Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepuszczalność przednich-bocznych szyb?

Featured Replies

Napisano

Skąd się wziął ten przepis?

Ma być 70% - dlaczego?

Czy przepis obowiązuje w całym świecie?

Napisano

Żeby kierujący miał niczym nie zakłóconą widzialność w promieniu 180 stopni. I nie ma być 70% tylko minimum 70%. Tyle, że przepis jest do dupy, bo można przecież zrobić szybę, która z zewnątrz będzie prawie czarna jak smoła, a od wewnątrz może te 70% spełnić-a i tak nie można tego założyć.

Napisano

> Żeby kierujący miał niczym nie zakłóconą widzialność w promieniu 180 stopni. I nie ma być 70% tylko

> minimum 70%. T

Myslę że pytanie było o to dlaczego akurat 70% a nie powiedzmy 80% czy 65%....

Napisano

> Myslę że pytanie było o to dlaczego akurat 70% a nie powiedzmy 80% czy 65%....

odpowiedź na to pytanie jest taka sama jak

dlaczego dopuszczalne jest 50 a nie 51 52 itd.

po prostu w którymś miejscu musi być granica ... która gadająca głowa ustala na podstawie " badań " itp. bzdur blush.gif

Napisano

> Ż wie czarna jak smoła, a od wewnątrz może te 70% spełnić-a i tak nie można tego

> założyć.

można ? icon_eek.gif

Napisano

> Myslę że pytanie było o to dlaczego akurat 70% a nie powiedzmy 80% czy 65%....

bo tak sobie wymyślił ustawodawca...

a dalczego świateł mijania w samochodzie możę być 2 a nie 3 lub 4?

BO TAK !!!!!!!!!!!

biglaugh.gif

Napisano

> bo tak sobie wymyślił ustawodawca...

Nie wymyślił, tylko pewnie było to zlecone do jakiegos "ITS" i tam po przeprowadzeniu wielu prób w różnych warunkach mogących mieć miejsce w praktyce ustalono odpowiednie wartości.

Napisano

> Tyle, że przepis jest do dupy, bo można przecież zrobić szybę, która z zewnątrz

> będzie prawie czarna jak smoła, a od wewnątrz może te 70% spełnić-a i tak nie można tego

> założyć.

Pokaż mi przykład takiej szyby. Bo jak dowodzą liczne przykłady przepuszczalność rzędu 70% ledwo spełniają fabryczne szyby. Każda metoda przyciemnienia dyskwalifikuje spełnienie tego warunku.

Napisano

> Nie wymyślił, tylko pewnie było to zlecone do jakiegos "ITS" i tam po przeprowadzeniu wielu prób w

> różnych warunkach mogących mieć miejsce w praktyce ustalono odpowiednie wartości.

Wynika to z tego, że jesteśmy sygnatariuszami porozumienia w sprawie Regulaminu homologacji nr 43 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ

Napisano

> Pokaż mi przykład takiej szyby. Bo jak dowodzą liczne przykłady przepuszczalność rzędu 70% ledwo

> spełniają fabryczne szyby. Każda metoda przyciemnienia dyskwalifikuje spełnienie tego warunku.

a tak na marginesie: czy ktoś z was ma bądź widzał folie przyciemniające fotochromatyczne? Jak to się sprawdza?

Napisano

> Pokaż mi przykład takiej szyby. Bo jak dowodzą liczne przykłady przepuszczalność rzędu 70% ledwo

> spełniają fabryczne szyby. Każda metoda przyciemnienia dyskwalifikuje spełnienie tego warunku.

http://www.solprint.pl/folia_owv.html - tu takie coś robią.

Napisano

> http://www.solprint.pl/folia_owv.html - tu takie coś robią.

Sprawdzałeś to miernikiem przepuszczalności światła czy wierzysz reklamie? Bo ja też miałem kiedyś "certyfikat" że niby oklejona szyba spełnia normy a w nocy ze środka nie widziałem nic. hehe.gif

Napisano

> Żeby kierujący miał niczym nie zakłóconą widzialność w promieniu 180 stopni. I nie ma być 70% tylko

> minimum 70%. Tyle, że przepis jest do dupy, bo można przecież zrobić szybę, która z zewnątrz

> będzie prawie czarna jak smoła, a od wewnątrz może te 70% spełnić-a i tak nie można tego

> założyć.

zwykła atermiczna szyba w najzwyklejszym lanosie ma 70% przepuszczalności

Napisano

> Sprawdzałeś to miernikiem przepuszczalności światła czy wierzysz reklamie? Bo ja też miałem kiedyś

> "certyfikat" że niby oklejona szyba spełnia normy a w nocy ze środka nie widziałem nic.

Nie sprawdzałem, bo jakoś nie mam potrzeby oklejania czy też przyciemniania w inny sposób szyb - bo i po co to robić?

Napisano

> a tak na marginesie: czy ktoś z was ma bądź widzał folie przyciemniające fotochromatyczne? Jak to

> się sprawdza?

Ja mam taki wynalazek, ale caly tyl obklejony

Napisano

> Skąd się wziął ten przepis?

Zapewne został wydany na podstawie badań widoczności w różnych warunkach atmosferycznych.

> Ma być 70% - dlaczego?

jw. - ktoś wykonał badania i na ich podstawie określono taki a nie inny próg.

> Czy przepis obowiązuje w całym świecie?

Raczej nie - sądząc po tym, co widzę na drogach krainy ropą płynącej.

Napisano

Dokładnie.

Np.: przednia w nowej Lagunie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.