Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Evka z nowymi heblami :)

Featured Replies

Napisano

No pochwalę się kolejną modyfikacją w E9. Jakoś umkneło mi, 2,6 bara na turbinie ale nowe hamulce zauważyłem smile.gif.

Jutro testy w ułęzu. Szkoda te tak zimno frown.gif i wieje.

284891229-IMG_0202.JPG

Napisano
  • Autor

> No pochwalę się kolejną modyfikacją w E9. Jakoś umkneło mi, 2,6 bara na turbinie ale nowe hamulce

> zauważyłem .

> Jutro testy w ułęzu. Szkoda te tak zimno i wieje.

284891234-IMG_0187.JPG

Napisano

Zacnie. czekamy na relacje i czasy cool.gif

Napisano

> Jakoś umkneło mi, 2,6 bara na turbinie ale nowe hamulce

> zauważyłem .

Takie hamulce w stosunku do seryjnych to co dają, poza tym że będzie można mniej cisnąć na pedał?

Napisano

> No pochwalę się kolejną modyfikacją w E9.

jakoś się dowartościowujesz napisem porsche hmm.gif bo nie wiem OCB niewiem.gif

hamulce jak każde inne oink.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Zacnie. czekamy na relacje i czasy

jedziemy tam na imprezę organizowana przez Evolution Events a przy okazji przetestujemy obciążalność cieplną układu hamulcowego.

Będzie się działo...

Napisano
  • Autor

> Takie hamulce w stosunku do seryjnych to co dają, poza tym że będzie można mniej cisnąć na pedał?

seryjne dostosowane są to sportowej jazdy, ale do wyczynowej nie bardzo stykają - szybko się przegrzewają. 6 tłoczkowy zacisk bedzie efektywniejszy. A tarcza też ma większą bezwładność cieplną.

284891278-IMG_0205.JPG

Napisano

Pfffff zlosnik.gif - jak nie widać różnicy to po co przepłacać? hehe.gifok.gif

Napisano

Te tarcze są prawe i lewe? Pytam z ciekawości, bo jak są, to zamontowałeś je odwrotnie hehe.gif. A jak nie są, to będą się nierówno chłodziły co też nie jest dobre grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Te tarcze są prawe i lewe? Pytam z ciekawości, bo jak są, to zamontowałeś je odwrotnie . A jak nie

> są, to będą się nierówno chłodziły co też nie jest dobre

A takich szczegółów to nie znam frown.gif. Nie montowałem gratów.

Ale mam nadzieję, że kilka kółek zaliczę za kierownicą to będę miał skalę porównawczą co do wydajności sprzętu. Chociaz ja to wolno jeżdżę. Aż strach sie bać, więc wolę spokojnie hehe.gif

Akumulator też jest nowy - odelżony maksymalnie.

284891315-IMG_0185.JPG

Napisano

> A takich szczegółów to nie znam .

To sprawdź to, bo jak tarcze są źle zamontowane to szlag trafi cały zysk z ich finezyjności! Po co te śruby na obwodzie? Jak tarcza składa sie z dwóch części ciernej i piasty, to w układzie z zaciskiem z przodu jest to źle zmontowane, bo żebra wentylacyjne powinny być ustawione tak żeby obracając się "zabierały" powietrze chłodząc tarczę. Nie podoba mi się to na załączonych zdjęciach grinser006.gif

Napisano

> źle zmontowane, bo żebra wentylacyjne powinny być ustawione tak

> żeby obracając się "zabierały" powietrze chłodząc tarczę. Nie podoba mi się to na załączonych

> zdjęciach

Wg mnie są dobrze zamontowane.

Za przepływ odpowiedzialna jest siła odśrodkowa (tarcza robi za dmuchawę osiową odśrodkową). dlatego tarcza jest zamontowana, jak jest.

Gdyby było odwrotnie, to "zbieranie" powietrza hamowało by przepływ odśrodkowy i działało by to gorzej.

pr_19_1119848777.gif

Napisano

Wszystko było by tak jak napisałeś ,gdyby koła obracały się z większą prędkością .Tak mi się przynajmniej wydaje .

Napisano

śliczne, takie czerwone

Napisano

> Wg mnie są dobrze zamontowane.

ja się nie znam... Ale inżynierowie w Audi chyba tak... niewiem.gif

> Za przepływ odpowiedzialna jest siła odśrodkowa (tarcza robi za dmuchawę osiową odśrodkową).

> dlatego tarcza jest zamontowana, jak jest.

> Gdyby było odwrotnie, to "zbieranie" powietrza hamowało by przepływ odśrodkowy i działało by to

> gorzej.

patrz powyższy przykład Audi RS6, chyba, że są jakieś inne czynniki

Napisano

> ja się nie znam... Ale inżynierowie w Audi chyba tak...

> patrz powyższy przykład Audi RS6, chyba, że są jakieś inne czynniki

Przykład do bani, bo nie jest to rysunek techniczny, tylko artystyczna fotka.

Napisano

Kozystajac z pieknej pogody tez zrobilem maly tuning. Miedzy odstepami kolejnych warstw byla nauka malego jazdy na rowerze. Aha i przymiarka nowych fel zlosnik.gif

zaciski.jpg

Napisano

> Przykład do bani, bo nie jest to rysunek techniczny, tylko artystyczna fotka.

Ale co to ma za znaczenie, przecież widać po której stronie są zamontowane zaciski?

Napisano

> Wszystko było by tak jak napisałeś ,gdyby koła obracały się z większą prędkością .Tak mi się

> przynajmniej wydaje .

Z większą tzn. jaką?

Policzmy zatem, z jaką prędkością kręcą się koła 275x40R20 przy 200 km/h?

Średnica takiego koła wynosi 728 mm.

Stąd 200x1000/60/3.14/0.728= 1458 obr./min

W zupełności wystarczy.

Zwykłe domowe wentylatory kanałowe, których jedynym zadaniem jest przepychanie powietrza kręcą się z prędkością 2300-2700 obr./min., a ich średnica waha się od 100 do 150 mm.

IMO nie zadałeś sobie trudu aby to policzyć i jedyne sensowne w Twojej wypowiedzi, to stwierdzenie "Tak mi się przynajmniej wydaje." zlosnik.gif

Napisano

> Ale co to ma za znaczenie, przecież widać po której stronie są zamontowane zaciski?

Ale chyba tutaj chodzi o kierunek kanałów powietrznych w tarczy w stosunku do obrotu.

Napisano

> Z większą tzn. jaką?

> Policzmy zatem, z jaką prędkością kręcą się koła 275x40R20 przy 200 km/h?

> Średnica takiego koła wynosi 728 mm.

> Stąd 200x1000/60/3.14/0.728= 1458 obr./min

> W zupełności wystarczy.

> Zwykłe domowe wentylatory kanałowe, których jedynym zadaniem jest przepychanie powietrza kręcą się

> z prędkością 2300-2700 obr./min., a ich średnica waha się od 100 do 150 mm.

> IMO nie zadałeś sobie trudu aby to policzyć i jedyne sensowne w Twojej wypowiedzi, to stwierdzenie

> "Tak mi się przynajmniej wydaje."

hehe.gifsam napisałeś -że zwykle ............kręcą się 2300-2700 obr./min a policzyłeś że przy 200km/h............1458 obr./min widzisz różnicę ? to prawię 2x tyle .I jeszcze jedno,policz sobie jakie obroty będą przy 100-150 km/h.

Napisano

> Ale chyba tutaj chodzi o kierunek kanałów powietrznych w tarczy w stosunku do obrotu.

A chyba, że tak, ja mówiłem o umiejscowieniu zacisków - które wydało mi się dziwne ok.gif

Napisano

> sam napisałeś -że zwykle ............kręcą się 2300-2700 obr./min a policzyłeś że przy

> 200km/h............1458 obr./min widzisz różnicę ? to prawię 2x tyle .I jeszcze jedno,policz

> sobie jakie obroty będą przy 100-150 km/h.

Przy 100 km/h wystarczą do hamowania dobre trampki, więc nie ma o czym mówić.

Po drugie - tarcze do takich hamulców mają średnicę 410 mm w stosunku do 150 mm w wentylatorkach.

Mówi to panu coś?

Napisano

> Przy 100 km/h wystarczą do hamowania dobre trampki, więc nie ma o czym mówić.

rotfl.gif Przy jedno krotnym hamowaniu możliwe że trampki wystarczą .

Ale my rozmawiamy o aucie które być może będzie hamowało w ciągu paru min kilkadziesiąt razy ,a nie o jezdzie w kapeluszu . cfaniak.gif

I jeszcze jedno ,wentylator promieniowy zapewne ma kilka razy szersze łopatki ,w porównaniu ze szczeliną w tarczy to olbrzym .

Napisano
  • Autor

> Przy jedno krotnym hamowaniu możliwe że trampki wystarczą .

> Ale my rozmawiamy o aucie które być może będzie hamowało w ciągu paru min kilkadziesiąt razy ,a

> nie o jezdzie w kapeluszu .

> I jeszcze jedno ,wentylator promieniowy zapewne ma kilka razy szersze łopatki ,w porównaniu ze

> szczeliną w tarczy to olbrzym .

Nie macie o co się sprzeczać. Szkoda bicia piany.

284891947-porschebrake.jpg

Napisano

> I jeszcze jedno ,wentylator promieniowy zapewne ma kilka razy szersze łopatki ,w porównaniu ze

> szczeliną w tarczy to olbrzym .

No niech tam... przyjmijmy, że czołowi producenci tarcz hamulcowych zadają sobie tyle trudu ...z nudów.

Jakież to polskie, nie wiem o co chodzi, ale się nie zgadzam.

Napisano

> No niech tam... przyjmijmy, że czołowi producenci tarcz hamulcowych zadają sobie tyle trudu ...z

> nudów.

> Jakież to polskie, nie wiem o co chodzi, ale się nie zgadzam.

Bez piany 20.GIF.

Napisano

> Nie macie o co się sprzeczać. Szkoda bicia piany.

Zdjęcie potwierdza, że w tytułowej EVCE tarcze są po odpowiedniej stronie, a artysta robiący tapetę z Audi odwrotnie namalował kierunek kanałów powietrznych smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.