Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Inne hamulce a DR??

Featured Replies

Napisano

Jak to jest, zakładając inne hamulce np. wentylowane czy 257, auto powinno przejść przegląd na okręgówce czy nie?

Jak się bronić, bo to zmiana konstrukcji auta (dość poważna)?

Że to są hamulce z pandy jtd, a w benzynach są takie jak w sc??

Olśniło mnie czy jak zmienię heble a w grudniu chce mieć legalnie kanapę zamiast kraty to czy se w kolano nie szczeliłem!!

Napisano

> Jak to jest, zakładając inne hamulce np. wentylowane czy 257, auto powinno przejść przegląd na

> okręgówce czy nie?

> Jak się bronić, bo to zmiana konstrukcji auta (dość poważna)?

> Że to są hamulce z pandy jtd, a w benzynach są takie jak w sc??

> Olśniło mnie czy jak zmienię heble a w grudniu chce mieć legalnie kanapę zamiast kraty to czy se w

> kolano nie szczeliłem!!

Według homologacji nie było wentylowanych i jak diagnosta się kapnie do będzie chciał co najmniej opinie rzeczoznawcy.

Trudny temat bo to idioci.

Myślę że jak nic nie wspomnisz o hamulcach to może tam nie zerknie.

Napisano

pamietaj, ze wlozenie 20-50zl w dowod rejestracyjny przed przegladem moze byc uznane za probe wreczenia korzysci majatkowej i jest karalne.

nie rob tego, nawet jesli jest to 99% sposob pozytywnego przejscia badania technicznego.

pamietaj, tak nie nalezy robic!

Napisano

a gdzie kto wspomniał o łapówie? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> pamietaj, ze wlozenie 20-50zl w dowod rejestracyjny przed przegladem moze byc uznane za probe

> wreczenia korzysci majatkowej i jest karalne.

> nie rob tego, nawet jesli jest to 99% sposob pozytywnego przejscia badania technicznego.

> pamietaj, tak nie nalezy robic!

Nigdy tak nie robię i nie będę robił, mam diagnostę kumatego!

Nie popieram takiego załatwiania spraw, szczególnie przy nie sprawnych w 100% autach.

Ale zastanawiam się jak do tego podejdzie inny diagnosta?

Napisano

> Nigdy tak nie robię i nie będę robił, mam diagnostę kumatego!

> Nie popieram takiego załatwiania spraw, szczególnie przy nie sprawnych w 100% autach.

> Ale zastanawiam się jak do tego podejdzie inny diagnosta?

Jeśli jest mongołem, to tylko sprawdzi skuteczność hebli i oleje resztę. Jeśli jest służbistą, to może być ryfa. Ale zazwyczaj w moich okolicach, oglądają dokładnie, ew. zadadzą kilka pytań i z głowy.

Napisano

> Nigdy tak nie robię i nie będę robił, mam diagnostę kumatego!

> Nie popieram takiego załatwiania spraw, szczególnie przy nie sprawnych w 100% autach.

> Ale zastanawiam się jak do tego podejdzie inny diagnosta?

O diagnostę nie masz się co martwić. Lepiej martw się o ubezpieczyciela w przypadku ewentualnej stłuczki.

Napisano
  • Autor

> O diagnostę nie masz się co martwić. Lepiej martw się o ubezpieczyciela w przypadku ewentualnej

> stłuczki.

Raczej wypadku (odpukać!!)

Napisano

> O diagnostę nie masz się co martwić. Lepiej martw się o ubezpieczyciela w przypadku ewentualnej

> stłuczki.

Proszę... Pokaż mi ubezpieczyciela, który tak dokładnie prześwietla auto, że nawet sprawdza rozmiar tarcz hamulcowych. Gdyby tak było, to każde hamulce, nawet w seryjnym rozmiarze, poza gratami z logo producenta auta były by niezgodne z prawem. No i co z innymi autami, gdzie były hamulce w różnych rozmiarach? Choćby opel insignia, gdzie były bodajże 3 rozmiary tarcz hamulcowych z przodu. Auto z fabryki wyjechało z tarczami "pod felgi 17'", a w ASO można dokupić większe heble z większymi kołami. I często te zmiany są dokonywane u dealera, nie w fabryce.

Podsumowując - heble mają być sprawne. I w zasadzie nie liczy się, czy to seria, kit brembo, alcon, czy stoptech - mają działać, skutecznie wyhamowując auto.

Napisano

obys nie musial tego sprawdzac samemu, ale jesli ubezpieczyciel ma podstawe, zeby nie wyplacic odszkodowania, to bedzie z niej korzystal.

wszyscy sa madrzy do czasu, az sami nie musza udowadniac w sadzie, ze np. zmiana opon z 185/55 na 195/50 nie miala wplywu na wylecenie samochodu z zakretu...

Napisano

> Proszę... Pokaż mi ubezpieczyciela, który tak dokładnie prześwietla auto, że nawet sprawdza rozmiar

> tarcz hamulcowych. Gdyby tak było, to każde hamulce, nawet w seryjnym rozmiarze, poza gratami

> z logo producenta auta były by niezgodne z prawem. No i co z innymi autami, gdzie były hamulce

> w różnych rozmiarach? Choćby opel insignia, gdzie były bodajże 3 rozmiary tarcz hamulcowych z

> przodu. Auto z fabryki wyjechało z tarczami "pod felgi 17'", a w ASO można dokupić większe

> heble z większymi kołami. I często te zmiany są dokonywane u dealera, nie w fabryce.

> Podsumowując - heble mają być sprawne. I w zasadzie nie liczy się, czy to seria, kit brembo, alcon,

> czy stoptech - mają działać, skutecznie wyhamowując auto.

Link4. Znajomy stał na światłach, dostał w tył i pojechał do przodu wbijając się w bagażnik auta przed nim. Przyszedł rzeczoznawca, sprawdził wszystko i nie dostał ani grosza mimo odwoływań.

Nie porównuj dedykowanego kitu dla danego modelu auta od przeszczepionych hamulców niedostępnych w danym modelu. SC ma tylko i wyłącznie tarcze 240 lite z przodu i bębny z tyłu. Nie ma innej wersji SC z innymi hamulcami więc wszystko co wsadzisz w innym rozmiarze nie podchodzi pod homologację producenta.

Napisano

> Link4. Znajomy stał na światłach, dostał w tył i pojechał do przodu wbijając się w bagażnik auta

> przed nim. Przyszedł rzeczoznawca, sprawdził wszystko i nie dostał ani grosza mimo odwoływań.

> Nie porównuj dedykowanego kitu dla danego modelu auta od przeszczepionych hamulców niedostępnych w

> danym modelu. SC ma tylko i wyłącznie tarcze 240 lite z przodu i bębny z tyłu. Nie ma innej

> wersji SC z innymi hamulcami więc wszystko co wsadzisz w innym rozmiarze nie podchodzi pod

> homologację producenta.

Nigdy w życiu nie miałeś w ręku żadnego z tych kitów, prawda? Więc nie mamy o czym dyskutować. Widziałeś na czym polega "dedykacja" takiego kitu do danego auta? Praktycznie patrząc, jest to taki sam mod jak heble od marei w seju - choć nawet nie, bo jest to poniżej jeśli chodzi o rozwiązanie konstrukcyjne mocowań.

Ani jedno, ani drugie nie mogło być montowane w fabryce. Więc z heblami nie możesz zrobić kompletnie nic, poza wymianą tarcz i klocków. Ba! Nawet przewody w oplocie nie mogą być założone, bo tego fabrycznie nie było.

Napisano

> Nigdy w życiu nie miałeś w ręku żadnego z tych kitów, prawda? Więc nie mamy o czym dyskutować.

> Widziałeś na czym polega "dedykacja" takiego kitu do danego auta? Praktycznie patrząc, jest to

> taki sam mod jak heble od marei w seju - choć nawet nie, bo jest to poniżej jeśli chodzi o

> rozwiązanie konstrukcyjne mocowań.

> Ani jedno, ani drugie nie mogło być montowane w fabryce. Więc z heblami nie możesz zrobić

> kompletnie nic, poza wymianą tarcz i klocków. Ba! Nawet przewody w oplocie nie mogą być

> założone, bo tego fabrycznie nie było.

To bardzo ciekawe co piszesz tylko zapomniałeś doczytać że kit posiada homologację do danego modelu/modeli do którego jest przeznaczony. Fakt, nie miałem takiego kitu w ręku bo Taroxa do PGT zakładali mi tam gdzie zakupiłem i nie trzymałem go przed założeniem do auta 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To bardzo ciekawe co piszesz tylko zapomniałeś doczytać że kit posiada homologację do danego

> modelu/modeli do którego jest przeznaczony. Fakt, nie miałem takiego kitu w ręku bo Taroxa do

> PGT zakładali mi tam gdzie zakupiłem i nie trzymałem go przed założeniem do auta

Hehe, dałeś się nabrać na homo z taroxa? I powiedz mi, że jeszcze polskie jest? hehe.gif

Przez kilka lat jak pracowałem w kilku warsztatach szukujących auta do sportu, zakładaliśmy niemal wszystkie BBK. Różniły się w sumie logiem na zaciskach - niczym innym. A kontrole policji zazwyczaj się kończyły pozytywnie.

Choć w praktyce, po konsultacjach z ludźmi z PiMOT'u jak i policji (jako członek zarządu WST często się spotykam z p. Pasiecznym) to stanowisko jest jedno:

Nie ma homo w Polsce ( a żaden nie ma, bo tylko pimot może je robić, a nie wykonał do tej pory żadnych testów BBK ), dowód idzie won. A to, że jest homo z uni... Jak coś się stanie, nikt na to nie spojrzy nawet - bo to Polska. Tak samo jak z rejestracją aut z kierą po prawej. Niby można, ale w praktyce ni **uja.

PS. Zapomniał bym: większość kitów hebli nie ma homo do danego auta. To jest jeden kit na każdą średnicę, różnią się tylko adaptery mocujące zacisk do zwrotnicy. A często też różnią się tylko tarczami, bo i zaciski te same są.

Napisano

Nie używam auta w Polsce ale za to przegląd mam szczegółowy bo w DR nawet dopuszczalny rozmiar ogumienia jest podany i sprawdzają dosłownie wszystko. Jest zaświadczenie z firmy robiącej zawieszenie i hamulce i na przeglądzie czy przy kontroli drogowej/ubezpieczyciela problemu żadnego nie ma.

Koniec OT z mojej strony.

Napisano

> Nie używam auta w Polsce ale za to przegląd mam szczegółowy bo w DR nawet dopuszczalny rozmiar

> ogumienia jest podany i sprawdzają dosłownie wszystko. Jest zaświadczenie z firmy robiącej

> zawieszenie i hamulce i na przeglądzie czy przy kontroli drogowej/ubezpieczyciela problemu

> żadnego nie ma.

> Koniec OT z mojej strony.

Więc skoro nie używasz auta w Polsce, to nie mamy o czym rozmawiać. Inne kraje są w większości spraw normalne - Polska nie.

Napisano

> Więc skoro nie używasz auta w Polsce, to nie mamy o czym rozmawiać. Inne kraje są w większości

> spraw normalne - Polska nie.

To z ubezpieczalnią to był przypadek z Polski, konkretnie z Krakowa...

Pozdrawiam

Napisano

> Więc skoro nie używasz auta w Polsce, to nie mamy o czym rozmawiać. Inne kraje są w większości

> spraw normalne - Polska nie.

Tylko w innych krajach bys zaplacil drugie tyle co za czesci, za to zeby mody byly legalnie w aucie ... wszystko ma swoje plusy i minusy ... a ile bys sie musial za tym nalatac i naprosic to juz swoja droga.

Napisano

Ok, tylko, że na wszystkie 3 zestawy jest homologacja, więc można sobie dowolnie żonglować tongue.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.