnych kombinacji z włączaniem/wyłączaniem - przecież i tak gasną same po wyłączeniu zapłonu. Żarówki przepalają się u mnie co jakieś 5-6 miesięcy. Ale zakładam że to normalne zużycie.

Napisano

> Ja mam światła na stałe w pozycji włączonej. Nie robię żadnych kombinacji z włączaniem/wyłączaniem

> - przecież i tak gasną same po wyłączeniu zapłonu. Żarówki przepalają się u mnie co jakieś 5-6

> miesięcy. Ale zakładam że to normalne zużycie.

Ja tez tak robiłem. Zauważyłem dwa razy, ze jak swiatła załaczałem sam na wlączonym silniku na drugi dzien mialem przepaloną zarówke i od tego czasu zostawiam właczone a system i tak wyłacza i zalacza je sam.

Napisano

> Ja mam światła na stałe w pozycji włączonej. Nie robię żadnych kombinacji z włączaniem/wyłączaniem

> - przecież i tak gasną same po wyłączeniu zapłonu.

chyba nie w każdym Lacetti jest taka możliwość

Napisano

> chyba nie w każdym Lacetti jest taka możliwość

Wydawało mi się że w każdym. Ale teraz nie mam pewności czy wersja sprzed zmian w 2007r. też to umie.

hmm.gif

Napisano

> chyba nie w każdym Lacetti jest taka możliwość

Nawet na pewno.

W starych zostają pozycyjne i przy otwartych drzwiach działa "bimbaj".

Napisano

> Nawet na pewno.

> W starych zostają pozycyjne i przy otwartych drzwiach działa "bimbaj".

W nowych też zostają pozycyjne. Ale po otwarciu drzwi kierowcy się wyłączają.

Napisano

> W nowych też zostają pozycyjne. Ale po otwarciu drzwi kierowcy się wyłączają.

No to stare nie mają takiego bajeru.

Napisano
  • Autor

> Mój staruszek z 2006 r. wyłącza sam po otwarciu drzwi kierowcy.

U mnie też same się wyłączają i tu mam takie pytanko, a jakbym chciał autko zostawic na postojówkach?

W Marea było specjalne położenie kluczyka w stacyjce by tak pozostawić auto a jak to jest w Chevim?

Napisano

> U mnie też same się wyłączają i tu mam takie pytanko, a jakbym chciał autko zostawic na

> postojówkach?

> W Marea było specjalne położenie kluczyka w stacyjce by tak pozostawić auto a jak to jest w Chevim?

Włączyć pozycyjne i już. Najprostsze rozwiązania są najlepsze.

Napisano

> Mój staruszek z 2006 r. wyłącza sam po otwarciu drzwi kierowcy.

Moje auto jest z 2003, chyba jedeno z pierwszych, jakie trafiły do Europy.

>W Marea było specjalne położenie kluczyka w stacyjce by tak pozostawić auto a jak to jest w Chevim?

Sprawdź, co się stanie, jak zostwaisz na pozycyjnych, a nie na mijania.

Napisano
  • Autor

> Moje auto jest z 2003, chyba jedeno z pierwszych, jakie trafiły do Europy.

> Sprawdź, co się stanie, jak zostwaisz na pozycyjnych, a nie na mijania.

hehe tego nie próbowałem 270751858-jezyk.gif

Napisano

Mi jeden z unitechów wytrzymał 3 tyg, drugi, 10 h a trzeci tak zczerniał że żarówka świeciła ewidentnie ciemnej. Założyłem Narvę, świecą do dziś - 1,5 roku. Nigdy więcej chińskich.

Napisano

miałem lacka rok prod 2006 kombi H7 gasly i sie zapalaly "po szewddzku" - czyli mozna bylo o nich zapomniec bo jak kluczyck ze stacyjki i kierowca out to sie auto wylaczaly - jeden wyjatek nie wolno bylo potem otworzyc ktorychkolwiek innych drzwi bo sie postojowki wlaczaly i trzeba bylo recznie

u mnie najwiekszy wplyw na przepalanie zarowek mailo zabawa manulana klima (wlaczanie/wylaczanie) max jaki pamietam to 1/2 roku - potem juz kupowalem byle g z lidla auchana itp

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.