Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co to za auto?

Featured Replies

Napisano

Porshe 944? hmm.gif

porsche-944-turbo-back-1_165.jpg

kurde nie zdążyłem 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Porshe 944?

> kurde nie zdążyłem

Oj bidne. Szkoda ze zaniedbane trochę. Dzięki.

Napisano

Porsche 944,

nawet na rejestracji napisane... hehe.gifhehe.gif

Napisano

> Oj bidne.

Prawdziwe Porsche, chociaz mozna pomylic z 924.

Napisano
  • Autor

> Prawdziwe Porsche, chociaz mozna pomylic z 924.

Może i prawdziwe, ale osiągi to ma jak na Porsche dość żałosne.

Napisano

Znajomi rodzicow mieli takie w polowie lat 90tych... Ale to byl wypas , takie smieszne skorzane fotele , wbudowana motorola MicroTac i szlo jak przecinak smile.gif

Napisano

> Prawdziwe Porsche, chociaz mozna pomylic z 924.

Jakby nie patrzeć to 944 jest rozwinięciem 924.

Napisano
  • Autor

> Znajomi rodzicow mieli takie w polowie lat 90tych... Ale to byl wypas , takie smieszne skorzane

> fotele , wbudowana motorola MicroTac i szlo jak przecinak

Hm... ale to produkowano w latach osiemdziesiątych? Wersje turbo to jeszcze powiedzmy jakieś przyzwoite osiągi oferowały.

Napisano

> Może i prawdziwe, ale osiągi to ma jak na Porsche dość żałosne.

Napisz nam może jeszcze o osiągach 356 albo 911.

Napisano
  • Autor

> Napisz nam może jeszcze o osiągach 356 albo 911.

911 była dostępna z silnikami imho znacznie ciekawszymi

Napisano

Mówisz? To pokaż mi proszę Porsche z tamtych lat które tak znacząco odbiega osiągami od 944. Tylko zanim zawołasz "turbo" to wiedz, że było coś takiego jak 944 turbo s a model 944 wprowadzano do produkcji o

Pokaż mi proszę inny model Porsche z tamtych lat przy którym 944 wypada żałośnie...

Napisano
  • Autor

> Mówisz? To pokaż mi proszę Porsche z tamtych lat które tak znacząco odbiega osiągami od 944. Tylko

> zanim zawołasz "turbo" to wiedz, że było coś takiego jak 944 turbo s a model 944 wprowadzano

> do produkcji o

> Pokaż mi proszę inny model Porsche z tamtych lat przy którym 944 wypada żałośnie...

Choćby wspomniane 911

930 to oznaczenie pierwszego modelu 911 Turbo, z turbodoładowanym silnikiem, o pojemności 3,0 l i mocy 260 KM od 1975 i 3,3 l i mocy 300 KM od 1978 roku. Tę wersję produkowano aż do 1989 roku. Na rynek europejski w 1983 roku przedstawiono wersję 330-konną, a w 1986 na rynek japoński i amerykański moc obniżono do 282 KM ze względu na emisję spalin.

za wiki

Napisano

> 911 była dostępna z silnikami imho znacznie ciekawszymi

Tzn? Konkretniej proszę. Wymień te ciekawsze silniki montowane do 911 w latach 82-89.

Napisano
  • Autor

> Tzn? Konkretniej proszę. Wymień te ciekawsze silniki montowane do 911 w latach 82-89.

edit był

Napisano

I to jest zasadniczo jedyny model przy którym 944 wypada słabo.naturalnie trzeba też pamiętać, że 944 z założenia nie miało konkurować z 911 i było tańsze.

Napisano
  • Autor

> I to jest zasadniczo jedyny model przy którym 944 wypada słabo.naturalnie trzeba też pamiętać, że

> 944 z założenia nie miało konkurować z 911 i było tańsze.

To, że było tańsze to małe piwo. Było duże, ciężkie i brzydkie. sick.gif Do tego osiągi (przyspieszenia) słabszych wersji na poziomie współczesnych co mocniejszych dostawczaków...

Napisano

> To, że było tańsze to małe piwo. Było duże, ciężkie i brzydkie.

Było duże bo to z założenia nie był wóz stricte sportowy. Podobnie z resztąjak 928.

>Do tego osiągi (przyspieszenia)

> słabszych wersji na poziomie współczesnych co mocniejszych dostawczaków...

Mówisz? A jakie mają osiągi współczesne auta tej klasy w swoich podstawowych wersjach? I jakie osiągi miały konkurencyjne modele z tamtych lat?

Napisano
  • Autor

> Było duże bo to z założenia nie był wóz stricte sportowy. Podobnie z resztąjak 928.

No dobrze, ale z praktycznością to on wiele wspólnego nie miał w dalszym ciągu. Zobacz zrobili w naszych czasach Panamerę zrobili Caymana. To też nie są auta stricte sportowe, ale przynajmniej coś wnoszą praktycznego.

>A jakie mają osiągi współczesne auta tej klasy w swoich podstawowych wersjach?

tzn. dostawcze? A jakie to ma znaczenie?

>I jakie

> osiągi miały konkurencyjne modele z tamtych lat?

Już o tym pisałem o 911 np. Podejrzewam, że jednak znalazłoby się sporo innych. ZTCP to nawet golf GTI (G60 210 KM) miał lepsze osiągi w pod koniec lat osiemdziesiątych od wersji 944 (bez S)

Napisano

> No dobrze, ale z praktycznością to on wiele wspólnego nie miał w dalszym ciągu.

a kto mówi, że tanie coupe ma być praktyczne?

Zobacz zrobili w

> naszych czasach Panamerę zrobili Caymana. To też nie są auta stricte sportowe, ale

> przynajmniej coś wnoszą praktycznego.

LOL. Porsche od lat starało się wyrwać zklątwy 911. 924, 944, 968 były jednymi z kilku całkiem udanych prób.

> tzn. dostawcze?

auta klasy g.

A jakie to ma znaczenie?

> Już o tym pisałem o 911 np. Podejrzewam, że jednak znalazłoby się sporo innych. ZTCP to nawet golf

> GTI (G60 210 KM) miał lepsze osiągi w pod koniec lat osiemdziesiątych od wersji 944 (bez S)

Tyle że ten GTI Limited to tylko kilkadziesiąt sztuk gdzie każda kosztowała prawie 70 tysięcy marek. To jak by porównywać s4 Stradale do 911 turbo i zastanawiać się czemu 911 na torze nie nadąża...

Napisano
  • Autor

> a kto mówi, że tanie coupe ma być praktyczne?

No niech nie będzie praktyczne, ale pytanie ile kosztowało w czasach tego wspomnianego golfa za 70 tys marek.

> Porsche od lat starało się wyrwać zklątwy 911. 924, 944, 968 były jednymi z kilku całkiem

> udanych prób.

No to się różnimy w ocenie. Imho 944 to stylistyczne nieporozumienie. Znacznie większe niż wyśmiewany Cayman czy Panamera.

Napisano

> 911 była dostępna z silnikami imho znacznie ciekawszymi

Ja piszę o 911 a nie o 911 A, B itd ... wikipediowy ekspercie.

Napisano

> No niech nie będzie praktyczne, ale pytanie ile kosztowało w czasach tego wspomnianego golfa za 70

> tys marek.

> No to się różnimy w ocenie. Imho 944 to stylistyczne nieporozumienie. Znacznie większe niż

> wyśmiewany Cayman czy Panamera.

Co to za 210 konne g60 ? zlosnik.gif Bo Pierwsze slysze.

Napisano

> No dobrze, ale z praktycznością to on wiele wspólnego nie miał w dalszym ciągu. Zobacz zrobili w

> naszych czasach Panamerę zrobili Caymana. To też nie są auta stricte sportowe, ale

> przynajmniej coś wnoszą praktycznego.

> tzn. dostawcze? A jakie to ma znaczenie?

> Już o tym pisałem o 911 np. Podejrzewam, że jednak znalazłoby się sporo innych. ZTCP to nawet golf

> GTI (G60 210 KM) miał lepsze osiągi w pod koniec lat osiemdziesiątych od wersji 944 (bez S)

Praktyczny - co przez to rozumiesz ? Dla jednego praktyczne jest auto, do ktorego wejdzie skrzynka piwa i wedka dla drugiego takie gdzie wpakuj trojaczki i wozek spacerowke. smirk.gif

Napisano

> No niech nie będzie praktyczne, ale pytanie ile kosztowało w czasach tego wspomnianego golfa za 70

> tys marek.

> No to się różnimy w ocenie. Imho 944 to stylistyczne nieporozumienie. Znacznie większe niż

> wyśmiewany Cayman czy Panamera.

Podstawowa wersja 944 kosztowała 38200 marek. Limitowana turbo s niecałe 100000 marek

Napisano

IMO trochę dziwnie na to patrzysz... co z tego że golf był mocniejszy jak Porsche miało RWD? IMO ze względu na właściwości napędu, pozycję za kierownicą dawało dużo więcej zabawy, a to się liczy IMO w autach o zacięciu sportowym, a niekoniecznie sprint spod świateł (który bawi najbardziej przysłowiową małpę ;-) )

jakbyś się przejechał 800kg 150KM Ładą zeszperowaną na 100% to byś zrozumiał o co chodzi zlosnik.gif Moc słaba, ze świateł słabo ale w zakręcie dupa wyprzedza przód hehe.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> IMO trochę dziwnie na to patrzysz... co z tego że golf był mocniejszy jak Porsche miało RWD? IMO

> ze względu na właściwości napędu, pozycję za kierownicą dawało dużo więcej zabawy, a to się

> liczy IMO w autach o zacięciu sportowym, a niekoniecznie sprint spod świateł (który bawi

> najbardziej przysłowiową małpę ;-) )

> jakbyś się przejechał 800kg 150KM Ładą zeszperowaną na 100% to byś zrozumiał o co chodzi Moc

> słaba, ze świateł słabo ale w zakręcie dupa wyprzedza przód

Ty mnie takich rzeczy tłumaczyć nie musisz zlosnik.gif Rzecz jest w czym innym. Po prostu uważam, że jeśli byle mocniejszy golf ma lepsze przyspieszenie od Porsche to jest z tym Porsche coś nie tak 270751858-jezyk.gif

A 150KM/800 kg w Ładzie to imho super wynik. Jakby to porsze ważyło 800 kg to słowem bym nie pisnął.

Napisano

> Ty mnie takich rzeczy tłumaczyć nie musisz Rzecz jest w czym innym. Po prostu uważam, że jeśli

> byle mocniejszy golf ma lepsze przyspieszenie od Porsche to jest z tym Porsche coś nie tak

to tylko bariera psychiczna...

spójrz na Ferrari 3.2 Mondial albo 308gtb zlosnik.gif - pewnie byś je sprał swoją 1ką, tylko co z tego zlosnik.gif

Napisano

> Ty mnie takich rzeczy tłumaczyć nie musisz Rzecz jest w czym innym. Po prostu uważam, że jeśli

> byle mocniejszy golf ma lepsze przyspieszenie od Porsche to jest z tym Porsche coś nie tak

> A 150KM/800 kg w Ładzie to imho super wynik. Jakby to porsze ważyło 800 kg to słowem bym nie

> pisnął.

tyle że ten byle mocniejszy golf był prawie dwa razy droższy...

Napisano

> to tylko bariera psychiczna...

> spójrz na Ferrari 3.2 Mondial albo 308gtb - pewnie byś je sprał swoją 1ką, tylko co z tego

A do tego byle mocniejsza Corsa by sprała tą jedynkę wink.gif

O jakichś emitowanych wersjach za chora kasę nawet nie ma co wspominać smile.gif

Napisano
  • Autor

> spójrz na Ferrari 3.2 Mondial

E no nie przesadzaj. Jednak tu jest prawie 300KM. W życiu bym nie miał z tym autem takich skojarzeń. Może i do setki bym pojechał ciut szybciej, ale potem już niekoniecznie.

> to tylko bariera psychiczna...

Rzeczywiście może popełniam ten błąd, że patrzę przez pryzmat swojego auta, które nie jest autem sportowym tylko zwykłym dupowozem z nędznym (ze swej natury) dieslem o małej pojemności.

Napisano

> Rzeczywiście może popełniam ten błąd, że patrzę przez pryzmat swojego auta, które nie jest autem

> sportowym tylko zwykłym dupowozem z nędznym (ze swej natury) dieslem o małej pojemności.

Pomyśl że obecne Clio RS kręci na Ringu czasy lepsze niż pierwsze modele Porsche Cayman. I to lepsze o 6 sekund.

Postęp i tyle. Jestem pewien, że nie jeden współczesny kompakt dał by radę sportowym autom sprzed dwóch albo trzeba dekad.

Napisano
  • Autor

> Pomyśl że obecne Clio RS kręci na Ringu czasy lepsze niż pierwsze modele Porsche Cayman. I to

> lepsze o 6 sekund.

No nie wiem czy dobry przykład z tym Caymanem. To też jakiś tani model. Silnik 245KM. To też się może równać z co mocniejszym Golfem najwyżej. Przynajmniej wygląda jednak jak rasowe Porsche.

Napisano

> Postęp i tyle. Jestem pewien, że nie jeden współczesny kompakt dał by radę sportowym autom sprzed

> dwóch albo trzeba dekad.

to też zależy mocno od porównywanych aut, było np Ferrari 500 Superfast, 250GTO czy Lambo Miura które jednak mimo wieku nadal robią wrażenie osiągami i byle kompakt im nie wtłucze tak łatwo zlosnik.gif

ze słabszych aut przychodzi mi na myśl Fiat 850 2000OT, Alpine A110 1.6 czy Lancia Stratos zlosnik.gif

Napisano

> to też zależy mocno od porównywanych aut, było np Ferrari 500 Superfast, 250GTO czy Lambo Miura

> które jednak mimo wieku nadal robią wrażenie osiągami i byle kompakt im nie wtłucze tak łatwo

> ze słabszych aut przychodzi mi na myśl Fiat 850 2000OT, Alpine A110 1.6 czy Lancia Stratos

Zdziwił byś się... w jakimś programie porównywali stare supercars do nowych i stare kompletnie nie dawały rady.

Napisano

Dosc zalosny jest Cayene, ale dzwignal firme, dzieki czemu nadal mozesz kupic 911,

jesli Cayman nie jest wystarczajaco godny. Taka sama role spelnialo 944.

Napisano

> Zdziwił byś się... w jakimś programie porównywali stare supercars do nowych i stare kompletnie nie

> dawały rady.

ja nie mówie że stare supercars dadzą rady nowym supercars, tylko że stare supercars dadzą radę nowym kompaktom ;-)

Poza tym od wszystkiego jest wyjątek, weź choćby Forda GT40 zlosnik.gif - wiadomo że to praktycznie torowy samochód ale pewnie pokazałby pazurki ;-)

Już nie mówię o Porsche 917 (ponoć kilka zostało przerobionych na road legal) zlosnik.gif

Poza tym posadźmy stare supercars na nowych oponkach a nie na starozytnych balonach, bo bądź co bądź w oponach postęp był chyba największy przez te 40 lat zlosnik.gif

A co do wspomnianego 700kg/185KM Fiata 850 200OT, porównaj sobie jego osiągi z np najnowszym Punto tzw. Abarth czy jak mu tam jest zlosnik.gif Klasa ta sama zlosnik.gif

Napisano

> No nie wiem czy dobry przykład z tym Caymanem. To też jakiś tani model. Silnik 245KM. To też się

> może równać z co mocniejszym Golfem najwyżej. Przynajmniej wygląda jednak jak rasowe Porsche.

Cayman moze i jest rasowy.. ale bula troche wyszla. hehe.gif

Napisano

> Cayman moze i jest rasowy.. ale bula troche wyszla.

Wolałbym kupić używane 911 w cenie Caymana zlosnik.gif

Napisano

> Wolałbym kupić używane 911 w cenie Caymana

Pojde dalej.. ja bym wolal 944. Ale nieuzywane. grinser006.gif

0310_01z%2B1986_porsche_944_turbo_coupe%2Bfront_right.jpg

Wyglada bandycko. ok.gif

Napisano

> Pojde dalej.. ja bym wolal 944. Ale nieuzywane.

> Wyglada bandycko.

ale tylko Turbo S2, żeby sie KvM nie śmiał zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ale tylko Turbo S2, żeby sie KvM nie śmiał

I tak wygląda kupowato. Ja już bym wolał najsłabszego Kaymanka

Napisano

> I tak wygląda kupowato. Ja już bym wolał najsłabszego Kaymanka

przyznać trzeba że lata 80 są dośc kontrowersyjne i 944 też... ale Kayman... wygląda jak niedorobione 911, wolałbym gdyby to auto miało swój odmienny styl...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.