Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hak holowniczy odpinany - jak założyć?

Featured Replies

Napisano

Po poprzednim właścicielu dostałem odpinany hak holowniczy. Dziś pomyślałem że przydałby się do zamocowania platformy na rowery, więc wyjąłem go z piwnicy i próbowałem założyć, jednak bezskutecznie. Niestety nie mam instrukcji, a nie chcę żeby się coś odpięło w czasie jazdy...

Ten hak jest prawie identyczny jak ten na zdjęciu poniżej:

260386.jpg

Jak widzę pierwszy etap przechodzę chyba prawidłowo, ponieważ ten "przełącznik" na haku odciągam w stronę samochodu (wygląda to wtedy tak jak na zdjęciu) i próbuję włożyć hak w miejsce montażowe. Problem w tym że po włożeniu na miejsce hak zatrzaskuje i siedzi sztywno, ale wspomniany "przełącznik" prawie w ogóle nie opada i dodatkowa blokada która tam występuje nie zatrzaskuje się, więc hak mogę odpiąć naciskając pacem tylko na "przełącznik" bo blokada jest "odbezpieczona". Chyba nie tak ma być?

Czy ktoś ma podobny hak i mógłby opisać jak wygląda jego zakładanie?

Co mogło się popsuć w tak prostej konstrukcji?

Mam użyć młotka żeby zapiąć tę blokadę? zlosnik.gif

Napisano

Oczyść wszystko i przesmaruj, zarówno elementy zamontowane w samochodzie jak i element przyniesiony z piwnicy.

Napisano

> Co mogło się popsuć w tak prostej konstrukcji?

najpierw gruntowne czyszczenie i konserwacja tego co masz na samochodzie, potem to samo z tym co trzymasz w ręku oink.gif - i powinno zadziałać

u kolegi taki był syf w gnieździe , że nie szło włożyć haka - solidne mycie wrzątkiem pod ciśnieniem z mocną chemią dopiero pomogło

Napisano

> najpierw gruntowne czyszczenie i konserwacja tego co masz na samochodzie, potem to samo z tym co

> trzymasz w ręku - i powinno zadziałać

> u kolegi taki był syf w gnieździe , że nie szło włożyć haka - solidne mycie wrzątkiem pod

> ciśnieniem z mocną chemią dopiero pomogło

ok.gif niestety tak bywa, najgorsze jest jak ktoś smaruje to jakimś gównianym smarem

potem się zapieka to daje wd/40 czy cuś podobnego ... aż dochodzi o efektu jak piszesz

u siebie niczym teraz nie smaruje, wycieram tylko z kurzu i działa, fakt że mój hak ruchome części ma przy kuli

poprzedni miał na aucie, i po zimie ciężko było ruszyć frown.gif

Napisano

> najpierw gruntowne czyszczenie i konserwacja tego co masz na samochodzie, potem to samo z tym co

> trzymasz w ręku - i powinno zadziałać

> u kolegi taki był syf w gnieździe , że nie szło włożyć haka - solidne mycie wrzątkiem pod

> ciśnieniem z mocną chemią dopiero pomogło

oo to to .. jak staruszek pojechał ma montaż haka to koleś z reklamacją przyjechał

panowie wzieli śrubokręt i wygrzebali tyle torfu że kwiatki można było sadzić spineyes.gif .. potem wd40 czy inny siuwaks i znowu działało waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> hmmm luknij no w mój post ooo tu

Hehe, rewelacja smile.gif dzięki. smile.gif

Wygląda na to że wszystko dobrze robię i tak jak myślałem, ta wajcha powinna opaść i zaskoczyć blokada. Pewnie rzeczywiście trzeba wszystko przeczyścić i posmarować. A wydawało mi się że wszystko lekko chodzi i dobrze pasuje. zlosnik.gif

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, jutro dam znać czy czyszczenie pomogło. smile.gif

Napisano
  • Autor

No i zamocowane. smile.gif

Mechanizm jest prosty, ale bardzo precyzyjny. W rzeczywistości wystarczyło trochę rdzy i ta wypustka która jest z przodu nie chciała wskoczyć na swoje miejsce a przez to nie załączała się ta blokada z boku.

Pobieżne czyszczenie gniazda w samochodzie papierem ściernym nie pomogło, ale zauważyłem że blokada opadła nieco niżej niż poprzednio. Zdecydowałem więc że będę szlifował powierzchnie aż do skutku. Zajęło mi to dobrą godzinę crazy.gif bo dojście słabe. Ale w końcu włożyłem i wszystko pięknie zaskoczyło.

Tej części zdejmowanej i mechanizmu nie musiałem czyścić ani smarować. Pomimo 4-letniego leżakowania w piwnicy nie było ani odrobiny rdzy a mechanizm działa idealnie. smile.gif

Jeszcze raz dzięki wszystkim za podpowiedzi, bo już chciałem się poddać (myślałem że coś jest mechanicznie popsute). 20.GIF

Dopiszę tylko, może ktoś będzie szukał w przyszłości pomocy. Hak to Thule Brink, a tu przy okazji znalazłem filmik jak się go montuje i zdejmuje:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.