Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zielona strzałka a zmiana swiatła na zielone....

Featured Replies

Napisano

Kiedys pytałem na HP ale tam trudniej o odpowiedź...

Zauwazyłem juz w sumie parę lat temu że w znacznej części przypadków zielona strzałka gaśnie na kilka sekund przed zapalaniem się zielonego światła...

Czy może mi ktos podać kodeksowe ew życiowe uzasadnienie tej praktyki?

Napisano

> Zauwazyłem że w znacznej części przypadków zielona strzałka gaśnie na

> kilka sekund przed zapalaniem się zielonego światła...

> Czy może mi ktos podać kodeksowe ew życiowe uzasadnienie tej praktyki?

Może chodzi o opustoszenie skrzyżowania przed zmianą świateł?

Napisano
  • Autor

> Może chodzi o opustoszenie skrzyżowania przed zmianą świateł?

Może

choc

I tak nie będzie puste bo zawsze ktoś wjedzie.... jak nie na późnym żółtym to na wczesnym zielonym...

Napisano

> Kiedys pytałem na HP ale tam trudniej o odpowiedź...

> Zauwazyłem juz w sumie parę lat temu że w znacznej części przypadków zielona strzałka gaśnie na

- zielona strzałka może występować tylko z sygnałem czerwonym (czyli na czas żółtego z czerwonym - 1s - musi zgasnąć)

- przy zielonej strzałce nie występuje kolizja z pieszymi na prawoskręcie, na sygnale zielonym taka kolizja może występować, a pieszy jako potok z pierwszeństwem powinien (teoretycznie musi, ale czasem projektanci tego nie biorą pod uwagę :/ ) znaleźć się w punkcie kolizji jako pierwszy - czyli potok aut musi być zatrzymany i puszczony na tyle późno, żeby w punkcie kolizji znalazł się nie wcześniej niż pieszy

Napisano
  • Autor

> - zielona strzałka może występować tylko z sygnałem czerwonym (czyli na czas żółtego z czerwonym -

> 1s - musi zgasnąć)

Przynajmniej w lublinie gasnie ok 5-8 sekund przed zapalniem się żółtego....

> - przy zielonej strzałce nie występuje kolizja z pieszymi na prawoskręcie, na sygnale zielonym taka

> kolizja może występować, a pieszy jako potok z pierwszeństwem powinien

OK reozumiem ale skręcając w prawo na zielonej strzałce i tak muszę wszystkich przepuścic...

A z kolei skręcając w prawo na zielonym tez natykam sie na pieszego co ma pierwszeństwo...

Napisano

> Zauwazyłem juz w sumie parę lat temu że w znacznej części przypadków zielona strzałka gaśnie na

albo zapalenie się zielonej strzałki na kilka sekund, po czym zapala się od razu zielone światło (to po co ta strzałka? hmm.gif)

kolega z Lublina, więc podam przykład, zjazd z Mełgiewskiej w Graffa

Napisano
  • Autor

> albo zapalenie się zielonej strzałki na kilka sekund, po czym zapala się od razu zielone światło

> (to po co ta strzałka? )

Tak jest.

A skręcając z Krasnickiej w prawo "na Świt" przed stacją benzynową zielona strzalka czasami zapala się na 3-4 sekundy po czym gaśnie by za jakiś czas zapalić się znowu...

Napisano

(załóżmy że jedziesz ulicą A i skręcasz w ulicę B)

Zapewne chodzi o to że wjeżdżając w ostatniej chwili na zielonej strzałce przepuszczasz pieszych na ulicy A, następnie przepuszczasz pojazdy jadące ulicą B które już się właściwie zatrzymują, a następnie wjedziesz w ulicę B gdzie właśnie pieszym też się zmieniło światło i ładują Ci się prosto pod koła.

Natomiast te zabezpieczenie ma wg mnie niewielkie znaczenie, ponieważ nie zabezpiecza przed poniższym przypadkiem.

Załóżmy że jest dokładnie jak napisałem wyżej, ale po przepuszczeniu pieszych na A nie możesz wjechać bo z lewej na B ciągle coś jedzie. Następnie zmienia się faza, samochody na B się zatrzymują, więc ruszasz i... zonk. Dla pieszych na B pojawia się właśnie zielone, a piesi jak to piesi, wpatrzeni tylko w sygnalizator widząc zielone światło od razu ładują się na przejście nie patrząc czy coś jedzie czy nie...

Napisano

> Przynajmniej w lublinie gasnie ok 5-8 sekund przed zapalniem się żółtego....

> OK reozumiem ale skręcając w prawo na zielonej strzałce i tak muszę wszystkich przepuścic...

Teoretycznie tak, ale jest sporo skrzyżowań projektowanych miedzy 2003 a chyba 2008, w których na zielonej strzałce nie musisz ustępować nikomu (takie były wtedy wymagania prawne).

> A z kolei skręcając w prawo na zielonym tez natykam sie na pieszego co ma pierwszeństwo...

Najczęściej jest tak, że na zielonej strzałce nie masz kolizji z pieszymi, pojawia się ona dopiero po zapaleniu się sygnału zielonego.

Napisano

> Podobnie mozna znależć kogoś kto nie potrafi korzystać z zielonego swiatła...

Jak również kogoś, kto nie potrafi korzystać z zielonej, warunkowej strzałki i jedzie bez zatrzymania jakby miał sygnalizator S-3. Tacy nawet nie mają czasu się zagapić...

Napisano

> Zagapił się?

Przecież babcię przepuszczał przechodzącą na zielonym świetle a wcześniej i tak nie miał jak się włączyć do ruchu niewiem.gif Dla mnie ten autor filmu to cymbał jakiś jest.

Napisano
  • Autor

> Przecież babcię przepuszczał przechodzącą na zielonym świetle

jeżeli przejście jest dwuetapowe to mógł od razu przejechać za przejście...

Ale potem masz oczywiscie rację

Napisano

> - przy zielonej strzałce nie występuje kolizja z pieszymi na prawoskręcie, na sygnale zielonym taka

> kolizja może występować,

Mylisz chyba Kolego zieloną strzałkę warunkową z sygnalizatorem S-3

Napisano

> kolizja może występować, a pieszy jako potok z pierwszeństwem powinien (teoretycznie musi, ale

> czasem projektanci tego nie biorą pod uwagę :/ ) znaleźć się w punkcie kolizji jako pierwszy -

> czyli potok aut musi być zatrzymany i puszczony na tyle późno, żeby w punkcie kolizji znalazł

> się nie wcześniej niż pieszy

kolego 2 - 3 lata temu ten przepis się zmienił, zasady stosowania strzałki dopuszczającej (nie warunkowej) dopuszczają kolizje z pieszymi. Brak kolizji występuje tylko przy zastosowaniu sygnalizatora S3.

Napisano

> Mylisz chyba Kolego zieloną strzałkę warunkową z sygnalizatorem S-3

nie, nie mylę

Napisano

> kolego 2 - 3 lata temu ten przepis się zmienił, zasady stosowania strzałki dopuszczającej (nie

> warunkowej) dopuszczają kolizje z pieszymi. Brak kolizji występuje tylko przy zastosowaniu

> sygnalizatora S3.

a przeczytałeś dokładnie, co napisałem we wszystkich postach?

Napisano

> a przeczytałeś dokładnie, co napisałem we wszystkich postach?

Nie.

Odniosłem się tylko do błędu który wystąpił w Twoim poście, a mianowicie o braku kolizji między pojazdem poruszającym się na strzałce dopuszczającej a pieszymi.

Napisano

> a przeczytałeś dokładnie, co napisałem we wszystkich postach?

Chyba nie. Pozwolę sobie przeedytować Twoją wypowiedź:

Przy zielonej strzałce nie występuje kolizja z pieszymi na prawoskręcie (nie chodzi o przejście, przed którym ustawiony jest sygnalizator S-2 a o przejście dla pieszych równoległe do kierunku naszej jazdy, które napotkamy po skręcie w prawo), na sygnale zielonym taka kolizja może występować (na przejściu, przed którym ustawiony jest sygnalizator S-2), a pieszy jako potok z pierwszeństwem powinien (teoretycznie musi, ale czasem projektanci tego nie biorą pod uwagę :/ ) znaleźć się w punkcie kolizji jako pierwszy (na przejściu, przed którym ustawiony jest sygnalizator S-2) - czyli potok aut musi być zatrzymany (przed S-2) i puszczony na tyle późno, żeby w punkcie kolizji znalazł się nie wcześniej niż pieszy (stąd też dodatkowy wymóg zatrzymania się przed przejściem).

Napisano

> Nie.

> Odniosłem się tylko do błędu który wystąpił w Twoim poście, a mianowicie o braku kolizji między

> pojazdem poruszającym się na strzałce dopuszczającej a pieszymi.

Nie. W pierwszym poście odniosłem się do pytania o konkretną sytuację: dlaczego zgaśnięcie strzałki warunkowej następuje aż kilka sekund przed zapaleniem się zielonego - i podałem konkretną prawdopodobną przyczynę. Nigdzie nie napisałem, że sytuacja kolizji z pieszymi nigdy nie występuje na zielonej strzałce, ba napisałem nawet w następnym poście, że jest możliwa.

Napisano

> Chyba nie. Pozwolę sobie przeedytować Twoją wypowiedź:

> Przy zielonej strzałce nie występuje kolizja z pieszymi na prawoskręcie (nie chodzi o przejście,

> przed którym ustawiony jest sygnalizator S-2 a o przejście dla pieszych równoległe do kierunku

> naszej jazdy, które napotkamy po skręcie w prawo),

no tak... mój skrót myślowy ok.gif Ta kolizja z pieszym jest oczywista (choć znam skrzyżowania, na których nie występuje w przypadku strzałki warunkowej), chodzi mi o to, że teoretycznie możliwe są układy, gdy (w przypadku strzałki warunkowej) będziemy mieli również do czynienia z kolizją z pieszym na przejściu na drodze, w którą skręciliśmy. Ale raczej jest to nietypowe rozwiązania, choć teoretycznie możliwe.

Napisano

Zdarza się, że w momencie podawania sygnału zielonego migającego dla pieszych, lub nawet w czasie podawania już sygnału czerwonego, piesi mają tendencję do przebiegania.

Wcześniejsze wygaszenie sygnału skrętu warunkowego jest po to, żeby zapobiegać potencjalnym potrąceniom w takim wypadku.

Napisano

> - zielona strzałka może występować tylko z sygnałem czerwonym (czyli na czas żółtego z czerwonym -

> 1s - musi zgasnąć)

Ja tylko wtrącę, że to jest trochę teoria (przynajmniej była jeszcze jakiś czas temu grinser006.gif), bo jak sterownik nie ma wystarczającej liczby grup sygnałowych, a trzeba zmienić program sygnalizacji, to co zmyślniejsi podpinają grupę strzałki warunkowej pod czerwone wink.gif Ale oczywiście takie przypadki albo już nie występują, albo za chwilę przestaną smile.gif

Napisano
  • Autor

> Wcześniejsze wygaszenie sygnału skrętu warunkowego jest po to, żeby zapobiegać potencjalnym

> potrąceniom w takim wypadku.

Ale pieszy może również przebiegać czy przechodzić wcześniej i też go nie wolno potrącic..

Teoria może i byłaby słuszna ale jest masa skrzyzowań w których wygaszenie strzałki nie ma związku z czerwonym dla pieszych... Znam nawet takie gdzie wcale nie ma przejścia a strzałka gaśnie na 10 sekund przed zapaleniem się sygnały zielonego...

Znam też skrzyzowania z przejściami gdzie strzałka jest niemal do ostatniej chwili - pomijam te gdzie gaśnie równo z czerwonym...

Napisano

> Ale pieszy może również przebiegać czy przechodzić wcześniej i też go nie wolno potrącic..

Gdyby wyjść od tego założenia, to przepis o bezwzględnym zatrzymaniu się przed sygnalizatorem S-2 nie miałby większego sensu wink.gif

> Teoria może i byłaby słuszna ale jest masa skrzyzowań w których wygaszenie strzałki nie ma związku

> z czerwonym dla pieszych... Znam nawet takie gdzie wcale nie ma przejścia a strzałka gaśnie na

> 10 sekund przed zapaleniem się sygnały zielonego...

> Znam też skrzyzowania z przejściami gdzie strzałka jest niemal do ostatniej chwili - pomijam te

> gdzie gaśnie równo z czerwonym...

Proponuję zapytać o to inżyniera ruchu, który projektował dany program sygnalizacji. To, że wymagania formalne są spełnione nie znaczy jeszcze, że nie bazował on na jakichś, bliżej nieokreślonych, dodatkowych wytycznych lub też posługiwał sie własnym rozsądkiem bądź też "widzimisię". smile.gif

Napisano

> Proponuję zapytać o to inżyniera ruchu, który projektował dany program sygnalizacji. To, że

> wymagania formalne są spełnione nie znaczy jeszcze, że nie bazował on na jakichś, bliżej

> nieokreślonych, dodatkowych wytycznych lub też posługiwał sie własnym rozsądkiem bądź też

> "widzimisię".

W Warszawie ileś lat temu kupili sterowniki bodaj od Włochów. Zielona strzałka w nich nie gasła z zapaleniem się żółtego światła. Ale różni "naukawcy" napisali opinie, że tak ma być. Dopiero ówczesny szef drogówki wymusił przeprogramowanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.