Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Megane - termostat czy.....?

Featured Replies

Napisano

Witam zlosnik.gif

Od kilku dni zauważyłem , że ciężko mi jest "schłodzić" silnik do poziomu zaznaczonego zieloną kreską. Do niedawna było to możliwe już po przejechaniu ok 1km z prędkością ok 60 km/h.

Teraz ciężko jest dojść do pomarańczowej i to po kilku a nawet kilkunastu kilometrach z prędkością powyżej 80 km/h oslabiony.gif

Zazwyczaj oscyluje w okolicach czerwonej kreski , tzn załączenia się wentylatora chłodnicy angryfire.gif

284949225-zegmeg.jpg

Pytanie - czy może to być wina "przyciętego" termostatu , czy raczej normalny objaw związany z "letnią" temperaturą powietrza ?

post-88298-14352512591915_thumb.jpg

Napisano

Ja bym zaczął od wymiany czujnika temperatury.

Co do wentylatora - to jeżeli Ci wzrośnie powyżej czerwonej kreski - czyli lekko powyżej połowy wskaźnika - to wentylator nawet powinien sie załączyć.

Natomiast jeżeli Ci nie spada do "0" - jak sądzę nawet na zimnym - to wg. mnie oznacza że czujnik temp. podaje złe informacje do deski.

Gdyby to był termostat - to albo by Ci nie dogrzewał silnika albo by przegrzewał.

U mnie w byłem scenicu były 2 czujniki temp.:

1. do deski

2. do komputera

Powodzenia

Napisano
  • Autor

> Ja bym zaczął od wymiany czujnika temperatury.

> Co do wentylatora - to jeżeli Ci wzrośnie powyżej czerwonej kreski - czyli lekko powyżej połowy

> wskaźnika - to wentylator nawet powinien sie załączyć.

> Natomiast jeżeli Ci nie spada do "0" - jak sądzę nawet na zimnym - to wg. mnie oznacza że czujnik

> temp. podaje złe informacje do deski.

> Gdyby to był termostat - to albo by Ci nie dogrzewał silnika albo by przegrzewał.

> U mnie w byłem scenicu były 2 czujniki temp.:

> 1. do deski

> 2. do komputera

> Powodzenia

Wentylator się załącza bez problemu.

I silnik się nie przegrzewa zlosnik.gif

Spokoju mi nie daje ta podwyższona temperatura w trakcie jazdy na "trasie". sciana.gif

Napisano

Kolego , nie zapomnij również o zatankowaniu , bo widzę , że jeździsz na "rezerwie" smile.gif

Coś ten wskaźnik temperatury w teRenówkach jest dziwnie wyskalowany.

Zazwyczaj środek pola wskazań to temperatura "normalna" czyli ok. 90-95*C.

Napisano
  • Autor

Jeżdżę też ze zdemontowaną kierownicą i biurkiem zamiast deski rozdzielczej facepalm%5B1%5D.gif

Foto poglądowe kara.gif

Napisano

IMO poziom pomiędzy kreską czerwoną a pomarańczową to normalny zakres temperatury roboczej, a jeśli podczas jazdy spada do poziomu kreski zielonej i niżej to właśnie wskazuje na wadliwe działanie termostatu. U mnie są co prawda inne zegary (ph2) ale jak wskazówka dojdzie do swojej pozycji, to już tam tkwi z naprawdę niewielkimi odchyleniami (korki).

Napisano
  • Autor

Sugerujesz , że wcześniej termostat był "zacięty" i nagle ożył ? zlosnik.gif

Odważna teoria

Napisano

> Sugerujesz , że wcześniej termostat był "zacięty" i nagle ożył ?

> Odważna teoria

ale tak to wygląda:)

u mnie w mII jest podobnie, szybko wskazówka wchodzi do temp roboczej - połowa skali - i co by się nie działo to jej pozycja się nie zmienia

Napisano

zostaw póki co te czujniki i sprawdź poziom plynu w ukladzie chlodzenia zlosnik.gif

imo czerowna kreska to polowa skali - wiec ok ok.gif

masz wersje megi z kompem (spalanie etc?)

Napisano
  • Autor

Poziom płynu ok ok.gif

Wersja bez kompa no.gif

Napisano

u mnie otwierający się za późno termostat powodował wylewanie się płynu. Otwierał się dopiero przy około 110 stopniach

Napisano

u mnie od zawsze jest między pomarańczową a czerwoną.

IMHO zielona to zdecydowanie za nisko

Napisano

> u mnie od zawsze jest między pomarańczową a czerwoną.

> IMHO zielona to zdecydowanie za nisko

może wreszcie termostat mu się zaczął zamykać smile.gif

Napisano
  • Autor

Ciekawe jest to , że rano na włączonym ogrzewaniu (dało się wytrzymać) temperatura spadła bez problemu do zielonej kreski.

Po włączeniu klimy i ustawieniu nawiewu na zimne powietrze temperatura za chiny nie chce spaść tak jak wcześniej niewiem.gif

No teraz to już całkiem głupi jestem ooniee.gif

Napisano

> Ciekawe jest to , że rano na włączonym ogrzewaniu (dało się wytrzymać) temperatura spadła bez

> problemu do zielonej kreski.

> Po włączeniu klimy i ustawieniu nawiewu na zimne powietrze temperatura za chiny nie chce spaść tak

> jak wcześniej

> No teraz to już całkiem głupi jestem

może rozszczelnił Ci się korek od wlewu płynu chłodniczego i układ nie trzyma ciśnienia - to mogłoby tłumaczyć dziwne zachowanie temp...

Napisano
  • Autor

Aż sprawdzę na ile będzie stawiał opór przy odkręcaniu zlosnik.gif

Napisano

korek upuszcza cisnienie, sa 2 rodzaje korkow z roznym cisnieniem... takze nie wiem czy Ci sie uda...

Napisano
  • Autor

> korek upuszcza cisnienie, sa 2 rodzaje korkow z roznym cisnieniem... takze nie wiem czy Ci sie

> uda...

No właśnie - a ogarniesz temat ?

Napisano

korek max 15 zl, powiedz mi tylko jaki kolor ma, podpowiem ze moze byc niebieski(blekitny) albo brazowy...

Napisano
  • Autor

> korek max 15 zl, powiedz mi tylko jaki kolor ma, podpowiem ze moze byc niebieski(blekitny) albo

> brazowy...

U mnie jest brązowy zlosnik.gif

Ale sęk tkwi w zdiagnozowaniu WTF czyli co jej naprawdę dolega zlosnik.gif

Napisano

> U mnie jest brązowy

> Ale sęk tkwi w zdiagnozowaniu WTF czyli co jej naprawdę dolega

i jak, zdiagnozowałeś problem?

Napisano
  • Autor

No właśnie nie sciana.gif

Napisano
skorpion78 Nie wiem w czym problem niewiem.gif.Wskazówka temperatury powinna być troszkę powyżej trzeciej kreski.(według fotki nad pomarańczową).Nie rozumiem jak mogla spadać Ci do zielonej kreski podczas jazdy na rozgrzanym silniku.Wtedy miałbyś temperaturę ok 50 stopni i nie dogrzany silnik.Książkowo powinna być ponad trzecią kreską i tak jest u mnie i w każdej megi zlosnik.gif.Sprawdz czujnik który podaje sygnał do wskaznika,przeczyść wsuwki.
Napisano

> skorpion78 Nie wiem w czym problem .Wskazówka temperatury powinna być troszkę powyżej trzeciej

> kreski.(według fotki nad pomarańczową).Nie rozumiem jak mogla spadać Ci do zielonej kreski

> podczas jazdy na rozgrzanym silniku.Wtedy miałbyś temperaturę ok 50 stopni i nie dogrzany

> silnik.Książkowo powinna być ponad trzecią kreską i tak jest u mnie i w każdej megi .Sprawdz

> czujnik który podaje sygnał do wskaznika,przeczyść wsuwki.

Potwierdzam, u mnie było w megi tak samo ok.gif

Napisano
  • Autor

> skorpion78 Nie wiem w czym problem .Wskazówka temperatury powinna być troszkę powyżej trzeciej

> kreski.(według fotki nad pomarańczową).Nie rozumiem jak mogla spadać Ci do zielonej kreski

> podczas jazdy na rozgrzanym silniku.Wtedy miałbyś temperaturę ok 50 stopni i nie dogrzany

> silnik.Książkowo powinna być ponad trzecią kreską i tak jest u mnie i w każdej megi .Sprawdz

> czujnik który podaje sygnał do wskaznika,przeczyść wsuwki.

I tak sie dzieje , gdy temperatura otoczenia jest powyżej 15 C.

Wobec powyższego uznaję , że TTTM zlosnik.gif

Napisano

> korek max 15 zl, powiedz mi tylko jaki kolor ma, podpowiem ze moze byc niebieski(blekitny) albo

> brazowy...

Zamawiałem korek w ASO i dostałem czrny , wcześniej był brązowy . Co do wskazań temperatury na zegarach to między czerwoną i pomarańczową kreską jest OK i nie powinno opadać w trakcie jazdy .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.