Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2 głupie pytania :)

Featured Replies

Napisano

Tak na szybkiego bo jutro od rana zabieram się do roboty smile.gif :

- jak (czym) elegancko ściągnąć wygłuszenie maski? chodzi o te cholerne plastikowe kołeczki do których się już przymierzam od jakiegoś czasu...

- a teraz drugie pytanie za 100pkt: jak ściągnąć bębny hamulcowe? odkręcić koło i postukać młotkiem i zejdzie czy trzeba kejsik coś odkręcić? i pytanie pomocnicze bo będę malował bębny: czy lakier trzeba jakoś wygrzać? wrzucić bębny do piekarnika na jakiś czas?? grinser006.gif

Napisano

> - a teraz drugie pytanie za 100pkt: jak ściągnąć bębny hamulcowe? odkręcić koło i postukać młotkiem

> i zejdzie czy trzeba kejsik coś odkręcić?

Po zdjęciu koła trzeba odkręcić 2 śruby (takie z łbem z bolcem PATRZ RYCINA ) po czym można przystąpić do zdjęcia bębna.

Oczywiście po dobroci zejść chciał nie będzie.

Na szczęście można się wspomóc tym, że w bębnach, w miejscach po wspomnianych śrubach z łbem z bolcem jest gwint zdaje się M12, i mając dwie śruby z takim gwintem można je wkręcić co spowoduje iż zaprą się one o piastę (z gwintem zdaje się M8 a więc mniejszym) i parciem swem spowodują wyjęcie bębna gwintu M8 nie popsowawszy.

Przy zdejmowaniu bębnów należy liczyć się z zagrożeniem, jeżeli jest nań już spory rant, uszkodzenia okładzin szczęk.

Napisano

> [...] w miejscach po wspomnianych śrubach z łbem z

> bolcem jest gwint zdaje się M12, i mając dwie śruby z takim gwintem można je wkręcić co

> spowoduje iż zaprą się one o piastę

Wystarczy, że wkręci śruby którymi ma przykręcone koła, nie trzeba nic kombinować zlosnik.gif

Napisano

> Wystarczy, że wkręci śruby którymi ma przykręcone koła, nie trzeba nic kombinować

Ar ju absolutli siur?

Bo mi sie jednak wydaje, że po pierwsze primo:

śruby wyciągająco-wspomagające są jednak chyba z gwintem M10 a nie jak źle napisałem M12 (zagooglałem przed chwilą)

a po drugie primo to -czy M10 czy M12 - ale na 100% jest tam gwint metryczny standardowy, podczas gdy śruby do kół to jednak gwint drobnozwojowy M12x1,25.

smile.gif pozdrowienia

Napisano

Tak ściągałem oryginalne bębny.

2 razy młotkiem na 3-ciej i 9-tej, później szpilki w miejsce śrub centrujących i bęben ładnie schodził. Tam gwint był taki sam jak w piaście.

Nie wiem jak jest w zamiennikowych bębnach, jutro sprawdzę bo muszę samoregulator wymienić.

Napisano
  • Autor

ok to super smile.gif mam nadzieje, ze mi to jutro pojdzie gladko 270751858-jezyk.gif

jeszcze pytanie jedno: moze ktos odczepial fabryczne oznaczenia z klapy (fiat i bravo) oraz z blotnikow (JTD 105)? Potrzebuje je jakos sciagnac ale nie lamiac ich 270751858-jezyk.gif

Napisano

z oznaczeniami może być ciężko ... ja ściągałem opalarką , żeby nie uszkodzić lakieru.. po podgrzaniu ładnie zeszły oznaczenia bez uszkodzenia powłoki lakierniczej but w kawałeczkach zeby.GIF

Napisano

gdyby bęben nie chciał zejść i trzymał się na rancie spróbuj przez otwór po śrubie pokręcić samoregulatorem cienkim śrubokrętem aż zwolni ci szczęki .

a emblematy podgrzej suszarką do włosów i powinny odejść

Napisano

> gdyby bęben nie chciał zejść i trzymał się na rancie spróbuj przez otwór po śrubie pokręcić

> samoregulatorem cienkim śrubokrętem aż zwolni ci szczęki .

Tylko nie polamac blaszki.

A po co zdejmowac bebny do samego malownia, szkoda roboty, odtluscic pomalowac

Napisano

> ok to super mam nadzieje, ze mi to jutro pojdzie gladko

> jeszcze pytanie jedno: moze ktos odczepial fabryczne oznaczenia z klapy (fiat i bravo) oraz z

> blotnikow (JTD 105)? Potrzebuje je jakos sciagnac ale nie lamiac ich

sprobuj odciac zyłka np wedkarska wink.gif pozostalosci kleju jakos sciagniesz smile.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko nie polamac blaszki.

> A po co zdejmowac bebny do samego malownia, szkoda roboty, odtluscic pomalowac

chciałem zdjąć bo były już usyfione rudą :/ na aucie bym tego tak nie doczyścił a teraz są pięknie pomalowane w czarny mat i alufelgi pięknie się prezentują smile.gif cały dzionek roboty ale jaka satysfakcja i duma wink.gif w czasie gdy bębny schły ja porobiłem inne rzeczy przy aucie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> sprobuj odciac zyłka np wedkarska pozostalosci kleju jakos sciagniesz

dobry pomysł ok.gif spróbuję w któryś dzień podgrzać deko opalarką i żyłką oderwać te znaczki... one są montowane tylko na klej czy mają jakieś stałe mocowania również?

Napisano
  • Autor

> Wystarczy, że wkręci śruby którymi ma przykręcone koła, nie trzeba nic kombinować

no niestety ale te dziury w bębnach po tych wystających prowadniczkach mają mniejszy gwint niż śruby do kół 270751858-jezyk.gif na szczęście miałem pod ręką odpowiednie, wkręciłem i bębny elegancko zeszły - z jednym wyjątkiem shocked.gif zapomniałem ręcznego spuścić i się dziwiłem, że coś ciężko bęben schodzi na początku facepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Kurde faktycznie, to w czym ja tak wkręcałem te śruby hmm.gif

Napisano

znaczki przyklejane są tylko na masie plastycznej bez żadnych kołków -przynajmniej ta boczne nie wiem jak jest obecnie z przednim

Napisano
  • Autor

> znaczki przyklejane są tylko na masie plastycznej bez żadnych kołków -przynajmniej ta boczne nie

> wiem jak jest obecnie z przednim

przedni jest na śrubę to wiem ale mnie interesują boczne i tylne smile.gif boczne na 99% są tylko na kleju czy czymś podobnym natomiast nie wiem jak z tylnymi ale nie pamiętam gdy odkręcałem klapę abym widział tam śrubki crazy.gif w któryś dzień spróbuję to rozwikłać smile.gif

Napisano

> Kurde faktycznie, to w czym ja tak wkręcałem te śruby

w traku tak jest :D zdaje sie ;p

Napisano

> przedni jest na śrubę to wiem ale mnie interesują boczne i tylne boczne na 99% są tylko na kleju

> czy czymś podobnym natomiast nie wiem jak z tylnymi ale nie pamiętam gdy odkręcałem klapę abym

> widział tam śrubki w któryś dzień spróbuję to rozwikłać

ja z tylu i z boku nie mam zadnych dziur po mocowaniu oznaczen 270751858-jezyk.gif wiec na samym kleju beda..

Napisano

na samym kleju są na pewno a przedni też jest na kleju 270751858-jezyk.gif śrube którą widać pod znaczkiem służy jako mocowanie grilla do maski.. sam przedni znaczek jest przyklejony na masie i na jakiś kołkach po przekątnej smile.gif

Napisano

> chciałem zdjąć bo były już usyfione rudą :/ na aucie bym tego tak nie doczyścił a teraz są pięknie

> pomalowane w czarny mat i alufelgi pięknie się prezentują cały dzionek roboty ale jaka

> satysfakcja i duma w czasie gdy bębny schły ja porobiłem inne rzeczy przy aucie

Czym malowałeś? smile.gif

Napisano
  • Autor

> Czym malowałeś?

podkład: KLIK i lakier czarny KLIK efekt jest dla mnie super zlosnik.gif wieczorem zapodam jakąś fotkę smile.gif oczywiście wcześniej bębny zeszlifowałem, odczyściłem ok.gif

aha i bębny po malowaniu wygrzałem w 220 stopniach tak jak na aukcji i instrukcji pisze niewiem.gif może to coś da biglaugh.gif

Napisano

> z oznaczeniami może być ciężko ... ja ściągałem opalarką , żeby nie uszkodzić lakieru.. po

> podgrzaniu ładnie zeszły oznaczenia bez uszkodzenia powłoki lakierniczej but w kawałeczkach

trza by uważać tylko żeby nie podgrzać za bardzo lakieru

ja u siebie wymyśliłem ze pomaluje na bordo ta obwódkę co jest niebieska na razie pomalowałem na pierwszy raz jeden i powiem wam ze wygląda pro :D<rotfl> chociaż jeszcze trochę prześwituje

Napisano

> aha i bębny po malowaniu wygrzałem w 220 stopniach tak jak na aukcji i instrukcji pisze może to coś da

może ja 5 lat temu pomalowąłem w omedze zaciski z tyłu i z przodu nie wygrzewałem ani nic i trzyma sie do dzisiaj a przeczyściłem to tylko szczotką drucianą troche skrobakiem 270751858-jezyk.gif jak by je brat umył to by ładnie sie nadal prezętowały hehe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.