Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uczenie się ASB

Featured Replies

Napisano

Gdzieś bodajże na AK przeleciał mi tekst coś w stylu "skrzynia biegów (ASB) nauczona" czy jakoś tak.

Co oznacza "uczenie skrzyni biegów" ??

Napisano

> Gdzieś bodajże na AK przeleciał mi tekst coś w stylu "skrzynia biegów (ASB) nauczona" czy jakoś

> tak.

> Co oznacza "uczenie skrzyni biegów" ??

adaptację do stylu jazdy. Jeśli jedziesz mało dynamiczne to schodzi na niższe obroty i odwrotnie.

Napisano

po wymianie ATF lub odłączeniu akumulatora na przykład - skrzynia może jechać w trybie "fabrycznym" i zacząć dopiero przyjmować nowe "namiary", czyli wcześniej nastąpił reset pamięci i powrót do fabrycznych ustawień, po czym skrzynia "uczy się" od nowa

podobna zasada z tempomatem - sam przyspiesza powoli i ekonomicznie w funkcji RESET, ale jak mu pokażesz, że sie spieszysz i włączysz RESET w czasie mocnego przyspieszania, to przyspiesza sam żwawo

Napisano

> adaptację do stylu jazdy. Jeśli jedziesz mało dynamiczne to schodzi na niższe obroty i odwrotnie.

czyli sam chodzi pomiędzy programami SPORT i ECONO ok.gif

Napisano

Dla wyjaśnienia - żadne skrzynię nie uczą sie sposobu jazdy kierowcy. To taki sam przesad jak magnesy i "zamulony silnik po dziadku".

Napisano

> czyli sam chodzi pomiędzy programami SPORT i ECONO

Powiedziałbym, że różnice są na poziomie 100-300 rpm. Różnice między sport a normal są większe.

Napisano
  • Autor

> adaptację do stylu jazdy. Jeśli jedziesz mało dynamiczne to schodzi na niższe obroty i odwrotnie.

To to ja wiem że sama sobie to dobiera, chodziło mi o stwierdzenie że "jest nauczona" czy jakoś tak.

Czyli coś na zasadzie programowania wolnych obrotów silnika po odłączeniu aku.

Zapytałem bo jakoś nie bardzo wiem o co autorowi chodziło.

Napisano
  • Autor

To jeszcze jedno pytanko, czy istnieje opcja uruchomienia silnika z ASB gdy np. padnie nam rozrusznik ewentualnie jak się to robi zlosnik.gif

Napisano

> To jeszcze jedno pytanko, czy istnieje opcja uruchomienia silnika z ASB gdy np. padnie nam

> rozrusznik ewentualnie jak się to robi

podobno nie ma czegoś takiego, czego by nie było na świecie, ale w tym przypadku chyba jednak NIE zlosnik.gif

Napisano

> To jeszcze jedno pytanko, czy istnieje opcja uruchomienia silnika z ASB gdy np. padnie nam

> rozrusznik ewentualnie jak się to robi

W124 tak odpalalem

wajcha na D i 40-50km/h drive.gif

Napisano
  • Autor

> W124 tak odpalalem

> wajcha na D i 40-50km/h

No tak właśnie słyszałem ale chyba nie działa to we wszystkich autach

Napisano

> No tak właśnie słyszałem ale chyba nie działa to we wszystkich autach

tylko tradycyjne hydrauliki bez elektroniki

Napisano

> Dla wyjaśnienia - żadne skrzynię nie uczą sie sposobu jazdy kierowcy. To taki sam przesad jak

> magnesy i "zamulony silnik po dziadku".

ale istnieje coś takiego jak adaptacja old.gif

HanYs

Napisano

> ale istnieje coś takiego jak adaptacja

> HanYs

nono.gifistnieje 270751858-jezyk.gifnp np. w skrzyniach A604 chrysler voyager. jeżdżę jak kapelusz to auto zupełnie przy innych obrotach zmienia biegi,ale gdy chce zacząć jeździec bardziej agresywnie to skrzynia przez około 20- 30 kilometrów głupieje zlosnik.gif, przeciąga za bardzo obroty na danym biegu (tak jakby skrzynia miała tylko 2 biegi z 4-rech), nawet w instrukcji serwisowej jest napisane o adaptacji skrzyni i jak takowa robic

Napisano

> Gdzieś bodajże na AK przeleciał mi tekst coś w stylu "skrzynia biegów (ASB) nauczona" czy jakoś

> tak.

Ja swoją uczę napięciem linki Kick Down zlosnik.gif

Napisano

> tak.

Że zależenie od wychylenia przepustnicy, prędkości, obrotów w skali czasu skrzynia dobiera tryb jazdy.

Ma program, który mówi:

- if 7x przepsutnica 30% then obroty max 3500 - wtedy bedzie cały czas zmieniać przy niskich

- if 7x przepustnica 90% then obroty max 6500 - wtedy bedzie cały czas zmieniać przy wysokich

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.