Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SUBARU potrzebna strategia zakupu

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> troche poprzeciagal te okresy, ale ogolnie to nie nowoczesny turbodiesel super czuly na jakosc

> oleju, wiec jak nigdy nie doznal zbyt niskiego stanu oleju to brac !

z tego, co widziałem, w UK jest serwis co 12 tys. mil, czyli 19,3 tys. km - spora różnica w stosuknu do 12 tys.km hmm.gif

określiłem się, że rozważam zakup, jeśli serwis będzie zrobiony w ASO, i uświadomiłem, że czeka wymiana oleju w dyfrach, plus regulacja zaworów, i zapytałem o pasek rozrządu (tylko pasek czy jakaś pompa jeszcze?), a stawiam, że nadal nie wymieniony chociaż samochód jeździ już ponad 6 lat - odpowiedź jutro, ale pewnie będzie szukanie mniej zorientowanego klienta, czyli jelonka zlosnik.gif

Napisano

> z tego, co widziałem, w UK jest serwis co 12 tys. mil, czyli 19,3 tys. km - spora różnica w

> stosuknu do 12 tys.km

w stanach jest 7500mil i rozrzad co 100 000mil spineyes.gif

> określiłem się, że rozważam zakup, jeśli serwis będzie zrobiony w ASO, i uświadomiłem, że czeka

> wymiana oleju w dyfrach, plus regulacja zaworów, i zapytałem o pasek rozrządu (tylko pasek czy

> jakaś pompa jeszcze?),

pompa co 2. rozrzad

Napisano

> żeby było ciekawiej od 2006 roku w Niemczech Subaru jako importer ładuje instalację o nazwie

nietylko Niemcy tak robili ..

> Ecomatic za około 2800 euro, a nie znlazłem informacji o jakichś uzdatnieniach silnika;

bo jest zbedne ..

> więcej: znalazłem test ADAC dla 07 OB 2.5 auto i spalanie wyszło im średnio 3l większe na LPG, na

> autobanie 4l

kwestia regulacji, pomiaru, itd.

> ale dasz namiar w razie czego?

dam, namiar mozna tez znalesc na forach subaru

Napisano
  • Autor

> troche poprzeciagal te okresy, ale ogolnie to nie nowoczesny turbodiesel super czuly na jakosc

> oleju, wiec jak nigdy nie doznal zbyt niskiego stanu oleju to brac !

Wczoraj ktoś kupił drania. No cóż, cena była dość atrakcyjna, jeśli ktoś nie wie/nie jest świadomy, że tam trzeba sporo włożyć, jeśli to ma służyć następne parę lat...

Na tym etapie nie mam już czego szukać, bo następny godny uwagi Outback kosztuje tyle, że za tę samą kasę kupię sobie na Kontynencie LHD, a to już inna bajka: mniejsza utrata wartości, łatwość odsprzedaży, serwis bez luk, itd.

A teraz szczerze: Najbardziej ucieszyłby mnie chyba jednak...

Foresterek serduszka.gifzlosnik.gif

Jak się w praktyce objawia ta dziura w obrotach? Jak to dokładnie wygląda? bo może poszukałbym jednak gdzieś w pobliżu jakiegoś 2.0X AT i chociaż spróbował się przejechać w niedzielę. Jest sens?

Napisano
  • Autor

mam jeszcze pytania zlosnik.gif

bo MY 06 2.0 AT ma raz 123KM i 13,4s do setki, raz 156KM i 11,6s? niewiem.gif i ten 123KM pali minimalnie mniej wg tych danych

o tej "dziurze" wyczytałem, że to jakby lewą nogą lekko hamulec dotykać i przyspieszenie jakby na pól gwizdka - nie wiem tylko, jak często to występuje?

do Turbo teraz zlosnik.gif 2.0T 175KM - rakieta 8,7s icon_eek.gif

jeśli 2.0 pali 10l, powiedzmy, ile spali 2.0T? zlosnik.gif

ile żyją przeciętnie turbosprężarki? czy w rocznikach 03-04 i przebiegach 100-200.000km mogą być jeszcze oryginalne fabryczne?

Napisano

> mam jeszcze pytania

> bo MY 06 2.0 AT ma raz 123KM i 13,4s do setki, raz 156KM i 11,6s? i ten 123KM pali minimalnie

> mniej wg tych danych

do MY05 bylo 2.0 SOHC 125KM

powyżej tego roku jesr 2.0 DOHC 156KM (+ gratis dziura w obr i bardzo droga regulacja zaworow)

> o tej "dziurze" wyczytałem, że to jakby lewą nogą lekko hamulec dotykać i przyspieszenie jakby na

> pól gwizdka - nie wiem tylko, jak często to występuje?

albo wystepuje non-stop albo nie. ta druga opcja po pelnym resecie lub wkraniu nowego softu albo po czyszczeniu przepustnicy lecz predzej czy pozniej porblem powraca. NIE MAM NA TO SKUTECZNEGO LEKARSTWA i nie pytaj dlaczego bo tego nie wie nawet SIP

> do Turbo teraz 2.0T 175KM - rakieta 8,7s

> jeśli 2.0 pali 10l, powiedzmy, ile spali 2.0T?

> ile żyją przeciętnie turbosprężarki? czy w rocznikach 03-04 i przebiegach 100-200.000km mogą być

o turbo bym sie nie martwil, bardziej o panewki...

CZEMU NIE SZUKASZ FORKA US 2.5 177KM ???

Napisano

> jak byś to opisał, tę dziurę w mocy?

tak jakby w silniku wypadały zapłony. poza tym, dziura w mocy występuje tylko przy głębszym wciśnięciu gazu. jakby się silnik dławił.

po wgraniu nowego softu, problem na razie nie powraca.

wcześniej, reset komputera pomagał na bardzo krótko.

Napisano
  • Autor

> do MY05 bylo 2.0 SOHC 125KM

o, i to jest cenna informacja ok.gif to byłby Forester, jakiego pierwotnie chciałem, MY03-04

> powyżej tego roku jesr 2.0 DOHC 156KM (+ gratis dziura w obr i bardzo droga regulacja zaworow)

no tak, ale te zawory tylko raz na 100 tys. km bez LPG - ile to kosztuje pi razy oko w dobrym warsztacie? pasek rozrządu miałby już wymieniony (też trzeba silnik wyciągać przy DOHC?)

> albo wystepuje non-stop albo nie. ta druga opcja po pelnym resecie lub wkraniu nowego softu albo po

> czyszczeniu przepustnicy lecz predzej czy pozniej porblem powraca. NIE MAM NA TO SKUTECZNEGO

> LEKARSTWA i nie pytaj dlaczego bo tego nie wie nawet SIP

tylko na ile to jest uciążliwe w użytkowaniu? bo jazda próbna nic mi może nie powiedzieć w takim razie blush.gif

> o turbo bym sie nie martwil, bardziej o panewki...

nie, to już akt desperacji był zlosnik.gif myśleć o 2.0T (jest jeden dość blisko mnie) - ale to jest przeciwieństwo tego, co ja chcę znaleźć - trwałość i niezawodność

> CZEMU NIE SZUKASZ FORKA US 2.5 177KM ???

bo nie ma! beksa.gif przekopałem UK via internet i nie ma nic;

za to znalazłem 2 ładne 2.0 - 1 właściciel i pełen serwis Subaru - może lepszy tani RHD 2.0 niż żaden po prostu, a potem może trafiłby się US 2.5 w Europie, 2.0 bym sprzedał wtedy;

masz jakieś namiary na 2.5? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> tak jakby w silniku wypadały zapłony. poza tym, dziura w mocy występuje tylko przy głębszym

> wciśnięciu gazu. jakby się silnik dławił.

zastanawiam się tylko, bo są Forki 2.0 u jednego właściciela od nowości od 5-8 lat - jak ci ludzie jeżdżą? da się spokojnie z tym jeździć, czy kicha i mam sobie wybić to z głowy? confused.gif

> po wgraniu nowego softu, problem na razie nie powraca.

> wcześniej, reset komputera pomagał na bardzo krótko.

jak problem będzie wracał, jak mówi Marian, będziesz tym 2.0 jeździł dalej, czy idzie na sprzedaż?

Napisano

> o, i to jest cenna informacja to byłby Forester, jakiego pierwotnie chciałem, MY03-04

> no tak, ale te zawory tylko raz na 100 tys. km bez LPG - ile to kosztuje pi razy oko w dobrym

> warsztacie? pasek rozrządu miałby już wymieniony (też trzeba silnik wyciągać przy DOHC?)

1000zł wyjecie/włożenie motoru + 160zł za 1szt płytki (jest 16 szt i wiadomo ze nie wszystkie trzeba wymieniac czesc mozna zamienic miejsca czesc zeszlifowac...)

> tylko na ile to jest uciążliwe w użytkowaniu? bo jazda próbna nic mi może nie powiedzieć w takim

> razie

przy spokojnej jezdzie nie przeszkadza, jest bardzo denerwujace jak chcesz troche dynamiczniej pojechac....

> nie, to już akt desperacji był myśleć o 2.0T (jest jeden dość blisko mnie) - ale to jest

> przeciwieństwo tego, co ja chcę znaleźć - trwałość i niezawodność

2.0T z automatem jest mniej narazone na syndrom panewki niz 2.0T MT ze wzgledu na to ze automat pilnuje "optymalnych obr"

> bo nie ma! przekopałem UK via internet i nie ma nic;

> za to znalazłem 2 ładne 2.0 - 1 właściciel i pełen serwis Subaru - może lepszy tani RHD 2.0 niż

> żaden po prostu, a potem może trafiłby się US 2.5 w Europie, 2.0 bym sprzedał wtedy;

> masz jakieś namiary na 2.5?

nie sledze rynku aktulanie

Napisano
  • Autor

> 1000zł wyjecie/włożenie motoru + 160zł za 1szt płytki (jest 16 szt i wiadomo ze nie wszystkie

> trzeba wymieniac czesc mozna zamienic miejsca czesc zeszlifowac...)

okrągła sumka w takim razie, ale są przecież szanse na 2.0 SOHC do MY05 włącznie(?) spineyes.gif ale chwila:

2.0 SOHC ma regulację na śruby?

trzeba wyjmować silnik?

jest ta "dziura", bo zgubiłem się zlosnik.gif

> przy spokojnej jezdzie nie przeszkadza, jest bardzo denerwujace jak chcesz troche dynamiczniej

> pojechac....

zobaczymy w takim razie - jak będzie szansa na kupno czegoś przyzwoitego, to będę myślał

> 2.0T z automatem jest mniej narazone na syndrom panewki niz 2.0T MT ze wzgledu na to ze automat

> pilnuje "optymalnych obr"

nie, to już poszłoby w złą stronę no.gif za droga i niepotrzebna zabawa

> nie sledze rynku aktulanie

znalazłem tylko jednego 2.5, w Niemczech

Napisano

> okrągła sumka w takim razie, ale są przecież szanse na 2.0 SOHC do MY05 włącznie(?)

jest

> ale chwila:

> 2.0 SOHC ma regulację na śruby?

tak

> trzeba wyjmować silnik?

nie

> jest ta "dziura", bo zgubiłem się

nie

Napisano
  • Autor

> 2.0 SOHC ma regulację na śruby?

tak sobie zaglądam do tego wątku i pozwolę sobie wreszcie doradzić - odpuść sobie 2.0 które ma za słabe osiągi do forka/legacy i szukaj 2.5 NA które da osiągi akceptowalne (wciąż jeszcze brakuje mu do dobrych osiągów, ale da się jeździć).

Napisano
  • Autor

> jest

> tak

> nie

> nie

yay.gifbananaevil.gif

czyli 2.0 SOHC do MY05 włącznie jest w porządku ok.gif warto było maglować temat... zlosnik.gif dzięki

dobra, ostatnie podsumowanie - popraw mnie i uzuzpełnij, jeśli możesz zlosnik.gif

Forester MY02-05 2.0 SOHC AT:

świece co 50kkm

olej dyferencjały co 50kkm

ATF (zalecane) 60kkm (a potem?)

tarcze hamulcowe minimum 22mm?

pasek rozrządu (bez wyciągania silnika?) co 100kkm, co 200kkm z pompą wody

luz zaworowy śruby (bez wyciagania silnika) co 100kkm lub co 50kkm przy LPG

pad.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

> tak sobie zaglądam do tego wątku i pozwolę sobie wreszcie doradzić - odpuść sobie 2.0 które ma za

> słabe osiągi do forka/legacy i szukaj 2.5 NA które da osiągi akceptowalne (wciąż jeszcze

> brakuje mu do dobrych osiągów, ale da się jeździć).

wiem, o czym piszesz, ale warto to pokazać zlosnik.gif

Maximum Speed 180 km/h

Acceleration (0-60mph) 13.4 secs

Max Torque 184 Nm

Cubic Capacity (cc) 1994 cc

Power (ps) 123 KM

przynajmniej palić powinien najmniej ze wszystkich grinser006.gif

miałem Pandę 1.2, jeszcze wolniejszą - wiem jak to jest wink.gif

będzie to do cruisowania do 120km/h, ścigać się nie muszę, szaleńczych manewrów wyprzedzania robić też nie - damy radę; szanse na znalezienie przyzwoitego 2.0 SOHC i tak są małe, bo tych samochodów jest niewiele na rynku, więc możliwe, że i tak nic nie kupię zlosnik.gif

natomiast nie mam szans w tej chwili na Forka 2.5, tak czy inaczej; Outbacki są droższe i - jak Legacy - chyba chciałbym raczej 3.0 5AT, a to już na pewno potrafisz zrozumieć...

a tak naprawdę, to chodzi już teraz za mną tylko Forester zlosnik.gif

Napisano

> czyli 2.0 SOHC do MY05 włącznie jest w porządku warto było maglować temat... dzięki

> dobra, ostatnie podsumowanie - popraw mnie i uzuzpełnij, jeśli możesz

> Forester MY02-05 2.0 SOHC AT:

> świece co 50kkm

tak

> olej dyferencjały co 50kkm

tak

> ATF (zalecane) 60kkm

tez co 60kkm, za kazdy razem z filtrem zewnetrzym skrzyni (ASO 130zl)

> tarcze hamulcowe minimum 22mm?

tak

> pasek rozrządu (bez wyciągania silnika?) co 100kkm, co 200kkm z pompą wody

tak

> luz zaworowy śruby (bez wyciagania silnika) co 100kkm lub co 50kkm przy LPG

tak

Napisano

> tak sobie zaglądam do tego wątku i pozwolę sobie wreszcie doradzić - odpuść sobie 2.0 które ma za

> słabe osiągi

o ile 2.0 N/A MT jeszcze jakosc sobie daje rade to z 2.0 N/A AT moze dokuczac brak mocy z dolu

do "crusownia" wystarczy ale raczej nic poza tym

> do forka/legacy i szukaj 2.5 NA które da osiągi akceptowalne (wciąż jeszcze

> brakuje mu do dobrych osiągów, ale da się jeździć).

wpysk.gifzlosnik.gif

powiem tak outback 2.5 N/A AT 165KM rzeczywiscie demonem przyspieszen nie jest. jego osiagi porownalbym do nowego kompakta MT 1.6-1.8 120-140KM. Na rodzinny samochod w zupelnosci wystarczy

ale forek 2.5 177KM AT z racji mniejszej wagi może dawac juz fun drive.gif z jazdy

Napisano
  • Autor

> tak

> tak

> tez co 60kkm, za kazdy razem z filtrem zewnetrzym skrzyni (ASO 130zl)

> tak

> tak

> tak

001.gif czyli 2.0 SOHC jest dobrym, trwałym i względnie tanim w serwisie wyborem ok.gif jedyny minus to mała moc i słabe przyspieszenie, ale wolę takiego Forka niż żadnego w tej chwili, a, jak znajadę w przyszłości LHD US 2.5, to i tak przyjdzie zapłacić za niego co najmniej 1/3 więcej

Napisano

> powiem tak outback 2.5 N/A AT 165KM rzeczywiscie demonem przyspieszen nie jest. jego osiagi

to racja, pamietam jako Ozi tak napisal kiedys na MK, to go malo nie zjedli, ze jak to 2.5i i nie jedzie grinser006.gif

> porownalbym do nowego kompakta MT 1.6-1.8 120-140KM.

moze do 1.8 .. od 1.6 , jest jednak lepiej, jezdze czesto Ceedem 1.6i 122KM i kilka razy juz sie zlapalam, ze bez zastanowienie przy przyspieszaniu redukowalem o nizszy bieg osiagtajac niemal czerwone pole, poniewaz auto nie rozpedzalo sie grinser006.gif

Napisano

> tez co 60kkm, za kazdy razem z filtrem zewnetrzym skrzyni (ASO 130zl)

ile oleju wymianowo do 4EAT wchodzi?

Gdzieś na forum subaru czytałem, że koło 4-5l?

Masz gdzieś pod ręką nr tego filtra? W katalogach go nie umiem zlokalizować spineyes.gif

Napisano

> zastanawiam się tylko, bo są Forki 2.0 u jednego właściciela od nowości od 5-8 lat - jak ci ludzie

zjawisko, o którym mowa występuje raczej tylko w wersji ze zmiennymi fazami rozrządu. czyli w silnikach produkowanych od 2005r.

w tych wcześniejszych też się to zdarza (dużo rzadziej), ale ma inne podłoże i jest łatwiejsze do wyeliminowania.

jeździć się z tym da... po jakimś czasie się przyzwyczajasz.

zresztą to jest trochę jak akceptacją gazu w aucie. pojawienie się CE co jakiś czas, szarpanie, kichnięce - to absolutny brak problemów dla miłośnika LPG.

tak samo ze mną- jestem w pierwszej fazie fascynacji marką subaru- na pewne rzeczy łatwiej mi było przymknąć oko. Aczkolwiek jak się znam, to jeszcze trzy miesiące i zacząłbym wpadać w furię i zmienił auto na inne.

na szczęście objaw ustąpił w 100%. mam nadzieję, że na stałe.

> jeżdżą? da się spokojnie z tym jeździć, czy kicha i mam sobie wybić to z głowy?

da się. człowiek szybko przystosowuje się, do tego, że w pewnym zakresie obrotów nie powinien zbyt głęboko wciskać gazu. poza tym, rozwiązaniem jest staranne utrzymywanie auta przy obrotach większych niż 3000

> jak problem będzie wracał, jak mówi Marian, będziesz tym 2.0 jeździł dalej, czy idzie na sprzedaż?

jeśli będzie wracał sporadycznie, to będę jeździł. jeśli będzie wracał często, kupię WRXa;)

Napisano
  • Autor

w tych wcześniejszych też się to zdarza (dużo rzadziej), ale ma inne podłoże i jest łatwiejsze do wyeliminowania

w SOHC też? czyli co jest przyczyną a co łatwym rozwiązaniem, zdradź mi w takim razie

Napisano
  • Autor

może już w przyszłym tygodniu, może... shhh.gifzlosnik.gif

a mnie męczy jeszcze to pytanie: w przypadku idealnym są 4 równo zużyte opony tego samego modelu i rozmiaru - jaki napęd ma MY02-05 Forek 2.0 SOHC AT, i - przede wszystkim - na jakie odstępstwa mogę pozwolić? bo znalezienie samochodu z 4 różnymi oponami tego samego rozmiaru jest w UK możliwe zlosnik.gif

przynajmniej to samo na jednej osi? hmm.gif

Napisano

> zjawisko, o którym mowa występuje raczej tylko w wersji ze zmiennymi fazami rozrządu. czyli w

> silnikach produkowanych od 2005r.

> w tych wcześniejszych też się to zdarza (dużo rzadziej), ale ma inne podłoże i jest łatwiejsze do

> wyeliminowania.

w moim 2.0 sohc 125KM nie doswiadczylem tego przez "moje" 100kkm

> jeździć się z tym da... po jakimś czasie się przyzwyczajasz.

> zresztą to jest trochę jak akceptacją gazu w aucie. pojawienie się CE co jakiś czas, szarpanie,

> kichnięce - to absolutny brak problemów dla miłośnika LPG.

dla mnie (miłosnik LPG) jest to nie akceptowalne

Napisano

> może już w przyszłym tygodniu, może...

> a mnie męczy jeszcze to pytanie: w przypadku idealnym są 4 równo zużyte opony tego samego modelu i

> rozmiaru - jaki napęd ma MY02-05 Forek 2.0 SOHC AT, i - przede wszystkim - na jakie odstępstwa

> mogę pozwolić? bo znalezienie samochodu z 4 różnymi oponami tego samego rozmiaru jest w UK

> możliwe

> przynajmniej to samo na jednej osi?

nikt na to nie odpowie czy moze to byc 2mm czy 6mm

ogolnie jest zasada zeby robic rotacje opon zeby wyeliminowac zjawisko roznego zuzycia bieznika

Napisano

> w moim 2.0 sohc 125KM nie doswiadczylem tego przez "moje" 100kkm

bo jest ono w SOHC awarią. w DOHC to wada oprogramowania powodująca okresowe szarpanie. siłą rzeczy zdarza się częsciej i jest trudniej usuwalna no.gif

> dla mnie (miłosnik LPG) jest to nie akceptowalne

jesteś w mniejszości smile.gif

Napisano

> w tych wcześniejszych też się to zdarza (dużo rzadziej), ale ma inne podłoże i jest łatwiejsze do

> wyeliminowania

> w SOHC też? czyli co jest przyczyną a co łatwym rozwiązaniem, zdradź mi w takim razie

przyczyną jest nieprawidłowe działanie czujnika spalania stukowego. w 115konnych wersjach problemy były dość częste. w 125konnych zdarza się to znacznie rzadziej.

skuteczną naprawą jest wymiana czujnika spalania stukowego, bądź przynajmniej czyszczenie i miejsca jego zamocowania i dokręcenie odpowiednim momentem.

oczywiście to co piszę jest sporym skrótem.

moje wiadomości pochodzą od kolegi pracującego przy Subaru na codzień. to nie są moje wymysły grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> nikt na to nie odpowie czy moze to byc 2mm czy 6mm

> ogolnie jest zasada zeby robic rotacje opon zeby wyeliminowac zjawisko roznego zuzycia bieznika

czyli chodzi głównie o średnicę koła, a opony z zupełnie róznej parafii - stawiające różne opory toczenia?

znalazłem dla 2.0T AT z tamtych czasów:

centralny dyfer (sprzęgło lamelowe w kąpieli olejowej sterowane elektronicznie - sic! zlosnik.gif) i tylny most z LSD z tylko 30-procentową wartością blokady, ale 0%, jeśli nie był wymieniany olej lub używany był olej niewłaściwy - potwierdzasz?

czego jeszcze nie lubi taki napęd?

Napisano
  • Autor

> przyczyną jest nieprawidłowe działanie czujnika spalania stukowego. w 115konnych wersjach problemy

> były dość częste. w 125konnych zdarza się to znacznie rzadziej.

> skuteczną naprawą jest wymiana czujnika spalania stukowego, bądź przynajmniej czyszczenie i miejsca

> jego zamocowania i dokręcenie odpowiednim momentem.

> oczywiście to co piszę jest sporym skrótem.

> moje wiadomości pochodzą od kolegi pracującego przy Subaru na codzień. to nie są moje wymysły

dzięki - zapamiętam sobie na przyszłość ok.gif

Napisano
  • Autor

> czyli chodzi głównie o średnicę koła, a opony z zupełnie róznej parafii - stawiające różne opory

> toczenia?

dobra, to ucina dalsze dywagacje:

Quote:

All four tires must be the same in terms of

manufacturer, brand (tread pattern), construction, degree of wear, speed symbol, load index

and size. Mixing tires of different types, sizes or

degrees of wear can result in damage to vehicle's power train.

przynajmniej będzie można po oponach coś powiedzieć o właścicielu i serwisie ok.gif

Napisano
  • Autor

> w moim 2.0 sohc 125KM nie doswiadczylem tego przez "moje" 100kkm

miałeś I generację?

IMG_0778_182211125245.jpg

co sądzisz o takim zakupie? I rejestracja 2002, pełen serwis SUBARU (nic innego nie biorę pod uwagę)...

pojeździ to jeszcze parę lat? jak może wyglądać z rdzą podwozia?

Napisano

> miałeś I generację?

tak

MY'99 2.0 SOHC 125KM MT

> co sądzisz o takim zakupie? I rejestracja 2002, pełen serwis SUBARU (nic innego nie biorę pod

> uwagę)...

brac

> pojeździ to jeszcze parę lat? jak może wyglądać z rdzą podwozia?

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=284947930&page=0&vc=1

Napisano

> dla pewności były 2.0 DOHC w pierwszej generacji?

w I generacji byly

2.5 DOHC 165KM wersja USA - nie polecam, czesto padaja uszczelki pod glowicami

2.0 SOHC 122KM - nie polecam, pali wiecej niz 125KM i ma dziury w obr

2.0 SOHC 125KM - polecam

2.0T DOHC 170KM - polecam

2.0T DOHC STI wersja Japan 220KM - polecam

> klima tylko manual a w niektórych widzę brak

klima automat byla tylko w STI

Napisano
  • Autor

> w I generacji byly

wg mojego rozeznania tematu:

> 2.0 SOHC 122KM - nie polecam, pali wiecej niz 125KM i ma dziury w obr

122KM występował chyba tylko do 2000 roku (lifting I gen.)

> 2.0 SOHC 125KM - polecam

ten do 2005 (lifting II gen.), przy czym w danych występuje też jako 123KM (UK)

Napisano

> wg mojego rozeznania tematu:

> 122KM występował chyba tylko do 2000 roku (lifting I gen.)

> ten do 2005 (lifting II gen.), przy czym w danych występuje też jako 123KM (UK)

122KM byly do MY'98 (włącznie)

MY'99 do MY'05 125KM

latwo rozpoznac:

122KM ma filr powietrza na nadkolu

125KM ma filt powetrza tuz przed przepustnica

Napisano
  • Autor

> 122KM byly do MY'98 (włącznie)

> MY'99 do MY'05 125KM

> latwo rozpoznac:

> 122KM ma filr powietrza na nadkolu

> 125KM ma filt powetrza tuz przed przepustnica

o widzisz, czyli 122KM mi nie grozi ok.gif

nie wiem skąd dealerzy Subaru biorą dane 123KM i 180km/h przy 2.0 AT, bo prawidłowo powinno być 125KM, 13,4s i 168km/h

P.S. mam wrażenie, że znalazłem i widziałem już mojego leśnika... grinser006.gif

Napisano

> czy w jakimś kraju można znaleźć tańszy dostęp do serwisowych instrukcji niż tutaj

> http://techinfo.subaru.com/index.html

> czy hamerykański MY03 2.0 SOHC 137KM to to samo co europejski 125KM?

tak na stronach .ru grinser006.gif, poszukaj na forach Suabru, do Forka akurat nie mam, ale znajdziesz tam duzo odnosnikow ok.gif

Napisano
  • Autor

> w googlu

> pdf'y do frotka '01 to jakieś 35mega, chcesz?

I generacji raczej już nie kupię, ale jakby co będę prosił, dzięki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.