Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hałas łożyska koła przedniego

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie - problem tylko, że na 100% nie jestem pewien, która strona. Na podnośniku kręcąc kołem nie da się stwierdzić... Jedyna wskazówka: podczas jazdy i skręcie w prawo szum znacząco się zmniejsza. Czyżby to wskazywało na prawe łożysko (strona mniej obciążona przy skręcie w prawo)??

Napisano

> Jak w temacie - problem tylko, że na 100% nie jestem pewien, która strona. Na podnośniku kręcąc

> kołem nie da się stwierdzić...

Da się, będzie ewidentnie huczało zlosnik.gif

Napisano

> Jak w temacie - problem tylko, że na 100% nie jestem pewien, która strona. Na podnośniku kręcąc

> kołem nie da się stwierdzić... Jedyna wskazówka: podczas jazdy i skręcie w prawo szum znacząco

> się zmniejsza. Czyżby to wskazywało na prawe łożysko (strona mniej obciążona przy skręcie w

> prawo)??

No to odpal auto na podnośniku i wrzuć 2-3 i zobaczysz które huczy.

Napisano

> No to odpal auto na podnośniku i wrzuć 2-3 i zobaczysz które huczy.

Dla pewności najpierw z jednej strony podnieś a potem z drugiej. Kiedyś jak podniosłem cały przód nic nie mogłem stwierdzić, tak niosło. Dopiero pojedynczo udało mi się wyczuć, że to lewy przód.

Napisano

po pierwsze łożyska wymienia sie oba na raz

właśnie w tej chwili mam siene wybebeszoną na kanale w trakcie wymiany i okazuje sie, ze jest inaczej niz przypuszczałem. najbardziej było słychac lewą strone przy skręcie w prawo, a po wyjęciu prawe jest w duzo gorszym stanie od lewego

Napisano

> po pierwsze łożyska wymienia sie oba na raz

Pierwsze słyszę

> właśnie w tej chwili mam siene wybebeszoną na kanale w trakcie wymiany i okazuje sie, ze jest

> inaczej niz przypuszczałem. najbardziej było słychac lewą strone przy skręcie w prawo, a po

> wyjęciu prawe jest w duzo gorszym stanie od lewego

Przy skręcie w prawo to lewa strona sie wyciszaok.gif.

Przy skręcie w prawo lewa, Wyć przestaje łożysko dociążone. Przynajmniej tych kilka które u mnie w różnych autach wyły

Zresztą, tez mam do wymiany łożysko z lewej strony (od strony kierowcy), i wlaśnie w skręcie w prawo robi sie cisza.

Napisano

> Pierwsze słyszę

No właśnie ! Chciałem napisać to samo, ba nawet tak zrobiłem, ale pomyślałem sobie, ze zaraz znajda się tutaj moralizatorzy i siejący defetyzm związany to z tym, a to z tamtym.

Napisano

> No właśnie ! Chciałem napisać to samo, ba nawet tak zrobiłem, ale pomyślałem sobie, ze zaraz znajda

> się tutaj moralizatorzy i siejący defetyzm związany to z tym, a to z tamtym.

Spoko, ja się nie dam zakrzyczeć.

Wymienia się parami elementy mające wpływ na charakterystykę zachowania urządzenia. Amortyzatory, sprężyny, elementy układu hamulcowego, ale nie łozyska w kołach.

Choć ostatnio gadając z jednym takim mechanikiem wulkanizatorem, dowiedziałem sie że remont zawieszenia w sienie osiągnął kwotę 3800pln. Więc różne ludzie rzeczy próbują pocisnąć

Napisano

> Pierwsze słyszę

a ja słyszałem to conajmniej od 20 osób. ponoc to nie wymienione dostaje bardziej wtedy po dup...

Napisano

> a ja słyszałem to conajmniej od 20 osób. ponoc to nie wymienione dostaje bardziej wtedy po dup...

Tak, a nie wymienione parami żarówki wpływaja jedna na druga tak, że sie ta stara szybciej wypalaok.gif

Przez 350kkm w SC, wymieniłem 2x piastę z tyłu (raz jedną, za jakieś 150kkm drugą) i raz łożysko z przodu. na 350000km.

Jeśli by było tak jak piszesz, to łożysko z przodu klękło by, a podkreślam że wymieniałem tylko jedno.

Napisano

wiesz, kazdy robi jak uwaza. wyzej pisałeś, ze amory wymienia sie parami, a ja w cc wymieniałem pojedynczo i nie wpłyneło to na zachowanie auta, ani tez bezpieczenstwo, jednak dzisiaj po wyciągnieciu obydwu łożysk z mojej sieny, które wytrzymały 40 tys, stwierdziłem, ze wymieniam komplet, bo wyglądają tak samo tragicznie

dodam jeszcze, ze facet który mi sprzedawał dzisiaj nowe łożyska, stwierdził, ze ulegają one zniszczeniu przez niesprawny przegub, a u mnie przeguby są w idealnym stanie

Napisano

> wiesz, kazdy robi jak uwaza. wyzej pisałeś, ze amory wymienia sie parami, a ja w cc wymieniałem

> pojedynczo i nie wpłyneło to na zachowanie auta, ani tez bezpieczenstwo, jednak dzisiaj po

> wyciągnieciu obydwu łożysk z mojej sieny, które wytrzymały 40 tys, stwierdziłem, ze wymieniam

> komplet, bo wyglądają tak samo tragicznie

> dodam jeszcze, ze facet który mi sprzedawał dzisiaj nowe łożyska, stwierdził, ze ulegają one

> zniszczeniu przez niesprawny przegub, a u mnie przeguby są w idealnym stanie

Aż zapytam, co to za łożyska?

Napisano

> Aż zapytam, co to za łożyska?

rozumiem, ze pytasz o te zużyte? no wiec pisze na nich BRC

Napisano

> rozumiem, ze pytasz o te zużyte? no wiec pisze na nich BRC

A nie PRC ?

To są łożyska 2 rzędowe zamknięte?

Bo widziałem na aukcjach takie jak do malucha, stożkowe boje_sie.gif

Napisano

> A nie PRC ?

nie wiem, wydaje mi sie ze brc, ale moze juz troche slepy jestem

> To są łożyska 2 rzędowe zamknięte?

tia

Napisano

> a ja słyszałem to conajmniej od 20 osób. ponoc to nie wymienione dostaje bardziej wtedy po dup...

Mi powiedziała tylko jedna osoba która jest mechanikiem, że to bez sensu.

Reszty pseudo speców wolę nie pytać skromny.gif

Napisano

> nie wiem, wydaje mi sie ze brc, ale moze juz troche slepy jestem

> tia

I jaki przewidywalny koszt wymiany?

Znaczy może bez robocizny.

Napisano

robocizna we własnym zakresie, bo sie na tym znam i mam prase, a za dwa łożyska zapłaciłem 230 zł (dodam, ze kupiłem bardzo polecane niemieckiej firmy FAG)

ps. mechanicy biorą ok 150 za strone

Napisano

> robocizna we własnym zakresie, bo sie na tym znam i mam prase

Można poradzić sobie bez prasy, wystarczy młotek, imadło, odpowiednia tulejka, palnik gazowy .... ale ja się nie znam IThankYou.gif

Napisano

wez przestan. jakby było wymieniane miesiąc temu to tak, ale nie po kilku latach. przeciez to fiat. rdza jest wszedzie, a zwłaszcza w piaście. młotkiem to sobie mozna co najwyzej postukac po głowie. wczoraj wyciągałem to wiem, a pare dni temu wymieniałem w marei, to nawet trzeba było grzac palnikiem i cisnąć prasą jednoczesnie

no a juz na pewno prasa jest potrzebna zeby to dobrze wsadzic, bo imadłem to mozesz tylko popsuc łożysko

Napisano

> wez przestan. jakby było wymieniane miesiąc temu to tak, ale nie po kilku latach. przeciez to fiat.

> rdza jest wszedzie, a zwłaszcza w piaście. młotkiem to sobie mozna co najwyzej postukac po

> głowie. wczoraj wyciągałem to wiem, a pare dni temu wymieniałem w marei, to nawet trzeba było

> grzac palnikiem i cisnąć prasą jednoczesnie

> no a juz na pewno prasa jest potrzebna zeby to dobrze wsadzic, bo imadłem to mozesz tylko popsuc

> łożysko

No popatrz, a nam z Teściem się udało, co więcej nie pierwszy raz, a Teść robił to setki razy bez prasy skromny.gif.

Zresztą też to robiłem to wiem skromny.gifhehe.gif

Napisano

> po pierwsze łożyska wymienia sie oba na raz

nie koniecznie - w polszy łożyska padają od dziur w jezdni, ale

normalne zużycie wynikające z przebiegu, rzeczywiście wygodniej wymieniać parami,

u mnie huczało na przedzie, wymieniłem oba i miałem ciszę i spokój ok.gif

Napisano

> No popatrz, a nam z Teściem się udało, co więcej nie pierwszy raz, a Teść robił to setki razy bez

> prasy .

> Zresztą też to robiłem to wiem

To nie chodzi o to czy się udaok.gif

Chodzi o technologię wymiany

Napisano

> To nie chodzi o to czy się uda

> Chodzi o technologię wymiany

Rozwiń myśl, bo nie wiem do czego zmierzasz.

Napisano

> Rozwiń myśl, bo nie wiem do czego zmierzasz.

Chodzi o to by nie uszkodzić bieżni łożyska. A waląc młotkiem nawet przez tulejkę, można się"omsknąć". Jak się omskniesz to dostaną kulki , dostanie bieżnia. Prasa wykonuje jednostajny nacisk (no powiedzmy że jednostajny) ale nie jest to udarowe traktowanie przedmiotu.

Napisano

> Chodzi o to by nie uszkodzić bieżni łożyska. A waląc młotkiem nawet przez tulejkę, można

> się"omsknąć". Jak się omskniesz to dostaną kulki , dostanie bieżnia. Prasa wykonuje

> jednostajny nacisk (no powiedzmy że jednostajny) ale nie jest to udarowe traktowanie

> przedmiotu.

Jak się ma trochę doświadczenia to można sobie poradzić.

Zresztą młotek używamy do wybicia starego łożyska, nowe musi wejść z lekkim oporem, ale młotkiem w tym przypadku nie walimy na siłę.

Napisano

> Jak się ma trochę doświadczenia to można sobie poradzić.

Byle nie walić nim w wewnętrzną bieżnie, a tylko i wyłącznie w zewnętrzną. Po to jest ta tulejka stosowanaok.gif

> Zresztą młotek używamy do wybicia starego łożyska,

Mozna nawet i kilofem, bez znaczenia dla jego trwałości.

> nowe musi wejść z lekkim oporem, ale młotkiem w

> tym przypadku nie walimy na siłę.

Ideałem by było je obkurczyć mrożąc zlosnik.gif wtedy wpadnie samo do środka zlosnik.gif

Napisano

> Byle nie walić nim w wewnętrzną bieżnie, a tylko i wyłącznie w zewnętrzną. Po to jest ta tulejka

Przecież mi tego nie musisz tłumaczyć.

Napisano

> ps. mechanicy biorą ok 150 za strone

60pln. Tyle zapłaciłem dziś.

Łożysko jakieś tanie, FAST, ale hurtownik sie upierał że spokojnie daja radę i reklamacji nie ma, a następne miał w cenie 3x większej(SKF).

Napisano

> 60pln. Tyle zapłaciłem dziś.

za łożysko, czy za wymiane?

Napisano

> 60pln. Tyle zapłaciłem dziś.

> Łożysko jakieś tanie, FAST, ale hurtownik sie upierał że spokojnie daja radę i reklamacji nie ma, a

> następne miał w cenie 3x większej(SKF).

No to już zbieraj kasę na SKF wink.gif Też mnie raz podkusiło i zmieniłem na coś tańszego, po roku musiałem już zmieniać bo wyło.

Napisano

> No to już zbieraj kasę na SKF Też mnie raz podkusiło i zmieniłem na coś tańszego, po roku musiałem

> już zmieniać bo wyło.

Ja bym był ostrożny z takimi sądami wink.gif

Napisano

> za łożysko, czy za wymiane?

Wymianę.

Napisano

> No to już zbieraj kasę na SKF Też mnie raz podkusiło i zmieniłem na coś tańszego, po roku musiałem

> już zmieniać bo wyło.

Jak to jest w tymi łozyskami. Na allegro widze po 50 jakąś Chińszczyzne, potem SKF po 100 i nawet po 250 i nie wiem o co w tym loto.

W sumie preferuję kupno osobiście w swoim sklepie alien.gif

ps.Na przeguby zewnerzne trzeba zwraca jakąś uwage przy kupnie, czy tylko abs i nie abs?

Napisano

> Jak to jest w tymi łozyskami.

znam pewnego mechanika, który specjalizuje sie w łożyskach, wiec moge Ci co nieco powiedziec.

skf jest dobry, ale warto dołożyc pare groszy i kupic FAG. jest to produkt niemiecki, fabrycznie zakładany do audi/vw. nie kupuj czasem firmy mar, lub cx, bo to najgorsze badziewie. z najtanszych to ewentualnie optimal

Napisano

Koledzy Tylko i jedynie FAG jako, że jestem jedynym z niewielu którzy mają spore przebiegi na sienie to polecam tylko i jedynie FAG, SKF ostatnio ma problemy z jakością. Niemieckie inne cuda czy też japońskie wytrzymują 10-20 tyś i znów wymiana. Pozdrawiam wszystkich użytkowników.

Napisano

ja nie moge nic powiedziec na temat SKF ale orginał wytrzymał 135kkm i 14 lat 270751858-jezyk.gif a drugi orginał nadal trzyma wink.gif

Napisano

skf nie jest złe, wręcz przeciwnie ale trafiają się im podróbki czy też sztuki wyprodukowane w różnych zakładach współpracujacych na całym świecie więc różnie to może być... a fag to pewność.. Mi oryginalne (nie wiem jakiej to produkcji) wychodziły 200000 km a teraz mam faga i już 180 tyś na nich i jest wszystko dobrze, jeśli się skończą to będę znał wynik ich żywota :-) ale myślę że niema co porównywać oryginału montowanego w fabryce do łożysk na drugi montaż.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.