Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stag 300 vs Stag 300 plus/isa2

Featured Replies

Napisano

Krótkie pytanie: warto wymienić starego staga 300 na nowszego plusa. O premium nie pytam, bo nie jest plug 'n play.

Napisano

> Krótkie pytanie: warto wymienić starego staga 300 na nowszego plusa. O premium nie pytam, bo nie

> jest plug 'n play.

Jeśli 300 i 300 Plus są plug'n'play, to Premium w sumie też, bo ma we wiązce jeden kabel więcej od plusa (do adaptera EOBD).

Z jakiego względu chciałbyś robić taką zamianę?

Plus w stosunku do "gołej 300" dodatkowo:

- korekcję dawki vs. temperatura gazu (używam),

- korekcję dawki vs. RPM (nie używam),

- podgrzewanie wtryskiwaczy (używam),

- grupowanie wtrysków - półsekwencja, fullgroup - nie używam, bo auto ma pełną sekwencję.

Podgrzewania i korekcji temperatury używam, bo "robi to dobrze" moim Matrixom. Jeśli wtryskiwacze nie sa tak wrażliwe na temperaturę, to można to sobie darować i dalej używać 300.

Napisano

> Krótkie pytanie: warto wymienić starego staga 300 na nowszego plusa. O premium nie pytam, bo nie

> jest plug 'n play.

IMHO warto

jeżdzę z włączoną autoadaptacją od momentu ukazania się nowego softu i czuję różnicę w kulturze pracy silnika

co dwa-trzy dni podłączam lapka bardziej dla sprawdzenia, ale jak narazie objawy opisywane na lpg-forum u mnie nie występują

Napisano
  • Autor

> Z jakiego względu chciałbyś robić taką zamianę?

Mam nadzieje, że nowy stag rozwiąże problem ze spalaniem. Teraz wygląda to tak: że ustawiam, robię trasę, spalanie 7,4. Dwa dni później wracam i wychodzi mi 9,8 i tak się utrzymuje. Po prostu wyniki spalania mam niepowtarzanie i przypadkowe. Nie wiem skąd takie różnice.

Napisano

> IMHO warto

> jeżdzę z włączoną autoadaptacją

Tyle, że plus tego nie ma, a do premium trzeba mieć jeszcze auto z EOBD.

Napisano

> Krótkie pytanie: warto wymienić starego staga 300 na nowszego plusa. O premium nie pytam, bo nie jest plug 'n play.

Według mnie warto szczególnie wtedy gdy autko ma pełną sekwencję. Tylko cenowo nie wygląda to ciekawie - koszt samego komputera 480zł. Bardziej opłaca się kupić cała elektronikę za 580, a potem sprzedać wiązkę i czujniki za jakieś 200zł ...

Była kiedyś oferta sprzedaży staga 300+ za 300zł przy zwrocie starego staga 300 - to według mnie była rozsądna propozycja ...

Napisano

> Tyle, że plus tego nie ma, a do premium trzeba mieć jeszcze auto z EOBD.

jesteś pewien?

poczytaj stronę producenta

www.ac.com.pl

wystarczy zaktualizowac soft i 300 plus zmienia się w 300 ISA2 z autoadaptacją

jeżdzę z tym od ponad 2 tygodni

Napisano

> jesteś pewien?

> poczytaj stronę producenta

To jest ciekawa informacja. Dzięki wielkie!

Napisano

> wystarczy zaktualizowac soft i 300 plus zmienia się w 300 ISA2 z autoadaptacją jeżdzę z tym od ponad 2 tygodni

Tylko stag 300 się w nic nie zmienia. frown.gif

Mogliby zrobić zmianę 300 na 300+ ...

Napisano

> Tylko stag 300 się w nic nie zmienia.

> Mogliby zrobić zmianę 300 na 300+ ...

dlatego cieszę się że montując lpg w 2009r. dopłaciłem 100 zł i wziąłem plusa smile.gif

Napisano

> Tylko stag 300 się w nic nie zmienia.

> Mogliby zrobić zmianę 300 na 300+ ...

Wyglada na to, że jest jakaś przeszkoda sprzętowa.

Napisano

> IMHO warto

> jeżdzę z włączoną autoadaptacją od momentu ukazania się nowego softu i czuję różnicę w kulturze

> pracy silnika

> co dwa-trzy dni podłączam lapka bardziej dla sprawdzenia, ale jak narazie objawy opisywane na

> lpg-forum u mnie nie występują

Sledzac forum AC to z nowym algorytmem sa jakies problemy. Jednym dziala innym powoduje zapalanie sie checkow. Ja bym na razie uzywal tego tylko na poczatku (np prez jeden dzien) zeby mapa gazowa sie dopiescila

Napisano

przybliżcie temat...

mam 300-6 plusa i wtrysk L-jetronic w BMW, czy coś powinienem zaktualizować w moim kompie? zlosnik.gif

Napisano

> przybliżcie temat...

> mam 300-6 plusa i wtrysk L-jetronic w BMW, czy coś powinienem zaktualizować w moim kompie?

Możesz ściągnąć nowy program do obsługi Staga i aktualizować firmware sterownika. Pozwala to na uruchomienie samoczynnego dostrajania mapy "gazowej" do "benzynowej".

Napisano
  • Autor

Decydując sie na Staga plusa/isa2 najrozsądniejszym było by kupić razem z wiązką, a potem spróbować sprzedać razem ze starą 300 jako komplet ?? Ile można wołać za taki zestaw ??

Druga sprawa, gdzie można znaleźć tanio Staga, czy najtaniej jest na allegro ??

Napisano

> Druga sprawa, gdzie można znaleźć tanio Staga, czy najtaniej jest na allegro ??

Raczej tak. Ja kupowałem w PH Jacuś.

Napisano

> Raczej tak. Ja kupowałem w PH Jacuś.

ja tyż, cały zestaw, mogę polecić śmiało ok.gif

Napisano

> dlatego cieszę się że montując lpg w 2009r. dopłaciłem 100 zł i wziąłem plusa

Jak ja montowałem to miałem do wyboru stag4 - jako nowinkę albo sprawdzony stag300 i wybrałem sprawdzony sprzęt ...

Napisano

> Wyglada na to, że jest jakaś przeszkoda sprzętowa.

Wiem - tak sobie tylko narzekam ...

Napisano

> Jak ja montowałem to miałem do wyboru stag4 - jako nowinkę albo sprawdzony stag300 i wybrałem

> sprawdzony sprzęt ...

...a czym to się różni ?

Napisano

> ...a czym to się różni ?

Stag4 w porównaniu ze starym 300 ma korektę czasu wtrysku w funkcji temperatury gazu, podgrzewanie wtryskiwaczy przed ich uruchomieniem oraz grupowanie wtrysków dla fullgroup i półsekwencji. Do tego jest upakowany do mniejszej obudowy z jednym konektorem.

Napisano

> Stag4 w porównaniu ze starym 300 ma korektę czasu wtrysku w funkcji temperatury gazu, podgrzewanie

> wtryskiwaczy przed ich uruchomieniem oraz grupowanie wtrysków dla fullgroup i półsekwencji. Do

> tego jest upakowany do mniejszej obudowy z jednym konektorem.

Dzięki ok.gif

Napisano

> wystarczy zaktualizowac soft i 300 plus zmienia się w 300 ISA2 z autoadaptacją

> jeżdzę z tym od ponad 2 tygodni

Dzieki za info. ok.gif Smigam na tym od wczoraj.

Napisano

> Dzieki za info. Smigam na tym od wczoraj.

i jak wrażenia?

u mnie poprawiło się przeączanie na zimnym silniku na lpg-wczesniej było czuć lekkie szarpanie przy przełączaniu cylindrów teraz spokój

co kilka dni się podłączam i obserwuję zmianę korekt

moje wyniki wrzuciłem na forum ac

http://forum.ac-sa.eu/viewtopic.php?f=18&t=3428&sid=7cd7f51cea09e284e663901de8d52d8c

ponadto przy hamowaniu silnikiem motor pracuje jakby łagodniej i po gwałtownym dodaniu gazu nie ma żadnego muła, czy szarpnięcia tylko ładnie przyspiesza

Napisano

> ponadto przy hamowaniu silnikiem motor pracuje jakby łagodniej i po gwałtownym dodaniu gazu nie ma

> żadnego muła, czy szarpnięcia tylko ładnie przyspiesza

U mnie silnik lepiej "wychodzi" z fazy hamowania nim, więc np. jazda w korku jest na pewno mniej uciążliwa.

Mam nadzieję, że i przy tankowaniu coś zaoszczędzę. smile.gif

Napisano

Jeszcze niewiele moge powiedziec, przelaczanie na gaz czy odwrotnie jest zawsze niezauwazalne, pod obciazeniem tez. Słyszalem czasem tylko stuk przekaznika. Mam ustawione przelaczanie cylindrow co 250 ms, a przy 6 to troche trwa wink.gif

Tak samo na wolnych obrotach. Przelaczanie w obie strony jest po silniku niezauwazalne.

Jeżeli masz odciecie pompy paliwa, to musisz je troche opoźnić.

Co do jazdy, to jakby ciszej silnik pracowal. Niewiele wiecej moge powiedziec. Zauwazylem tylko momentami na wolnych obrotach niepokojace wzrosty korekt od obrotów, jakby ECU ujmował a Stag korygował to na + i tak powoli rosło.

Napisano

Podstawowa sprawa, to zebranie mapy benzyny. Trzeba "kawałek" pojeździć.

Z resztą, jeśli będziesz miał jakieś problemy, to wybrany obszar mapy można zawsze wyłączyć z autoadaptacji.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Troche pojezdzilem z ISA2.

Jest fajnie bo spalanie w miescie spadlo z 18 na 16, ale trochę niefajnie bo wyczuwalne są lekkie dziury w mocy powyżej 3.5 krpm, kiedy otworzy się IMRC (zmienna geometria dolotu).

Z mocą jest zauwazalnie gorzej w porownaniu z poprzednim softem 5.7, ale nie ustaje w probach dopasowania, zeby bylo dobrze. Napisalem na forum AC, chca wykresy z oscyloskopu z jazdy, a ja mam padniete baterie w lapku. Kupie zasilacz samochodowy i bede walczyl dalej.

Bywają tez dziwne buczenia z wydechu z rana. Inny gość napisal do mnie ze ma podobne buczenia w Lanosie po wlaczeniu ISA2.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.