Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Umiejscowienie reduktora

Featured Replies

Napisano

Czy są jakieś techniczne przesłanki mówiące że reduktor LPG musi być umiejscowiony powiedzmy między silnikiem a chłodnicą - dokładnie koło akumulatora?

Samochód to Astra II z silnikiem 1,6 8V więc miejsce miedzy silnikiem a ściana grodziową jest. Ja chce żeby gazownik zamontował reduktor za silnikiem.

Poniżej foto. Gazownik coś się zaczyna migać zadatek woził i coś marudzi.

astra%20silnik.jpg

Napisano

> Poniżej foto. Gazownik coś się zaczyna migać zadatek woził i coś marudzi.

Nie daj sobie zamontować miedzy silnikiem i chłodnicą.Jest to miejsce najbardziej wystawione na wychłodzenie reduktora i opózniony czas przełaczania na LPG szczególnie w zimie.

Napisano
  • Autor

> Nie daj sobie zamontować miedzy silnikiem i chłodnicą.Jest to miejsce najbardziej wystawione na

> wychłodzenie reduktora i opózniony czas przełaczania na LPG szczególnie w zimie.

Przecież ja to bardzo dobrze wiem z epoki kapuchy właśnie. Ale pytam czy są jakieś techniczne przesłanki.

EDIt z rozmowy z miłym panem z czakramu dowiedziałem sie ze nie ma żadnych technicznych przesłanek z ich strony.

Napisano

> Czy są jakieś techniczne przesłanki mówiące że reduktor LPG musi być umiejscowiony powiedzmy między

> silnikiem a chłodnicą - dokładnie koło akumulatora?

> Samochód to Astra II z silnikiem 1,6 8V więc miejsce miedzy silnikiem a ściana grodziową jest. Ja

> chce żeby gazownik zamontował reduktor za silnikiem.

> Poniżej foto. Gazownik coś się zaczyna migać zadatek woził i coś marudzi.

Między silnikiem i ścianą grodziową reduktor będzie miał najcieplej=najlepiej, przewody wodne będą możliwie krótkie i reduktor będzie się szybko nagrzewał. Trzeba tylko zwrócić uwagę, żeby reduktor był zamontowany poniżej poziomu w zbiorniczku wyrównawczym, bo widziałem i takie akcje, że był zamontowany powyżej.

Napisano

> Przecież ja to bardzo dobrze wiem z epoki kapuchy właśnie. Ale pytam czy są jakieś techniczne

> przesłanki.

A ja piszę własnie o technicznych przesłankach. grinser006.gif

Napisano

ztcw umiejscowienie reduktora zależne jest od odlewgłości od listwy wtryskowej...ponoć zalecana jest jakaś tam odległość....

Napisano
  • Autor

> ztcw umiejscowienie reduktora zależne jest od odlewgłości od listwy wtryskowej...ponoć zalecana

> jest jakaś tam odległość....

Dzwoniłewm dzis do brc-a i pytałem czy sa jakies techniczne przesłanki - brak./

Napisano
  • Autor

> A ja piszę własnie o technicznych przesłankach.

No brc-a mam i ja grinser006.gif

PIC_0094.jpg

PIC_0093.jpg

komplet z fabryczki po wstępnych regulacjach - reszta jak mi się coś nie spodoba to będą poprawiać, zalecili ze dwa zbiorniki wyjeździć zanim zacznę zliczać spalanie.

Napisano

Witam. Również jestem nowym użytkownikiem Brc w tym silniku. Wydaje mi sie że u mnie silnik lepiej pracuje na gazie niż na benzynie. Zrobiłem 200 km i mam jeszcze połowe butli. Gdzie masz zamontowany wlew gazu? Jeśli pod klapką wlewu Pb to jest ciekaw jak zamontowali bo u mnie wyszło fatalnie. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam. Również jestem nowym użytkownikiem Brc w tym silniku. Wydaje mi sie że u mnie silnik lepiej

> pracuje na gazie niż na benzynie. Zrobiłem 200 km i mam jeszcze połowe butli. Gdzie masz

> zamontowany wlew gazu? Jeśli pod klapką wlewu Pb to jest ciekaw jak zamontowali bo u mnie

> wyszło fatalnie. Pozdrawiam

U mnie wlew jest na blasze pod zderzakiem z tyłu - widać tylko z dużej odległości, ale przy tankowaniu trzeba się troszkę nagimnastykować z podłączeniem pistoletu. Co do samego LPG odczułem lekki spadek mocy i chyba będę się musiał udać na regulację. No ale zobaczymy za jakiś czas.

Napisano

Ciekawe jak wyjdzie spalanie. Też mam ten sam silnik tylko w Merivie i zamiast BRC jest stag300 plus z alaską i valtec typ 34. Spadku mocy specjalnie nie odczuwam a spalanie mam na poziomie 9l-10l/100km. Biorąc pod uwagę, że na benzynie spalanie wychodziło na poziomie 7-8l/100km to może mogłoby być trochę niższe.

Napisano

>Biorąc pod uwagę, że na benzynie spalanie wychodziło na poziomie 7-8l/100km to

> może mogłoby być trochę niższe.

O jakieś 0,5 L. Zależy jeszcze, ile benzyny zużywasz w tym cyklu do LPG?

Moje auto (stare 1.8 16V z Opla) zużywa 10,5 L benzyny oraz 11,8 L LPG + obecnie mniej niż 0,5 L benzyny. Uznaję to za stan, w którym nie mam co już szukać kwadratowych jaj.

Napisano

> Ciekawe jak wyjdzie spalanie. Też mam ten sam silnik tylko w Merivie i zamiast BRC jest stag300

> plus z alaską i valtec typ 34. Spadku mocy specjalnie nie odczuwam a spalanie mam na poziomie

> 9l-10l/100km. Biorąc pod uwagę, że na benzynie spalanie wychodziło na poziomie 7-8l/100km to

> może mogłoby być trochę niższe.

witaj

a nie obserwujesz u siebie takiego zjawiska ? bo ja mam tak że na lpg mam cięższą nogę... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> witaj

> a nie obserwujesz u siebie takiego zjawiska ? bo ja mam tak że na lpg mam cięższą nogę...

No ja takie wczoraj zaobserwowałem - normalnie wracałem to na "trasie 90km/h" a wczoraj nono.gif

Napisano

> witaj

> a nie obserwujesz u siebie takiego zjawiska ? bo ja mam tak że na lpg mam cięższą nogę...

To też prawda, że naciska się mniej stresowo. wink.gif

Napisano

dość wysoko zamontowany reduktor, a z tego co wiem zalecają na poziomie lub poniżej zbiornika.

Napisano
  • Autor

> dość wysoko zamontowany reduktor, a z tego co wiem zalecają na poziomie lub poniżej zbiornika.

Nie to złudzenie optyczne jest ciut niżej niz poziom w zbiorniku.

Napisano

> dość wysoko zamontowany reduktor, a z tego co wiem zalecają na poziomie lub poniżej zbiornika.

to jest układ chłodzenia ciśnieniowy a nie grawitacyjny grinser006.gif

Napisano

> to jest układ chłodzenia ciśnieniowy a nie grawitacyjny

nie chodziło mi wcale o uklad chłodzenia....

Napisano

koledze chodzi pewnie o zapowietrzający się parownik,ale jak widać po moim puncie nawet w fiacie to nie występuje smile.gif

ty żyjeeesz

pozdro

Napisano

> koledze chodzi pewnie o zapowietrzający się parownik,ale jak widać po moim puncie nawet w fiacie to

> nie występuje

> ty żyjeeesz

> pozdro

żyje ale w garażu biglaugh.gif

Napisano

> żyje ale w garażu

wiesz że punto zostało? smile.gif

właśnie walczę z ukł. chłodzenia w foce smile.gif ale mam trop.

pozdro

Napisano

> wiesz że punto zostało?

> właśnie walczę z ukł. chłodzenia w foce ale mam trop.

> pozdro

a uno?

Napisano

> a o co?

ano o to że zalecają montaż reduktora na poziomie butli i o to mi chodziło.

Napisano

> ano o to że zalecają montaż reduktora na poziomie butli i o to mi chodziło.

ciekawe po co nie widze najmniejszego sensu aby coś to miało zmienić palacz.gif

Napisano
  • Autor

> ciekawe po co nie widze najmniejszego sensu aby coś to miało zmienić

w starych silnikach gdzie układy nie były napędzane pompą to ponoć się nie zapowietrzały.

Napisano

> w starych silnikach gdzie układy nie były napędzane pompą to ponoć się nie zapowietrzały.

jaki układ jaka pompa, podaj przykład screwy.gif

Napisano

> jaki układ jaka pompa, podaj przykład

ESIOK zlosnik.gif

Napisano

> to silnik stacjonarny i dotego dizel więc się nieliczy

jaki stacjonarny? u mojego teścia w samie siedzi znaczy stoi i przy luzach w kierownicy jakie ma na trzecim biegu - skrzynia żuk- jazda na wprost jest pewnym wyzwaniem rotfl.gif

Napisano

> jaki stacjonarny? u mojego teścia w samie siedzi znaczy stoi i przy luzach w kierownicy jakie ma na

> trzecim biegu - skrzynia żuk- jazda na wprost jest pewnym wyzwaniem

o nieładnie bokser.gifnie pokazałeś mi sama wpysk.gif

Napisano

> o nieładnie nie pokazałeś mi sama

bo mi nie wolno nim jeździć, ostatnio jak nim jechałem to przednie koła spotkały się z tylnymi zlosnik.gif

Napisano

> jaki układ jaka pompa, podaj przykład

Przyznam się, że trochę się zgubiłem, bo na początku była mowa o poziomie butli, a teraz zeszliście na pompę w układzie chłodzenia. hmm.gif

Napisano

> Przyznam się, że trochę się zgubiłem, bo na początku była mowa o poziomie butli, a teraz zeszliście

> na pompę w układzie chłodzenia.

też nie rozumiem o co im chodzi hmm.gif .....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.