Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AR 147, 1.6 105 vs 1.6 120.

Featured Replies

Napisano

Witam,

tak sobie przeglądam allegro i 147 jest bardzo sympatycznym autem.

Biorę je po uwagę rozglądając się za następnym autem, w grę wchodzą tylko silniki benzynowe.

Czy, te silniki dobrze znoszą gaz, czy lepiej nie instalować LPG?

Czym od strony technicznej różni się 1.6 105 od 1.6 120? Czy to jakieś małe przeróbki, czy całkowicie inny silnik?

Występują jakieś typowe bolączki na które trzeba uważać?

Ogólnie, czy warto zainteresować się AR 147? (interesują mnie modele po FL)

hmm.gif

Napisano

> Witam,

> tak sobie przeglądam allegro i 147 jest bardzo sympatycznym autem.

> Biorę je po uwagę rozglądając się za następnym autem, w grę wchodzą tylko silniki benzynowe.

> Czy, te silniki dobrze znoszą gaz, czy lepiej nie instalować LPG?

> Czym od strony technicznej różni się 1.6 105 od 1.6 120? Czy to jakieś małe przeróbki, czy

> całkowicie inny silnik?

> Występują jakieś typowe bolączki na które trzeba uważać?

> Ogólnie, czy warto zainteresować się AR 147? (interesują mnie modele po FL)

1.6 105km a 1.6 120km różnią się tylko wariatorem, 120 go ma a 105 nie.

Niestety wariator jest urządzeniem sprawiającym trochę problemów. jeśli nie zależy ci na osiągach to bierz 105km.

LPG znoszą podobno dobrze te silniki.

Napisano
  • Autor

Na czym polegają problemy związane z wariatorem?

Na jego ciągłej złej pracy, szybkim padaniu, czy założenie nowego rozwiązuje problem i czy rozwiązuje go na długo? Ile kosztuje imprezka z wariatorem?

Napisano

> Na czym polegają problemy związane z wariatorem?

> Na jego ciągłej złej pracy, szybkim padaniu, czy założenie nowego rozwiązuje problem i czy

> rozwiązuje go na długo? Ile kosztuje imprezka z wariatorem?

podobno szybko się kończy. koszt nowego z rozrządem to ok 800zl ale lepiej niech się wypowiedzą posiadacze alfy bo ja jeszcze do nich nie należę 893goodvibes.gif

Napisano

> Na jego ciągłej złej pracy, szybkim padaniu, czy założenie nowego rozwiązuje problem i czy

> rozwiązuje go na długo? Ile kosztuje imprezka z wariatorem?

Wariator zaczyna klekotać. Na początku tylko przy rozruchu, później ciągle.

U mnie po wymianie była cisza przez 15tyś km, później lekko potrafił już się odezwać przy odpalaniu.

Teraz jest po wymianie 40tyś km i stan się nie pogorszył. Przy wymianie rozrządu nie będę go ruszał. Szkoda kasy. Zresztą to bardziej zależy od ilości rozruchów, a nie przebiegu. Przy odpalaniu to coś pracuje na sucho przez chwilę i wtedy się psuje.

Na youtube możesz "posłuchać" jak wali zepsuty wariator wink.gif Są tam przypadki ekstremalne.

Ja bym brał jednak mocniejszy silnik ok.gif

Napisano

na tym, że się psuje. w sposób niestety zupełnie losowy, nie związany z trybem eksploatacji, olejami itp. Kiedyś nawet FAP próbował z tym walczyć montując zaworki blokujące odpływ oleju ale nic to nie dało.

Wariator kosztuje ok 300 PLN plus wymiana.

Objawy to jak koledzy napisali poniżej - hałas z okolic rozrządu, spadek mocy. Jazda z rozsypanym wariatorem nie jest wskazana.

Napisano
  • Autor

Przy wymianie rozrządu łatwo jest się dobrać do wariatora?

Po FL występowały jakieś inne silniki benzynowe w 147? (zapomnijmy o V6)

Napisano

> Przy wymianie rozrządu łatwo jest się dobrać do wariatora?

> Po FL występowały jakieś inne silniki benzynowe w 147? (zapomnijmy o V6)

wariator umieszczony jest na wałku ssącym. przy wymianie rozrządu po prostu warto wymienić i wariator.

po FL.....nie wiem. zresztą ja i tak brałbym diesla. paradoksalnie dają dużo większy fun z jazdy. Szczególnie JTD 16v w wersji Q2.

W wersjach benzynowych kuleje jeszcze oprócz silnika również skrzynia biegów. Jest tragicznie nieprecyzyjna, i na dodatek nietrwała. Ma też źle zaprojektowany zewnętrzny mechanizm wybieraka, przez co luzy na drążku są na porządku dziennym. Ich likwidacja to koszt chyba 70 gr za tulejki plus 250 PLN za robotę w ASO zlosnik.gif w JTD 16v masz porządną, sześciobiegową skrzynię którą ciężko zabić i która w porównaniu z tą z 1,6 to absolutny kosmos.

Napisano

Myślę że jeśli nie odstraszysz się wariatorem to brałbym 2.0 zeby.GIF jest moc zeby.GIF spalanie plasuje się bardzo podobnie jak w przypadku 1.6 , 1.8 a frajda z jazdy nieporównywalnie lepsza. To od użytkownika 156tki wink.gif

Napisano
  • Autor

> 2.0 z wariatorem 150KM

hmm.gif

Tutaj też występują jakieś akcje ze skrzynią biegów?

Napisano

Jeśli 2.0, to tylko ze zwykłym manualem.

Jeśli 1.6, to nie ma jakiejś piorunującej różnicy w osiągach miedzy 105 a 120. Miałem 120, dużo jeździłem 105. Polecam JTD, najlepiej 16v. Miałem w zasadzie wszystkie silniki TS, miałem 1.9jtd w 145, teraz mam TS i 2.4 jtd w 156.

Polecam jtd. Jeśli koniecznie chcesz benzynę, to wypadało by znać historię serwisową. już w tym roku robiłem 3 szt. 147 1.6 , serwisowane w ASO, na branie oleju. Nawet ponad 1l. na 100 km. Tak wiec wariator, to nie największy problem.

Pozdrawiam.

Napisano

> Diesel jest niekochany...

to pokochaj v6. innej benzyny zwyczajnie nie warto ok.gif

Napisano

> Diesel jest niekochany...

To szukaj zadbanej benzynki wink.gif

Napisano
  • Autor

Kurczaki... Chciałbym sobie kupić jakąś AR na następną padakę ale jeżeli benzyny są takie super w 147 to chyba odpuszczę.

Na chwilę obecną diesel raczej byłby nieporozumieniem, pokonuję zbyt krótkie odcinki, aby kupować diesla.

buu.gif

Dzięki za odpowiedzi.

piwo.gifok.gif

Napisano

> Kurczaki... Chciałbym sobie kupić jakąś AR na następną padakę ale jeżeli benzyny są takie super w

> 147 to chyba odpuszczę.

> Na chwilę obecną diesel raczej byłby nieporozumieniem, pokonuję zbyt krótkie odcinki, aby kupować

> diesla.

> Dzięki za odpowiedzi.

Wszyscy narzekają na te benzyny a wg mnie to nie prawda. Nasza AR 147 ma już ponad 140kkm i jeździ sobie dalej. Wariator wymieniany razem z rozrządem w terminie. Drobne usterki się zdarzają ale to Alfa - ją trzeba po prostu lubić smile.gif

Napisano

> Na chwilę obecną diesel raczej byłby nieporozumieniem, pokonuję zbyt krótkie odcinki, aby kupować

> diesla.

to kup V6. cool.gif

Napisano

> Nie stać mnie, ja biednym studentem jestem.

Kup zdrowe 1.6 i będziesz zadowolony wink.gif

Napisano

> Nie stać mnie, ja biednym studentem jestem.

Jakbyś był biedny student to byś autobusem jeździł grinser006.gif

Napisano

> Jeśli 2.0, to tylko ze zwykłym manualem.

> Jeśli 1.6, to nie ma jakiejś piorunującej różnicy w osiągach miedzy 105 a 120. Miałem 120, dużo

> jeździłem 105. Polecam JTD, najlepiej 16v. Miałem w zasadzie wszystkie silniki TS, miałem

> 1.9jtd w 145, teraz mam TS i 2.4 jtd w 156.

> Polecam jtd. Jeśli koniecznie chcesz benzynę, to wypadało by znać historię serwisową. już w tym

> roku robiłem 3 szt. 147 1.6 , serwisowane w ASO, na branie oleju. Nawet ponad 1l. na 100 km.

> Tak wiec wariator, to nie największy problem.

> Pozdrawiam.

Zaczynam się zastanawiać nad tym zużyciem oleju przez TSy. Muszę się baczniej przyjrzeć zużyciu naszej...ile mniej więcej sobie pije.

Powiadasz, że norma to litr/1000? To nie za dużo? Normą było chyba około 0,3/1000km hmm.gif

Na razie mam do ogarnięcia temat klocków i tarcz z przodu oraz opon na lato...

Napisano

> Zaczynam się zastanawiać nad tym zużyciem oleju przez TSy. Muszę się baczniej przyjrzeć zużyciu

> naszej...ile mniej więcej sobie pije.

> Powiadasz, że norma to litr/1000? To nie za dużo? Normą było chyba około 0,3/1000km

> Na razie mam do ogarnięcia temat klocków i tarcz z przodu oraz opon na lato...

Ja nie mówię, ze to norma, tylko, że te które trafiły do nas na naprawę tyle brały. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Cały czas biję się z myślami na temat nowej padaki i jednak chcę AR, najwyżej kupię JTD/mJTD, a do pracy będę dojeżdżał rowerem.

001.gif

Napisano

> Cały czas biję się z myślami na temat nowej padaki i jednak chcę AR, najwyżej kupię JTD/mJTD, a do

> pracy będę dojeżdżał rowerem.

Kupuj, nie będziesz chciał wysiadać ok.gif

Napisano

> Cały czas biję się z myślami na temat nowej padaki i jednak chcę AR, najwyżej kupię JTD/mJTD, a do

> pracy będę dojeżdżał rowerem.

Ja bym szukał zadbanej benzyny wink.gif najlepiej odwiedź stronkę alfaholicy.org tam wiele ludzi się teraz wyprzedaje na wiosnę wink.gif tym bardziej że diesel niedługo będzie droższy od benzyny 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> Ja bym szukał zadbanej benzyny najlepiej odwiedź stronkę alfaholicy.org tam wiele ludzi się teraz

> wyprzedaje na wiosnę tym bardziej że diesel niedługo będzie droższy od benzyny

na pewno nie w eksploatacji , no chyba że sprzedający TSy , dorzucają drugi silnik gratis hehe.gif

Napisano

ZubrAple ja też jeździłem jeszcze niedawno bravka i przesiadłem się na AR147 1.9 JTD 115KM. Bez porównania RADOŚĆ z jazdy bo innych czynników nie porównuje bo by trzeba pisać pare godzin pewnie... w każdym razie radość, satysfakcja JEST cool.gif

Ja jestem bardzo zadowolony z silnika 1.9 JTD, kupiliśmy sobie z kumplem w jednym czasie dwie AR 147 ja 115KM on 140KM. I obydwaj nie żałujemy CHOĆ (!) obydwaj też woleliśmy benzynke zdecydowanie ze względu na to m.in że taki silnik bardziej pasuje do "sportowego" charakteru alfa romeo a także wielu innych. No ale po zorientowaniu się w sytuacji jak wygląda sprawa z silnikami benzynowymi w AR 147 stwierdziliśmy głosem rozsądku, że polecane JTD-ki będą dobrym rozwiązaniem. No i są! osiągi jak najbardziej zadowalające ( dla wyj. zawsze może być lepiej ale nie ma co narzekać wink.gif ) Różnica między 8V a 16V czyli 115 a 140KM jest zauważalna ale nie jest to rewolucja smile.gif Bardziej subtelna różnica szczególnie zauważalna przy bezpośrednim porównaniu. W wersji po lifcie taką jaką chcesz byś miał 150KM w 16V i 305Nm. 6 biegowa skrzynia pracuje naprawdę precyzyjnie a na trasie powiem Ci szczerze, że wersją 2.0 TS trzeba by nieźle nawachlować się lewarkiem i zdrowo przyżyłować silnik aby nadążyć za JTD 16V. Uwierz. A odnośnie krótkich odcinków o których wspomniałeś też zawsze słyszałem takie opinie i porady że diesel nie na krótkie trasy i...ch** tongue.gif Jakoś sytuacja życiowa mnie zmusiła (taka praca) że codziennie musze pokonywać krótkie odcinki od pacjenta do pacjenta i dieselek sobie radzi. Pali w mieście w korkach itd w największym natężeniu ruchu ok. 8 litrów. Problemów z silnikiem na razie żadnych! a jest na karku 200tys. przebiegu.

No ale skoro wolisz benzynki to myślę, że jednak w kierunki 2.0 TS szukać. Jak się kupi zadbany i będzie się dbało (co raczej myślę, że byś robił) to też tragedii przecież nie będzie. Jak się dba to nawet awaryjny w opiniach obiegowych silnik przeciez może nam służyć długo i szczęśliwie wink.gif

W każdym razie polecam Alfa Romeo grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.